Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

Nadszedł czas aby kupić w końcu telewizor, jako ze niedługo będzie miał premierę XBOX Scorpio, także postanowiłem się poradzić w kwestii telewizora tutaj. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost sofy.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak jakiegokolwiek
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k, HDR, niski imput Lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Xbox One, później Scorpio
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Mecze piłkarskie, Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak 60% dziennego użycia 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? Do 49"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niski input lag
19. Preferencje co do marki ? Nie przepadam jedynie za Samsungiem
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie jest potrzebny
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem na etapie poszukiwania nowego tv do mieszkania. Właściwie wybrałem już SONY KDL55 model 809C ale niestety ostatni sklepowy egzemplarz posiadał centralnie umieszczone bad pixele. Zastanawiam się jeszcze nad prostym samsungiem ks7000. Proszę o pomoc i ewentualne sugestie. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 35m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej na wprost/ sporadycznie pod kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stojący
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno po prawej od TV/ wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary philips 32cale 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? zwiększoną płynność ruchu (120hz lub ekwiwalent technologiczny..)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder + konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji/ świadomośći :)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport/seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  tak/ sporadycznie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczory
17. Preferencje co do wielkości?  50-55, raczej 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolna zmiana kanałów, zółta biel
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? zależy tylko na Hz, 3d mieć nie musi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 z ewentualnym malym marginesem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dziś odpaliłem swój TV SONY KDL-40EX720 i wiedziałem że kiedyś taki dzień nadejdzie. Chociaż myślałem, że będzie to dłużej...

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 21 metrów (salon  z kuchnią)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2 metry
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Sofa jest na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, w przyszłości wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Drzwi balkonowe z których pada świało są z boku TV (tworzą z TV kąt prosty)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL-40EX720 (uszkodzony)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Na pewno musi mieć 4K i chciałbym aby dźwięk był dobrej jakości.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, ale mam dostęp do HBO GO gdzie są filmy 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Sony PS3, w krótkiej przyszłości PS4 Pro
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? obecnie około 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie znam się
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Około 40%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Cały dzień
17. Preferencje co do wielkości? Im większy tym lepiej, może 55 cali?
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Szerokie ramki ekranu
19. Preferencje co do marki ? w sumie teraz zawiodłem się na SONY...
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie jest potrzebny
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000, powiedzmy max. 3250..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Robert_1988_KrK napisał:

Rok produkcji 2011 r.?

Zgodnie z tabliczką na TV - 12/2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jestem tu nowy ale liczę na Waszą fachową pomoc. Szukam aktualnie telewizora na który przesiądę się po plazmie Panasonica. Ma już swoje lata i ledwie 37 cali. Teraz szukam czegoś w przedziale 50-55 cali.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,7m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost ale również bokiem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od prawej strony telewizora.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma Panasonica 37 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 3 HDMI, 120 Hz jak da radę i niski input lag.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, dekoder UPC, laptop, wieża.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, przyrodnicze, sport.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak. 8 h tygodniowo.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami ale nie w zupełnej ciemności.
17. Preferencje co do wielkości? 50-55 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, brzydkie kolory, rozświetlona czerń.
19. Preferencje co do marki ? Samsung Sony Panasonic?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  Maksymalnie 4000.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? W zależności od kosztu telewizora – jak coś zostanie z budżetu to tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem po takim tv jak miałeś to tylko oled Cię zadowoli. W innym wypadku możesz odczuć, że będzie gorzej... a jaka to była plazma? OLED LG 910 albo poczekać chwilę na następcę, który w przeciągu miesiąc powinien być dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mam Panasonica TX-P37X10Y ale to już bardzo stary model. Trochę mnie podłamałeś. Liczyłem że jakiś fajny model plus kalibracja pozwoli się zbliżyć do moich oczekiwań...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego podłamałem? OLED 910 powali Cię jakością - akurat tego jestem pewny ; ) Zainteresuj się nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja ci wierzę ale niestety cenowo to powyżej moich możliwości. Żona by mnie zabiła :) No i wiem że tego wcześniej nie pisałem ale curved średnio mi się widzi... Mamy spory salon połączony z kuchnią i czasem oglądamy coś z odległości z boku i przy takim ekranie nie wydaje się to wygodne. No chyba że ja zły model sprawdzam? Mowa o tym? - http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-lg-oled-55eg910v,id-633883?gclid=CjwKEAjwutXIBRDV7-SDvdiNsUoSJACIlTqlVar22SfpdHXZvxTgiM6aqCgYM1hY34W5yr6TDVrhrxoCK0jw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CP_alIbz6tMCFcuPGAodQQsD3A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli oglądasz pod naprawde dużym kątem to nic bardziej rozsądnego od tego co polecił Ci Gmeru powyżej nie znajdziesz :) Sensowne opcje z lcd pojawiają się dopiero gdy oglądasz na wprost lub pod niewielkim kątem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wskaż mi te opcje :) Głównie właśnie tak oglądam. Zaznaczam że część budżetu (4 000) chcę przeznaczyć na kalibrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłeś trochę na zły okres - model 2016 zostały ostatnie niedobitki, model 2017 wchodzą na półki ale nawet jak już są to testów mało :/

Z tych znanych i pewnych - Panasonic dx700 - dobry do filmów i seriali, do grania (niski lag) Samsung ku6000, ku6072, ku6400 ale trzeba sprawdzać bo Samsung kombinuje przy matrycach - szczególnie w 55calach - trzeba sprawdzać musi być VA.

Najtańszy 4k 120Hz pewny na VA to Samsung ks7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam

A ktoś mi pomoże?:) 

Bo już nie mogę patrzyć na mojego SONY :)

Wiem, że za budżet ok. 3000 zł nie mogę za dużo wymagać. Wiem jedno, będzie za jakiś czas do niego podłączone PS4 Pro. Więc w sumie ważne, żeby TV ogarniał konsole. Reszta wiadomo, ma być dobry obraz ale wiem że szału nie będzie:)

Niski input widziałem jest np. w Samsung 55K5510,  55K5500 czy  55K6100.

W sumie widzę, że jest to na co czekałem. Raty 0% :)

https://mediamarkt.pl/gazetka/7702#str3 myślicie, że coś z tej gazetki się nada?

Edytowane przez mareczek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, mareczek87 napisał:

A masz możliwość kupić w lepszej cenie niż w linku, tj. 3999 zł?

Bo jakoś strasznie mało atrakcyjna ta oferta mi się wydaje, początkowo pisałeś o 3000 zł.

Jeśli miałbym dać 4K za taki 60Hz, to bym szczerze mówiąc odłożył zakup albo wziął na raty UE55kS7000 Samsunga za 900 zł więcej, tj. 3899 zł.

W przypadku konsoli (Game mode) 100/120Hz nie wykorzystasz, ale jeśli TV służyłby też do filmów czy sportu to jednak zmiana znacząca z 50/60Hz.

Do tego HDR..w KS7000 jest już niezły jak na Edge LED, wiadomo, że to nie FALD ani OLED (inny budżet zupełnie), ale ma wartości, które pozwalają na zabawę HDRem.

Horizon Zero Dawn wygląda cudownie.

Pisałeś też o tym, że przed ekranem zasiadają dwie osoby - moim zdaniem lepiej się sprawdzi płaski ekran, tym bardziej, że chcesz TV w przyszłości powiesić. Zakrzywiony moim zdaniem to zabawa pod jedną osobę typowo na środku, pod 2 osoby i więcej słaby interes.

Inna kwestia, to dźwięk. Piszesz, że zależy Ci na dobrym dźwięku. Generalnie bardzo ciężko o to w TV, ale ten KS7000 ma chociaż 40W i 2.1 system, sam dokupiłem Soundbara, ale w porównaniu do niektórych TV, to nie jest źle bazowo, brakuje po prostu niskich tonów.

W tym zalinkowanym KU masz 20W 2.0.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z krawędziówki HDR to raczej kiepski będzie. Jak pokazuje net to cuda dzieją się.

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Fjubens napisał:

A masz możliwość kupić w lepszej cenie niż w linku, tj. 3999 zł?

Bo jakoś strasznie mało atrakcyjna ta oferta mi się wydaje, początkowo pisałeś o 3000 zł.

Jeśli miałbym dać 4K za taki 60Hz, to bym szczerze mówiąc odłożył zakup albo wziął na raty UE55kS7000 Samsunga za 900 zł więcej, tj. 3899 zł.

W przypadku konsoli (Game mode) 100/120Hz nie wykorzystasz, ale jeśli TV służyłby też do filmów czy sportu to jednak zmiana znacząca z 50/60Hz.

Do tego HDR..w KS7000 jest już niezły jak na Edge LED, wiadomo, że to nie FALD ani OLED (inny budżet zupełnie), ale ma wartości, które pozwalają na zabawę HDRem.

Horizon Zero Dawn wygląda cudownie.

Pisałeś też o tym, że przed ekranem zasiadają dwie osoby - moim zdaniem lepiej się sprawdzi płaski ekran, tym bardziej, że chcesz TV w przyszłości powiesić. Zakrzywiony moim zdaniem to zabawa pod jedną osobę typowo na środku, pod 2 osoby i więcej słaby interes.

Inna kwestia, to dźwięk. Piszesz, że zależy Ci na dobrym dźwięku. Generalnie bardzo ciężko o to w TV, ale ten KS7000 ma chociaż 40W i 2.1 system, sam dokupiłem Soundbara, ale w porównaniu do niektórych TV, to nie jest źle bazowo, brakuje po prostu niskich tonów.

W tym zalinkowanym KU masz 20W 2.0.

Nie powiem budżet trochę mi skoczył. Żona po prostu zakrzywiony ekran dziś zobaczyła i mówi chce go nawet za 4000 zł:) Chociaż przed chwilą sama powiedziała, że zamykamy sobie drogę do powieszenia..

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-suhd-samsung-ue55ks7000s?querystring=UE55kS7000 ten model o którym piszesz to już 5500 zł...

A ten nie ma 100HZ ?https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-lg-55uh6507

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz nigdy kobiecie ... pamietasz taki kawałek?

Jak jesteś za młody to YT Twoim przyjacielem jest :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tak myślę, że czy 3000 czy 4000 zł to w sumie to samo. Żebym widział jakiś ogromny przeskok to chyba z 5500 zł musiałbym dać.

UE55KU6000 w MM jest za 2999 zł i chyba na ten się skuszę:) dokupię gwarancję na 5 lat za 320 zł i spokój na jakiś czas:)

A obecnego SONY wyrzucę z 8 piętra i nagram filmik na YT :D

A jest jakaś dobra porównywarka?

bo w RTV EURO AGD też mają raty 0% i w cenie ~ 3000 zł jest kilka modeli. Tylko jak je porównać?

UE55MU6172

UE55JU6000

UE55KU6072U

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok przepraszam że kręcę itd. Ale postanowiłem...nie kupuje TV 4K bo po co? Nic nie nadają w 4K a miał być on przyszłościowo do PS4 Pro..

Bez sensu kupować TV pod coś czego nie mam. Czy ktoś poleci do max. 3500 zł TV z dobrymi parametrami ale tylko full HD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z kupnem TV zaraz po premierze pod względem cen? Można liczyć na jakieś zauważalne spadki w ciągu 3-4 miesięcy?

Drugie pytanie to kiedy mniej więcej pojawiają się recenzje tych tańszych modeli za ~3k zł ? Teraz nic w sumie nie ma, więc jak kupowanie kota w worku.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje kupic tv glownie do ps4 max 43 cale.Z nowej lini Sony zainteresowal mnie model WE75 z hdr .Pytanie czy warto go kupic?Czy lepiej zainwestowac w tv z rocznika 2016 ? Sporo jest przecen w tej chwili.Kurde ten WE75 ma 60hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co ci więcej Hz do konsoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi