Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dyskusja robi się jałowa - takie przekonywanie siebie i innych do oczywistości. Wielokrotne już pisano że ceny sprzętu są zawyżane w oficjalnej sklepowej dystrybucji. I tylko dzięki konkurencji mają szansę osiągnąć akceptowalny poziom. Jak już napisałem- jeśli przekonań się że odbicia nie będą u mnie problemem a cena dojdzie do ok 8 to pewnie go kupię. Jeśli nie to będę liczył że moja plazma jeszcze pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 30.10.2016 o 22:37, pawelll napisał:

...A wracając do samego TV. Z mojego punktu widzenia jest on prawie idealny. Z dwóch wad jedna jest "usuwalna" - cena - bliżej 8000 byłaby już akceptowalna dla mnie. Druga jest poważniejsza - odbicia. Powierzchnia jest "prawie" lustrzana. Na zdjęciach wyłączonego TV odbicia widać mocno - pytanie jak to wygląda przy włączonym. Dla mnie jest to istotne. Póki TV stoi w salonie to jedyne możliwe miejsce jest narażone na odbicie z dużego okna tarasowego od strony wschodniej.

U mnie ten TV wisi w salonie gdzie mam duże okna od strony południowej. W przypadku słonecznej pogody są odbicia, ale w tym miejscu wcześniej były 2 telewizory LCD (Sharp LCD 46XL2E i Samsung UE55HU8500 - zakrzywiony i mam tu jakieś porównanie. Oled 65B6 radzi sobie znacznie lepiej niż LCD Samsunga.  W przypadku zakrzywionego Samsunga praktycznie chwilami nic nie było widać na ekranie (pionowe pasy odblasków) dlatego między innymi raz na zawsze skreśliłem zakrzywione telewizory z obszaru moich zainteresowań. O dziwo stary Sharp z matrycą ISP, matową powłoką i automatycznym dostrajaniem jasności do światła otoczenia radził sobie chyba najlepiej z ostrym światłem słonecznym. Miał jednak dużo innych wad. Obawiam się, że do tej pory nie ma na świecie takiego idealnego telewizora, który miałby jednocześnie doskonałą czerń, świetne kąty oglądania i kolory, doskonały odbiór w słońcu (bez odbić) i w ciemności, minimalny input lag, dobry OS itd. Przy wyborze TV musimy iść zawsze na jakiś kompromis. Mnie zależało przede wszystkim na tych parametrach, których żaden LCD nie zapewnia (kąty, czerń, wyświetlanie napisów bez  przygaszania ekranu lub otoczek). W sumie ten Oled całkiem dobrze sobie radzi w nasłonecznionym salonie. Przypuszczam, że jest niewiele telewizorów wypadających pod tym względem lepiej, ale tak naprawdę to bardzo rzadko oglądam TV w ciągu dnia (tylko przy porannej kawie w weekend), więc nie jest dla mnie ten parametr istotny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też się czaje na ten model. Czytam testy LCD premium i nijak mi nie podchodzą, SONY i PHILIPS ANDROID dziekuje, seria KS nie udana, no poza 9500 ale zakrzywiony, Panas jedynie DX900 ale na VA i za taką kasę kąty nie akceptowalne, ale to moje zdanie, kazdy moze miec inne, Mysle że cena 8500 juz będzie do łykniecia. 

Tylko kiedy, szkoda że nie ma takich cen jak we wloszech. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Amazon ceny może i niższe ale nie nowych TV a na Ebay najwięcej oszustów, lepiej czekać na rozwój sytuacji zakładając jaka jest możliwa akceptowalna cena, osobiście uważam że 55cal nie ma prawa zejść poniżej 7tys nie wliczając możliwości umocnienia się dolara względem złotego! na wiele bym nie liczył

Edytowane przez Horacyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Francuskim Dartym spadek ceny o 1000 euro wersja 65' 4,490e a 55' 2990e. Poczekam aż jeszcze spadną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Horacyl napisał:

Na Amazon ceny może i niższe ale nie nowych TV a na Ebay najwięcej oszustów, lepiej czekać na rozwój sytuacji zakładając jaka jest możliwa akceptowalna cena, osobiście uważam że 55cal nie ma prawa zejść poniżej 7tys nie wliczając możliwości umocnienia się dolara względem złotego! na wiele bym nie liczył

"swieta" racja, ja osobiscie rowniez odradzam Ebay chyba ze mamy doczynienia z wiarygodnym duzym handlarzem bo w przeciwnym razie mozemy sie zdrowo "przejechac" chyba ze komus "lata" te marne  9 "kawalkow", zgadza sie rowniez i to ze na Amazon sa tansze ale to nie sa nowki jak poprzednik juz wczesniej napisal a po drugie nalezy obecnie zwracac baczna uwage na  super atrakcyjne oferty na Amazon bo i tam pojawila sie spora grupa oszustow ktorzy oferuja drogie artykuly po super cenach, a funkcjonuje to miedzy innymi tak gdy juz dokonamy zakupu naszego "super taniego artykulu"  nastepnym krokiem jest dokonanie przelewu a ostatnim skontaktowanie sie z dana osoba/sklepem na podany adres mailowy jak np. w tym wypadku " shopp91 [at]web de " w celu obgadania dalszych krokow,  oszust w tym wypadku sprzedaje nowego Laptopa wartego 1000€ za polowe ceny i niestety czesc osob dalej nabiera sie na takie promocje 

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B6 podobno dostał update (04.30.40) gdzie poprawiono input laga  1080p @ 60Hz 44ms,  4k @ 60Hz @ 4:4:4 + HDR 38ms

Edytowane przez Malibu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, grzes07 napisał:

"swieta" racja, ja osobiscie rowniez odradzam Ebay chyba ze mamy doczynienia z wiarygodnym duzym handlarzem bo w przeciwnym razie mozemy sie zdrowo "przejechac" chyba ze komus "lata" te marne  9 "kawalkow", zgadza sie rowniez i to ze na Amazon sa tansze ale to nie sa nowki jak poprzednik juz wczesniej napisal a po drugie nalezy obecnie zwracac baczna uwage na  super atrakcyjne oferty na Amazon bo i tam pojawila sie spora grupa oszustow ktorzy oferuja drogie artykuly po super cenach, a funkcjonuje to miedzy innymi tak gdy juz dokonamy zakupu naszego "super taniego artykulu"  nastepnym krokiem jest dokonanie przelewu a ostatnim skontaktowanie sie z dana osoba/sklepem na podany adres mailowy jak np. w tym wypadku " shopp91 [at]web de " w celu obgadania dalszych krokow,  oszust w tym wypadku sprzedaje nowego Laptopa wartego 1000€ za polowe ceny i niestety czesc osob dalej nabiera sie na takie promocje 

Wszystkie transakcje na eBay przy płatności PayPalem objęte są ochroną. Jesli ktoś chce płacić przelewem to jego wybór i świadome podjęcie ryzyka.

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie daje 100% pewnosci a PayPal rowniez nie jest bez tych wad (to rowniez mozna obejsc)

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, również zastanawiam się nad B6J z tym że główne źródło to PC/htpc, czyli był by używany do wszelkich zabaw multimedialnych również jako pełnowartościowy monitor PC. Pytanie czemu we wszystkich testach jakie są wypada super jako monitor pc skoro oledy mają problemy z obrazami statycznymi i ponoć już po 5min. wyświetlania okna można zaobserwować powidok.

Czy ktoś może używa ten tv również jako monitor pc ? 

Edytowane przez luk112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotyczy wszystkich modeli, WALUTY SZALEJĄ tylko czekać aż zaczna szaleć ceny TV i to nie w dół!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Horacyl napisał:

Dotyczy wszystkich modeli, WALUTY SZALEJĄ tylko czekać aż zaczna szaleć ceny TV i to nie w dół!

Te TV są montowane w Polsce, co ma z istoty rzeczy działanie amortyzujące dla polskiego klienta. Jak wiadomo, koszta tego montażu są liczone w złotych, a licząc całość produkcji też najpewniej ma ona przewagę kosztów liczonych w walucie polskiej, ale już na eksport do całej UE, być może też do krajów b. ZSRR, cena wyprodukowanego towaru liczona jest w euro, więc jest to kolejna okoliczność łagodząca duże zmiany lub wahania walutowe, a przypadku osłabiania się złotego, jak teraz, oznacza to wzrost marży na sprzedaży eksportowej. Nie wiem, czy u nas TV są też produkowane do krajów pozaeuropejskich, ale jeśli tak, to np. USA, czy Kanada płacą w dolarach, więc osłabienie złotówki do dolara ma tożsame znaczenie, jak wobec euro, czyli przynosi większy zysk dla produkcyjnego LG w Polsce albo większą sprzedaż ilościową (szybsze upłynnienie towaru z magazynów) z powodu wręcz jeszcze większej możliwości obniżania ceny w euro i dolarze. Wprawdzie ważne podzespoły najpewniej produkuje się w Azji, np.procesory możliwe, że w Tajwanie, a matryce OLED w Korei, więc z punktu widzenia polskiej fabryki faktycznie są one droższe, ale czy ma to znaczenie gdy chodzi o przepływ towaru wewnątrz firmy LG (matryce, ewentualnie też inne podzespoły), a umowy biznesowe, np. z producentem procesorów, też do najprostszy nie należą i raczej przewidują różnego rodzaju stabilizatory. Problem na pewno byłby realny, gdyby wszystko produkowano i montowano poza Polską, ale tak nie jest. Dlatego moim zdaniem to się w najgorszym razie ekonomicznie równoważni i akurat nie powinno mieć żadnego cenowego przełożenia na TV od LG, szczególnie w przypadku dystrybucji na terenie Polski. Nie kojarzę też niekorzystnych zmian cenowych TV w Polsce w przeszłości z powodu mocniej zmieniających się kursów walut. Te zmiany musiałyby być bardzo duże. Raczej cechą cen TV, które mają roczny cykl sprzedażowy, jest wyjątkowa stabilność, czyli zaczynają się od bardzo wysokiego poziomu i w bardzo podobnym stopniu obniżają się aż do ich całkowitej wyprzedaży. Ta cenowa stabilność, każdoroczna powtarzalność, ma duże znaczenie dla stabilności w ogóle prowadzenia tego biznesu. Bardzo ważnym jest jak produkty wycenia producent na samym początku sprzedaży. W tej wycenie są brane pod uwagę różne pewne i niepewne zdarzenia ekonomiczne/gospodarcze. Producent już wtedy ma mniej więcej rozpisany plan cenowy na cały rok sprzedażowy. A ponadto, produkcja TV 2016 kończy się chyba już w grudniu, najdalej w styczniu. Od stycznia/lutego rusza produkcja TV 2017. Czyli na produkcję TV z 2016 roku obecne zmiany kursów w ogóle mogą nie mieć już żadnego wpływu lub nieduży skutek z korzyścią dla LG- większa marża, albo zarówno dla LG, jak i klienta- szybsze wyprzedanie za sprawą, paradoksalnie, jeszcze bardziej niższych cen. A jeśliby jednak zawirowania na rynkach walutowych miało mieć jakieś negatywne przełożenie na ceną dla klienta końcowego, to myślę, że głównie zagranicznego, chociaż i tak w niewielkiej skali. O wiele gorzej byłoby, gdyby doszło do jakiś zakłóceń produkcyjnych lub transportowych, co by oznaczało spadek podaży. Wtedy oczywiście nie dałoby się uniknąć wzrostu cen zgodnie z zasada prawa popytu i podaży.

Jakkolwiek zaznaczam, że przedstawiam wyłącznie subiektywną ocenę sytuacji. 

Zresztą, przy okazji tematu, może ktoś wie, czy matryce OLED są produkowane w Korei, czy jednak w Polsce, bo w sumie, to nie wiem:-). Coś mi się kojarzy, że chyba w Korei.

Edytowane przez WPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, WPPP napisał:

Te TV są montowane w Polsce, co ma z istoty rzeczy działanie amortyzujące dla polskiego klienta. Jak wiadomo, koszta tego montażu są liczone w złotych, a licząc całość produkcji też najpewniej ma ona przewagę kosztów liczonych w walucie polskiej, ale już na eksport do całej UE, być może też do krajów b. ZSRR, cena wyprodukowanego towaru liczona jest w euro, więc jest to kolejna okoliczność łagodząca duże zmiany lub wahania walutowe, a przypadku osłabiania się złotego, jak teraz, oznacza to wzrost marży na sprzedaży eksportowej. Nie wiem, czy u nas TV są też produkowane do krajów pozaeuropejskich, ale jeśli tak, to np. USA, czy Kanada płacą w dolarach, więc osłabienie złotówki do dolara ma tożsame znaczenie, jak wobec euro, czyli przynosi większy zysk dla produkcyjnego LG w Polsce albo większą sprzedaż ilościową (szybsze upłynnienie towaru z magazynów) z powodu wręcz jeszcze większej możliwości obniżania ceny w euro i dolarze. Wprawdzie ważne podzespoły najpewniej produkuje się w Azji, np.procesory możliwe, że w Tajwanie, a matryce OLED w Korei, więc z punktu widzenia polskiej fabryki faktycznie są one droższe, ale czy ma to znaczenie gdy chodzi o przepływ towaru wewnątrz firmy LG (matryce, ewentualnie też inne podzespoły), a umowy biznesowe, np. z producentem procesorów, też do najprostszy nie należą i raczej przewidują różnego rodzaju stabilizatory. Problem na pewno byłby realny, gdyby wszystko produkowano i montowano poza Polską, ale tak nie jest. Dlatego moim zdaniem to się w najgorszym razie ekonomicznie równoważni i akurat nie powinno mieć żadnego cenowego przełożenia na TV od LG, szczególnie w przypadku dystrybucji na terenie Polski. Nie kojarzę też niekorzystnych zmian cenowych TV w Polsce w przeszłości z powodu mocniej zmieniających się kursów walut. Te zmiany musiałyby być bardzo duże. Raczej cechą cen TV, które mają roczny cykl sprzedażowy, jest wyjątkowa stabilność, czyli zaczynają się od bardzo wysokiego poziomu i w bardzo podobnym stopniu obniżają się aż do ich całkowitej wyprzedaży. Ta cenowa stabilność, każdoroczna powtarzalność, ma duże znaczenie dla stabilności w ogóle prowadzenia tego biznesu. Bardzo ważnym jest jak produkty wycenia producent na samym początku sprzedaży. W tej wycenie są brane pod uwagę różne pewne i niepewne zdarzenia ekonomiczne/gospodarcze. Producent już wtedy ma mniej więcej rozpisany plan cenowy na cały rok sprzedażowy. A ponadto, produkcja TV 2016 kończy się chyba już w grudniu, najdalej w styczniu. Od stycznia/lutego rusza produkcja TV 2017. Czyli na produkcję TV z 2016 roku obecne zmiany kursów w ogóle mogą nie mieć już żadnego wpływu lub nieduży skutek z korzyścią dla LG- większa marża, albo zarówno dla LG, jak i klienta- szybsze wyprzedanie za sprawą, paradoksalnie, jeszcze bardziej niższych cen. A jeśliby jednak zawirowania na rynkach walutowych miało mieć jakieś negatywne przełożenie na ceną dla klienta końcowego, to myślę, że głównie zagranicznego, chociaż i tak w niewielkiej skali. O wiele gorzej byłoby, gdyby doszło do jakiś zakłóceń produkcyjnych lub transportowych, co by oznaczało spadek podaży. Wtedy oczywiście nie dałoby się uniknąć wzrostu cen zgodnie z zasada prawa popytu i podaży.

Jakkolwiek zaznaczam, że przedstawiam wyłącznie subiektywną ocenę sytuacji. 

Zresztą, przy okazji tematu, może ktoś wie, czy matryce OLED są produkowane w Korei, czy jednak w Polsce, bo w sumie, to nie wiem:-). Coś mi się kojarzy, że chyba w Korei.

Już dość długo żyje na Świecie i nie wierze że dłuższej utrzymujący się spadek wartości złotego ( zaznaczam dłużej)  nie spowoduje wzrostu cen, gdyby to była Polska firma to można by tak zakładać, ale niestety w biznesie nie ma miejsca na sentymenty, jak nie producent to hurtownik a na końcu sprzedawca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę obecną sytuację i bardzo "roztropne" prowadzenie finansów publicznych przez obecną władzę są całkiem spore szanse na dalsze osłabianie się złotówki w 2017r. Trzeba też jednak pamiętać, że już obecnie tv tanie nie są więc kurs kursem ale święta + wyprzedaże po nowym roku + nowe modele na 2017 ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że jeden post pod drugim, ale nie miałem możliwości edycji. Na rtings jest tabelka w której są podane nowe wartości, te po aktualizacji. Tutaj screen: https://gyazo.com/4f140774d2643c1b694c3d63beea946f W filmiku na YouTube gdzie jest test telewizorów po aktualizacji, autor powiedział, że pływające wartości input laga nie są normalne. Na pewno jest gorzej niż na stałej wartości, nawet wyższej. "Podobno" ma się ukazać aktualizacja. Tutaj można to zobaczyć: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.10.2016 o 19:35, klaus71 napisał:

ale jak możesz to napisz jakie są efekty skorzystania z zabezpieczenia POK (program ochrony kupujących?) w PayU

ciekawe czy to ściema

Po 2 miesiącach od zgłoszenia na policję i do allegro odzyskałem pieniądze z Programu Ochrony Kupujących. Od siebie dodam, że jak już ktoś kupuje na allegro to lepiej unikać prywatnych ogłoszeń, a jak już to kupować od firm/sklepów. Po odzyskaniu pieniędzy zamówiłem C6.

Dnia 24.11.2016 o 13:37, RealWaaagh napisał:

Czy da się dokupić oddzielnie pilot od LG z serii Signature i czy będzie on działał z tym TV ?

AN SP-700 na allegro poniżej 100 zł (ten mniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi