abart68 43 Napisano 28 Czerwca 2017 Nie powinienem odpowiadać na pytania polityczne ale TVN24 oglądam tylko jak nic innego niema w TV i to raczej po prostu gra sobie w tle jak ,,wygaszacz'' . Telewizor gra jakieś 10 godzin dziennie w dni robocze , jakieś 3-4 godziny to TVN24. Zamieszczam zdjęcia jakie udało mi się zrobić po nocnym czyszczeniu , wieczorem zrobię fotki na jednolitych tłach szczególnie żółtym i czerwonym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 28 Czerwca 2017 8 godzin temu, christoff.w napisał: Bosze...kto ogląda tvn24...w ogóle tv pseudoinformacyjne??? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Np. ja oglądam. A po dobrej zmianie nie ogladam TVP. Pasuje? Dziwne? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 28 Czerwca 2017 @abart68 Szczerze mówiąc to ja tam nic nie widzę. Jeśli to jest tak wąski pasek który zaznaczyłeś (węższy niż pasek TVN24) to na 99% nie jest to w takim razie wypalenie. Zrób zdjęcia na jednolitej planszy. Pobierz plik https://drive.google.com/file/d/0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8 , rozpakuj, wrzuć na USB i sprawdź wszystkie plansze pod ChrimaPure Fields\100% Color (szczególnie sprawdź dokładnie czerowną planszę). Na takich kanałach jest bardzo istotne aby zmniejszyć oświetlenie OLED, kontrast i kolory co powinno znacząco zwolnić proces wypalania OLEDa. Stąd wciąż pytanie na jakich ustawieniach oglądasz takie kanały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 28 Czerwca 2017 55 minut temu, Subman napisał: @abart68 Szczerze mówiąc to ja tam nic nie widzę. Jeśli to jest tak wąski pasek który zaznaczyłeś (węższy niż pasek TVN24) to na 99% nie jest to w takim razie wypalenie. Zrób zdjęcia na jednolitej planszy. Pobierz plik https://drive.google.com/file/d/0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8 , rozpakuj, wrzuć na USB i sprawdź wszystkie plansze pod ChrimaPure Fields\100% Color (szczególnie sprawdź dokładnie czerowną planszę). Na takich kanałach jest bardzo istotne aby zmniejszyć oświetlenie OLED, kontrast i kolory co powinno znacząco zwolnić proces wypalania OLEDa. Stąd wciąż pytanie na jakich ustawieniach oglądasz takie kanały. Powidoki i wypalenia to FAKT OCZYWISTY, prędzej czy póżniej wszyscy się o tym przekonają! jedynie aby opoznić ten proces jest znaczące obniżenie kontrastu i ostrości, obniżenie jasności jest bez znaczenia! ja wzorem i nauką z plazm tak zrobiłem. Tyle się nacieszyliśmy kontrastem w OLED :- )) a kase doją aż miło 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 28 Czerwca 2017 Powiem tak, coś faktycznie widzę na tych zdjęciach, ale jakoś średnio to pokrywa się z paskiem tvn24. Generalnie zbyt słabo to widać na takim tle. Użyj paczki, którą wrzucił Subman i zrób zdjęcia na tle 15% gray (na szarym najlepiej widać), niebieskim i czerwonym. Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 28 Czerwca 2017 Np. ja oglądam. A po dobrej zmianie nie ogladam TVP. Pasuje? Dziwne? Pasuje! A Ukrytą Prawdę też? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 28 Czerwca 2017 28 minut temu, christoff.w napisał: Pasuje! A Ukrytą Prawdę też? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Co to jest Ukryta Prawda? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 28 Czerwca 2017 Serio..., własnie "poziomem" dialogu co niektórych rozumiem "czym jest dobra" zmiana, jeśli nawet tu nie potrafią sobie odpuścić "złośliwości" i komentarzy.... A wracając do meritum to raczej nie wypalenie bo ten pasek chyba nie jest idealnie "poziom"... Włączony przesuwny ekran miałeś? Jeśli czyszczenie nic nie daje wymuszone LG serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 28 Czerwca 2017 Serio..., własnie "poziomem" dialogu co niektórych rozumiem "czym jest dobra" zmiana, jeśli nawet tu nie potrafią sobie odpuścić "złośliwości" i komentarzy.... A wracając do meritum to raczej nie wypalenie bo ten pasek chyba nie jest idealnie "poziom"... Włączony przesuwny ekran miałeś? Jeśli czyszczenie nic nie daje wymuszone LG serwis. Żarty Mako...żarty. Znasz taki termin czy jeszcze na drugiej zmianie w kopalni jeszcze jesteś? A nie, tam nie ma zasięgu! Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) 6 godzin temu, wiesio napisał: Powidoki i wypalenia to FAKT OCZYWISTY, prędzej czy póżniej wszyscy się o tym przekonają! jedynie aby opoznić ten proces jest znaczące obniżenie kontrastu i ostrości, obniżenie jasności jest bez znaczenia! ja wzorem i nauką z plazm tak zrobiłem. Tyle się nacieszyliśmy kontrastem w OLED :- )) a kase doją aż miło No to mnie załamałeś bo wszyscy nawet tu na forum przekonywali mnie żeby kupić oleda a miałem wziąć DX900. Ale ponieważ musztarda po obiedzie to zrobię dziś wieczorem zdjęcia na tłach i zobaczymy . Co do ustawień to od początku mam ustawiony przesuwny ekran ,s a oglądam na ustawieniach ,,expert -widne pomieszczenie '' ustawione od Pana Macieja Kopera Ten pasek na ekranie jest prosty i ma jednolitą szerokość tylko na tych zdjęciach tak wychodzi. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez abart68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 28 Czerwca 2017 @wiesio Wydaje mi się, że oświetlenie OLED też wpłynie jednak pozytywnie na dlugość życia OLEDa. Jeśli obniżysz jasność o połowę to przecież do wszystkich subpikseli podawany jest o połowę niższe napięcie, ekran też jest zimniejszy, proces degradacji powinien być zdecydowanie wolniejszy. @abart68 To musisz dać nam fotkę z jednolitą planszą na której najbardziej widać ten defekt. Jeśli jednak erkan miałby się wypalić to dotyczyloby to całego żółtego/niebieskiego paska, a nie tak wąskiego jak zaznaczyłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 28 Czerwca 2017 To może jasność na zero albo w ogóle nie wł tv, to i ze sto lat "pochodzi"! ...Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 28 Czerwca 2017 3 godziny temu, abart68 napisał: No to mnie załamałeś bo wszyscy nawet tu na forum przekonywali mnie żeby kupić oleda a miałem wziąć DX900. Małe sprostowanie - na bank nie wszyscy. Teraz ogólnie , powtórzę po raz kolejny - jeżeli nie było by powidoków, LG w gwarancji nie robiłoby takiego zapisu, aby uniknąć odpowiedzialności. Ale spokojnie abart68, załatwisz temat na swoją korzyść - reklamuj tv ale nie na podstawie gwarancji producenta tylko rękojmi i się nie przejmuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 28 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Subman napisał: @wiesio Wydaje mi się, że oświetlenie OLED też wpłynie jednak pozytywnie na dlugość życia OLEDa. Jeśli obniżysz jasność o połowę to przecież do wszystkich subpikseli podawany jest o połowę niższe napięcie, ekran też jest zimniejszy, proces degradacji powinien być zdecydowanie wolniejszy. @abart68 To musisz dać nam fotkę z jednolitą planszą na której najbardziej widać ten defekt. Jeśli jednak erkan miałby się wypalić to dotyczyloby to całego żółtego/niebieskiego paska, a nie tak wąskiego jak zaznaczyłeś. Oto zdjęcia : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 28 Czerwca 2017 @abart68 To bardzo dziwna sytuacja - nie wygląda to na typowe wypalenie. Czy między tymi ciemnymi liniami był wyświetlany jakiś kontrastowy pasek ? Z tego co podałeś wcześniej wynika, że nie. Jak się też przyjrzysz dokładniej to widać też u góry też inny pasek który mógłby się pokrywać z górnym paskiem TVN24. ale jest on ledwo widoczny - łatwiej można go zauważyć gdy będziesz przemieszczał oknem ze zdjęciem. Tak czy inaczej - zgłoś to do LG. Tylko pamiętaj - NIGDY nie używaj słowa "wypalił się" czy też, że ogladałeś intensywnie TVN24, bo wtedy LG od razu odrzuci Ci reklamację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 28 Czerwca 2017 4 minuty temu, Subman napisał: @abart68 Tak czy inaczej - zgłoś to do LG. Tylko pamiętaj - NIGDY nie używaj słowa "wypalił się" czy też, że ogladałeś intensywnie TVN24, bo wtedy LG od razu odrzuci Ci reklamację. Nie do LG, tylko do sprzedawcy na podstawie rękojmi a nie gwarancji. W takiej sytuacji może używać nazwy jakiej chce i nikt nie ma prawa niczego odrzucić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 28 Czerwca 2017 Teoretycznie pokrywa się to z paskami tvn24, czyli większym żółtym i mniejszym żółtym. Tylko trochę na krzywe i pofalowane wyglądają te linie, także dziwnie to wypalenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 28 Czerwca 2017 Przed chwilą, Xisiek napisał: Nie do LG, tylko do sprzedawcy na podstawie rękojmi a nie gwarancji. W takiej sytuacji może używać nazwy jakiej chce i nikt nie ma prawa niczego odrzucić Jak LG odrzuci jego roszczenie to zawsze może skorzystać z rękojmii, ale wtedy będzie to dłuższa droga. Pamiętaj, że w przypadku innego użytkownika LG Polska niedawno bezproblemowo wymieniło panel, mimo że też miał typowe objawy wypalenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 28 Czerwca 2017 Gwarancja byłaby szybsza i prostsza, więc najpierw można z niej skorzystać. Jak LG odrzuci to wtedy uderzać do sklepu na podstawie rękojmi z Kodeksu Cywilnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 28 Czerwca 2017 3 minuty temu, Subman napisał: Jak LG odrzuci jego roszczenie to zawsze może skorzystać z rękojmii, ale wtedy będzie to dłuższa droga. Pamiętaj, że w przypadku innego użytkownika LG Polska niedawno bezproblemowo wymieniło panel, mimo że też miał typowe objawy wypalenia. Dlaczego dłuższa? Jest to zdecydowanie lepsza i dająca większe uprawnienia konsumentowi instytucja niż gwarancja producenta, szczególnie biorąc pod uwagę zapisy w gwarancji LG. A co chyba najważniejsze ta forma daje konsumentowi największe uprawnienia, choćby odnośnie wyboru metody zaspokojenia roszczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 28 Czerwca 2017 W każdym razie daj znać jaki będzie efekt zgłoszenia gwarancyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 28 Czerwca 2017 Czyli zrobić , najpierw zgłosić do LG że coś tam jest i nie wiadomo co a w razie niepowodzenia do sprzedawcy , czy od razu do sprzedawcy z pominięciem LG . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) TV prawie nowy wal do LG. I z ciekawości ile razy robiłeś odszumianie wymuszone matrycy? Edytowane 28 Czerwca 2017 przez ma_ko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 28 Czerwca 2017 Już ze 20 razy bez rezultatu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 28 Czerwca 2017 Korzystaj z rekojmi. Sprawa i tak trafi do LG ale sprzedawcy nie uśmiecha sie na własny koszt np wymieniać na nowy egzemplarz wiec siła nacisku na LG jest większa. A o ile dobrze kojarze to skorzystanie z gwarancji producenta zamyka drogę z rękojmia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach