Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Po premierze linii telewizorów SUHD 2016 wszyscy czekaliśmy na nadejście flagowego modelu Samsunga, który został zaplanowany na trzeci kwartał bieżącego roku. Nasi zachodni sąsiedzi mieli okazję gościć go już w swoich redakcjach wcześniej. Nam przyszło poczekać, aż do dnia dzisiejszego. Panie i Panowie przedstawiam Wam najmocniejszą propozycję od Koreańskiego producenta - KS9500.

Przeczytaj całość

Edytowane przez Maciej Koper
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwy flagowiec. Fantastyczny kontrast. Niezła cena (65 cali). Szkoda nieco, że nie ma Dolby Vision i jest krzywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie dobry Samsung i bez zabójczej ceny na start

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy jeszcze na testy 65PUS7601 i testy telewizora który budzi nasze największe nadzieje 65ZD9 Sony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast natywny 3500:1 po kalibracji i z wygaszaniem 5500:1 w scenie drugiej na pewno nie rzuca na kolana jak na tv premium.

Jasność hdr w scenie pierwszej 590 cd/m i 640 cd/m w scenie piątej na pewno nie rzuca na kolana tym bardziej że sony xd93 edge led ma w tych scenach odpowiednio 580 i 530 cd/m. W scenie czwartej samsung ma 1100 cd/m a sony 960 cd/m. Może przy takich różnicach efekt hdr być prawie nie do odróżnienia tym bardziej że sony w wersji 55 cali jest jeszcze jaśniejszy niż testowany sony 65 cali i różnica może się jeszcze bardziej zatrzeć. Jeszcze krzywy do tego wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chyba nigdy Samsung nie przekona do zakupu :wacko:. Czekamy na test Sony ZD9, miał gdzieś sie pojawić pod koniec sierpnia prawda?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pojawi się dopiero w październiku. Przynajmniej u nas. Oczywiście jak tv będzie dostępny. W sumie to nie tak długo ;-).

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast średni w filmach (z tabelki) chyba mocno na wyrost, bo najbardziej typowa jest scenka nr 3 - gdzie mało jest kompletnej czerni.

Czyli typowy kontrast wsparty lokalnym wygaszaniem niewiele ponad 20 000:1 - cienko, jak na flagowca.

Poza tym problemy z odwzorowaniem ruchu, krzywy ekran, brak 3D... Dyskwalifikacja!

Edytowane przez ambidark
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast natywny 3500:1 po kalibracji i z wygaszaniem 5500:1 w scenie drugiej na pewno nie rzuca na kolana jak na tv premium.

Wydaje mi się, że w wypadku tv z podświetleniem FALD, zupełnie nie ma sensu patrzeć na kontrast natywny bo wynik zupełnie nie pokazuje tego co jest w stanie wygenerować tv w trakcie oglądania. Mam w domu niedrogi model z natywnym ponad 5000:1, czy jest lepszy od Samsunga ? Chyba niekoniecznie :)

Czy można lepiej w niektórych scenach - naturalnie vide Panasonic CX700 testowany w 2015r, ale z drugiej strony jak się patrzy na to co jest na ten moment ma rynku, to całościowo to jest naprawdę dobry model! I ta wyjściowa cena za 65 cali to spory atut.

Czyli typowy kontrast wsparty lokalnym wygaszaniem niewiele ponad 20 000:1 - cienko, jak na flagowca.

Czy kiepski - 20 000:1 to jest poziom najlepszych plazm Panasonica np. VT60, uważanych przez wielu za referencję. Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu nie widzę w teście informacji na temat trybu 3D... Warto chyba podkreślić, że Samsung postanowił wykastrować swoje telewizory z tej funkcji, co swoją drogą cały czas nie przestaje mnie dziwić, zwłaszcza że konkurencja cały czas oferuje to w swoich produktach.

Mam też drobną sugestię dotyczącą pomiarów odnośnie kontrastu i czerni. Fajnie gdyby w teście pojawiło się więcej sekwencji ala scena numer 2. Tak naprawdę dopiero w tego typu scenach można przekonać się jak radzi sobie funkcja lokalnego wygaszenia. Im ciężej dla tv, tym ciekawiej. Powiedzmy sobie szczerze, pozostałe sceny nie są wybitnie trudne i nie do końca pokazują jak sprawuje się funkcja lokalnego wygaszenia. Ostatnio miałem możliwość pobawić się nieco DX900 i w rzeczywistości nie wygląda to już tak różowo jak w Waszych testach, głównie dlatego, że sekwencje, które proponujecie nie są zbytnio skomplikowane. Ale poza tym, test jak zawsze pierwsza klasa.

Wiemy już zatem, że pozycja DX900 na dzień dzisiejszy jest niepodważalna, czekamy już tylko na ZD9 i tego starcia jestem niezmiernie ciekaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14.500K po rabatach zaplacilem za Sony HW55+110 calowego Magicscreen'a, a skośnookie wciskają 65 cali uhd za 16K,na które trzeba się gapic z max 2.73 metra żeby miało sens oglądanie treści uhd??

A już wisienka na torcie jest 88 cali za 40K versus Sony VPL-VW520.

Jak to mowia "pozdro dla kumatych"

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W startowej cenie ok. 15.000 zł jest to znakomity telewizor.
Szkoda tylko, że krzywy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego kontrastu 20 000:1 nie będzie przy normalnym oglądaniu tv a nie specjalnie łatwych scen : 1 3 i czwarta scena. Tylko scena druga jest trudna i się liczy gdzie jest przy załączonym wygaszaniu 5500:1 i to jest miarodajne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV może i znakomity,ale vs projektory+MS,to dosłownie może się zesrac nawet w gratisie.Osobiscie w zyciu nie kupie zadnego tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś przespałem, ale jeszcze niedawno projektory nie dawały sobie rady w nasłonecznionym salonie, czy coś się zmieniło?

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tv sAMSUNGA z odklejającymi się plecami już podziękujemy. :) Czy prócz Sony ZD9 wjedzie do Was coś jeszcze od Sony? Np. XD93 '55? ;) Bo suhd na 2016 rok już wszystkie były badane, natomiast SONY jak zwykle w plecy..

Edytowane przez Robert_1988_KrK
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nasłonecznionym pokoju,to i na tv za dużo nie zobaczysz.

Czyli nic nie przespałem :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabe kąty zdecydowanie deprecjonizują ten TV za tak duże pieniądze, oglądanie tylko na wprost? nie eeeeeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem info o 3D :wacko: . Akurat w tej klasie to naprawę powinno być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle nie widać upragnionego końca "technologii" LCD. Czołowi producenci mają jeszcze zapas matryc i wypuszczają na rynek szmirę, w którą się ładuje HDR, DV, bo to "się sprzeda", a Juddery, Halo, Teatr i inne dodatki są gratis do technologii. Nie ważne, ludzie kupią. Oled jeszcze długo nie osiągnie rozsądnej ceny przez taką politykę.

Tak jeszcze a`propos ocen, to nie bardzo rozumiem jakimi kryteriami kieruje się Redakcja, nadając tytuł "Referencja" i dla Oleda LG i dla LCD Panasa.

14.500K po rabatach zaplacilem za Sony HW55+110 calowego Magicscreen'a, a skośnookie wciskają 65 cali uhd za 16K,na które trzeba się gapic z max 2.73 metra żeby miało sens oglądanie treści uhd??

A już wisienka na torcie jest 88 cali za 40K versus Sony VPL-VW520.

Jak to mowia "pozdro dla kumatych"

Wszystko w temacie. Właśnie zamierzam zacząć budowę salki kinowej, a do TV mam jeszcze na szczęście plazmę .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym ta firma jest teraz skłonna czymś zachwycić klienta ? dla mnie NICZYM !!!!! oby Panasonic zaczął jak najszybciej robić tanie płaskie OLED-y i duże, bo takie telewizorki to niech sprzedają ale w Koreii.

Edytowane przez ROMAN38

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w temacie. Właśnie zamierzam zacząć budowę salki kinowej, a do TV mam jeszcze na szczęście plazmę .

Zakładaj temat w pokojach kinowych http://hdtvpolska.com/forum/97-domowe-pokoje-kinowe/ i opisuj projekt :DDDD brzmi ciekawie : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle nie widać upragnionego końca "technologii" LCD. Czołowi producenci mają jeszcze zapas matryc i wypuszczają na rynek szmirę, w którą się ładuje HDR, DV, bo to "się sprzeda", a Juddery, Halo, Teatr i inne dodatki są gratis do technologii. Nie ważne, ludzie kupią. Oled jeszcze długo nie osiągnie rozsądnej ceny przez taką politykę.

Tak jeszcze a`propos ocen, to nie bardzo rozumiem jakimi kryteriami kieruje się Redakcja, nadając tytuł "Referencja" i dla Oleda LG i dla LCD Panasa.

Po prostu to referencja wśród LCD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eg 910V za 6k to nie rozsądna cena ?? Jeszcze rok temu to było marzenie ,a stanieje bardziej .A co do cen,to nie kwestia lat a myślę ze już w 2017 Oledy mogą nas pozytywnie zaskoczyć cenami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi