kobolko 33 Napisano 12 Czerwca 2017 57 minut temu, tommor napisał: Ja mam ustawione na 51. Każdy po kalibracji będzie miał inaczej. Mi Maciek ustawił 58, ze względu na moje marudzenie o gubienie detali w czerniach. I spokojnie mogłem zjechać do 56 (zgodnie z tablicą wzorcową odcieni szarości) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 12 Czerwca 2017 Na IS ciemnym? Serio? Ciekawe czemu mi ustawił na 27....haha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 12 Czerwca 2017 Są roznice bo można kalibrowac jasność bieli "na sztywno" lub pod światło zastane/otoczenie (typowy Kowalski). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 13 Czerwca 2017 Wczoraj podczas powtórki meczu bawiłem się ustawieniami upłynniacza tak aby zlikwidować zjawisko "gorącego powietrza". Jego przyczyną jest zbyt duże ustawienie suwaka De-blur, po zmniejszeniu do poziomu 5, efekt całkowicie znika. Wg mnie najlepsze rezultaty daje symetryczne ustawianie suwaków De-judder i De-blur tzn. 3:3, 4:4, max 5:5 - przy każdym z tych ustawień efekt "gorącego powietrza" nie występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 13 Czerwca 2017 Generalnie ten Ture Motion działa dość dobrze. Kwestia tylko wypracowania sobie optymalnych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Dnia 12.06.2017 o 20:35, Xisiek napisał: Są roznice bo można kalibrowac jasność bieli "na sztywno" lub pod światło zastane/otoczenie (typowy Kowalski). Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że kalibracja pod światło zastane dotyczy bardziej projektorów, niż TV Edytowane 14 Czerwca 2017 przez kobolko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 14 Czerwca 2017 2 godziny temu, kobolko napisał: Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że kalibracja pod światło zastane dotyczy bardziej projektorów, niż TV Tv też tak się kalibruje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 14 Czerwca 2017 Dnia 12.06.2017 o 18:22, kobolko napisał: Każdy po kalibracji będzie miał inaczej. Mi Maciek ustawił 58, ze względu na moje marudzenie o gubienie detali w czerniach. I spokojnie mogłem zjechać do 56 (zgodnie z tablicą wzorcową odcieni szarości) Kolegom chodziło chyba o suwak "OŚWIETLENIE OLED", który ustawia się pod dane środowisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 14 Czerwca 2017 19 minut temu, Maciej Koper napisał: Kolegom chodziło chyba o suwak "OŚWIETLENIE OLED", który ustawia się pod dane środowisko To niech koledzy doprecyzują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 14 Czerwca 2017 Dokładnie pisałem o Oświetleniu Oled i ustawieniach w ciemnym ISF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 27 Czerwca 2017 Witam , jestem od grudnia 2016 posiadaczem telewizora OLED65G6V czyli droższego brata E6 , niestety od miesiąca mam problem z paskiem który pojawił się na ekranie i nie można go usunąć funkcją usuwania szumów . Przez większość czasu jest on mało zauważalny ale przy występowaniu przewagi koloru czerwonego lub brązowego jest widoczny bardzo ,a nawet przybiera barwę żółtą i zieloną . Pasek znajduje się około 15-20 cm od dolnej krawędzi ekranu i ma szerokość około 4-5 cm więc jest dość duży i nie znika nawet po korekcjach szumów oraz długotrwałym nie użytkowaniu TV. Napiszcie proszę czy to jest to słynne wypalanie OLEDÓW i czy Waszym zdanie jest to podstawa do reklamacji panelu , t to w końcu drogi TV i do tego najlepszy LG z 2016 więc nie spodziewałem się takich cudów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Jaki masz nr softu, na jakim złączu występuje problem (czy TV)? W trybie 2/3D? Na materiale 4K? Bo była taka łatka do E6V dla podobnie brzmiącego problemu Może jest jakiś problem na połączeniu panel-elektronika? Edytowane 27 Czerwca 2017 przez kobolko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 27 Czerwca 2017 Numer softu 04.30.40 , problem jest na wszystkich ustawieniach i niezależnie od źródła i wejścia . Występuje zarówno przy SD jak i 4K. Ponieważ usiłuję zrobić zdjęcie tego problemu to muszę napisać że szczególnie jest widoczny na jednolitym czerwonym i żółtym tle. Pasek występuje na środku panelu i zajmuje około 80% długości pomiędzy lewą a prawą krawędzią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 27 Czerwca 2017 Zrób fotę, chyba jest nowszy soft dla tego TV. Jeśli jest wgraj ręcznie i zobacz co się dzieje, jak nie to reklamuj. Gwarancja biegnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 27 Czerwca 2017 Czyli należy pobrać soft ze strony LG bo automatycznie nie wykrywa nowego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 27 Czerwca 2017 Zerknij na stronę LG dla Twojego modelu. Tak czasem nie widzi softu ze strony tak było z ostatnim dla E6. http://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED65G6V#softwareFirmware Soft dla Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Czerwca 2017 @abart68 Zrób fotkę i ją tu wrzuć jak nie pomoże nowy software. Czy w tym miejscu tego paska nie był wyświetlany jakiś stały, kontrastowy element ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 27 Czerwca 2017 Odnośnie software, czy komuś udało się wgrać do E6 nowy ze strony Lg? U mnie pojawia się błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 27 Czerwca 2017 Widzieliście nowe LG lcd?Oni sobie już całkiem jaja robią z ludzi.Taki np 60" UJ634V : http://www.currys.co.uk/gbuk/tv-and-home-entertainment/televisions/televisions/lg-60uj634v-60-smart-4k-ultra-hd-hdr-led-tv-10161613-pdt.htmlchcą by ktoś kupił za 1500£ (7500zł +- Cena Oleda B6/B7!!!) z IPS, 60Hz, bez dolby vision (jest hdr10- może dolby się nie przyjęło?) DCI-P3 - 80% !!!! Jest 8bitów+frc...i tyle.No comment...Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu TapatalkaI te ich oznaczenia:Pictures quality: 100HzCo to ma być w ogóle???Ps.zauważyłem że chrom jest passe...w czerń znów idą! Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 27 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Subman napisał: @abart68 Zrób fotkę i ją tu wrzuć jak nie pomoże nowy software. Czy w tym miejscu tego paska nie był wyświetlany jakiś stały, kontrastowy element ? Dzięki za linka , wgrałem ten nowy soft i włączyłem czyszczenie szumów na noc. Jutro zobaczę co to dało za efekt , jak nic nie pomogło to wrzucę fotki. Mam wrażenie że ten pasek pokrywa się z paskiem wiadomości z TVN24. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Czerwca 2017 @abart68 To w takim razie niestety może to być objaw wypalenia się OLEDa. To trochę szokujące po tak krótkim okresie użytkowania telewizora. Ile godzin dziennie oglądałeś TVN24. Na jakich wartościah oświetlenia OLED, kontraście i kolorze leciał program ? Czy ,iałeś włączone "przesunięcie obrazu" ? Co do gwarancji to nie ma dobrych informacji - LG wyraźnie informuje, że gwarancja nie obejmuje wypalenia ekranu, ale wbrew pozorom jest szansa, że LG Ci go wymieni. Niedawno LG Polska wymieniła innemu użytkownikowi matrycę w modelu EG910V. Tam też matryca wypaliła się po wyświetlaniu jakiegoś programu informacyjnego, ale stało się to po 1,5 roku, no i matryca była poprzedniej generacji (30 tys godz vs 100 tys w serii 6). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 27 Czerwca 2017 Dzięki za linka , wgrałem ten nowy soft i włączyłem czyszczenie szumów na noc. Jutro zobaczę co to dało za efekt , jak nic nie pomogło to wrzucę fotki. Mam wrażenie że ten pasek pokrywa się z paskiem wiadomości z TVN24. Bosze...kto ogląda tvn24...w ogóle tv pseudoinformacyjne??? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Czerwca 2017 @christoff.w Daruj sobie te uwagi. To jest forum techniczne. Jak nie masz nic mądrego do dodania to nic nie pisz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 27 Czerwca 2017 37 minut temu, Subman napisał: @abart68 To w takim razie niestety może to być objaw wypalenia się OLEDa. To trochę szokujące po tak krótkim okresie użytkowania telewizora. Ile godzin dziennie oglądałeś TVN24. To raczej mało prawdopodobne. Moja żona prawie na okrągło ogląda kanały informacyjne z paskami (że względu na poprawność polityczną nie powiem, które. ) i nie mam z powidokami najmniejszych problemów. Stawiałbym na uszkodzenie panelu, względnie połączenia z resztą elektroniki, bo tu jest "ruchome" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 27 Czerwca 2017 @kobolko A jak długo masz już telewizor i z jakimi ustawieniami używasz ? Sprawdzałeś telewizor na jednolitych kolorach - ponoć najczęściej można zauwazyć pierwsze wypalenia właśnie na czerwonym kolorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach