Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Ujme to tak. Od 6M mam Oleda C6. zdaje sobie sprawę ze idealnie nie jest (ale za to jest baaaaardzo dobrze)....., że za moment będzie C7 i będa ulepszenia i nawet może niższa cena........ ja osobiście celuję w "C9" bo nie ma sensu wymieniać co rok czy dwa, ale jeżeli nie pojawi się nowa magiczna technologia to do LCD nigdy, przenigdy nie wróce. I tyle. Choćby mnie zakuto w dyby i katowano testami SUPER QLED PREMIUM UHD QANTUM PENTUM DOT przez cały rok :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman nie chce mi się teraz kopać w necie, ale daje głowę, że widziałem bardzo podobne opowieści odnośnie poprawy szarości modeli z '6' względem tych wcześniejszych. Więcej dowiemy się pewnie jak telewizory trafią do klientów, ale przełomu w modelach na ten rok raczej nie będzie.

Za avforums o tegorocznych:

For example:
-Peak brightness is only up 70 nits from 633 to 700 cd/m2 10% window; (2015 oleds: 450)
-Motion resolution is the same: 650 with [TruMotion] engaged; 300 otherwise
-Measured DCI-P3 coverage is only up 1 percent, 98 to 99. (2015 oleds: 85%)
-Only one new HDR format added: Hybrid log gamma 

@Fjubens jak masz rzeczy z netu, to nigdy nie wiesz co będzie. Jakiś koleś uzna, że serial jest za ciemny, więc robi przysługę wszystkim i go rozjaśnia :angry:

Ja problemów ze szczegółami nie mam, sprawdzałem jakiś gorylion razy czy w jakiejś scenie nie ma szczegółów, czy ja ich nie widzę i prawie zawsze ich tam wcale nie było.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardziej irytuje "kaszka" na jasnych elementach niż ciemności ale być moze to wada matrycy albo kwestia braku kalibracji.

na razie tego nie rozstrzygnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loky Wiadomo, że każdy producent zachwala zawsze nowe modele, natomiast powołany przeze mnie cytat nie dotyczy informacji dostarczonej przez LG, ale przez osobę, która osobiście wykonała wielogodzinne testy (choć jeszcze nie pełne) nowego modelu W7.  Powołany przez Ciebie cytat znalazłem w komentarzach jakiejś osoby na forum http://neogaf.com/forum/showthread.php?p=231921748 . Natomiast na tym samym forum nota bene jest link do 3 recenzji telewizora W7 w którym ponownie jest mowa o poprawie reprodukcji szczegółów ciemnych obszarów:

Cytat

Although all OLED TVs can generate true 0 cd/m2 blacks, getting things right during the transition from black to very dark grey has proven to be trickier owing to the big “jump” between OLED’s off and on state. While LG’s 2016 OLEDs were better than 2015 models on this front, the company has achieved even greater improvements on 2017 sets in at least two areas – finesse and noise suppression – judging by what we saw on the SIGNATURE 65W7.

Jaka jest prawda - pewnie gdzieś wypadkowa wszystkich tych testów. Przełomu oczywiście nie ma, bo LG korzysta z tych samych paneli OLED i z tych samych procesorów, natomiast nastąpiły zmiany w procesie produkcyjnym i wprowadzono nowe algorytmy przetwarzające obraz, więc jakieś zmiany (in plus) są. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. We francuskim Fancu jest promocja na 65B6 za 3499 euro - 500euro zwrotu od LG czyli wychodzi 2999 euro + do tego można to wziąć na raty(10x0%). Czy to dobra promocja za ten tv? Aktualnie jestem bez tv i zastanawiam się nad tym czy wziąć go czy może uzbierać jeszcze trochę i pod koniec roku kupić 65B7 (może też będzie w takiej cenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Malibu napisał:

Mam pytanko. We francuskim Fancu jest promocja na 65B6 za 3499 euro - 500euro zwrotu od LG czyli wychodzi 2999 euro + do tego można to wziąć na raty(10x0%). Czy to dobra promocja za ten tv? Aktualnie jestem bez tv i zastanawiam się nad tym czy wziąć go czy może uzbierać jeszcze trochę i pod koniec roku kupić 65B7 (może też będzie w takiej cenie).

Jeśli mieszkasz we Francji to trudno mi powiedzieć jakie są ceny, jeśli jednak mieszkasz w Polsce to masz dokładnie tą samą cenę w tym sklepie:

http://allegro.pl/lg-oled-tv-65-lg-65b6j-nowosc-i6745027806.html

Pozdrawiam

Edytowane przez boban61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak ze względów finansowych muszę zejść do 55 cali :(, tylko teraz pytanie czy poczekać aż wejdą nowe modele i może w tedy jeszcze bardziej cena B6 spadnie obecnie za 55" 1990euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi spaść, pytanie kiedy. Rozsądną docelową ceną za podstawowy 55" 4K, ewentualnie ze starszej generacji, byłoby coś koło 1200 euro (~5000 zł), ale dojście do tych cen IMO zajmie koło 2 lat. W tym roku obstawiałbym najniższą cenę w okolicach 1500 eur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu w Austrii w Media Markt 55B6 był do kupienia za równowartośc ok. 7.600 zł.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym momencie kupowanie dużo gorszej skurwionej 910-ki mija się chyba z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do swojego tv b6j zapiąłem TV BOX Android . Czy ktoś z kolegów wie dlaczego w trybie 4kx2k 50Hz" wyszarzone" mam  trumotion ? W 1080p 50Hz działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jabbaa Mialem podobnie z appletv (przy HD)... Metoda prob i bledow musialem cos pozmieniac w czestotliwosciach odswiezania i innych ustawieniach trybu obrazu, kolorow, etc, ktore byly na appletv ustswione jako "auto" i to pomoglo?  NB: filmy z appletv bez trumotion byly strasznie poszarpane, z trumotion jest bardzo ok.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, jabbaa napisał:

U mnie to samo w 4k, szarpie bez trumotion.

To moj najwiekszy problem z tym telewizorem, nie do wiary!!!:( (mam 65EV6)

Bylem dzisiaj w sklepie i ogladalem nowego samsunga QLED mialem USB z filmem do porownania, ladny plynny obraz (bez wlaczania trumotion) bez zadnego "szarpanego" efektu i przy wlaczeniu trumotion zadnych niechcianych artefaktow

Poprosilem o wlaczenie telewizji z sygnalem 1080i 50Hz i tam tez bylo ladnie i plynnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uplynniacz w LG tak LCD jak i Oled nie był najwyższych lotów i nie oferował efektow z poziomu konkurencji. Dziwne natomiast że widocznie szarpie bez włączonego trumotion (rozumiem 24p ?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do trumotion w LG to jak wcześniej pisałem jest na poziomie samsunga sprzed 4 lat. U mnie na zwykłej telewizji z tunera sat chodzi płynnie, ale "szarpie" krawędzie szybko przesuwających się prostokątów. Najlepiej to widać na czerwono czarnej planszy z napisem tvn turbo . Kombinowałem ze wszystkimi ustawieniami tv box. Jak wrzucę go w tryb 4k i nie ma znaczenia częstotliwość odświeżania ( 24, 25, 50, 60 Hz) trumotion jest wyszarzone . Dodatkowo w trybie 1080p / 60Hz też już nie działa We wszystkich trybach poniżej jest ok Mogę włączyć upłynniacz i da się to oglądać. Na pewno mam też coś z kablem HDMI, ponieważ na najwyższych trybach  4k/60Hz + deep color zrywa transmisję i znika obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwajcarii ceny B6V kształtują się na poziomie 7200zł za 55" oraz 13000zł za 65".

Mam pytanie dot. input laga w przypadku podpięcia PC - czy wraz z najnowszym firmware i dodaniem trybu 'HDR Game' wartości uległy zmianie? Rozważam zakup tego TV, ale wartość dla PC jest strasznie wysoka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, paka86 napisał:

W Szwajcarii ceny B6V kształtują się na poziomie 7200zł za 55" oraz 13000zł za 65".

Mam pytanie dot. input laga w przypadku podpięcia PC - czy wraz z najnowszym firmware i dodaniem trybu 'HDR Game' wartości uległy zmianie? Rozważam zakup tego TV, ale wartość dla PC jest strasznie wysoka. 

Tylko przy zakupie w Szwajcarii dojdzie VAT. Chyba, że chcesz przemycać samochodem. Ale 65" będzie ciężko schować, a niemieccy celnicy na szwajcarskiej granicy potrafią być ostatnio dość upierdliwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, pmcomp said:

Tylko przy zakupie w Szwajcarii dojdzie VAT. Chyba, że chcesz przemycać samochodem. Ale 65" będzie ciężko schować, a niemieccy celnicy na szwajcarskiej granicy potrafią być ostatnio dość upierdliwi.

W moim przypadku to bez znaczenia, bo mieszkam w Szwajcarii - ceny podałem orientacyjnie. Celnicy na wjeździe do Swiss są bardziej upierdliwi, niemieccy zatrzymali mnie tylko raz. Oczywiście absolutnie nie zachęcam do przemytu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie chodziło o zachęcanie, podałem jedynie fakt, że grozi VAT. TV 65" raczej ciężko jest schować do kieszeni :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, jabbaa napisał:

U mnie to samo w 4k, szarpie bez trumotion.

Też nie wiem dlaczego tak się dzieje. Gdy oglądam The Grand Tour w 4K na Amazon załącza się HDR, a True Motion się wyłącza. Za każdym razem muszę wtedy przejść do ustawień i włączyć z powrotem True Motion. Skąd się bierze ta paranoja?

Edytowane przez Snookerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ja rozkminiłem u siebie problem. Wybranie ikony PC na wejściu HDMI wprowadza te ograniczenia. Oznaczyłem wejście jako bluray (dziwne żeby ikona zmieniała cały tryb działania hdmi) i mój odtwarzacz za 50$ śmiga aż miło pliki 4k HDR  płyną jak woda z kranu .  Jest to co lubię "full opera mydlana"

Edytowane przez jabbaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi