Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Klamor powieszony. Na starym wieszaku od plazmy, na którym można powiesić słonia. Kiedyś wieszaki robiono pod cięższe telewizory.

Musiałem jedynie obciąć szlifierką kątową uszy przykręcane do otworów montażowych. Były za długie.

500 zł zostało mi w kieszeni i mam pewność, że z tego uchwytu nie spadnie :) .

Dzisiaj wykonam pasek ambilighta. Białe LEDy w kolorze ciepłym. Niestety nie dam rady obkleić ich wzdłuż bocznych i górnej krawędzi poniewaz nie wygnę paska z diodami pod kątem 90 stopni na płask. Pasek ulega uszkodzeniu. Być może sa jakieś narożniki. Jak nie to przykleje po prostu jeden pasek na szerokość na wysokości 1/3 od dołu. Za to mocniejszy. Do tego oczywiście regulacja jasności.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej w kolorze zimnym, by zblizyc sie do bieli 6500k telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Maciej Koper napisał:

Raczej w kolorze zimnym, by zblizyc sie do bieli 6500k telewizora.

Nie lubię zimnych kolorów światła w moim domu.

Znalazłem dzisiaj takie łączówki 90 stopni do łączenia i zmiany kierunku prowadzenia taśmy LEDowej.

8694885800_1429185298.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, pmcomp napisał:

Znalazłem dzisiaj takie łączówki 90 stopni do łączenia i zmiany kierunku prowadzenia taśmy LEDowej.

Możesz podać źródło, bo też szukam czegoś lepszego, niż przewód 4-żyłowy, oferowany powszechnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolumen w Warszawie. Zapewne mają to sklepy oferujące oświetlenie LED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wszystkie. Ja pierwszy raz widzę to rozwiązanie. Ale dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, dzięki, dzięki :lol:

Jakiś czas temu sam robiłem ambilight za TV i nie było takich złączek, tylko taśma 4 żyłowa z dwiema wtyczkami :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję pobawić się tym telewizorem i w związku z tym chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Jako, że mój dotychczasowy faworyt w postaci DX900 nie do końca spełnia moje wymagania (małe, bo małe, ale jednak halo w niektórych scenach daje po oczach... do tego brak wsparcia dla DV i HFR) postanowiłem sprawdzić jedyną jak dla mnie alternatywę w postaci Oleda. ZD9 na ten moment mnie nie interesuje – 4 tysiące więcej w stosunku do DX900 za w zasadzie bliźniaczy wyświetlacz jakoś mi się nie kalkuluje...

Od początku – świetnie się ten E6 prezentuje, jeden z najładniejszych TV bezdyskusyjnie, i nawet ten soundbar nie razi specjalnie, choć moim zdaniem bez niego byłoby jeszcze lepiej. Pilot też niczego sobie.

TV niestety nieskalibrowany, więc drzemie w nim jeszcze mnóstwo niewykorzystanego potencjału, ale i tak jest WOW! Odpaliłem sobie BD z Grawitacją, Pacific Rim oraz Niepamięć i efekt jest super. Ciężko się rozmawia o „oledowej czerni” jeśli się jej nie widziało. Nie sądziłem, że różnica względem VT60 będzie aż tak ogromna, to jest inny świat, jakby porównać krawędziowego LCD do plazmy. Inna sprawa, że już DX900 zostawiał plazmę daleko w tyle w zdecydowanej większości scen.

Szkoda, że nie miałem okazji zobaczyć nic w 4K, ale Full HD dosłownie skopało mi zadek. Wiadomo, że kolory nie do końca zagrały, ale myślę, że Maciek naprawiłby to w mgnieniu oka. Plastyka obrazu i ten niesamowity kontrast, to jest coś absolutnie wspaniałego. Pamiętam jaką miałem minę, kiedy zobaczyłem co robi VT60 po kalibracji Maćka z fabrycznym trybem THX Cinema, więc wiem czego się spodziewać. Jeśli idzie o nocne seanse, to sorry, ale jeśli ktoś ma plazmę i wmawia sobie, że jest świetnie – nie jest. Oled zabija kontrastem. Inna sprawa, że DX900 wcale nie jest w tej materii jakoś niesamowicie słabszy, owszem jak się przygotuje wybrane sceny, to jest różnica, ale nie aż taka jakby niektórzy chcieli... DX900 naprawdę nie można traktować jak zwykłego LCD, każdy kto tak robi popełnia duży błąd.

Napiszę jeszcze tylko krótko o 3D, bo nie ma się tutaj specjalnie co rozpisywać. E6 oferuje najlepszy tryb 3D jaki widziałem. Jednak pasyw na matrycy 4K to jest to.

Niestety równie ważne co nocne seanse, jest dla mnie oglądanie piłki nożnej i tutaj E6 wyłożył się na całej linii. Naczytałem się dużo na temat upłynniacza w LG ale nie sądziłem, że będzie działał aż tak słabo. Ostrość w ruchu jest lepsza na poczciwym Samsungu H6400, a o DX900 nawet nie wspominam. Na prawdę, o ile w filmach 24p nie ma to większego znaczenia, tak z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że do oglądania piłki nożnej ten telewizor się niestety nie nadaje. To są lata świetlne względem Panasonica. Tam gdzie na DX900 podczas dynamicznych ruchów kamery widać pojedyncze źdźbła trawy, na Oledzie jest niestety rozmazana plama. I nie pomagają niestety żadne ustawienia, wprowadzając dodatkowo całą masę artefaktów... Mega rozczarowanie, jestem trochę w szoku, że Maciek nie piętnuje tego w teście, chociaż z drugiej strony ten portal poleca nawet telewizory na 60 Hz matrycach więc może się czepiam.

Tak czy inaczej mimo niewiarygodnej wręcz czerni E6 dla mnie odpada. Ciekaw jestem jak poradzą sobie inni producenci Oledów w tej kwestii. Dziwię się też, że na forach tak bardzo trąbi się głównie na temat czerni i kontrastu, a tak mało poświęca się uwagi na moim zdaniem równie ważną kwestię, jaką jest płynność i ostrość w ruchu. Ale przerabiałem dokładnie to samo w przypadku plazm, gdzie wszyscy piali z zachwytu nad czernią, a mnie do szału doprowadzała pasteryzacja, 50hz bug i tragiczny wręcz upłynniacz.

Na koniec jedno słowo na temat powidoków. Mega śmieszą mnie Ci, którzy z uporem maniaka twierdzą, że ich nie ma:) Owszem, jest ich bezapelacyjnie mniej niż w przypadku ostatniej generacji plazm Panasonica, gdzie było wręcz makabrycznie pod tym względem, wyglądają też nieco inaczej, ale niestety są. I radzę na to mimo wszystko uważać.

Tym sposobem znowu bliżej mi do DX900, bo jak pisałem równie ważne co nocne seanse jest dla mnie oglądanie piłki nożnej. A w wypadku ostrości w ruchu dysproporcja między E6 a DX900 jest z całą pewnością większa, niż w kwestii czerni. Ale gdybym olewał sport, to faworyt byłby tylko jeden...

• Lubię 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajacTwoj komentarz dochodze do wniosku ze Ty nie posiadasz zadnego z w/w TV?, to dlaczego Ciebie smiesza osoby ktore z uporem maniaka twierdza ze nie ma powidokow i na jakiej zasadzie twierdzisz ze sa jesli nawet nie posiadasz takiego TV?, bez urazy ale to tak jakbym mial wybierac samochod sugerujac sie opinia osoby ktora tak naprawde tego samochodu nie miala 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi posiadać tych tv ale pisze to co widzi i tak jest mu dobrze Ja mam dx 900 i jestem bardzo zadowolony a kalibracji jeszcze nie zrobiłem I jeszcze jedno nigdy nie zrobią 100 procentowego tv bo zawsze ktoś coś znajdzie i tak się to będzie ciągło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Mr.Hankey napisał:

Tak czy inaczej mimo niewiarygodnej wręcz czerni E6 dla mnie odpada. Ciekaw jestem jak poradzą sobie inni producenci Oledów w tej kwestii. Dziwię się też, że na forach tak bardzo trąbi się głównie na temat czerni i kontrastu, a tak mało poświęca się uwagi na moim zdaniem równie ważną kwestię, jaką jest płynność i ostrość w ruchu. Ale przerabiałem dokładnie to samo w przypadku plazm, gdzie wszyscy piali z zachwytu nad czernią, a mnie do szału doprowadzała pasteryzacja, 50hz bug i tragiczny wręcz upłynniacz.

Wedlug V.T. Philips moze poszczycic sie 2x wieksza rozdzielczoscia dynamiczna, bez wprowadzania efektu opery mydlanej.

Nie widze tego krotkiego filmiku na ten temat, ktory widzialem kilka dni temu, ale jest nowszy szerzej traktujacy o tym modelu. niestety tylko 55".

Jedno jest pewne  - trzeba czekac na modele Oled z 2017

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony wiadomo, że technologia OLED oferuje o wiele lepszą responsywność od LCD, z drugiej - jeżeli wierzyć Vincentowi, ani LG, ani Philipsowi nie udało się wykrzesać więcej niż 650 linii rozdzielczości dynamicznej na matrycach OLED 4K, przy tym że Philips nie ma problemu z osiąganiem 1080 linii w wyświetlaczach LCD. Czyżby bez BFI nie było szans na lepszą ostrość ruchu w OLED?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, grzes07 napisał:

czytajacTwoj komentarz dochodze do wniosku ze Ty nie posiadasz zadnego z w/w TV?, to dlaczego Ciebie smiesza osoby ktore z uporem maniaka twierdza ze nie ma powidokow i na jakiej zasadzie twierdzisz ze sa jesli nawet nie posiadasz takiego TV?, bez urazy ale to tak jakbym mial wybierac samochod sugerujac sie opinia osoby ktora tak naprawde tego samochodu nie miala 

Dochodzisz do słusznych wniosków – nie mam żadnego z tych telewizorów w domu (E6, DX900), o czym zresztą pisałem – dopiero przymierzam się do kupna, tylko kurczę, za tę wywrotkę pieniędzy oba TV, o których pisałem nie do końca spełniają moje oczekiwania... Oba wyświetlacze testowałem w niezłych warunkach w jednym z zaprzyjaźnionych sklepów, nie mogę się wypowiadać na tej podstawie? Trzeba mieć dany TV w domu żeby móc o nim pisać? Poza tym ciekaw jestem, co z tego co napisałem jest Twoim zdaniem nieprawdą, że aż tak bardzo poczułeś się poruszony? Powidokami? Doprecyzuję, wywołałem je, że tak powiem "na siłę", bo chciałem zobaczyć czy faktycznie ich nie ma - niestety są. Ale w trakcie zwyczajnego oglądania faktycznie nie było problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę zgrabna i "w punkt" recenzja. Nie specjalnie interesuję się sportem więc dla mnie telewizor idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@franus122

niestety jestes w bledzie jesli chce zaopiniowac dany produkt to wymagane jest posiadanie tego produktu bo w innym wypadku recenzja jak dla mnie pozostanie jalowa, jak mozna mowic np. na temat samochodu i wystawiac mu recenzje ktorym wcale sie nie jezdzilo lub robilismy wylacznie jazde probna?, wiem rowniez i o tym ze z testami roznie bywa i nie mozna opierac tylko i wylacznie na jednym tescie lub jednej opini bo jak znajac zycie to roznie z tym bywa.

@Mr.Hankey

ja jestem kinomaniakiem i adiofilem  do bolu jakosc obrazu i dzwieku to rzecz najwazniejsza dlatego kiedys wybralem Plazme a teraz Oleda, powidokow na moim TV nie mam ale i nie mowie ze inni tego nie maja ale ja widze co mam na swoim TV a mam bardzo dobry obraz, oprocz Oleda mam rowniez Panasonica z najwyzszej polki z ktorego rowniez jestem bardzo zadowolony nie moge mu za wiele zarzucic, a kiedy bedzie TV ktory spelni wszystkie wymagania to piesc przyszlosci, wczoraj na innym formu w dziale LG natknalem sie na komentarz osoby ktora "mami" sie wielkim znawca Oledow i zadaje pytanie czy ten telewizor posiada w ogole funkcje "Screnn Mirroring"? (ma ta funkcje), a przytoczylem ten komentarz tylko dlatego ze wiele osob kupuje zawansowany sprzet audiowizualny/satelitarny ale na poznanie tylko w czesci jego zawansowanych funkcji nie poswieca w ogole czasu a pozniej niestety mamy "lament i placz".

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, grzes07 napisał:

jesli chce zaopiniowac dany produkt to wymagane jest posiadanie tego produktu bo w innym wypadku recenzja jak dla mnie pozostanie jalowa, jak mozna mowic np. na temat samochodu i wystawiac mu recenzje ktorym wcale sie nie jezdzilo lub robilismy wylacznie jazde probna?

Przykladowo aby stwierdzić czy w danym aucie zawieszenie zestrojone jest miękko czy twardo, czy stuka na dziurach lub czy pracuje cicho spokojnie, czy automat szybko redukuje i czy nie myśli zbyt długo wbijając w górę, czy silnik jest cichy czy głośny, czy ma dobry dół i łatwo wchodzi na obroty itp itd wystarczy jazda próbna na odpowiedniej trasie. 

Bez urazy, ale jałowy to jest troche Twój wywód powyżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Wczoraj miałem okazję pobawić się tym telewizorem i w związku z tym chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Jako, że mój dotychczasowy faworyt w postaci DX900 nie do końca spełnia moje wymagania (małe, bo małe, ale jednak halo w niektórych scenach daje po oczach... do tego brak wsparcia dla DV i HFR) postanowiłem sprawdzić jedyną jak dla mnie alternatywę w postaci Oleda. ZD9 na ten moment mnie nie interesuje – 4 tysiące więcej w stosunku do DX900 za w zasadzie bliźniaczy wyświetlacz jakoś mi się nie kalkuluje...

Od początku – świetnie się ten E6 prezentuje, jeden z najładniejszych TV bezdyskusyjnie, i nawet ten soundbar nie razi specjalnie, choć moim zdaniem bez niego byłoby jeszcze lepiej. Pilot też niczego sobie.

TV niestety nieskalibrowany, więc drzemie w nim jeszcze mnóstwo niewykorzystanego potencjału, ale i tak jest WOW! Odpaliłem sobie BD z Grawitacją, Pacific Rim oraz Niepamięć i efekt jest super. Ciężko się rozmawia o „oledowej czerni” jeśli się jej nie widziało. Nie sądziłem, że różnica względem VT60 będzie aż tak ogromna, to jest inny świat, jakby porównać krawędziowego LCD do plazmy. Inna sprawa, że już DX900 zostawiał plazmę daleko w tyle w zdecydowanej większości scen.

Szkoda, że nie miałem okazji zobaczyć nic w 4K, ale Full HD dosłownie skopało mi zadek. Wiadomo, że kolory nie do końca zagrały, ale myślę, że Maciek naprawiłby to w mgnieniu oka. Plastyka obrazu i ten niesamowity kontrast, to jest coś absolutnie wspaniałego. Pamiętam jaką miałem minę, kiedy zobaczyłem co robi VT60 po kalibracji Maćka z fabrycznym trybem THX Cinema, więc wiem czego się spodziewać. Jeśli idzie o nocne seanse, to sorry, ale jeśli ktoś ma plazmę i wmawia sobie, że jest świetnie – nie jest. Oled zabija kontrastem. Inna sprawa, że DX900 wcale nie jest w tej materii jakoś niesamowicie słabszy, owszem jak się przygotuje wybrane sceny, to jest różnica, ale nie aż taka jakby niektórzy chcieli... DX900 naprawdę nie można traktować jak zwykłego LCD, każdy kto tak robi popełnia duży błąd.

Napiszę jeszcze tylko krótko o 3D, bo nie ma się tutaj specjalnie co rozpisywać. E6 oferuje najlepszy tryb 3D jaki widziałem. Jednak pasyw na matrycy 4K to jest to.

Niestety równie ważne co nocne seanse, jest dla mnie oglądanie piłki nożnej i tutaj E6 wyłożył się na całej linii. Naczytałem się dużo na temat upłynniacza w LG ale nie sądziłem, że będzie działał aż tak słabo. Ostrość w ruchu jest lepsza na poczciwym Samsungu H6400, a o DX900 nawet nie wspominam. Na prawdę, o ile w filmach 24p nie ma to większego znaczenia, tak z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że do oglądania piłki nożnej ten telewizor się niestety nie nadaje. To są lata świetlne względem Panasonica. Tam gdzie na DX900 podczas dynamicznych ruchów kamery widać pojedyncze źdźbła trawy, na Oledzie jest niestety rozmazana plama. I nie pomagają niestety żadne ustawienia, wprowadzając dodatkowo całą masę artefaktów... Mega rozczarowanie, jestem trochę w szoku, że Maciek nie piętnuje tego w teście, chociaż z drugiej strony ten portal poleca nawet telewizory na 60 Hz matrycach więc może się czepiam.

Na koniec jedno słowo na temat powidoków. Mega śmieszą mnie Ci, którzy z uporem maniaka twierdzą, że ich nie ma:) Owszem, jest ich bezapelacyjnie mniej niż w przypadku ostatniej generacji plazm Panasonica, gdzie było wręcz makabrycznie pod tym względem, wyglądają też nieco inaczej, ale niestety są. I radzę na to mimo wszystko uważać.

Tym sposobem znowu bliżej mi do DX900, bo jak pisałem równie ważne co nocne seanse jest dla mnie oglądanie piłki nożnej. A w wypadku ostrości w ruchu dysproporcja między E6 a DX900 jest z całą pewnością większa, niż w kwestii czerni. Ale gdybym olewał sport, to faworyt byłby tylko jeden...

Pisać każdy może jeden lepiej inny gorzej, ale porównywanie OLED do LCD to jak porównywać pięść do nosa, druga sprawa że niby OLED nie nadaje się do oglądania sportu a zwłaszcza piłki nożnej :- )))))))), ludzie nie wierzcie dewiantom, sport i piłka nożna na OLED to czysta przyjemność!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Horacyl napisał:

Pisać każdy może jeden lepiej inny gorzej, ale porównywanie OLED do LCD to jak porównywać pięść do nosa, druga sprawa że niby OLED nie nadaje się do oglądania sportu a zwłaszcza piłki nożnej :- )))))))), ludzie nie wierzcie dewiantom, sport i piłka nożna na OLED to czysta przyjemność!

LCD z faldem pokroju dx900 czy zd9 to telewizory zupełnie spokojnie mogące konkurować z oledami - wystarczy rzucić okiem na testy i szczególnie pomiary kontrastu. 

Dwa obrażasz kogoś dlatego, że ma inne zdanie - to niskie i smutne.

A że oled LG ma kłopot z sprawna obsługa ruchu to nie jest żaden wymysł czy tajemnica tylko fakt, o którym można choćby przeczytać w teście oleda Philipa na hdtvtest.co.uk do którego linkowalem w poście a Biniary podpial film.

Mało jest tak trafnych i obiektywnych recenzji jak ta przytoczona przez kolegę Mr. Hankey.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

LCD z faldem pokroju dx900 czy zd9 to telewizory zupełnie spokojnie mogące konkurować z oledami - wystarczy rzucić okiem na testy i szczególnie pomiary kontrastu. 

Dwa obrażasz kogoś dlatego, że ma inne zdanie - to niskie i smutne.

A że oled LG ma kłopot z sprawna obsługa ruchu to nie jest żaden wymysł czy tajemnica tylko fakt, o którym można choćby przeczytać w teście oleda Philipa na hdtvtest.co.uk do którego linkowalem w poście a Biniary podpial film.

Mało jest tak trafnych i obiektywnych recenzji jak ta przytoczona przez kolegę Mr. Hankey.

Obsługa ruchu przez odbiornik TV a ruch kamery to dwa różne tematy bo można kamerą wywijać w lewo prawo i żaden TV tego nie udźwignie choć by miał nie wiem jakie możliwości, dlaczego obrazy poglądowo-reklamowe 4K czy inne są statyczne beż szybkich ruchów kamer? bo  ma to oszukać oko uszczegółowić detale i dać zachwyt, szybki ruch kamerą podczas meczu szczególnie podczas zbliżenia zawsze da efekt smużenia i przed tego typu realizacją na dziś dzień żaden odbiornik poprawnie tego w stu% nie odda, trawa a w szególności jej zdzbła podczas szybkiego ruchu kamerą zawsze się będą zlewały, ma to znikomy wpływ na komfort oglądania ! chyba ze podchodząc do tego laboratoryjnie to można pisać prace doktorskie!

Edytowane przez Horacyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Horacyl napisał:

Chłopie, zobacz sobie jak wygląda ten sam mecz np. na DX900, a później odpal to sobie na dowolnym oledzie i wtedy się wypowiedz. To, że twierdzisz, iż oglądanie sportu na oledzie to czysta przyjemność, to niestety do końca nie znaczy, że tak faktycznie jest.

Oled posiada spory problem z ostrością w ruchu i to nie jest jedynie moja obserwacja, tylko fakt, o czym świadczą między innymi posty kolegów zaraz pod moim pierwszym wpisem. Na prawdę życzę wszystkim zdjąć klapki z oczu i spojrzeć na temat z szerszej perspektywy. Obecny oled ma duży problem z zachowaniem ostrości w ruchu i nie trzeba się specjalnie przyglądać żeby to zauważyć. Są na rynku telewizory, które pod tym względem biją oleda na głowę i tyle. Dokładnie tak, jak oled bije na głowę większość innych wyświetlaczy pod względem kontrastu.

Jesteś kolejną osobą, która pisze, że porównanie oleda do lcd to mrzonka. A ja Ci piszę, że traktowanie takich telewizorów jak DX900 jako standardowy lcd i myślenie, że nie może być dobry, bo na pewno ma clouding, banding, nie równe podświetlenie, a czerń świeci jak latarka, to całkowita ignorancja. Najpierw sprawdź, później się wypowiadaj. I żeby nie było, jeszcze raz podkreślam, że w żadnym momencie nie napisałem, który jest lepszy (E6/DX900) bo oba są po prostu kompletnie inne. Wypunktowałem tylko to, co mi się w E6 podoba (a jest tego sporo), a co nie. I tyle.

Xisiek, dzięki za wsparcie i głos rozsądku. Niestety przeważnie tak jest, że jak się napisze nie do końca pochlebną opinię na temat danego telewizora, do tego powszechnie uznawanego za doskonały, to zaraz odezwą się jego zaślepieni posiadacze, którzy twierdzą, że przecież jest to jedyny słuszny wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie można powiedzieć który telewizor jest lepszy. Ja nie skreślałem lcd, ale o kupnie oleda zdecydowała plastyka obrazu. Testując telewizory w markecie ewidentnie widziałem różnicę w oglądaniu sportu oczywiście na korzyść dx900. Dobrze to widać na tenisie, kiedy piłeczka odchodzi od rakiety. Kolega który również "przesiadał" się z plazmy zdecydował się na dx900, ale on jest fanem sportu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
36 minut temu, Mr.Hankey napisał:

Chłopie, zobacz sobie jak wygląda ten sam mecz np. na DX900, a później odpal to sobie na dowolnym oledzie i wtedy się wypowiedz. To, że twierdzisz, iż oglądanie sportu na oledzie to czysta przyjemność, to niestety do końca nie znaczy, że tak faktycznie jest.

Oled posiada spory problem z ostrością w ruchu i to nie jest jedynie moja obserwacja, tylko fakt, o czym świadczą między innymi posty kolegów zaraz pod moim pierwszym wpisem. Na prawdę życzę wszystkim zdjąć klapki z oczu i spojrzeć na temat z szerszej perspektywy. Obecny oled ma duży problem z zachowaniem ostrości w ruchu i nie trzeba się specjalnie przyglądać żeby to zauważyć. Są na rynku telewizory, które pod tym względem biją oleda na głowę i tyle. Dokładnie tak, jak oled bije na głowę większość innych wyświetlaczy pod względem kontrastu.

Jesteś kolejną osobą, która pisze, że porównanie oleda do lcd to mrzonka. A ja Ci piszę, że traktowanie takich telewizorów jak DX900 jako standardowy lcd i myślenie, że nie może być dobry, bo na pewno ma clouding, banding, nie równe podświetlenie, a czerń świeci jak latarka, to całkowita ignorancja. Najpierw sprawdź, później się wypowiadaj. I żeby nie było, jeszcze raz podkreślam, że w żadnym momencie nie napisałem, który jest lepszy (E6/DX900) bo oba są po prostu kompletnie inne. Wypunktowałem tylko to, co mi się w E6 podoba (a jest tego sporo), a co nie. I tyle.

Xisiek, dzięki za wsparcie i głos rozsądku. Niestety przeważnie tak jest, że jak się napisze nie do końca pochlebną opinię na temat danego telewizora, do tego powszechnie uznawanego za doskonały, to zaraz odezwą się jego zaślepieni posiadacze, którzy twierdzą, że przecież jest to jedyny słuszny wybór...

Mnie różnice w wyborze OLED zrobiły kąty boczne i to tylko tyle by wystarczyło choć nie są idealne ale nie przeszkadzają , wcześniej plazma Panasonic VT201 Pozdrawiam!

Edytowane przez Horacyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi