Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Przyszłość to HDR, tam finał jest nakreślony na 10 000nit. LCD robią cirka 1 500nit,  OLEDy (od dwóch generacji) cirka 700 nit. Czy aby na pewno przyszłość to oled ? Raczej niekoniecznie. 

Co do jasności to wszystko się zgadza, kwestia w tym, że OLED nie jest technologią w której już wszystko wymyślono - wprost przeciwnie - liczne firmy prowadzą badania nad nowymi materiałami organicznymi o znacznie wyższych jasnościach. Nie wiem na ile pewne są informacje podane na stronie: https://www.oled-info.com/lg-looking-adopt-blue-tadf-emitter-its-oled-tv-panels-next-year, ale wynika z nich, że LG Display planuje zmienić fluorescencyjny materiał organiczny na TADF który już ma dysponować wyższą jasnością, a są też prowadzone zaawansowane badania nad materiałami hiperfluorsensencyjnymi o bardzo wysokiej wydajności i o wysokiej jasności (4 razy wyższej niż w przypadku materiałów fluorensencyjnych) : https://www.oled-info.com/meet-kyulux-sid-2017
Pomnóż sobie 700 nitów przez  4 - wychodzi 2800 nitów. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale ja widzę bardzo duże, niewykorzystane możliwości materiałów organicznych.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kkadajo. Nie widzę u siebie zapotrzebowania na większa jasność. OLED da ekstra czern w filmach sf a i jasność w Everest jest Domaniewska aż nadto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maxkorzen
Każdy tak mówi do momentu, aż nie obejrzy dobrego materiału HDR na telewizorze, który może osiągnąć zdecydowanie większą jasność niż na jego obecnym telewizorze. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze tak jest. Jeżdżę dwoma samochodami ponad 300 KM i choć stać mnie na mocniejszy to nie kupuje bo wiem, ze więcej radości z jazdy i tak nie dostanę. Co więcej, trzeba bardziej sie skupiać przy wyższych mocach i radość z jazdy gdzieś ucieka.

tak samo z jasnością HDR. oglądam tylko nocą wiec większa jasność tylko by mnie raziła w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, maxkorzen napisał:

Zgadzam sie z kkadajo. Nie widzę u siebie zapotrzebowania na większa jasność. OLED da ekstra czern w filmach sf a i jasność w Everest jest Domaniewska aż nadto. 

To trochę nie o to chodzi. Problem leży gdzie indziej. Chodzi mianowicie o fakt, iż dzis filmy 4k uhd są najczesciej masterowane do poziomu 4 000 lub 1 000nit. Tym samym każdy oled aby pokazać ten obszar jasnosci,  ktorego przecież fizycznie nie jest w stanie pokazać, musi dokonać małej/sporej "rzeźby" tego co dostanie z odtwarzacza i dokonać (nie wiem jak to najprościej opisać) emulacji/translacji/przesunięcia/przeadresowania zakresu większego w mniejszy - fachowo to się tone mapping zwie. Ta zabawa niestety ma spory efekt uboczny w postaci (najprościej) ściemnienia obrazu.

Dlatego póki co jaśniejszy panel daje bardzo wymierne korzyści przy oglądaniu materialu HDR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie masz rację. Tyle że to jest trochę ślepa uliczka. Rozpiętość jasności aż do 4000 nitów (a niektórzy twierdzą że powinno być 10) jest już trochę efekciarstwem niewiele mającym wspólnego z jakikolwiek rzeczywistością obrazu w przyrodzie i charakterystyką ludzkiego oka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mapowanie tonów w OLEDach jest różne. W LG OLED faktycznie cały ekran przy materiale 4000 nit jest ciemniejszy, aby lepiej pokazać szczegóły przy dużych jasnościach. W Sony A1 mapowanie tonów jest zupełnie inne - tam praktycznie mapowanie tonów jest 1:1 z materiałem źródłowym w całym zarkresie jasności i po prostu odcinane są górne jasności na maksymalnym poziomie jasności OLEDa. W Panasonicu EZ1000 mamy coś pośredniego - tj. do pewnej wartości jasności mamy prawidłowe mapowane tonów 1:1, a potem mamy zastosowane te owe "kolanko" aby pokazać jednak pewne szczegóły przy większych jasnościach. Tak czy inaczej, nawet taki topowy LCD z jasnością 1500 nitów również musi stosować odpowednią technikę mapowania, bo on również nie wyświetli 4000 nitów.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kKadajo napisał:

Czemu ludzie nie rozumieją że najważniejszy w tv jest kontrast statyczny. Nie ważne czy Oled czy LCD czy plazma czy Crt. Technologia z najlepszym kontrastem statycznym będzie miała najlepsza jakość obrazu całościowo. To w tej chwili osiąga tylko Oled i nigdy LCD nie uda się osiągnąć takich rezultatów bo największą wadą tej technologii jest to ze trzeba podswietlic matrycę co zawsze doprowadzi do bardzo niskiego kontrastu w porównaniu z technologią emitujaca światło na poziomie pixela. Co wam po tych maksymalnych nitach? 700 nitow to już bardzo duża jasność, nie wyobrażam sobie oglądania tv który osiąga szczyty do 1500nitow w normalnych warunkach oświetlenia a co dopiero wieczorem. W dużym świetle czy słońcu ok, ale powodzenia życzę każdemu kto w takich warunkach ogląda co kolwiek.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

No ale co tu jest "nie do rozumienia" i kto twierdzi, ze LCD jest lepsze od OLED? Wylaczymy z rownania nieswiadoma grupe i wezmy pod uwage tych, ktorzy rozumieja kontrast jako podstawowa skladowa jakosci obrazu. Nawet jesli uwazaja, ze jest ona najwazniejsza skladowa, to przeciez w ich konkretnej aplikacji, ze wzgledu na profil uzytkowania,ograniczenia czy preferencje, nie musi to byc najwazniejsza, decydujaca o wyborze cecha.  

Wydaje mi sie, ze ludzie wybieraja LCD przede wszystkim z obawy przed wypaleniem OLED, co zreszta wynika z wielu wypowiedzi. Zarowno Ci, ktorzy mieli ten problem z plazmami jak i nastraszeni swiezacy, bez jakichkolwiek doswiadczen. Jest tez taka grupa, ktora ma w nosie czernie i super kontrast OLEDA, bo przeznaczeniem telewizora jest grac w naslonecznionym pokoju, czy bialej kuchni przez caly dzien i kiedy widza co robi ABL podczas ataku bialych  plansz w reklamach, wybieraja LCD. (Prosze mnie nie uswiadamiac co do niedawnych  zmian w tym zakresie, ktore wniosla  nowa generacji telewizorow OLED, pisze to do wszelkich trolli, ktorzy tylko czekaja na okazje),

Jest tez grupa, do ktorej ja sie zaliczam, ktora ma swiadomosc tego, ze dzisiejsze statyczne HDR nie wyglada identycznie na kazdym z wyswietlaczy i aby miec pelen obraz mozliwosci jakie daje obecnie nowy standard UHD i wychwycic drobne niuanse, chce posiadac najasniejsze wyswietlacze, co nie wyklucza checi i mozliwosci jednoczesnego posiadania OLED-a. Jaki jest sens prob przekonywania co do wyzszosci OLED-a, albo pisaniu o "skonczonej technologii" choc ma sie ona coraz lepiej i  nigdzie nie odchodzi? ( to kieruje do innych zealotow)

Filmy i tak ogladamy na duzych ekranach projektorow. Niestety nie ma szans aby  w najblizszych latach OLED w wiekszych niz 65" rozmiarach powaznie stanial, chocby LGD , czy kooperanci zaczeli wycinac z substratow multiformatowo. Technologia druku, ktora tak  lubia przywolywac  niemajacy bladego pojecia o  realiach jakielkolwiek produkcji przemyslowej newsmeni, nie zostala zaprezentowana jako dzialajacy koncept dla duzych ekranow UHD. Trudno wiec wierzyc w jej szybka  aplikacje rynkowa w w 65+ calowych telewizorach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, pawelll napisał:

Rozpiętość jasności aż do 4000 nitów (a niektórzy twierdzą że powinno być 10) jest już trochę efekciarstwem niewiele mającym wspólnego z jakikolwiek rzeczywistością obrazu w przyrodzie.

Wyjaśnijmy to - nie niektórzy, tylko tak oficjalny standard przewiduje :) A z tą rzeczywistością to trochę nie tak, w "doktrynie" za 16 działek przyjmuje się 8192 cd/m2.

20 minut temu, Subman napisał:

nawet taki topowy LCD z jasnością 1500 nitów również musi stosować odpowednią technikę mapowania, bo on również nie wyświetli 4000 nitów.

Naturalnie, ale - część wydań nie jest robiona na 4 000nit tylko 1 000nit, więc jeden tv konwertuje, drugi juz nie.  A dwa inna tez jest sama "rzeźba" procesora obrazu gdy trzeba wszystko wepchnąć  w zakres 17,5% bazy (700nit) niż 37,5% bazy (1500nit).

A z tym A1 to pewne, że robi 1:1 a potem prostacko odcina? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, pawelll napisał:

Co do prosumenta - użytkownicy tych paneli nie są chyba jednocześnie ich twórcami/producentami? A takie jest znaczenie słowa prosument. Prosument to nie to samo co konsument (użytkownik) profesjonalny.

Plazma jest doskonałym przykładem mechanizmów działających na tym rynku. Zarówno w zakresie technicznym (choćby większość aktualnych problemów OLEDów występowała w plazmach), jak i finansowym czy marketingowym.

Żeby nie zaśmiecać wątku filozofowaniem- zgadzam się z Tobą co do tego, że droga OLEDów "pod strzechy" jest jeszcze długa. I bynajmniej nie jest to proces skazany na sukces. Nie zgadzam się natomiast co do LCD. Moim zdaniem technologia LCD doszła już do kresu możliwości a ostatnie kombinacje (jak choćby QLED - cokolwiek to znaczy) są tylko desperackimi próbami ratowania technologii co prawda w szczytowym okresie rozwoju ale już z perspektywą przepaści za tym szczytem (jest to zresztą normalna historia techniki).

A ja nie zgadzam sie z Toba w zadnej kwestii.

Droga  "Oleda pod strzechy" nie jest dluga, jak piszesz.  Osobiscie znam ludzi, ktorzy maja juz 3 generacje OLED-ow w domu, Na tym forum nawet widac, ze OLED-y kupuja  wszyscy, nie tylko entuzjasci i geeki. Cena, przynajmniej w pewnych  momentach,  tez juz nie jest bariera nie do pokonania dla przecietnie zarabiajacego obywatela kraju  OECD. Dlugi jest najwyzej czas w ktorym telewizory OLED osiagna poziom penetracji rynku, jaki szczyci sie obecnie LCD.  

Plazma nie jest zadnym przykladem produktu/technologii,  nadajacym sie do porownania z OLED, Jest dokladnie tym, z czym nie powinna byc porownywana. Chyba, ze wg Ciebie OLED jest skazany na niepowodzenie i umrze w ciagu najblizszej dekady. A chyba nie to chciales powiedziec. ;)

Prosumer (czy na potrzeby polish speakera,  prosument) jest terminem uzywanym na calym swiecie, nie od dzis. Byc moze w Polsce stosowany jest rzadko, badz w innym znaczeniu. Tego nie wiem, bo mieszkam za granica.  Nie oznacza to, ze Twoja wykladnia jest sluszna i mozesz odmawiac mi racji.  Jest wiele zawodow, w ktorych  uzycie monitora jest niezbedne. Pierwszy z brzegu przyklad - profesjonalisci pracujacy przy edycji  video, czy grafiki.  Jezeli wg Ciebie osobnik zyjacy z krecenia filmu z Twojego wesela, albo masterujacy ogladane przez Ciebie bluraye, nie zalicza sie do tej grupy i nie wolno mi uzyc przywolanego wczesniej okreslenia,  to  mysle ze nie znajdziemy wspolnego jezyka i nie warto kontunuowac tej debaty. Ani zreszta podejmowac zadnej innej, skoro nie mozemy sie dogadac co do faktow, czy podstawowych okreslen.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, binary napisał:

Technologia druku, ktora tak  lubia przywolywac  niemajacy bladego pojecia o  realiach jakielkolwiek produkcji przemyslowej newsmeni, nie zostala zaprezentowana jako dzialajacy koncept dla duzych ekranow UHD. Trudno wiec wierzyc w jej szybka  aplikacje rynkowa w w 65+ calowych telewizorach .

Tak ??? Bardzo ciekawe binary... To jak skomentujesz te artykuły ???
http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1477658447
http://english.etnews.com/20161026200001
https://www.oled-info.com/kateevas-korea-vp-sdc-start-printing-oled-tvs-2018

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Subman napisał:

Subman. ja nie wiem, jak dlugo czytasz to forum, ale  byc moze niedostatecznie dlugo, aby wiedziec, ze te strony, ktore podajesz, stanowia zrodlo mojej codziennej prasowki do porannej kawy od lat. 

Pokaz mi  video, czy inne informacje na temat prezentacji drukowanych telewizorow. Pokaz mi jakikolwiek produkt bazujacy na drukowanym ekranie OLED UHD ( obraz o wysokiej rozdzielczosci i jakosci).

Informacje tego typu zapowiadaly , ze LGD bedzie drukowala panele do telewizorow juz w 2017r.

Pytam sie czy widziales juz jakis? 

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, binary napisał:

No ale co tu jest "nie do rozumienia" i kto twierdzi, ze LCD jest lepsze od OLED? Wylaczymy z rownania nieswiadoma grupe i wezmy pod uwage tych, ktorzy rozumieja kontrast jako podstawowa skladowa jakosci obrazu. Nawet jesli uwazaja, ze jest ona najwazniejsza skladowa, to przeciez w ich konkretnej aplikacji, ze wzgledu na profil uzytkowania,ograniczenia czy preferencje, nie musi to byc najwazniejsza, decydujaca o wyborze cecha.  

Wydaje mi sie, ze ludzie wybieraja LCD przede wszystkim z obawy przed wypaleniem OLED, co zreszta wynika z wielu wypowiedzi. Zarowno Ci, ktorzy mieli ten problem z plazmami jak i nastraszeni swiezacy, bez jakichkolwiek doswiadczen. Jest tez taka grupa, ktora ma w nosie czernie i super kontrast OLEDA, bo przeznaczeniem telewizora jest grac w naslonecznionym pokoju, czy bialej kuchni przez caly dzien i kiedy widza co robi ABL podczas ataku bialych  plansz w reklamach, wybieraja LCD. (Prosze mnie nie uswiadamiac co do niedawnych  zmian w tym zakresie, ktore wniosla  nowa generacji telewizorow OLED, pisze to do wszelkich trolli, ktorzy tylko czekaja na okazje),

Jest tez grupa, do ktorej ja sie zaliczam, ktora ma swiadomosc tego, ze dzisiejsze statyczne HDR nie wyglada identycznie na kazdym z wyswietlaczy i aby miec pelen obraz mozliwosci jakie daje obecnie nowy standard UHD i wychwycic drobne niuanse, chce posiadac najasniejsze wyswietlacze, co nie wyklucza checi i mozliwosci jednoczesnego posiadania OLED-a. Jaki jest sens prob przekonywania co do wyzszosci OLED-a, albo pisaniu o "skonczonej technologii" choc ma sie ona coraz lepiej i  nigdzie nie odchodzi? ( to kieruje do innych zealotow)

Filmy i tak ogladamy na duzych ekranach projektorow. Niestety nie ma szans aby  w najblizszych latach OLED w wiekszych niz 65" rozmiarach powaznie stanial, chocby LGD , czy kooperanci zaczeli wycinac z substratow multiformatowo. Technologia druku, ktora tak  lubia przywolywac  niemajacy bladego pojecia o  realiach jakielkolwiek produkcji przemyslowej newsmeni, nie zostala zaprezentowana jako dzialajacy koncept dla duzych ekranow UHD. Trudno wiec wierzyc w jej szybka  aplikacje rynkowa w w 65+ calowych telewizorach .

Dlaczego ciebie wyprowadza z równowagi, że ktoś ma inne zdanie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Popatrz. Jezeli czytasz uwaznie, to moze zauwazyles  wczesniej, ze 

O tym wlasnie wspominam tutaj.

Chca wprawdzie wyeliminowac metale ciezkie, ale to wciaz zasada dzialania charakterystyczna dla  QD.

Sa tacy ktorych to nie interesuje. Mnie akurat tak i naprawde nie warto abys wklejal mi takie linki. Powinines wiedziec, ze zawsze robie gleboki research tak interesujacych rzeczy i staram sie znalezc informacje wykraczajace poza notke prasowa. O tym pisalem pol roku temu

5 godzin temu, Subman napisał:

Co do jasności to wszystko się zgadza, kwestia w tym, że OLED nie jest technologią w której już wszystko wymyślono - wprost przeciwnie - liczne firmy prowadzą badania nad nowymi materiałami organicznymi o znacznie wyższych jasnościach. Nie wiem na ile pewne są informacje podane na stronie: https://www.oled-info.com/lg-looking-adopt-blue-tadf-emitter-its-oled-tv-panels-next-year, ale wynika z nich, że LG Display planuje zmienić fluorescencyjny materiał organiczny na TADF który już ma dysponować wyższą jasnością, a są też prowadzone zaawansowane badania nad materiałami hiperfluorsensencyjnymi o bardzo wysokiej wydajności i o wysokiej jasności (4 razy wyższej niż w przypadku materiałów fluorensencyjnych) : https://www.oled-info.com/meet-kyulux-sid-2017
Pomnóż sobie 700 nitów przez  4 - wychodzi 2800 nitów. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale ja widzę bardzo duże, niewykorzystane możliwości materiałów organicznych.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, binary napisał:

Pokaz mi  video , czy inne informacje na temat prezentacji drukowanych telewizorow. Pokaz mi jakiekolwiek produkt bazujacy na drukowanym ekranie OLED UHD ( obraz o wysokiej rozdzielczosci i jakosci)

Taki prototyp telewizora pokazał chociażby Panasonic już w 2013 roku:
https://www.oled-info.com/panasonic-shows-56-4k-printed-oled-tv-prototype

W tym roku JOLED zaprezentowano prototyp monitora OLED UHD w rozmiarze 21":
http://www.olednet.com/en/joled-oled-worlds-first-inkjet-printing/

Nie wiem oczywiśćie na jakim etapie jest LG czy też Kateeva (Samsung), ale można z tych informacji wysnuć jeden wniosek - że niemal wszyscy przykładają dużo pracy i pieniędzy w metodę nadruku i wydaje się, iż jest ona blisko osiągnięca na tyle dojrzałego stanu, aby w persepktywie roku do 5 lat rozpoczęła się przemysłowa produkcja.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Dlaczego ciebie wyprowadza z równowagi, że ktoś ma inne zdanie ???

Wiesz co. Wydrukuj sobie to zdanie i powies jako mottto nad monitorem. Za kazdym razem kiedy ktos sie z Toba nie zgodzi, przeczytaj 2 razy zanim potraktujesz  rozmowce w swoj zwyczajowy  sposob,  

A teraz do rzeczy   

NIe wiem, dlaczego twierdzisz, ze to mnie wyprowadza z rownowagi? Zaden z postow Kolegi Kadajo nigdy mnie z rownowagi nie wyprowadzil. Nic tez dzisiaj mnie z rownowagi nie wyprowadzilo. Jestem dzisiaj aktywny bo mam leniwy dzien wiec sobie pisze na forum.  

NIe wiem tez dlaczego komentujesz moj post jako konfrontacyjny, pomimo iz ym nie kontestuje w nim  zadnej tezy, a potwierdzajac to, co Kolega Kadajo napisal o znaczeniu kontrastu dla jakosci obrazu, przedstawiam jedynie inne spojrzenie na  kwestie decyzji o wyborze produktu, .

Skoro mamy to samo zdanie, a ja  nie wykazuje oznak znuzenia, jak w podczas  wymiany zdan z Pawlem, tym bardziej zdenerwowania, o ktorym piszesz,  Twoj komentarz jest podwojnie falszywy. Czyzbys szukal zwady? Jakas prowokacja?

BTW Warto zaznaczac, ze wytluszczenie jest Twoim wlasnym  a nie moim. Ja w tym zdaniu niczego akcentowac nie probowalem. 

Chodzilo o to, zeby jakis swierzaczek, nie probowal mi wmawiac jakie to oledy sa super i jaki glupi sa Ci, ktorzy kupili sobie topowy LCD UHD zamiast ED910.

A tego typu zagrania  niestety zdarza sie tu od czasu do czasu.

1 godzinę temu, Subman napisał:

Taki prototyp telewizora pokazał chociażby Panasonic już w 2013 roku:
https://www.oled-info.com/panasonic-shows-56-4k-printed-oled-tv-prototype

W tym roku JOLED zaprezentowano prototyp monitora OLED UHD w rozmiarze 21":
http://www.olednet.com/en/joled-oled-worlds-first-inkjet-printing/

Nie wiem oczywiśćie na jakim etapie jest LG czy też Kateeva (Samsung), ale można z tych informacji wysnuć jeden wniosek - że niemal wszyscy przykładają dużo pracy i pieniędzy w metodę nadruku i wydaje się, iż jest ona blisko osiągnięca na tyle dojrzałego stanu, aby w persepktywie roku do 5 lat rozpoczęła się przemysłowa produkcja.

21" to jest rozmiar dzisiejszego telewizora. Pytalem o 65" i wieksze.

Naprawde z tech maszyn, zaprezentowanych na zdjeciach nie moga zaprezentowac wiekszego rozmiaru, choc podobno chca?

Jesli interesujesz sie obrotem  akcjami spolek goeldowych, powinienes wiedziec jak wazne sa tego typu informacje o postepach i wprowadzaniu nowych technologii w relacjach z udzialowcami i wartoscia firm, czy wrecz gospodarek krajowych jesli mowimy o takich firmach jak Samsung czy LG.

Poza tym, to, ze wszyscy chca taka technologie opracowac i wdrozyc, to jest oczywista sprawa. tylko to , ze stanie sie to juz dzis,   juz takie oczywiste nie jest :)

Rozne lolki niestety cytuja te super doniesienie, ze w 2017 czy 2018 bedzimy miec drukowane tanie  Oledowe tv.  ty piszez ze moze za 5 lat.

Pamitesz gdzie bylismy 5 lat temu w HDTV ?

A pamietasz poprzednie 5 lat.?:)

5 lta to bardzo dlugo. Jednak byc moze nie dostatecznie dlugo na te drukowane 65+ cali

Jeszcze raz bo edycja mi nie weszla. Mam nadzieje ze doklei.

21" to jest rozmiar dzisiejszego telewizora?? Ja  ytalem o 65" i wieksze.

Naprawde z tych, zaprezentowanych na zdjeciach maszyn, nie moga zrobic na pokaz  wiekszego rozmiaru, choc podobno chca takie produkowac?

Jesli interesujesz sie obrotem  akcjami spolek gieldowych, to powinienes wiedziec jaka wage maja  tego typu informacje o postepach i wprowadzaniu nowych technologii dla  relacji  z udzialowcami i  wartosci firm, czy wrecz gospodarek krajowych, jesli mowimy o takich kolosach jak Samsung czy LG.

Poza tym, to, ze "wszyscy" chca taka technologie opracowac i wdrozyc, to jest oczywista sprawa. Tylko to, ze stanie sie to juz dzis,  juz takie oczywiste nie jest :)

Rozne lolki niestety cytuja te super doniesienie, ze w 2017, czy 2018 bedzimy miec drukowane tanie oledowe tv.  Ty piszez ze moze za 5 lat.

Pamietesz gdzie bylismy 5 lat temu w HDTV ?

A pamietasz gdzie 5 lat wczesniej ?:)

5 lat to bardzo dlugo. Jednak byc moze nie dostatecznie dlugo na te drukowane 65+ cali. Zreszta skoro 65 dzis to standard, a 70-80" mozna dostac za 3-4k $, to jakiej wielkosci beda  wypatrywal Joneses ( Kowalscy) za 5 lat?

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, binary napisał:

NIe wiem, dlaczego twierdzisz, ze to mnie wyprowadza z rownowagi?

Cytat: Jaki jest sens prob przekonywania co do wyzszosci OLED-a, albo pisaniu o "skonczonej technologii" choc ma sie ona coraz lepiej i  nigdzie nie odchodzi? ( to kieruje do innych zealotow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po pierwsze w ostatniej Twojej wypowiedzi zapytałeś się o "jakikolwiek produkt bazujacy na drukowanym ekranie OLED UHD" , więc Ci wysłałem linki do prototypu 56" telewizora OLED oraz do 21" monitora UHD.
Po wtóre - nie pisałem, że za 5 lat, pisałem wyraźnie o zakresie od roku do 5 lat, choć są to jedynie moje domysły patrząc na to, jakie się pojawiają publicznie informacje. Czy 5 lat to nie "wkrótce" - jeden powie że 5 lat to odległa przyszłość, inni być może, że to już całkiem "niedługo". Nie będę z tym dyskutował.
Poza tym w tym artykule dot LG jest mowa jedynie o testowej, pilotażowej linii OLEDów w technologii nadruku w rozmiarach 55 i 65" i że planują później przejść na matryce 70" i 90". Nie wiadomo czy LG będzie gotowe od razu w 2018 do produkcji tych telewizorów w skali masowej i czy nie napotkają jakiś dodatkowych problemów technicznych i będą od razu gotowi na masową produkcję. Ja też jestem realistą i wiem że trzeba podchodzić z ostrożnością do takich artykułów. Natomiast dziwi mnie, gdy jeśli piszesz o innych osobach, że powołują się na ten artykuł i że nie mają oni "bladego pojecia o  realiach jakielkolwiek produkcji przemyslowe" bo "nie zostala zaprezentowana jako dzialajacy koncept dla duzych ekranow UHD". Taki prototyp nadrukowanego 56" OLEDa został jak najbardziej pokazany już w 2013 roku, więc ja nie zdziwiłbym się gdyby już nawet w przyszłym roku LG pokazałoby prototyp 65" OLEDa wyprodukowanego właśnie w technologii. Czas pokaże...

Edytowane przez Subman
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że LG nie będzie za bardzo parło w kierunku wprowadzenia tych drukowanych paneli do masowej produkcji, przynajmniej tak długo aż ta technologia nie będzie miała istotnej przewagi albo w jakości obrazu (wtedy trafi do lepszych serii) albo w koszcie produkcji (a wtedy do gorszych). Prędzej spodziewałbym się, że taką technologię opanuje jakaś inna firma/konsorcjum i wprowadzi na rynek konkurencyjne produkty (czego powinniśmy sobie życzyć).

Jeśli chodzi o wielkość, to wydaje mi się, że TV większe niż 65" to w tej chwili tak mała część sprzedaży, że po prostu nie opłaca się inwestować w optymalizację procesu pod wielkie przekątne, znacznie bardziej opłaca się skupić na dopracowaniu uzysków 55" i potem 65".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologia nadruku ma spowodować duże zmniejszenie kosztów produkcji OLEDów. Obecnie w metodzie próżniowej (wykorzystywanej przez LG przy wszystkich matrycach OLED) jedynie ok. 10% do max 40% materiału organicznego zostanie osadzona na matrycy, reszta materiału organicznego jest tracona. W metodzie nadruku ten uzysk będzie zdecydowanie większy - mowa jest od 80% do niemal 100%.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, goraca prosba macie swoje kontakty to piszcie priva jeden na jednego i sobie dyskutujcie a w watku niech zostana tylko istotne uwagi uzytkownikow na temat tv.

Admin, czy mozna wykasowac 2 ostatnie strony ktore nic nie wnosza i dlaczego nikt nie reaguje :)

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maciek42217
Ja Cie bardzo przepraszam za OT. Rozumiem, ze nasze przekomarzanie sie przeszkadza Ci pisac na forum, bo chyba nie wrodzona niesmialosc, skoro lekka raczka chcesz skasowac wiecej postow, niz sam napisales na tym forum. Popieram Twoja prosbe. Nawet nie chodzi o porzadek, ale na forum, powinny byc wylacznie reklamy, kryptoreklamy i odpowiedzi na pytania gosci z problemami, takimi jak Twoje, tj ktory sposrod upatrzonych 4 telewizorow wybrac. Do niczego wiecej w sumie nie jest potrzebne.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% racji binary.
maciek - ok, jest to lekki offtopic, ale my wciąż rozmawiamy o OLEDach, ich zaletach i wadach i wydaje mi się, że sporo osób może wynieść cenne informacje z naszej dyskusji lub przekomarzań jak to nazwał binary. Poza tym jak przejrzysz inne wątki, to tam praktycznie wszędzie są mniejsze lub większe offtopici, więc czemu miałyby zostać skasowane jedynie 2 strony w tym wątku ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już to chyba sygnalizowałem ale teraz coraz bardziej zaczyna mi dopiekać nie trzymanie ustawień, już nie jestem pewien czy nadawca tak nadaje czy TV w ustawieniach się znowu rozjechał, sam się przyciemnia i aby powrócić musze wyjść w menu i nacisnąć exit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem świeżym posiadaczem eg910v. Zarejestrowałem się po bardzo długim anonimowym oglądaniu forum. Telewizor póki co w 100% spełnia moje oczekiwania i zachwyca obrazem zarówno w dzień jak i w nocy. Zdecydowałem się na oled'a, ponieważ miałem już przez pare dni led'a, który bardzo mnie rozczarował swoimi wadami typowymi dla tych telewizorów w cenie do 5k. Jeśli ktoś jest na etapie wyboru TV to polecam z czystym sumieniem w przeciwieństwie do telewizorów led w takiej cenie. Nareszcie jestem zadowolony z nowego telewizora, tak powinien wyglądać postęp :P.

Więcej informacji będę mógł udzielić po dłuższym użytkowaniu, jeśli ktoś będzie miał pytania postaram się pomóc w miarę możliwości.

P.s.

Zostawiłem na godzinę stały obraz z radia z aplikacji tunein (dużo stałych grafik z różnymi logo). Zauważyłem kilka powidoków, ale tylko na jednolitej planszy. Na następny dzień śladu nie ma. To jest póki co jedyny minus jaki zauważyłem, który w porównaniu z całą masą zalet dla mnie nie istnieje.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi