Skocz do zawartości
MEGA-TEST

MEGA-TEST: LCD SONY BRAVIA KDL-55HX955 VS LCD Philips 60PFL9607

Rekomendowane odpowiedzi

play007 - Czerń w topowym Sony w bardzo trudnych scenach jak ta plansza z Universal gdzie jest czarne niebo z gwiazdami i muszą sie włączyć niemal wszystkie strefy żeby podświetlić każdą gwiazdkę (gdzie Sony ma dużą poświatę/halo od podświetlonych obiektów) wtedy czerń zapewne nie zachwyca i zbliża sie do poziomu podświetlenia krawędziowego tak to wygląda zapewne w efekcie końcowym, ale w mniej trudnych scenach na pewno będzie lepsza jak na HX850.

Co do płynności to chyba testerzy widzą dobrze różnice gdzie jest nadpłynność gdzie judder mając jeden ekran obok drugiego, nie jeden ekran przetestowali, mają odpowiednie materiały na przetestowanie płynności itd. a Ty dalej swoje nie możesz przyjąć pewnych faktów do wiadomości, albo po prostu nie rozumiesz problemu 24p.

Nie jest to chyba tak do końca, wielu mankamentów znaczna część osób nie widzi. I jak jedni widzą judder na Posejdonie, tak są tacy co kolory samsunga uważają za naturalnie piękne. Ja miałem okazje zobaczyć w dłuższym boju 46pfl9707 płynność w tym tv nie powala ale nie jest tak tragiczna jak np. w nowych thomsonach czy samsungach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko 30 płyt na br i nadal nie rozumiem problemu 24p.Jesteś zadowolony?

Wczoraj nabyłem Walkirię.Zapraszam na pokaz - może ktoś mi uświadomi problem 24p.

Sciągnij sobie filmiki z tych linków i puść z pendrivu i witam w "świecie problemu 24p" :):)

http://red.cachefly.net/learn/action-24fps.mp4

http://red.cachefly.net/learn/action-60fps.mp4

http://red.cachefly.net/learn/panning-24fps-180.mp4

http://red.cachefly.net/learn/panning-60fps-180.mp4

http://ge.tt/9GEgaqG/v/0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Maćka Kopra, Gmera i panów robiących testy...

Gdzieś przy okazji jakiegoś tematu prosiłem abyście zamieszczali zdjęcia

skalibrowanego tv abyśmy mogli "mniej więcej" zobaczyć róznice miedzy

nieskalibrowanym obrazem. Maciek pisał że nie da się pokazać takiej róznicy bo aparat

przekłamuje za bardzo itd. Ale przegladając sobie forum o teście tego philipsa na jak

widze "ciut" mniej znanym i lubianym poratlu o podobnej nazwie, niejaki Pan Tomasz93

zamieścił zdjęcia swojego skalibrowanego telewizora w porównaniu do zdjęć

zamieszczonym przez pana "podobno speca od kalibracji" KIKIego... I przyznam że te

zdjęcia zrobiły na mnie duże wrażenie. Nie wiem oczywiście na ile "niedokładnie"

oddają obraz po kalibracji ale powiem szczerze że jestem w stanie "zadowolić" się

takimi zdjęciami bo już na nich widoczna różnica jest kolosalna.

Dlatego moje pytanie jest takie...czy potrafilibyście pstryknąć takie fotki przy

okazji testów? Bo jak dla mnie ich jakośc jest super i gdyby Maciek powiedział że tak

faktycznie wygląda różnica miedzy skalibrowanym a nie skalibrowanym tv to juz zaczne

zbierać kase na kalibracje u niego:)Ale może z drugiej strony te zdjęcia okażą sie

robione przez jakiegoś mistrza fotografi i powiecie że nie dacie rady zrobić takich

zdjęc oddających aż tak dobrze ten efekt kalibracji?

Poniżej linki, zachęcam forumowiczów do ściagania bo naprawde jest na co popatrzeć:)

http://www.hdtv.com.pl/forum/attachments/philips/7720d1355587749-philips-60pfl9607-no

wy-krok-w-przyszlosc-czyli-plazma-pioneera-znalazla-wreszcie-porownanie.zip

http://www.hdtv.com.pl/forum/attachments/philips/7721d1355593377-philips-60pfl9607-no

wy-krok-w-przyszlosc-czyli-plazma-pioneera-znalazla-wreszcie-pioneer-demo.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko 30 płyt na br i nadal nie rozumiem problemu 24p.Jesteś zadowolony?

Wczoraj nabyłem Walkirię.Zapraszam na pokaz - może ktoś mi uświadomi problem 24p.

Zatem obejrzyj filmy, które wstawił piotr8642 i wrócimy do dyskusji :)

Dlatego moje pytanie jest takie...czy potrafilibyście pstryknąć takie fotki przy okazji testów?

Bo jak dla mnie ich jakośc jest super i gdyby Maciek powiedział że tak faktycznie wygląda różnica miedzy skalibrowanym a nie skalibrowanym tv to juz zaczne zbierać kase na kalibracje u niego:)Ale może z drugiej strony te zdjęcia okażą sie robione przez jakiegoś mistrza fotografi i powiecie że nie dacie rady zrobić takich zdjęc oddających aż tak dobrze ten efekt kalibracji?

Może spróbujemy następnym razem. Ja unikam robienia zdjęć, bo później większość czytelników bierze je dosłownie mimo, że pisze się 10 razy, że prezentują tylko różnice a nie stan faktyczny.

Ale fakt faktem, że Tomaszowi93 udało się bardzo dobrze oddać efekt po kalibracji i skonfrontować z "kalibracją" i to słowo biorę w bardzo duży cudzysłów panów testerów z hdtv. Po ich zdjęciach widać że spartaczone są ustawienia obrazu i to kompletnie. Za niski poziom czerni, gamma wygięta w literę "S", bardzo zimna biel - typowe cechy obrazu dynamiczno-podobnego. Tak właśnie wygląda różnica pomiędzy skalibrowanym TV a takim pracującym na ustawieniach z kosmosu. Można powiedzieć, że bardzo podobnie świeci Philips/Sony w trybie "Standard", "Naturalny" etc.

Sorry za offtop, ale szczerze to dziwie się trochę, że dopiero teraz ktoś podważył wierność obrazu z tych zdjęć. Mnie na przykład zawsze rozbraja tam wykorzystanie tej sceny z krawatami, która służy do testowania czegoś co było bardzo ważne w dobie złącz analogowych - separacji sygnałów luminancji i chrominancji. Na forum znaleźli dla niej inne zastosowanie :)

capturevlk.png

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby dać za Tv ponad 10 tys.zł to sorry albo ktos ma pieniędzy jak rusek wojska albo ma nierówno pod kopółką.

Ludzie opanujcie się to tylko głupi Tv a wy płacicie takie pieniądze i spuszczacie sie na sprzetem jak by to było cos najwarzniejszego dla was na swiecie.

Ja dałem za swój Tv 2100zł i jestem bardzo zadowolony.Mam full Hd obraz jest super i mam gdzieś jaką mam czerń itp.TO TYLKO GŁUPI TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmień forum bo tutaj "się spuszcza" nad super TV. Sorry. Nie to miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ich zdjęciach widać że spartaczone są ustawienia obrazu i to kompletnie. Za niski poziom czerni, gamma wygięta w literę "S", bardzo zimna biel - typowe cechy obrazu dynamiczno-podobnego.

Albo aparat miał ustawiony "color vivid" itp.

Na zdjęciu możemy oceniać: aparat, zdolności fotografującego, nasz monitor komputerowy i nic więcej.

Poza tym prosić o zdjęcia, jakości obrazu TV, to jak prosić by ręką pokazać jak szybko porusza się światło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciągnij sobie filmiki z tych linków i puść z pendrivu i witam w "świecie problemu 24p" :) :)

http://red.cachefly....ction-24fps.mp4

http://red.cachefly....ction-60fps.mp4

http://red.cachefly....g-24fps-180.mp4

http://red.cachefly....g-60fps-180.mp4

http://ge.tt/9GEgaqG/v/0

ściągnałem z 1 linku pliki action basement i panning Dalsze ściąganie uważam za bezcelowe.To oczywiste że pliki 48mov i 60mov są znacznie lepiej płynne niż 24.mov.Na nich jest różnica widoczna.Ale co z tego jak ja w żadnym filmie br który posiadam i oglądałem nawet nie widziałem zbliżonego efektu do tych tu zaprezentowanych.Proszę podać może jakąś pozycję filmową gdzie dostrzegę problem 24p w konkretnym filmie a nie tylko spreparowane dla potrzeb testerów filmiki.W jakim celu w filmie ktoś przybliżałby tak piłkę i nogawkę spodni przez kilkadziesiąt sekund?

Zapraszam do mnie na prezentację filmową i udowodnienie mi na materiale żródłowym- płyta blu ray że taki problem istnieje.Nie ściągam(nie mam takiej potrzeby)marnej jakości filmów pseudo hd na usb więc nie jestem w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dzięki za super test (w sensie że doceniam czas jaki poświęciliście aby go przeprowadzić - mi by się nie chciało) ale wytłumaczcie mi dlaczego takie 'kwiatki':

"Katy widzenia to zdecydowanie najgorsza cecha obu telewizorów. Niestety ani Sony, ani Philips nie nadaje się do oglądania pod kątem. Decydując się na zakup takiego telewizora należy zapewnić sobie optymalną pozycję centralnie na wprost ekranu inaczej mija się to z celem. Każdy stopień odchylenia powoduje degradację. Nawet pod kątem 10 stopni obraz nie jest już taki sami - detale ukryte w cieniach rozjaśniają się i spada kontrastowość obrazu."

bezapelacyjnie nie dyskryminują technologii LCD? To jakiś globalny żart z konsumentów aby najnowsze świecidło było obarczone taką (technologicznie nie uniknioną) wadą. Fajnie że mówicie że LCD to mega drogi szajs (między wierszami) ale dlaczego w Waszych oczach drodzy testerzy nie dyskwalifikuje to technologii jako takiej? Dlaczego testowane TV nie mają po 0 (zero!) punktów za końcową użyteczność?! A może TV LCD są dla singli tylko? Przecież czterosobowa rodzina nie jest w stanie tak usiąść na sofie aby w stosunku do płaszczyzny ekranu TV aby 3/4 z nich nie była odchylona od pionowej osi obrazu (efekt jest taki że każdy ogląda inną wersję kolorystyczną filmu - WTF?). Wydaje mi się że testujecie sprzęt tak jakby w oderwaniu od praktycznych aspektów jego codziennego użytkowania. OFC osobiście kocham plazmę (kochałem i będę kochał bo po prostu jest lepsza od LCD) ale pliz wytłumaczcie mi dlaczego cały świat zwariował i kupuje gorsze zamiast lepszego? O co chodzi? O te 100W mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną? Gdzie tkwi przyczyna ogólnoświatowego trendu pro LCD / anty PLAZMA? Proszę, oświećcie mnie.

Pozdro.,

M.

PS - dla tych co nie wiedzą co dobre polecam ten test:

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ps60e6500-ps51e6500-201207262022.htm

a w szczególności ten jego fragment: Not only is the PS60E6500 a very good 2D Plasma TV in its own right, it actually rectifies two of the biggest quirks that sometimes turn people away and push them to generally poorer quality LED LCDs: bright room performance, and image retention.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojjj nie przesadzaj. Czy tego chcemy czy nie plazma to nisza i nic tego już nie zmieni. Jest wiele czynników które na to wpłynęły/wpływają. Dzisiaj rynkiem rządzi technologia LCD a zaraz przyatakuje Nas 4K i nie sądzę by było inaczej jak głównie na LCD.... o OLED nawet nie wspominam bo temat znowu umarł: 4K przyczyniło się m.in. do tego zabiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojjj nie przesadzaj. Czy tego chcemy czy nie plazma to nisza i nic tego już nie zmieni. Jest wiele czynników które na to wpłynęły/wpływają.

Ojjj Gmeru, nie przesadzam. Wiem że tak jest jak piszesz ale dlaczego?! Argumenty proszę... BTW PS60E6500 kosztuje aktualnie 5500 PLN więc jak ma się to do ceny KDL-55HX955 czy 60PFL9607? Jakieś lobby LCD? WTF? Nie chce robić OT ani żadnego flame-war ale niech ktoś zrobi zdroworozsądkowe porównanie / analizę LCD vs. PLAZMA i zobaczymy czy tkwimy po uszy w LCD-hype generowanym przez marketing (czyli emocje) czy co... Może i chciałbym kupić LCD - mają takie fajne wąskie ramki, ale to ich jedyna jak dla mnie zaleta... Zapraszam do twórczej / rzeczowej / racjonalnej dyskusji w osobnym wątku.

Pzdr.,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do mnie na prezentację filmową i udowodnienie mi na materiale żródłowym- płyta blu ray że taki problem istnieje.Nie ściągam(nie mam takiej potrzeby)marnej jakości filmów pseudo hd na usb więc nie jestem w temacie.

Śmiało, podaj adres na priv. Bardzo chętnie wpadnę zobaczyć Twoje bez-judderowe płyty blu-ray. Nawet nie będę brał własnych, pokażesz mi swoje :)

Panowie, dzięki za super test (w sensie że doceniam czas jaki poświęciliście aby go przeprowadzić - mi by się nie chciało) ale wytłumaczcie mi dlaczego takie 'kwiatki':

"Katy widzenia to zdecydowanie najgorsza cecha obu telewizorów. Niestety ani Sony, ani Philips nie nadaje się do oglądania pod kątem. Decydując się na zakup takiego telewizora należy zapewnić sobie optymalną pozycję centralnie na wprost ekranu inaczej mija się to z celem. Każdy stopień odchylenia powoduje degradację. Nawet pod kątem 10 stopni obraz nie jest już taki sami - detale ukryte w cieniach rozjaśniają się i spada kontrastowość obrazu."

bezapelacyjnie nie dyskryminują technologii LCD?

A dyskryminują?

Każdy sobie musi odpowiedzieć sam na pytanie jakie są jego potrzeby. Dla niektórych nieakceptowalna jest jasność plazmy, szczególnie dla miłośników hokeja i innych sportów zimowych, gdzie duża ilość bieli powoduje znaczne przyciemnienie ekranu i "szarość" bieli.

Dla mnie na przykład kąty widzenia to b. duży minus, ale da się z tym żyć, tylko trzeba siadać idealnie na wprost do filmów i innych projekcji na jakości których nam zależy.

A zdanie, że nawet 10 stopni jest bardzo szkodliwe dla w/w telewizorów budowałem nie tylko pomiarami, ale przede wszystkim własnym okiem i znajomych.

Pamiętam podczas testów nawet:

- "Gmeru czy obraz jest teraz w miarę taki sam"

- "No coś nie za bardzo"

- "a przesuń się o 3/4 metra w prawo"

- "Ooo teraz tak"

Druga sytuacja, gdy mając u siebie LM960 i HX850 wpadł kolega, a TV już miałem skalibrowane i pytam czy obraz jest taki sam, a on mów:

- "no co ty na tym sony jest dużo jaśniejszy i w ogóle..." (chodziło właśnie o rozjaśnianie się cieni i spadek kontrastowości)

- "ale źle usiadłeś, musisz na drugi koniec kanapy pójść na wprost hx850"

- "Faktycznie, teraz różnice są bardzo małe"

A pamiętam też co się działo podczas testów 4 TV na raz. Biegaliśmy po sali jak banda nienormalnych, żeby porównywać obiektywnie :)

Dlatego pozycję na wprost przed ekranem zajmuje najczęściej ten komu najbardziej zależy na jakości z boku siedzi pozostała część rodziny (żona, dzieci etc.) :D

Pod niewielkim kątem obraz wygląda akceptowalnie na niższych modelach np. HX750, PFL5507, co faktycznie jest pewnym paradoksem, ale jak oczekujemy dobrej jakości w szerszym polu widzenia to nadaje się do tego tylko plazma, albo TV z matrycą IPS (LG, Panasonic, niektóre philipsy).

Możecie powiedzieć, że jak zwykle wyolbrzymiam problemy, ale gdybym miał wypisywać oceny z porównania pod kątem kilkunastu stopni to byłyby zdecydowanie inne. Z resztą na zdjęciu które stawiliśmy widać co się dzieje w skrajnym przypadku.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piotr8642 - śmieszne są tego typu porównania, to tak jakby się chciało porównać granie brzmienie rożnych kolumn na podstawie filmików nagranych aparatem :lol: ze tez ludziom chce się w ogóle robić takie głupoty. Edytowane przez PeterMac
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy moje płyty są bezjudderowe.Faktem jest że na Philipsie 9607 ja żadnych skosów 24p nie dostrzegam.Blu ray stanowi u mnie 10% oglądania tv 5% góra to płyty w wersji 3D cała reszta to telewizja Hd.Sd staram się unikać - po co materiał taki marny odtwarzać na tego typu tv.Jak będzie Pan Panie Maćku w Łodzi proszę dać znać - podam namiary i wpadnie Pan do mnie.A z tymi kątami 10% widoczności w prawo i w lewo to chyba trochę przesadziliście ale i to idzie zweryfikować.

A czas plazm Panie Mayo po prostu przeminął.Philips i Sony to już dawno zrozumiały.Dziś się liczą tv uniwersalne które można ogladać w każdych warunkach oświetleniowych stąd plazmy są super tylko w nocy(czerń Kuro jest wzorcowa choć tu akurat Philips dotrzymuje kroku).Ale że pracują głośno , mają gosthosting ,problem 50hz,nierzadko powidoki, migoczą, kłopoty z bielą,spory pobór prądu to już inna sprawa.Choć nie każdy musi te wady dostrzegać.Jest wolny wybór każdy może je kupić.Mnie fani plazm nie przeszkadzają ale firmy drastycznie ograniczają ich produkcję.Plazma ma znacznie więcej wad niż tylko gruba ramka.Lcd led też ma swoje problemy.Niech klient decyduje.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek, a moze inne spotkanie by mozna bylo zaplanowac - Ty kontra Kiki i jego umiejetnosci w stosunku do twoich umiejetnosci i dwa tv - soniak i philips :-) jesli pisze ze bzdurny test zrobiliscie to niech pokaze przy tobie jak to u niego wychodzi pieknie.... co ty na to? ja chetnie bym popatrzyl na to :-), a pewnie kilka osob jeszcze innych by chetnie popatrzylo na zdolnosci i umiejestnosci przy nas wszystkich bez zadnych przebarwien....

lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy moje płyty są bezjudderowe.Faktem jest że na Philipsie 9607 ja żadnych skosów 24p nie dostrzegam.Blu ray stanowi u mnie 10% oglądania tv 5% góra to płyty w wersji 3D cała reszta to telewizja Hd.Sd staram się unikać - po co materiał taki marny odtwarzać na tego typu tv.Jak będzie Pan Panie Maćku w Łodzi proszę dać znać - podam namiary i wpadnie Pan do mnie.A z tymi kątami 10% widoczności w prawo i w lewo to chyba trochę przesadziliście ale i to idzie zweryfikować.

Jeżeli Twoje płyty są bezjudderowe to znaczy, że oglądasz na włączonym Perfect Motion Rate, innej możliwości nie ma czy to 2D czy 3D. No ale jeśli podtrzymujesz zdanie, że nie ma takiego zjawiska to chętnie podjadę pod warunkiem, że napiszesz tu publicznie, że nie miałeś racji jeżeli po moim wejściu nagle pojawią się straszne skoki obrazu :)

A czas plazm Panie Mayo po prostu przeminął.Philips i Sony to już dawno zrozumiały.Dziś się liczą tv uniwersalne które można ogladać w każdych warunkach oświetleniowych stąd plazmy są super tylko w nocy(czerń Kuro jest wzorcowa choć tu akurat Philips dotrzymuje kroku).Ale że pracują głośno , mają gosthosting ,problem 50hz,nierzadko powidoki, migoczą, kłopoty z bielą,spory pobór prądu to już inna sprawa.Choć nie każdy musi te wady dostrzegać.Jest wolny wybór każdy może je kupić.Mnie fani plazm nie przeszkadzają ale firmy drastycznie ograniczają ich produkcję.Plazma ma znacznie więcej wad niż tylko gruba ramka.Lcd led też ma swoje problemy.Niech klient decyduje.

Przed chwilą skończyłem bawić się kuro pdp-lx5090, czyli pionkiem 9 generacji. Kurcze, te telewizory to jednak było coś. Perfekcyjne odwzorowanie barw po kalibracji, czerń 3 razy lepsza niż w VT50. Żadnej pływającej gammy, kolorów, greenghostingu. Nawet nie było śladu fałszywych konturów czy innych problemów 50hz tam gdzie obecne plazmy dostają w tyłek. No i ta jasność - skalibrowany tryb dzienny aż 180cd/m2! Żeby jeszcze to produkowali i dodali jakąś funkcję redukcji juddera... byłby to wyświetlacz bliski doskonałości.

Maciek, a moze inne spotkanie by mozna bylo zaplanowac - Ty kontra Kiki i jego umiejetnosci w stosunku do twoich umiejetnosci i dwa tv - soniak i philips :-) jesli pisze ze bzdurny test zrobiliscie to niech pokaze przy tobie jak to u niego wychodzi pieknie.... co ty na to? ja chetnie bym popatrzyl na to :-), a pewnie kilka osob jeszcze innych by chetnie popatrzylo na zdolnosci i umiejestnosci przy nas wszystkich bez zadnych przebarwien....

lolek

Zamów sobie kalibrację z jednego i drugiego źródła i sam publicznie opiszesz wrażenia i umiejętności fachowców :)

No a jak ktoś podważa nasze testy to zapraszam do zabrania głosu w dyskusji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą skończyłem bawić się kuro pdp-lx5090, czyli pionkiem 9 generacji. Kurcze, te telewizory to jednak było coś. Perfekcyjne odwzorowanie barw po kalibracji, czerń 3 razy lepsza niż w VT50. Żadnej pływającej gammy, kolorów, greenghostingu. Nawet nie było śladu fałszywych konturów czy innych problemów 50hz tam gdzie obecne plazmy dostają w tyłek. No i ta jasność - skalibrowany tryb dzienny aż 180cd/m2! Żeby jeszcze to produkowali i dodali jakąś funkcję redukcji juddera... byłby to wyświetlacz bliski doskonałości.

A jak tam obraz wyglądał przed kalibracją? Obraz na fabrycznych ustawieniach różnił się jakoś specjalnie od dzisiejszych topowych modeli innych firm? Czy bez kalibracji tryby standard,dynamiczny,kino itd to z grubsza to samo wszędzie i generalnie bez kalibracji nie będzie wielkiej różnicy miedzy tym kuro a sony i philipsem ? Czy może są tam też jakieś ustawienia na wzór ISF w VT50 przy którym ponoć tv pokazuje przynajmniej 80% możliwośći (opinie z netu) ?

Zamów sobie kalibrację z jednego i drugiego źródła i sam publicznie opiszesz wrażenia i umiejętności fachowców :)

No a jak ktoś podważa nasze testy to zapraszam do zabrania głosu w dyskusji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chętnie podjadę pod warunkiem, że napiszesz tu publicznie, że nie miałeś racji jeżeli po moim wejściu nagle pojawią się straszne skoki obrazu :)

Błąd w założeniach. Równie dobrze mógłbyś oczekiwać, że po Twoim wejściu, Play007 przestanie lubić truskawki i zacznie uwielbiać czereśnie.

No i ta jasność - skalibrowany tryb dzienny aż 180cd/m2! Żeby jeszcze to produkowali i dodali jakąś funkcję redukcji juddera... byłby to wyświetlacz bliski doskonałości.

A ile wtedy pobiera watów, nie chodzi mi o złotówki, tylko o normy Europejskie :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd w założeniach. Równie dobrze mógłbyś oczekiwać, że po Twoim wejściu, Play007 przestanie lubić truskawki i zacznie uwielbiać czereśnie.

Głupi post Panie Ślimak- moze po świętach wróci panu Rozum.

Panie Macieju nie przeczę że takie zjawisko jak skoki 24p nie istnieje.Bądżmy precyzyjni ja twierdzę zdecydowanie że na Phlipsie 9607 ja tego zjawiska nie dostrzegam a to zasadnicza różnica.Każdy laik chyba wie czy PFM ma wyłączony czy nie - ja nie korzystam z polepszaczy obrazu.Nie widzę ku temu powodu.To co przyjedzie Pan do mnie - jak odpalę blu raya Pan pstryknie palcem i w trakcie odtarzania filmu powie mi o widzę skoki obrazu lub judder?Super sprawa.Wchodzę w to.Dla ułatwienia podam że posiadam płyty " kolekcja Bonda Valkiria Avatar oraz Gladiator.Istny czarodziej z Pana.

Są tacy co nie widzą smużenia w lcd czy migotania w plazmach , takze podjął się Pan bardzo trudnego zadania.

Co do Kuro nikt rozsądny nie podważy ich jakości - ale to już historia.

Żeby było śmieszniej dzięki Państwu dowiedziałem się w brew temu co wypisują użytkownicy na wszelkich forach opisując swoje wrażenia z odczytu płyt blu ray na płaskich ekranach(niezależnie od ceny klasy czy marki) że najwieksze problemy mają tv z odczytem materiałów 24p z blu ray.A inni sa tacy zachwyceni pisząc że obraz wymiata.We wszystkich marketach też są podpięte odtwarzacze by obraz z nich się wyjątkowo podobał.A tu prosze bomba- płyt z br nie da się oglądać bo jest judder i skoki obrazu bez należytej płynności.

Chyba jednak trzeba być testerem(fachowcem) bo zwykły użytkownik nie dostrzega tego co tu się wypisuje.

Panie Macieju po obejrzeniu przed momentem płyty Valkiria zainspirowany Pana wpisem podszedłem na odległośc 1 metra do tv i gdy pojawiają się plansze z obsadą to białe napisy na czarnym tle drżały.Wiec to pewnie o taki efekt drżenia obrazu 24p Panu chodziło.Po włączeniu Perfect Natural Motion na minimum efekt ten jest wyeliminowany.Gdy cofnałem na połowę filmu i dałem PNM na max to pojawił się charakterystyczny efekt teatru (twarze aktorów) ale przy włączeniu na minimum jest bardzo dobrze.Co nie zmienia faktu ze ja nie widzę podczas oglądania drżenia obrazu stąd piszę ze nie wykorzystuję polepszaczy ekranu.Dla mnie płynność w Philipsie 9607 jest bardzo dobra.Ale to po opinia laika.

Dlatego nie musi Pan już przyjeżdzać.Tak przyznaję Panu rację obraz 24p może drżeć .Ale jest to moim zdaniem tylko widoczne w jakiś nadzwyczajnych okolicznościach.Dla mnie wystarczająca jest jakość obrazu bez polepszaczy a efektu drzenia obrazu podczas oglądania filmu nie widzę.Pozdrawiam

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że kiki sam nie kalibruje TV, tylko robi to ktoś dla niego, kiedyś sam nawet o tym pisał na czarnym forum.Gdyby pioneer zrobił odświeżoną wersje LX 5090, która brałaby nie więcej niż 200W w czasie wyświetlania białej planszy, niemiałbym problemu z wyborem telewizora dla siebie.Znalazłem "Kalibrację wykonuje nam firma AVX. Jeśli ktoś chce skorzystać z ich usługi to zapraszam".Ciekawostka Firma AVX to firma zarejestrowana na syna kikiego - marka górskiego. :P

Edytowane przez xMichal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupi post Panie Ślimak- moze po świętach wróci panu Rozum.

Panie Macieju nie przeczę że takie zjawisko jak skoki 24p nie istnieje.Bądżmy precyzyjni ja twierdzę zdecydowanie że na Phlipsie 9607 ja tego zjawiska nie dostrzegam a to zasadnicza różnica.Każdy laik chyba wie czy PFM ma wyłączony czy nie - ja nie korzystam z polepszaczy obrazu.Nie widzę ku temu powodu.To co przyjedzie Pan do mnie - jak odpalę blu raya Pan pstryknie palcem i w trakcie odtarzania filmu powie mi o widzę skoki obrazu lub judder?Super sprawa.Wchodzę w to.Dla ułatwienia podam że posiadam płyty " kolekcja Bonda Valkiria Avatar oraz Gladiator.Istny czarodziej z Pana.

Są tacy co nie widzą smużenia w lcd czy migotania w plazmach , takze podjął się Pan bardzo trudnego zadania.

Co do Kuro nikt rozsądny nie podważy ich jakości - ale to już historia.

Żeby było śmieszniej dzięki Państwu dowiedziałem się w brew temu co wypisują użytkownicy na wszelkich forach opisując swoje wrażenia z odczytu płyt blu ray na płaskich ekranach(niezależnie od ceny klasy czy marki) że najwieksze problemy mają tv z odczytem materiałów 24p z blu ray.A inni sa tacy zachwyceni pisząc że obraz wymiata.We wszystkich marketach też są podpięte odtwarzacze by obraz z nich się wyjątkowo podobał.A tu prosze bomba- płyt z br nie da się oglądać bo jest judder i skoki obrazu bez należytej płynności.

Chyba jednak trzeba być testerem(fachowcem) bo zwykły użytkownik nie dostrzega tego co tu się wypisuje.

Panie Macieju po obejrzeniu przed momentem płyty Valkiria zainspirowany Pana wpisem podszedłem na odległośc 1 metra do tv i gdy pojawiają się plansze z obsadą to białe napisy na czarnym tle drżały.Wiec to pewnie o taki efekt drżenia obrazu 24p Panu chodziło.Po włączeniu Perfect Natural Motion na minimum efekt ten jest wyeliminowany.Gdy cofnałem na połowę filmu i dałem PNM na max to pojawił się charakterystyczny efekt teatru (twarze aktorów) ale przy włączeniu na minimum jest bardzo dobrze.Co nie zmienia faktu ze ja nie widzę podczas oglądania drżenia obrazu stąd piszę ze nie wykorzystuję polepszaczy ekranu.Dla mnie płynność w Philipsie 9607 jest bardzo dobra.Ale to po opinia laika.

Dlatego nie musi Pan już przyjeżdzać.Tak przyznaję Panu rację obraz 24p może drżeć .Ale jest to moim zdaniem tylko widoczne w jakiś nadzwyczajnych okolicznościach.Dla mnie wystarczająca jest jakość obrazu bez polepszaczy a efektu drzenia obrazu podczas oglądania filmu nie widzę.Pozdrawiam

Powiem Ci, że jeszcze jakiś czas temu tez nie zwracałem na to aż takiej uwagi, po prostu było widać że obraz w jakiś momentach (np. przesuwająca się wzdłuż kamera) lekko klatkuje i wydawało mi się że musi tak być. Okazało się, że nie dokońca bo jednak np tv sony potrafi "zminimalizować" ten efekt a inny tv potrafi to mniej, ale wydając naście tysięcy mamy prawo wymagać najlepszej możliwej jakości.

I tak szczerze mówiąć to lekko nie dowierzam gdy piszesz że na wyłączonym Perfect Motion Rate nie widzisz juddera. Ja sam uważam że w porównaniu z Maćkiem i resztą ekipy na tym forum jestem szczawikiem jeśli chodzi o kwestie techniczne telwizorów, ale skoro nawet mi wystarczyło pare dni żeby dostrzec i zrozumieć problem 24p, to Ty tym bardziej nie powinieneś mieć z tym kłopotu. Tym bardziej , że jak widze udzielasz się również na innych forach (hdtv.com.pl) i wydaje mi się że masz wiedze i o wiele bardziej wprawne oko ode mnie.

I zgodze sie z tym co napisałeś, że sa tacy co nie widzą smużenia i migotania ale myślę że to są ludzie którzy uważają że tryb dynamiczny w tv jest super extra bo taki musi być, po prostu nie wiedzą na co zwracac uwage. Ale Ty mi do takich osób raczej nie pasujesz o czym świadczy sam fakt czytania i udzielania się Twojego na tym portalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przysięgam Ci że nie dostrzegam Juddera.Nie mam najmniejszego powodu by wprowadzać kogokolwiek w błąd.Odkąd Panowie zrobili test zacząłem bardzo zwracać na to uwagę przy filmach blu ray.Wcale nie twierdzę że inne marki sobie lepiej z tym radzą niż Philips.Zupełnie możliwe.Przede wszystkim nie mam dostępu do takiej gamy odbiorników jakim dysponuja testerzy i pewne rzeczy wychodzą tylko w porównaniach.Ja nie mam z czym porównać w warunkach domowych.Mam tylko jeden tv.Pozdrawiam

Myślę że mnie przeceniasz moja wiedza w zakresie hdtv jest raczej znikoma.Jestem tylko amatorem.

Ale akurat byłem pierwszym posiadaczem tego ekranu na obydwu forach.I wyśmiewany Kiki w 100 % potwierdził moje pierwsze wrażenia z obcowania z tym ekranem.A było to dużo wcześniej niż ukazały sie obydwa testy.Przynajmniej w kwestii czerni i kontrastu obydwa fora są zupełnie zgodne.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii czerni i kontrastu na pewno bo to gołym okiem widać a resztę to już trzeba pomierzyć/pobadać a to już jak widać nie każdy zrobił.... tylko wyciąga wnioski nie wiadomo skąd. I jeszcze to podważa. No ale jak nie wiadomo co to zawsze można po prostu napisać, że jest wyśmiewany i taki najbiedniejszy na świecie :_bezradny: :_bezradny: :_bezradny: Dobrze, że my nie musimy sprzedawać tych Philipsów i Sony tylko żyjemy z czegoś innego więc test może być rzetelny. A inni muszą kombinować typu "najlepszy tv na świecie" nie robiąc prostej kalibracji nawet, podając jakieś wyniki. L O L.

Już się nie mogę doczekać do wiosny kiedy w ten sposób zaczniemy robić testy nowych ekranów i zrobi się oczekiwana hierarchia bo teraz trochę ciężko się do czegoś odnieść z tą punktacją i niektórzy się za bardzo podniecili swoim przejętym tonem...

Ty play007 kup sobie parę filmów na BD więcej (może Posejdona?to chyba ślepy zobaczy - z całym szacunkiem oczywiście) i może pomału pomału pomału się nauczysz co to jest judder, problem 24p itp. obecny w każdym TV a nie tylko twoim bo mnie to już ręce opadają co ty tutaj wypisujesz :_bezradny: :_bezradny: :_bezradny: Etap 24p to był zgłębiany kilka lat temu w czasach Kuro, LCD takich jak Sharp XD1 itd. Ale teraz?!??! Czasem bym wolał żebyś nic nie napisał bo tylko co chwilę trzeba prostować. Jest tyle innych for gdzie można "popisać sobie" a i ludzie nie mają jakiś wielkich wymagań, którzy szukają tv.... daleko nie trzeba szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

play007 a mozesz napisać czy czy masz skalibrowanego swojego philipsa czy może oglądasz na jakiś standardowych ustawieniach-jeśli tak to jakich (naturalny,film itd)? Pytam z ciekawości bo ostatnio oprócz judderu ciekawi mnie temat kalibracji szczególnie po tam jak "dopadłem" w necie te zdjęcia:

http://www.hdtv.com.pl/forum/attachments/philips/7720d1355587749-philips-60pfl9607-nowy-krok-w-przyszlosc-czyli-plazma-pioneera-znalazla-wreszcie-porownanie.zip

http://www.hdtv.com.pl/forum/attachments/philips/7721d1355593377-philips-60pfl9607-nowy-krok-w-przyszlosc-czyli-plazma-pioneera-znalazla-wreszcie-pioneer-demo.zip

Zastanawiam się czy u siebie masz naprzykład takie oddanie naturalnośći kolorów skóry jak na zdjęciu pioneer demo?

Tu masz link do ściagniecia tego filmiki ze zdjęcia sync of beauty gdybys miał chęć go puścic na swoim philipsie.

http://www.demo-world.eu/trailers/high-definition-trailers.php

Jeśli chciałoby Ci się jakoś odnieśc do tych zdjęc to bede wdzieczny. Bo na wszystkich tv jakie widziałem na żywo albo próbowałem się bawić ustawieniami, ni w ząb ni w pietruszke nawet nie jestem w stanie zbliżyć się do takiego oddania naturalności barw. Sytuacja tym bardziej mnie irytuje bo naprzykład do kompa mam monitor CRT i autentycznie obraz na nim wygląda niemal identycznie jak na zdjęciu przedstawiającym skalibrowany tv. Dokładnie takie samo oddanie kolorów i detali mam na tym filmiku sync of beauty. A na żadnym tv nie potrafie nawet zbliżyć sie ustawieniami do tego i pewnie dlatego prawie wszystkie filmy hd ogladam na kompie niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi