Skocz do zawartości
pmcomp

TEST: Mede8er MED800x3D / MED600x3D - player odtwarzający 3D BD ISO z zewnętrznymi napisami

Rekomendowane odpowiedzi

Odłączasz sprzęt od PC tak samo jak dysk w obudowie USB. Używasz bezpiecznego odłączania (programem rekomendowanym przez Mede8era) po czym może odłączyć kabel, a urządzenie wyłączyć z prądu.

Odtwarzacz nie ma uruchomionego system, dlatego nie reaguje na pilota itd. Ale po odłączeniu od PC zaczyna się normalnie uruchamiać, tak jak po włączeniu zasilania bez połączenia USB.

Jak już wcześniej odłączałeś dysk w sposób który sprawiał problemy, konieczne może być przeformatowanie dysku. Kolejne podłączenie pod PC I poprawne odłączenie nie naprawi sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do bezpiecznego odłączania Mede8era używaj programu USB Disk Eject. Ja tam wolę przerzucać filmy sieciowo za pomocą TC. Może dłużej to trwa ale nie ma żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z dyskiem rozwiązany :angry: poszedł do kosza. Z Mede8er-a wyciągłem go takiego gorącego że można by było pizze odgrzać. Ciągle się wieszał jak miał zacząć odtwarzać film, aż w końcu przestał być widoczny w ogóle.

Kolejny seagate 3TB w ciągu miesiąca wrrrrrr a był kupowany w tym samym czasie co inny który też zdechł miesiąc temu. Kolejny dysk kupuje z przedłużoną gwarancją na 5 lat !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, a ja mam pytanie o skalowanie filmów 3D sbs czy hou, można jakoś ustawić żeby TV nie robił czarnych pasków po bokach ekranu ? wcześniej miałem arive 310 (tam co prawda na pokładzie HDMI 1.3a) ale takiego skalowania nie robiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski masz po bokach przy wyświetlaniu w 3D z SBS?

A plik SBS w jakiej jest rozdzielczości? I czy oba półobrazy wypełniają całe klatki, czy tam też są jakieś paski.

Próbowałeś bawić się ZOOMem, Mede8er ma kilka ustawień predefiniowanych i też płynne skalowanie, osobno w poziomie i w pionie. Ale nigdy nie sprawdzałem jak to działa w połączeniu z 3D z SBS.

Edytowane przez HDev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rodzielczość 1920x1280, 1280x720 ale efekt jest taki sam, na boki nie da się bardziej rozciągnąć, jedynie góra i dół na zooma reagują, ale wtedy proporcje się zmienią i nie o to chodzi. Jak jest w proporcjach oryginalnych to są czarne pasy po około 3 cm po bokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób reset do ustawień fabrycznych, po czym ustaw tylko rozdzielczość 1080p (lub zostaw auto) i sprawdź. U mnie nie ma problemu na Med600, wszystkie SBS i TAB które mam (wszystkie 1920x1080) wypełniają ekran w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy, czy przegladarka mede8era odtwarza bez problemu telewizjade ? Ktos mógłby sprawdzić ? Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serwisami które bazują na wtyczkach we flashu (min. wbudowanych w takie strony playerach) jest problem.

Ale sprawdziłem...

I działa !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam natomiast pytanie co mam zrobić aby wskaźnik oglądalności był dostępny przy serialach?? Przy filmach po obejrzanym filmie pojawia się że był oglądany a jak coś to można samemu odznaczyć że się oglądało, natomiast przy serialach mi "oczka" się nie pokazują i samemu tez nie można odznaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że to nie działa. Widzę odpowiednią poprawkę na liście zmian bieżących wersja beta oprogramowania. Pewnie więc wejdzie w kolejne oficjalnej, ewentualnie można instalować wersje beta, ale jak coś będzie nie tak, wsparcia trzeba szukać na forum proucenta, lub wrócić do wersji ofijalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos bezposrednie porównanie jak sprawuje sie procek realteka vs sigma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie posiadam Mede8er 800 i zastanawiam się czy nie kupić jednak Popcorn Hour VTEN na sigmie. Ktoś miał porównanie obrazu tych odtwarzaczy ?

TV Samsung 55JS8500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dokładnie o co pytacie?

I o jakie modele procków (kolega deling), obie firmy mają po kilka modeli.

Jeżeli chodzi o porównania parametrów np., wideo, wymagany jest ktoś kto zajmuje się takimi rzeczami, ma sprzęt referencyjny, może też trochę sprzętu pomiarowego. Takie rzeczy mają niektórzy recenzenci z prasy HiFi-Video. Pewnie też poważne serwisy (ale oprócz sprzętu tester musi mieć też wiedze i doświadczenie)

Tutaj dostaniesz mniej lub bardziej obiektywne opinie użytkowników.

Ja mam urządzenia z Sigmą i z Realtekiem i nie potrafię wskazać dużych różnic. Owszem, VXP poprawia obraz gdy jest włączony, ale większość TV z wyższej półki też ma takie algorytmy. Na co dzień nie ma to dla mnie znaczenia. Tzn ma niewielkie. Natomiast największe znaczenie ma funkcjonalność samego urządzenia, dostępność różnych opcji z których korzystam na co dzień - a nie tylko w pierwszym tygodniu działania kiedy oglądam sobie sprzęt. I tu zastosowany procesor nie ma większego znaczenia, lecz podejście producenta, jakość i kompletność oferowanych rozwiązań, oraz małe drobiazgi i drobne funkcje - ważne dla jednego, mniej ważne dla innych. I co gorsza wiąże się to z wersją oprogramowania - a więc nie jest stałą cechą sprzętową urządzenia.

Przykłady:

gapless - dla wielu ważny ze względu na posiadane pliki, dla innych ciekawostka, też jako "must be"... mam 2-3 płyty które go wykorzystają, słucham je raz na rok - a więc w rzeczywistości funkcja dla mnie niepotrzebna, choć może przyda się na przyszłość

wskaźnik oglądania - (VTen chyba nie ma tego wprost) - nikt o to nie pyta, a w rzeczywistości, jak masz ponad 50 filmów w kolekcji i chcesz w miarę sprawnie zajrzeć "co by tu dziś obejrzeć", odfiltrowanie oglądanych bardzo się przydaje (plus funkcja ręcznej zmiany flagi).

Podejście jest moim zdaniem dość indywidualne, gdyż nie ma urządzenia które będzie miało wszystko czego każdy użytkownik zapragnie.

Natomiast sam procesor ma za zadanie przede wszystkim dekodować formaty audio i wideo w odpowiednich rozdzielczościach, fps-ach itd.

Ciężko porównać który układ robi to lepiej, a występujące problemy często wiążą się z optymalizacją oprogramowania i mogą się zmienić po aktualizacji...

Generalnie jest też tak, że Sigma daje bardziej surowe SDK, udostępnia mniej funkcji i niższego poziomu, wymaga większej pracy, doświadczenia i zaangażowania od programistów producenta. Realtek wypuszcza urządzenia łatwiejsze do oprogramowania, też z "przykładowym" gotowym projektem - przez to dostępnych jest więcej urządzeń na rynku, także od małych nieznanych producentów, które jednak niewiele się różnią (inne logo startowe i kolorki menu). Urządzenie na Realteku można wypuścić na rynek mniejszym kosztem. Firmy które to robią często szybko znikają i mogą też sprawiać wrażenie, z realtek do badziew. I to dochodzimy do tego co zawsze - do kasy. Jakość i cena urządzenia zależy od tego ile producent w niego zainwestował (choć to też nie zawsze jest takie proste). Temat rzeka.

Można więc podejść do pytania o porównanie Sigmy i Realteka akademicko, są osoby które na pewno w to wejdą, są argumenty rozsądne i nie. Tak jak w sporze o wyższość AMD nad Intelem, czy Atari nad Commodore (albo BMW nad Mercedesem, czy jak kto woli, renault na peugeotem).

(ale mamy to forum więc możemy sobie dyskutować, pewnie będzie wiele argumentów)

Faktem też jest że kilka lat temu (2-3 generacje procesorów wstecz) Sigma była górą. To też firma z dużym doświadczeniem w projektowaniu procesorów AV dla wielu różnych sprzętów. Realtek jednak dużo nadrobił w ciągu ostatnich lat i ich RTD1186 to chyba najbardziej stabilna i kompletna konstrukcji w tym segmencie (no ale ma już niemal 4 lata - czas na coś nowego). Sigma ma nieco nowsze procesory, jest obsługa 4K, ale jeszcze bez 60fps i HDMI 2.0. Pewnie pod koniec roku część rzeczy które tu piszę będzie już nieaktualne (realtek szykuje RTD1295, Sigma też nie śpi)

Najważniejsze jest aby urządzenie sprawiało radość tym że spełnia swoją funkcję. Jeżeli radość jest powiązana z najlepszą możliwą jakością obrazu - trzeba inwestować w nowe pudełko co pół roku, podobnie też z TV czy rzutnikiem.

I pamiętaj też, że w torze audio i wideo odtwarzaczy znajdują się też inne elementy które wpływają na jakość (badaną laboratoryjnie).

Edytowane przez HDev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że to nie działa. Widzę odpowiednią poprawkę na liście zmian bieżących wersja beta oprogramowania. Pewnie więc wejdzie w kolejne oficjalnej, ewentualnie można instalować wersje beta, ale jak coś będzie nie tak, wsparcia trzeba szukać na forum proucenta, lub wrócić do wersji ofijalnej.

Dzięki za szybką odpowiedź.Właśnie zainstalowałem wersje V4.0.2-4 march 2016 beta ale niestety nic się nie zmieniło.Wskaźnik oglądania dalej nie działa i nie mogę odznaczyć co oglądałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wskaźnik i zaznaczenie co było oglądnięte działa na 4.0.0

Wszystko ustawiasz w opcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko ogarnąłem.Teraz mi wszystko działa, poszperałem trochę w komputerze.Trzeba było w udostępnieniu dysku w kompie jedną rzecz zaznaczyc i wszystko chodzi cacy.Pewnie ci co maja podpięty dysk do odtwarzacza to nie mieli problemu z tym wskaźnikiem a ja oglądam przez sieć i pewnie tutaj był problem.Ale jak juz pisałem troszkę pozmieniałem w udostępnieniu dysku i chodzi.Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam za sobą właśnie pierwszy seans obrazu płyty BR (zgrany nie do ISO, tylko do folderu) z MED800X3D - i pojawił się pierwszy problem. Otóż film ten (była to konkretnie "Pasja") nie ma głównego filmu w jednym pliku, tylko w wielu. No i okazało się, że odtwarzacz pomiędzy kolejnymi plikami minimalnie się "zacina" - tzn. urywa jakby koniec pliku pierwszego (około 1-2 sekundy) i już pokazuje drugi - było to mocno irytujące... Ta sama playlista (z pliku mpls) odtwarzana na kompie w Media Player Classic działa prawidłowo i takiego efektu nie ma...

Ktoś wie co może być przyczyną takiej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzacz nie ma trybu gapless dla wideo. Ten sam efekt będzie dla plików wideo nagranych kamerą, która poszczególne ujęcia zapisuje w kolejnych plikach - przy odtwarzaniu na kamerze przerw nie widać. Sprawdziłem, większość filmów które mam w BDMV mają główny materiał w jednym dużym pliku, ale nie wszystkie. Np. mój Iron Men 2 jest pocięty. I rzeczywiście są drobne zacięcia, ale mieści się to w granicach 1sek, i widzę że realizatorzy zawsze tną na zmianie sceny.

W przypadku mede8era czy innych podobnych chyba nic się nie da tu zrobić. Podejrzewam przez przy ISO będzie to samo, odtwarzacz rozpakowuje ISO na potrzeby odtwarzania.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za problem wyjąć ze struktury BD ISO zawartośc i zgrać ją do jednego pliku m2ts?

I po problemie.

Potrzebne są dwa darmowe programy: BDInfo i TsMuxer.

Powyżssze dotyczy jedynie filmów w 2D. Filmy 3D muszą pozostać albo w strukturze albo w iso.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za info HDev B) Niestety, tego się obawiałem :( W sumie to ciekawe, że w napędzie Blu-ray takiego problemu nie ma - tam jakoś idzie to zrobić...

Co do wskazówki pmcompa - zdaję sobie sprawę, że mogę zrobić z tej playlisty jeden plik (i masz rację że to żaden problem) - pytałem po prostu czy jest to konieczne, bo myślałem, że może coś da się zmienić/przestawić i będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za problem wyjąć ze struktury BD ISO zawartośc i zgrać ją do jednego pliku m2ts?

I po problemie.

Powyżssze dotyczy jedynie filmów w 2D.

Spoko, spoko - 3D też można sklejać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, mój Mode8er nie chciał czytać m2ts-ów w 3D.

Jedynie jak posklejam i przygotuję w iso.

Co robie źle?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne są dwa darmowe programy: BDInfo i TsMuxer.

Wybraną playlistę zapisujesz jako ISO i masz posklejane i dowolnie ogolone 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi