Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie czy oprogramowanie tv umożliwia nastawianie nagrań na konkretną godzinę, późniejszą ich edycję (np "wycinanie reklam" - umożliwiają to niektóre tunery np.Technisat), i czy możliwe jest "ustawienie" nagrania z EPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprogramowanie umożliwia nagrywanie w dwóch trybach:

1. Ciągle - dające 1:30:00 czasu wstecz od czasu rzeczywistego. Niestety TV posiada tylko jeden tuner DVB-T, dlatego nie da się nagrywać konkretnego kanału, a oglądać inny. Zmiana kanału równoznaczna jest z  jednoczesną zmianą nagrywanej treści. 

2. Z poziomu oglądanego programu, lub z poziomu EPG można albo zacząć nagrywanie od razu, albo zaznaczyć przy konkretnym programie przypomnienie (TV przełącza automatycznie na dany kanał) lub zaplanować nagrywanie. Jak wyżej, jeśli w czasie nagrywania materiału chcemy oglądać inny wymagający przełączenia kanału TV, nagrywanie zostanie przerwane. 

W trakcie nagrywania (obu rodzajów) nie działają nie funkcje, jak np zoom obrazu. 

Z tego, co zdążyłem sprawdzić player ma wyłącznie funkcję odtwarzania, z możliwością edycji w postaci wydzielenia z materiału danego odcinka i zapisania go oddzielnie. Teoretycznie więc można wyciąć reklamy, ale materiał źródłowy zostanie pocięty na kawałki. Nie sprawdzałem, czy jest możliwość złożenia ich z powrotem w całość

Edit: niestety próba zapisania już pierwszego wybranego odcinka kończy się skasowaniem całej reszty materiału źródłowego, więc w zasadzie edycji nie ma. Sprawdzone przed chwilą

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kobolko napisał:

Z poziomu oglądanego programu, lub z poziomu EPG można albo zacząć nagrywanie od razu, albo zaznaczyć przy konkretnym programie przypomnienie (TV przełącza automatycznie na dany kanał) lub zaplanować nagrywanie. Jak wyżej, jeśli w czasie nagrywania materiału chcemy oglądać inny wymagający przełączenia kanału TV, nagrywanie zostanie przerwane.

Dodatkowo oprogramowanie, w porównaniu do dekoderów zewnętrznych z HDD, na dość istotną, uciążliwą wadę: nawet w przypadku rozpoczęcia nagrania, które oglądamy od początku nagrywanie rozpoczyna się od momentu uruchomienia funkcji, a nie od początku programu. Aby nagrać całość w zasadzie należy zrobić to ręcznie, cofając się do punktu początkowego programu i w tym punkcie uruchomić nagrywanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o.k. dziękuję Ci bardzo.

Funkcjonalność tej funkcji jest zatem jednak trochę ograniczona. Zewnętrzny dekoder (np Technisat) dodatkowo umożliwia nagrywanje jednego kanału a oglądanie innego (nagrywany może dekodować się później). To jest niewątpliwy plus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod warunkiem, że antena ma co najmniej dwa konwertery, a dekoder dwa wejścia . Na jednym będziesz miał ten sam problem, co w E6V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Technisacie którego mam są właśnie 2 wejścia sat ale nawet jak jest jedno wejście dvb-c na kablówkę (u mojego operatora mam kartę moduł CI) to mogę jeden kanał nagrywać (dekoduje się później) a inny w tym czasie oglądać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem nc. Wtedy nie mieli w ofercie kart Cl. Jedyną możliwością oglądania czy nagrywanie tak, jak opisujesz była konfiguracja sprzętowa jak opisałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może polecić uchwyt ścienny dla tego modelu? Chciałbym aby tv był jak najmocniej "przyklejony" do ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, nanker napisał:

Czy ktoś może polecić uchwyt ścienny dla tego modelu? Chciałbym aby tv był jak najmocniej "przyklejony" do ściany.

Moim zdaniem najlepszy jest oryginal od LG, OTW420B. Ja, chociaz nie mam jeszcze TV to sciagalem go ze sklepu niemieckiego za niecale 500 pln. Jest cieniutki, ma pelna regulacje i jest idealnie dopasowany do tego TV (w przeciwienstwie do innych dostepnychh na rynku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc stoi u mnie od 24h ...

Po 8 latach na 46 calach Panasa G10, tygodniowej przygodzie z 55" DX900 miejsce w salonie zajął 65 calowy OLED e6.

Tak na gorąco parę subiektywnych opinii,w większości odnoszące się do mojej starej plazmy i dx 900.

Wykonanie jest niesamowite, super się prezentuje. Rozmiar ma jednak znaczenie :-), 65 cali choć na początku trochę przeraża, po dobie obcowania ze sprzętem już wcale.

Jakość obrazu na dobrym sygnale po prostu poraża, właśnie na gorąco: AO na Eurosport 2, Avengers na HBO 2, niesamowite... kolosalna różnica w stosunku do G10 i niestety w mojej ocenie do dx900. Czerń , kolory, kontrast, zero efektu aureoli ( w dx występował i to mnie drażniło), KĄTY!!! wszystko na +. Panel jednakże jest mniej wybaczający dla słabszego jakościowo sygnału od poprzedników.

Netflix 4k oczywiście petarda. Wszystkie bajki-klękajcie narody :-). 3d jeszcze nie przetestowane.

Dźwięk jest bardzo, bardzo dobry.

Co do ceny, hmmm... to prawie 2x tyle co 55" dx900 lecz różnica jest bardzo widoczna na korzyść LG.

To tak na szybko.  

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umarł król, niech żyje król. Panasonic tx p65vt60e  sprzedany. Na jego miejscu stanął Książe Ciemności lg oled 65e6v. Zastanawiałem się nad tą wymianą, bo nawet po trzech latach użytkowania nie nacieszyłem się panasonicem. Wykombinowałem jednak, że to jedyny dobry czas na taką wymianę bo to ostatni moment, żeby dostać dobrą kasę za panasa, a lg wkrótce wprowadza nowe modele.  Wszelkie wątpliwości rozwiane. Dla mnie telewizor idealny. Na pierwszy ogień poszła Grawitacja. Oglądałem ten film wcześniej dwa razy, ale tak naprawdę oglądałem go pierwszy raz. 
3D - system pasywny więc obniża rozdzielczość, ale to i tak więcej niż full hd. Mój flagowy koncert Peter Gabriel New Blood (najlepiej zrealizowany koncert w 3D - polecam nawet jeśli ktoś nie przepada za PG). Oglądając go na panasie zawsze byłem wbity w fotel. Ale. Teraz to jest po prostu magia. Muszę się powstrzymywać, żeby nie wstać i uściskać Petera Gabriela, który pofatygował się do mnie na prywatny koncert. Minusem jest to, że przy szybkich, nieoczekiwanych zmianach ujęć kamery pojawiają się kłopoty z błędnikiem i uczucie mdłości. (nie tylko u mnie).  Okulary lekkie i wygodne - chce się po nie sięgnąć, no i brak migotania.
Tak się zastanawiam, czy to aby nie przesada, że cała rodzina codziennie na powitanie i na pożegnanie całuje podstawę na której stoi Czarny Książę, ale chyba nie :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła pora na zakup, pytanie czy jest sens dopłacać do E6 OLED  w porównaniu do B6 / C6  ?   Pomijam 3D w chwili obecnej, chodzi mi jakość obrazu i wyposażenie TV ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kklos  Chyba te modele roznia sie glownie nastepujacymi rzeczami:  (i) jak wiesz E6 ma soundbar u dolu, etc - to w sumie watpliwa zaleta - bo pewnie i tak malo kto slucha przez glosniki (glosniczki?) tv?  Ale trzeba powiedziec, ze glosnczki w B6 sa po prostu slabe...  (ii) wzornictwo - E6 jest ladniejszy / bardziej premium - ten soundbar ladnie wyglada, fakt... NB: dla mnie to byl glowny problem z E6 - ja potrzebowalem plaskiego ekranu, bez zadnych udziwnien - specyfika mojej zabudowy, (iii) B6 ma jeden tuner tv, E6 chyba 2? - to pewnie moze miec znaczenie jesli uzywasz satelity i naziemnej - nie moj przypadek, (iv)  pilot B6 jest dosyc brzydki, ale co wazniejsze: nie ma guziczkow play, stop, etc.  To wbrew pozorom bardzo powazny problem - obsluga innych urzadzen (takich jak dekoder tv) czy nawet apek typu netlix jest duzo trudniejsza, niz moglaby byc.  Normalnie to nie problem bo i tak uzywa sie jakiegos uniwersalnego pilota typu harmony, ale dla LG bedziesz chcial uzywac ich pilota jako "systemowego", bo po prostu ten zyroskop etc jest GENIALNY - a takiej funkcjonalnosci nie maja inne piloty.  Przy okazji:  wie ktos moze czy mozna dokupic takiego pilota jak ma e6 i czy bedzie dzialal z b6? , (v) E6 ma 3D, ale to sam wiesz, (vi) B6 jest troche (a moze: sporo?  pewnie typu 100 nit?) jasniejszy - to chyba ma zwiazek z brakiem 3D, ktore wymaga jakichs filtrow polaryzacyjnych czy cos (nie znam sie:)), (vii) na B6 nie ma (jeszcze?) uaktualnienia softu, ktore zmniejsza input lag przy grach - na inne modele chyba (?) juz jest.   

Pewnie sa tez inne roznice, ale o tych wiem...

Ciezko cos radzic - sporo zalezy od roznicy w cenie, ale ja kupilbym (gdyby nie (ii) powyzej) wyzszy model - troche dla zasady: bo to i tak kupa kasy w kazdym wypadku, wiec milo jest miec najlepszy i nie martwic sie potem, ze mozna bylo dolozyc i cos-tam by sie mialo lepiej... Ale faktycznie:  o dziwo te roznice nie sa specjalnie duze (jezeli prawda jest to co pisza, ze sama matryca i inne rzeczy sa praktycznie takie same, z zastrzezeniem (v) i (vi))

Pozdrawiam

DP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbym E6 powiesił na wieszaku to co z tym soundbarem ? 

też będzie wisiał?

czy moze wtedy jest bezużyteczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, kklos napisał:

Przyszła pora na zakup, pytanie czy jest sens dopłacać do E6 OLED  w porównaniu do B6 / C6  ?   Pomijam 3D w chwili obecnej, chodzi mi jakość obrazu i wyposażenie TV ?

E6 to przede wszystkim 3D, ekskluzywny wygląd, lepszy dźwięk oraz znacznie mniejszy input lag z racji tego, że wykorzystuje bardziej wydajny procesor od LG, a nie Realtek jak B6. To też nieco mniejsza jasność z powodu filtra polaryzacyjnego 3D. B6 pierwotnie miał problemy z przetwarzaniem HDR, a nawet zdarzało mu się gubić klatki z odtwarzacza UHD Bluray, ale rozwiązano to aktualizacją firmware. C6 to z grubsza B6 tyle że zakrzywiony, z lepszym procesorem i 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie ale gdzie znajde konkretne informacje na temat tych TV i procesorow jakie sa zainstalowane w tych modelach?, tylko prosze o konkretne zrodla na temat danych technicznych tych TV domniemania, gdybania itp. rzeczy kompletnie mnie nie interesuja 

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek Prywatnie, nie zgadzam się w kwestii dźwięku, B6 gra według mnie ponadprzeciętnie. Ten soundbar w E6 to tak raczej po prostu wygospodarowane miejsce na głośniki skierowane do przodu. W takim G6 https://youtu.be/TQHuNYX8Y_Q to już jest rzeczywiście coś więcej. Wygląd E6 rzeczywiście super pod każdym względem.

Piloty mam rozkminione empirycznie, bo używam z B6 pilota z E6 AN-MR700,  z tym od B6 AN-MR650 nie miałem do czynieni, ale z tego co widzę oba mają przyciski > i II, których nigdy jeszcze nie użyłem, bo wszystko obsługuję kursorem 'magic'. Podejrzewam z resztą, że jak mu przypiszesz jakieś urządzenie, to on sobie te wszystkie przyciski zagospodaruje pod innymi, nieużywanymi z danym urządzeniem i będzie play, pauza itd. Mój Harmony ONE poszedł w odstawkę.

Oba piloty są na aukcjach za około 100 i 200 zł.

Na innym forum wyczytałem, że E6 mają ponoć lepszą kontrolę jakości, rzadziej trafiają się jakieś nierówności w 'świeceniu' itp.

Jeszcze ciekawostka: jak ktoś chce powiesić B6 (E6 Jeszcze bardziej) na wieszaku po poprzednim telewizorze, to warto wszystko najpierw pomierzyć, bo te telewizory mają otwory montażowe na samym dole i telewizory po powieszeniu wiszą wyżej. Trzeba przenieść wieszak niżej, a jak ktoś ma tunel na kable w ścianie, to się zaczynają grubsze problemy.

Edytowane przez loky
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loky  Dzwiek w B6 - trudno mi sie zgodzic, ale punktem odniesienia jak kino domowe z malymi ale jurnymi glosniczkami podlaczone przez ARC - i tego porownania B6 nie wytrzymuje.  Ale w tym kontekscie to po prostu bez znaczenia, bo zakladam, ze prawie kazdy uzytkownik B6 czy E6 czy G6 pewnie i tak podlaczy z kinem domowym?

Dzieki za info o pilocie - faktycznie znajac numer mozna go kupic za 200 zeta na allegro (co wlasnie zrobilem) - bo tez harmony w odstawce:).  

Re: przypisanie urzadzen do pilota - to dziala, ale tylko jako tako, w duzej mierze wlasnie dlatego, ze NIE MA (tez empirycznie sprawdzone:)) tych guziczkow "transportu" na oryginalnym pilocie - aby zrobic cos na dekoderze (typu: zastopowac, cofnac, etc) to trzeba sie troche nameczyc (uzywajac - mocno ubogiego - menu na ekranie, ktore pojawia sie po nacisnieciu jednego z przyciskow) - a nie o to chodzi?  

Wieszak -  ja musialem wymienic stary mocowanie po prostu nie pasowalo (sruby bardzo waska i na samym skraju ekranu - u dolu).  

Pozdrawiam i dzieki za hint re: MR-700 - zycie stanie sie prostsze:)

DP

PS.  Wlasnie zobaczylem, ze pilot od G6 tez nie ma przyciskow przewijania czy nagrywania - troche skucha... Ale i tak bedzie lepszy... No i duzo ladniejszy, bo ten od B6 to troche bieda...

PS2. Okazuje sie, ze sa dwie wersje tego pilota - z dwoma (jak u Ciebie) i czterema (dodatkowo <<  i >>) przyciskami transportu.  Zamienione.  Dam znac, czy ta z czterema przyciskami dziala z B6 (zakladam, ze tak).

Edytowane przez Darek Prywatnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się ustawić listę kanałów tak żeby wybrany kanał był przyporządkowany wybranemu numerowi? Tzn. Przy zmianie kanałów pilotem +- dostaję programy wg kolejności ustawionej przeze mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.07.2016 o 15:08, pmcomp napisał:

E6V_17.jpg

Niestety to jest najwieksza wada tego TV jaką stwierdziłem. Biel nie jest biała tylko "kolorowa". Ta nierównomierność bieli nie ma praktycznego znaczenia przy oglądaniu filmów ale na statycznych obrazach może wkurzyć. No i oczywiście przy wyświetleniu białej planszy.

Nie wiem jak będzie po kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, pmcomp napisał:

Niestety to jest najwieksza wada tego TV jaką stwierdziłem. Biel nie jest biała tylko "kolorowa". Ta nierównomierność bieli nie ma praktycznego znaczenia przy oglądaniu filmów ale na statycznych obrazach może wkurzyć. No i oczywiście przy wyświetleniu białej planszy.

Nie wiem jak będzie po kalibracji.

W porównaniu do cloudingu, również nierównomiernej bieli, kątach, świeceniu czerni, halo i wielu innych przypadłości to akurat jest najmniejszy problem. Ile razy oglądasz białą planszę? Zapewniam Cię, że oglądając internet z dużą ilością białego pola jest to kompletnie niezauważalne

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O innych aspektach wyświetlania będę mógł sie wypowiedzieć po kalibracji. Teraz sie wstrzymam.

Dema w HDR ( http://demo-uhd3d.com/categorie.php?tag=hdr ) wyświetlane z Android Boxa na S905X robią wrażenie :) .

Totalną dla mnie porażką jest obsługa tunera SAT. Chińskie, tanie tunery SAT dostepne w Polsce mają to rozwiązane dużo lepiej. Może ja jestem za bardzo Panasonicoluby. Bez problemu działa moduł CAM nc+ w NAGRA.

Wbudowany soundbar daje znakomity dźwięk jak na pudełeczko tej wielkości. Obawiam się, że moja Yamaha pójdzie do kąta.

3D to bajka.

Tyle na gorąco.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi