Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@ROMAN38

Na LCD występują bardzo często inne, o wiele poważniejsze problemy z jednorodnością podświetlenia. Po drugie - można trafić na lepszy i gorszy model pod tym względem i to nie ma nic wspólnego czy będzie to telewizor od LG, Sony A1 czy też Panasonic 950 lub 1000. I jak najbardziej można trafić na egzemplarz bez badningu - wysłałem link w moim poprzednim poście - choć oczywiście zaznaczę, iż jest to pewnie wyjątkowa rzadkość. Takie niby słabe te panele od LG  ? To podaj mi innego producenta matryc OLED do telewizorów, który nie ma tego problemu.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie twierdze że są słabe, tylko za taką kasę , ta selekcja powinna być na wysokim poziomie a nie puszczają jak leci i mamy potem loterię jak parę lat temu było z lcd krawędziówkami :oTo jest właśnie wielki problem że tylko jeden producent produkuje te panele i reszta producentów jak np. Panasonic jest skazana na niedopracowany produkt !!! Ja osobiście nie mam zamiaru wywalać 20 tyś na ekran z takim defektem , za połowę tej kwoty moja leciwa 65VT60 nie ma z tym problemów B).Poprawią to i może się skuszę ale minimum 75 cali i nie drożej jak 25 tyś.Czyli pewnie poczekam sobie jeszcze ze 4 latka :(.

Edytowane przez ROMAN38
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ROMAN38 napisał:

Ja nie twierdze że są słabe, tylko za taką kasę , ta selekcja powinna być na wysokim poziomie

100% zgody z przedmówcą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Xisiek napisał:

100% zgody z przedmówcą. 

Jeszcze ciut czasu a OLED nie będzie żadnym produktem PREMIUM. A wtedy może się jeszcze dużoo pozmieniać..

Zrobi się masówka i pewno podzielą OLED'y na trzy kategorie:

-Średniak

-Dobry

-Tylko dla ''Kapłanów''

:lol:

Edytowane przez Robert_1988_KrK
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he ja myślę że już mamy masówkę, dlatego wychodzą takie anomalię :lol:LG poczuło kasę i trzepią raz po raz, a raczej ta firma nie słynie z dopracowanych do końca produktów RTV. Nie pamiętam jak było z pierwszymi modelami OLED od nich, nie pamiętam modelu tylko cenę 40 tyś.Chyba tam nie było tego bendingu ale to był 55 calowy ekran, obecne w tym calarzu chyba też są dużo lepsze.Ciekawe tylko jak wejdą nie długo modele 77 calowe , jak tam będzie to wyglądać przy cenie 80 tyś zł :oB)Oby nie dochodził do IRE 30 %.

Dodam tylko że  obserwując ten cały rynek OLED-ów, to wcale się nie dziwie Samsungowi że nie wchodzą w tą technologię, bo jest obecnie za droga , z dużymi defektami , jasność też nie wiadomo czy dadzą radę jeszcze podnieść i wielkość ekranów też nie zachwyca !!! Pewnie 77 calowy OLED nie da więcej na 100 % bieli jak 90 cd/m2 :( Zobaczymy na jesieni jak nasi testerzy go sprawdzą.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..A nie wydaje się Wam że Sony z swoim A1 było tak że zrobili żeby się czepialscy odczepili CO?! Sony nie ma OLED'a?! :o hehehe.

Gmeru nie raz pisał że lata temu miał jakiś mały tv Oled od Sony, od kogo niby była ta matryca? Hymm... :->

A tak jak do tej pory od kogo Sony zaopatruje się w matryce Oled do sprzętu PROFI, czy też rozwiązań Medycznych...? :)

Edytowane przez Robert_1988_KrK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, ROMAN38 napisał:

Ja nie twierdze że są słabe, tylko za taką kasę , ta selekcja powinna być na wysokim poziomie a nie puszczają jak leci i mamy potem loterię jak parę lat temu było z lcd krawędziówkami :oTo jest właśnie wielki problem że tylko jeden producent produkuje te panele i reszta producentów jak np. Panasonic jest skazana na niedopracowany produkt !!! 

Widzę, że oczekujesz, że taki telewizor jak OLED to powinien być ideał.  Zgoda, można oczekiwiać lepszej jakości w tym zakresie i LG ma nad czym pracować, ale wszelkie przedstawione w tym wątku zdjęcia matryc i tego Panasonica do którego podałeś link zostały zrobione aparatem przy długiej ekspozycji, tak aby uwypuklić ten "niedoskonałość". Czy ty widziałeś kieydyś ten problem na prawdziwym OLEDzie ? W rzeczywistości w dzień tego bandingu nie jesteś w stanie zauważyć. Może on czasami być widoczny nocą przy bardzo ciemnych scenach. Ja na swoim C7 w nocy jeszcze nie zauważyłem abym widział ten banding podczas wyświetlania zwykłego materiału. Słaby problem widzę jedynie gdy wrzucę tę testową planszę, zgaszę wszędzie światło, a oko przyzwyczai się po kilku/kilkunastu sekundach do tak niskiego poziomu światła, ale i tak problem ten jest mniejszy niż to co wychwyci aparat fotograficzny przy dłuższej ekspozycji.

Co do jasności w OLEDzie 77", to będzie ona identyczna jak w modelach 55" i 65", więc na pewno nie 90 cd/m2, tylko 145 cd/m2. Przecież tak też jest teraz z modelami 55" i 65" - luminancja nie jest mniejsza w 65" odpowiedniku. Poza tym powiedz mi ile klatek w filmie masz ze 100% bielą ? Ten parametr jest istotny praktycznie wyłącznie, gdy używasz OLEDa jako monitor.

@Robert_1988_KrK

Sony jest bardzo rozpoznawalną marką i oni chcą to dobrze wykorzystać. Założę się, że bardzo dużo ludzi kupi A1 nie wiedząc nawet, że w środku jest matryca OLED od LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Subman napisał:

Sony jest bardzo rozpoznawalną marką i oni chcą to dobrze wykorzystać. Założę się, że bardzo dużo ludzi kupi A1 nie wiedząc nawet, że w środku jest matryca OLED od LG.

Myślę, że śmiało można przyjąć, że będzie to zdecydowana większość nabywców oledów, tak z logo wspomnianego Sony, jak również Panasonica, Philipsa, Loewe u.v.a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał:

Gmeru nie raz pisał że lata temu miał jakiś mały tv Oled od Sony, od kogo niby była ta matryca? Hymm... :->

Od SONY.

Może nie pamiętasz ale dwojego czasu na IFA i SONY i Samsung pokazywali swoje OLEDy. Prototypy. Ze względu na kłopoty z matrycami nie weszły do seryjnej produkcji.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Subman napisał:

@ROMAN38

Na LCD występują bardzo często inne, o wiele poważniejsze problemy z jednorodnością podświetlenia. Po drugie - można trafić na lepszy i gorszy model pod tym względem i to nie ma nic wspólnego czy będzie to telewizor od LG, Sony A1 czy też Panasonic 950 lub 1000. I jak najbardziej można trafić na egzemplarz bez badningu - wysłałem link w moim poprzednim poście - choć oczywiście zaznaczę, iż jest to pewnie wyjątkowa rzadkość. Takie niby słabe te panele od LG  ? To podaj mi innego producenta matryc OLED do telewizorów, który nie ma tego problemu.

Co do tego egzemplarza bez bandingu to ja jestem jego właścicielem ;) Ale trzeba dodać, że to matryca po wymianie. To co zastałem tuż po zakupie było tragedią. Paski były widoczne praktycznie w każdej scenie. Także ze skrajności w skrajność.IMG_0554.thumb.JPG.94ae62ba5189e362bd423d970987f42e.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oczekuje od OLED-ów ideału, bo pewnie nigdy nim nie będą ale jeśli miało by to wyglądać jak na zdjęciu kolegi @piter20020 to nerwy by mi puściły .Na własne oczy nie miałem okazji tego sprawdzić ale mam ''alergię'' na takie defekty i po zauważeniu tego od razu bym go wywalił w p....u. Niech przynajmniej  zrobią jakiś kompromis.Sprzedawanie bubli to nie u nas !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, o tym że w moim telewizorze E6 może być banding dowiedziałem się od Szanownych Kolegów z forum którzy zamieścili zdjęcia i powiedzieli jakie plansze trzeba wyświetlić żeby zobaczyć to zjawisko, bo u mnie przy normalnym obrazie nic takiego nie zaobserwowałem. Rzeczywiście jak widać jest to cecha obecnych oledów, ale puki nie ma wpływu na jakość normalnego obrazu to jest bez większego znaczenia - chyba że ktoś ma potrzebę oglądania szarej planszy 5, 10%. Po ostatniej wizycie w MM, aby zobaczyć co jest nowego - nie widziałem jakościowej alternatywy dla oledów niezależnie od producenta (nawet z bandingiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ROMAN38 napisał:

... jeśli miało by to wyglądać jak na zdjęciu kolegi @piter20020 to nerwy by mi puściły .Na własne oczy nie miałem okazji tego sprawdzić ale mam ''alergię'' na takie defekty i po zauważeniu tego od razu bym go wywalił w p....u. Niech przynajmniej  zrobią jakiś kompromis.Sprzedawanie bubli to nie u nas !!!!!

Przysłowia powtarzać nie będę.

Jak telewizor jest zwalony, a tak było w tym przypadku, to się z nim biegnie do gwaranta albo do sprzedawcy, a nie wywala w p...u. Chyba, że ktoś jest tak bogaty jak Ty :P. Bo kto bogatemu zabroni wywalić w p...u ???

A na poważnie o tej "wadzie" wszyscy pisali od dawna. I w testach Macieja, jak ktoś umie czytać, między wierszami było to opisane. Poza tym warto przed zakupem obejrzeć na własne gały, żeby potem wiedziały co brały :) .

A ja mam nieodparte wrażenie, że pewien producent o nazwie zbliżonej do OLEDa prowadzi właśnie w necie krucjatę przeciwko OLEDom. I robi z igły widły jak mawia inne przysłowie. To jest moje zdanie.

BTW widziałem wczoraj w Saturnie we Wrocławiu tego OLEDa na magnesy. Zaje....sta sprawa :):):) . przede wszystkim jak sie patrzy z boku. I to pudło z elektroniką i z soundbarem w naturze wygląda duuuużo lepiej niż na zdjęciach.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, piter20020 napisał:

Co do tego egzemplarza bez bandingu to ja jestem jego właścicielem ;) Ale trzeba dodać, że to matryca po wymianie. To co zastałem tuż po zakupie było tragedią. Paski były widoczne praktycznie w każdej scenie. Także ze skrajności w skrajność.IMG_0554.thumb.JPG.94ae62ba5189e362bd423d970987f42e.JPG

Oj to pechowo trafiłeś. Ale na pocieszenie powiem, że czasem można trafić znacznie gorzej, wydając znacznie więcej. Dobrze, że serwis potrafi stanąć na wysokości zadania. Przynajmniej z czasem przychodzi ulga. Nie to co w Korei, przy naprawdę drogim pojeździe, w wariancie szczytowym, który nie zadowalał swego właściciela a serwis się migał od naprawy ... :D

https://www.youtube.com/watch?v=R8v9L25Qn-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ROMAN38 napisał:

Dodam tylko że  obserwując ten cały rynek OLED-ów, to wcale się nie dziwie Samsungowi że nie wchodzą w tą technologię, bo jest obecnie za droga , z dużymi defektami , jasność też nie wiadomo czy dadzą radę jeszcze podnieść i wielkość ekranów też nie zachwyca !!! Pewnie 77 calowy OLED nie da więcej na 100 % bieli jak 90 cd/m2 :( Zobaczymy na jesieni jak nasi testerzy go sprawdzą.

Z całym szacunkiem, ale LG OLED to raptem kilkuletnia technologia i naprawdę ciężko sobie wyobrazić, co musiałoby się stać żeby rozwój technologii stanął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG wypuścił aktualizacje dla serii G linii z 2016 wprowadzającą HLG. Obecnie w fazie beta są aktualizacje dla serii E i C. Nie ma póki co mowy o serii B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.07.2017 o 13:07, Robert_1988_KrK napisał:

Jeszcze ciut czasu a OLED nie będzie żadnym produktem PREMIUM. A wtedy może się jeszcze dużoo pozmieniać..

Zrobi się masówka i pewno podzielą OLED'y na trzy kategorie:

-Średniak

-Dobry

-Tylko dla ''Kapłanów''

:lol:

dorzucam do rankingu tekstu miesiąca "tylko dla kapłanów"

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś pomysł jak ustawić czułość aparatu foto by zrobić zdjęcia wypalenia? Bo naocznie widać, na zdjęciach nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz tryb manualny? Albo opcje prześwietlenia o 1ev lub 2ev?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rtings testuje powidoki na szarym tle 15%. Zobacz, może będzie lepiej widać.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maxkorzen

hahaha :) No bez przesady. Tu nie chodzi o wypalenie strzałek i kresek - ciekawe od jakiego materiału musiałoby to się stać :)

@ma_ko

Szczerze mówiąc to się w ogóle zastanawiam czy coś widzę na tym zdjęciu. Jeśli jest tam jakiś ciemniejszy pasek to aparat to słabo wychwicił. Jak poruszam oknem to wydaje mi się, że widzę minimalnie ciemniejszą linię u góry szczególnie, ale jest to na progu widoczności. Według mnie zbyt wcześnie aby zgłaszać coś takiego do LG - oni mogą powiedzieć że nic nie widzą. Sprawdź może na innych kolorach czy będzie to bardziej widoczne, albo na czerwonej planszy o mniejszej jasności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni już widzieli i mam wymianę matrycy, leży już w serwisie. Na żywo to widać, ciężko to skadrować, bo 'mój' program naprawczy mocno "naprawił" to co się utrwaliło, ale niestety więcej się nie da...

Tu na szarości widać też "ciemny pas' w dole ekranu..

P1020273.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi