Skocz do zawartości
Avallone

Jaki odtwarzacz do filmów 4k z True HD Atmos

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam uhd, odtwarzam max FHD i zależy mi na Dolby Atmos i DTS:X . A to chyba działa poprawnie.

Wysłane z tapciocha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

T8q6PNeKrXySjFTzIN40X89-NDW5F9-DJhIrDr6c

Dnia 8.11.2016 o 14:27, kazmirzleszno napisał:

no to panowie pora na test tv box przyszedl.

nie zla jest ta nvidia shield.

Jak po tescie?czyta wszystkie formaty dzwięku?

Edytowane przez pwilko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokanałowe AAC z filmów wypuszcza dobrze (jako multichannel PCM) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odkopię troszkę temat, mam TV box X96 z prockiem Amslogic S905X, android 6.0 , testowałem KODI 16, KODI 17, XBMC, SPMC, MX Player, we wszystkich (prócz kodi 16) dzięk niby odtwarza 7.1 Dolby TrueHD, ale do amplitunera dociera STEREO, czyli PCM 2.0, ustawienia audio w TV box mam na HDMI , jest jeszcze tylko do wyboru LINE i PCM, oczywiście film z DTS 5.1 podaje prawidłowo i amplituner odtwarza 5.1, walczę 3 dzień i nie mogę wydobyć dźwięku 7.1, przeczytałem cały wątek i piszecie , że "chińczyki" z takim prockiem powinny odtwarzać 7.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, że jedynym wszystko czytającym jest NVidia Shield.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm w specyfikacji jest jak byk napisane obsługa "TrueHD, DTS, DTS HD" LINK

Na 90% trzeba by coś przestawić w androidzie, no nic muszę szukać , tylko znowu z życia wyjęty tydzień albo i lepiej na pierdołach heh

NVidia Shield czyta B-R ISO 3D  itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takich odtwarzaczach z reguły jest wewnętrzny player (nie KODI) i on wypuszcza formaty dźwięku TrueHD, DTS, DTS HD.

Tak jest np. w moim odtwarzaczu Himedia Q3.

Kodi służy do katalogowania filmów, ich przeglądania, opisy , trailery itd, a samo odtwarzanie jest realizowane przez wewnętrzny player. Trzeba tylko odpalić KodiWraper i przełączanie na wewnętrzny player następuje automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Salat napisał:

W takich odtwarzaczach z reguły jest wewnętrzny player (nie KODI) i on wypuszcza formaty dźwięku TrueHD, DTS, DTS HD.

Zapomniałem napisać o wbudowanym playerze, tak jest Movie Player, ale on w ogóle nie odtwarza treści TrueHD, DTS HD, wyskakuje komunikat o błędnej ścieżce audio...

Mam jeszcze kino domowe Philips BR 3D HTB3510/12 , obsługuje też Dolby TrueHD i DTS-HD , podepnę dziś pod amplituner (MARANTZ NR1606) i sprawdzę czy wypuści dźwięk po HDMI 7.1, kino philipsa jest typowe 5.1 , ciekawe jak się zachowa w takiej konfiguracji.

Edytowane przez ascorp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ascorp napisał:

Zapomniałem napisać o wbudowanym playerze, tak jest Movie Player, ale on w ogóle nie odtwarza treści TrueHD, DTS HD, wyskakuje komunikat o błędnej ścieżce audio...

Mam jeszcze kino domowe Philips BR 3D HTB3510/12 , obsługuje też Dolby TrueHD i DTS-HD , podepnę dziś pod amplituner (MARANTZ NR1606) i sprawdzę czy wypuści dźwięk po HDMI 7.1, kino philipsa jest typowe 5.1 , ciekawe jak się zachowa w takiej konfiguracji.

W specyfikacji napisali o obsłudze kodeków TrueHD/DTS-HD. Ale bez szczegółów o jaką obsługę chodzi. Urządzenie dekoduje je do stereo - to już jest jakaś obsługa. Tak pisanych jest większość specyfikacji do boxów z Androidem - bez szczegółów, bez informacji o trybach passthrough i programach które je obsługują. W specyfikacji widzę też wzmiankę o obsłudze H265 który może obsługiwać rozdzielczości 8k. Nie wiem po co pisać takie rzeczy w takim miejscu i w taki sposób. To też jest sugestia że sprzęt to obsłuży (np skalując w dół do 4k).

Ale reguła jest taka jak wspomniano wyżej. Odtwarzacze mają zazwyczaj dedykowany player od producenta, który dobrze wykorzystuje sprzęt/procesor. I ten powinien radzić sobie z passthrough dla formatów AudioHD. Tak jest zazwyczaj. Jeżeli aplikacja wywraca się na formatach audio-HD można poszukać innej podobnej, dedykowanej dla urządzeń z s905x. Choć producenci mogą stosować blokady aby te dedykowane aplikacje nie działały na urządzeniach innej marki.

Niektóre boxy wykorzystują tą aplikację producenta jako player dla Kodi. Kodi odtwarza wideo uruchamiając zewnętrzna aplikację - można się wtedy chwalić że Kodi wszystko obsłuży. W praktyce taki kompromis w miarę się sprawdza. Ale nie można np. łatwo skorzystać z wtyczek pobierania napisów które zintegrowane są z playarem video w Kodi.

Sprawdzałem ostatnio najnowszą aktualizację do OpenHour Chamelleon. Myślałem że sprzęt już umarł. A oni puścili upgrade FW oraz poprawioną wersję Kodi (już nie SPMC) z obsługą audio-hd passthrough i 4k. I Kodi nie odpala zewnętrznego playera. A więc można zrobić to też w Kodi, choć pewnie producent musi odwołać się do jakichś swoich licencji czy certyfikatów. No i to Kodi dla Openhour to wersja 15.2. Ale i Android i sprzęt ma już swoje lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm będę testował jeszcze inne playery, tylko tak jak wspominałem wyżej testowałem KODI i MX Player w obydwóch odtwarza dźwięk 7.1 ale BOX przesyła stereo do amplitunera, aha w BOX TV w ustawieniach dźwięku gdzie jest do wyboru HDMI, PCM, LINE, to jak mam ustawione HDMI to jest z dopiskiem "passthrough".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aplikacje mogą korzystać z tych ustawień z menu Androida lub nie. Kodi ma swoje ustawienia. MX Player - nie pamiętam teraz, ale zawsze sprawdzaj też ustawienia używanej aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wbudowany odtwarzacz nie wypuszcza bitstream do kina to zewnętrzne odtwarzacze tym bardziej tego nie zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbudowany odtwarza jedynie do max DTS 5.1, przy próbie odtwarzanie ścieżek TrueHD 7.1 wywala komunikat "brak audio". Instalowałem inne odtwarzacze ale żaden nie przekazał 7.1 do amplitunera, więc to nie wina odtwarzaczy tylko samego urządzenia/androida.

Z ciekawości podłączyłem kino domowe Philips HTB3510/12 pod marantza, z USB odpaliłem kilka próbek  DTS-HD.MA 7.1,  TrueHD 7.1 i Atmos.

DTS-HD.MA przekazuje jako DTS-HD MSTR 7.1 , czyli prawidłowo 

TrueHD 7.1 widzi jako DTS 5.1... 

Atmos widzi jako "Multi Ch In" i też tylko 5.1

Chyba zamiast TV BOX (jak nie ogarnę), będę polował na odtwarzacz BR, tylko teraz ciekawe który z tańszych , albo nawet i używek odtworzy Armos... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 6.04.2017 o 01:44, kazmirzleszno napisał:

zgadza sie :)

Proszę rozwiń myśl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd ma tego atmosa odtworzyć?

Bo jak z płyty, to każdy, który wypuszcza bitstream.

Jak z pliku, to żaden.

Jak z plików ​odtwarzasz, to kup media player.

Himedia Q5 lub egreat A5, one wszyko ci odtworzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.04.2017 o 22:31, ascorp napisał:

Witam, odkopię troszkę temat, mam TV box X96 z prockiem Amslogic S905X, android 6.0 , testowałem KODI 16, KODI 17, XBMC, SPMC, MX Player, we wszystkich (prócz kodi 16) dzięk niby odtwarza 7.1 Dolby TrueHD, ale do amplitunera dociera STEREO, czyli PCM 2.0, ustawienia audio w TV box mam na HDMI , jest jeszcze tylko do wyboru LINE i PCM, oczywiście film z DTS 5.1 podaje prawidłowo i amplituner odtwarza 5.1, walczę 3 dzień i nie mogę wydobyć dźwięku 7.1, przeczytałem cały wątek i piszecie , że "chińczyki" z takim prockiem powinny odtwarzać 7.1

Zidoo x8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, djrobus napisał:

Zidoo x8

No i jednak nie trzeba wydawać 500-1000zł na box TV aby mieć Dolby Atmos :)

Uruchomiłem na swoim chińczyku Dolby Atmos ! Wystarczyło doinstalować Dolby Atmos Android

Jeżeli oprogramowanie w box TV nie pozwala na instalację tego dodatku (brak recovery, root) to trzeba zainstalować Custom Rom  tylko dla urządzeń z S905X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższych testach, jest o wiele prostszy sposób na dts:x czy dolby atmos, na zwykłym "chińczyku" , be żadnych modyfikacji oryginalnego oprogramowania, bez większych ustawień, jest to nakładka w postaci KODI odpalana z usb/sd o nazwie LibreELEC

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma jeszcze prostrzy... ale chyba jeszcze niezbyt powszechnie dostępny.

Na moim testowym sprzęcie z procesorem s912 mam Androida 7.1, do tego Kodi 17.3 z Google Play. Działa passthrogh bezpośrednio z Kodi, bez żadnych wrapperów itd. Działa dla formatów: DTS 5.1, AC3 5.1 DTS-HD (do 7.1 96khz), DTS-X, TrueHD (do 7.1 96kHz), Atmos. Chodzi dla wszystkich moich plików testowych, a więc zarówno dla BD/m2ts i mkv.

Filmy ze ścieżkami wielokanałowymi w formach: AAC, FLAC, LPCM idą tylko w stereo.

Tyle że nie wiem czy są już komercyjne playery na s912 z Androidem 7.1. Zdaje się że to świeża beta z AmLogic, więc jeszcze chwilę poczekamy aż producenci boxów puszczą swoje aktualizacje. Może podobnie będzie też dla s905/s905x i podobnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDev

A możesz opisać jak dokładnie masz ustawione opcje dźwięku  w KODI?

Bo tez mam player z S912, ale nie udało mi się zmusić KODI do odtwarzania DTS-HD ani DD TrueHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz Adroida 7.x ?

U mnie normalnie w ustawieniach Kodi tam gdzie ustawiam wyjścia Passthrough dla poszczególnych formatów - są też widoczne formaty DTS-HD i Dolby TrueHD. Zaznacza, że mają wychodzić w trybie passthroough i już. Na starszych wersjach Kodi opcje kończyły się na AC3/Dolby i DTS, czasem też był eAC3 (Dolby Digtal Plus).

Masz te opcje? Jutro spróbuję zrobić zrzutu ekranu.

Edytowane przez HDev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi