Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam telewizor na nowy w najbliższym czasie (maksymalnie 6 miesięcy)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,8m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 43LH630V
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? FreeSync, 120Hz - chciałem z komputera wydusić ile się da
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Filmy oraz gry z PC w 4K, Seriale HD oraz 4K (większość seriali jednak jest w HD)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Serwer NAS, Nintendo Switch, Komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 4 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale oraz filmy (od Marvela do romansideł)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie planowałem
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 4 godziny
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? Żona 65", ja 75"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 3D
19. Preferencje co do marki ? LG (przyzwyczajenie do OS i zadowolenie z gwarancji)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE MA MIEĆ 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000zł (tylko w momencie wielkiej możliwości odczucia różnicy mogę dać 9000zł - ale to musi być coś co stwierdzę że warto dopłacić)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK - ale nie wiem czy od razu

Z kalkulatora wychodzi że przekątna powinna być przynajmniej 91" ale wydaje mi się to być totalnie nie realne zważywszy na to jaki kawał ściany to zabierze i na koszt (nawet do 9000zł nie znajdę nic zbliżonego).
Wychodzę z założenia że dla mnie i tak będzie to skok jakościowy i że 65" do 75" powinny dać radę.
Zastanawia mnie tylko wzmianka z kalkulatora "W przypadku zajęcia miejsca 20-25% dalszego niż pokazuje symulator, wybór matrycy o rozdzielczości Ultra HD traci całkowicie sens, bowiem nabywca nie będzie miał fizycznie możliwości odróżnić ekranu UHD od Full HD" - jak to całkowicie?

Zastanawiam się nad 3 modelami:
1. LG 65SM9010 5399zł (albo model 75" 75SM9000 9499zł - ale nie wiem czy jest ) 
2. LG 65 C9 7999zł
3. Samsung QE65Q70RAT 5499zł

Jeżeli jest tańszy model (przykładowo 70" za 4000zł) który byłby idealny do oglądania seriali i filmów w najlepszej jakości to byłbym wdzięczny za propozycje z poza mojej listy (może nie posiadać FreeSync oraz 120Hz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, matka mi suszy głowę, żebym jej pomógł w wyborze telewizora, ale ja nie mam pojęcia, który będzie lepszy.

Uparła się na jeden z tych trzech modeli. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, który jest najlepszy i dlaczego?

SAMSUNG UE50RU7022K

SAMSUNG LED UE50RU7102

Philips 50PUS6262/12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie szukam sybkiej decyzji jaki brać Tv 50-55 cali FHD/4K z 1-2 usb/2-3 hdmi. Zalezy mi na maksymalnie najlepszym obrazie w budzetowcu, bp szukam tv do 2200zł maksymalnie i ani grosza więce. Odległość od Tv to jakieś 2,5-2,8m. Po prawej stronie od tv okna.
Przeznaczenie oglądanie filmów SD/HD/4K z dysku hd-usb, oglądanie tv sd/hd z kablówki upc z tunera horizon. Może dodatkowo zakupię jakiś bluray do oglądania 4K/HD.
Ze smart to może Youtube, Netflix chociaż nie koniecznie.
Najlepiej sklepy:EuroRtvAgd, MediaExpert, MediaMarkt, Neonet.
Szukam na dziś lub jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, szukam TV. 

Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 

19m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 

3m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 

2-3

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? 

Na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?

Wisieć 

6. Jak słońce świeci w pokoju ? 

Z lewej strony telewizora, duże drzwi balkonowe 

7. Jaki masz obecnie telewizor ? 

Brak

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 

Połączenie z internetem, dobre nagłośnienie

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?

HD, w przyszłości może 4K

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?

W przyszłości konsola do gier 

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 

2-3h

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 

Bez różnicy 

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 

Filmy, seriale, mecze 

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? 

Tak

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 

Na chwilę obecną nie, w przyszłości 20%

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?

Wieczorami 

17. Preferencje co do wielkości? 

Min. 50 cali

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 

Cena :)

19. Preferencje co do marki ? 

Brak

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 

Nie

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?

Do 3500 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Bardzo możliwe 

Myślę nad: PHILIPS LED 58PUS7304/12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowszy jest troszkę lepszy ale głównie dlatego bo ma zauważalnie szybsze menu (system Android) z racji mocniejszego procesora. Do tego lepszy pilot i obsługa eARC. Obraz także niby trochę lepiej wygląda ale nie jest to kolosalna różnica. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje kupić do nowego mieszkania telewizor, w temacie telewizorów nie mam dużej wiedzy.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,8m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? słońce od południa, po lewej stronie telewizora (załączam rzut pomieszczenia)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak, mam monitor ue 570 uhd SAMSUNG 28''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? SmartTv, fajnie gdyby miał dobry dźwięk, reszta nie wiem
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Filmy z MacBook Pro, Seriale HD, konsola PS4 lub Xbox One, tuner DV-B, może 4K w przyszłości
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer MacBook, Konsola Ps4 lub Xbox One
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 2 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania, 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, piłka nożna, Seriale (wiedźmin, gra o tron), Filmy kinowe
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 1-2 godzinę
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? duże opóźnienia, efekt zostawiania cienia przez piłkarzy podczas meczu
19. Preferencje co do marki ? raczej brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Chciałbym kupić za ~ 3000zł ale w przypadku dużej różnicy w jakości rozważę ~4000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Screenshot 2020-01-02 22.11.33.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc w sklepie sprzedawca mocno mi polecał: SONY LED KD-55XF9005, zastanawiam się czy to nie problematyczne że model z 2018 roku - widzę że też jest Sony KD-55XG9505 - pytanie czy warto dopłacać. Z testów najlepszy wydaje się Samsung QLED QE55Q70RAT. Pytanie czy tez nie warto dopłacić do LG OLED 55 B9 PLA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG to OLED więc obraz będzie najlepszy. Sprzedawca słusznie poleca model XF9005 bo za te pieniądze to chyba najlepszy tv LCD (nie bez powodu Sony przedłużyło jego produkcję o rok), a XG9505 wcale aż tak bardzo lepszy nie jest aby tyle dopłacać do niego (plus to mocniejszy procesor więc i Android w tv sprawniej działa). Samsunga to bym brał prędzej model wyższy czyli Q80 a najlepiej Q85 (znaczna różnica na plus względem Q70).

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,  że lepiej Q70 , a zaoszczędzone pieniądze już odłożyć na następny tv .

Taka prawda , że za 5 lat , to będzie można wszystko powiesić w garażu.  Tak technologia się szybko rozwija . 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, teraz ja potrzebuję pomocy :)

Po kilku latach żegnam się powoli z projektorem Benq W1070 na rzecz nowego TV.

Zmieniam telewizor na nowy w najbliższym czasie

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.7 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? projektor BENQ W1070 z ekranem 113 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry kontrast, czerń, smart TV
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Filmy oraz gry w 4K, Seriale, filmy HD oraz 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder Orange, Xbox One X 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? żona na macierzyńskim, więc myślę, że przynajmniej 6h +
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale oraz filmy 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 1-2 godziny
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  i tak i tak
17. Preferencje co do wielkości? 65 - 75
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 3D
19. Preferencje co do marki ? LG, Samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE MA MIEĆ 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8000zł 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK - ale nie wiem czy od razu

Poniżej rzut pokoju, od strony okien jest dość mocne nasłonecznienie, do tej pory pokój był praktycznie zaciemniony przez rolety (ekran z projektorem wisiał po przeciwnej ścianie od okien), teraz ze względu na nowy zakup pokój będzie cześciej nasłoneczniony 

Zastanawiam się nad 2 modelami:
1. LG OLED B9  
2. Samsung QLED QE65Q85RAT 

Myślę również o jakimś 70-75 cali, ale nie mam zbytnio pomysłu jaki model byłby ok. Jeśli ktoś miałby jakieś propozycje to będe wdzięczny :)

pokoj.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w wyborze telewizora, który będzie wykorzystywany głównie przy konsoli i oglądaniu Netflixa. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1.7m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Ma stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Promienie słońca będą padały zza telewizora 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie posiadam, dotychczas wykorzystywałem monitor.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR, aby dawał radę z nowymi konsolami, przygotowuję się na nową generację.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, PS5(w przyszłości)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez preferencji 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe ale nie zależy mi mocno na przystosowaniu pod te treści.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  Tak do Netflixa i Youtube.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola ok 2 godziny dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 40-43 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Bardzo wolne smart tv
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie potrzebuję 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1700, ewentualnie mógłbym dodać do tego 200zł gdyby było to uzasadnione.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy najtańszy OLED będzie lepszy od najdroższego LCD pod każdym względem? Też jaki system jest najlepszy? Tizen czy Android? Czytalem że z Androidem jest trochę problemów, i że wolniej działa.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tomek Lelek napisał:

Czy najtańszy OLED będzie lepszy od najdroższego LCD pod każdym względem? Też jaki system jest najlepszy? Tizen czy Android? Czytalem że z Androidem jest trochę problemów, i że wolniej działa.

Prawie pod każdym. Jeśli dla ciebie ekstremalna jasność panelu jest najważniejsza, to istnieją LCD mocniej świecące. Również efekt HDR może być silniejszy, choć tu już wkraczamy w kwestie gustu.

Raczej każdy system "zamknięty" typu Samsung Tizen cze LG WebOS będzie miał przewagę na Androidem, podobnie jak Apple IOS nad "andkiem" w telefonach. Sprawność działania, brak "zamulania" z czasem to bardzo ważne cechy, dla mnie ważniejsze od większych możliwości Androida. 

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałbym poradzić się Was w kwestii tv który najlepiej sprawdzałby się w moim przypadku.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Ważne tv w centralnym punkcie natomiast sofa naprzeciwko w rogu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słabo
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Bluetooth
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, micro wieża
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  Tak 30%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczór
17. Preferencje co do wielkości?  65? 70?
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słabe kąty, grube ramki
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3300

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tomek Lelek napisał:

Zastanawiam się skąd wynika tak niska cena tego LG OLED 55 B9 PLA na tle innych OLED.

Czy niska, to nie jestem pewien, dalej to kawał grosza za 55". Choć za taką jakość obrazu, zwłaszcza w porównaniu z topowymi LCD, to rzeczywiście okazja ;)

A jeśli pijesz do innych producentów, no to wiadomo - płacisz za logo i niestety dawną i nieaktualną już sławę.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Proszę o dobór telewizora do 4000zl

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty nie sa ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Może stać, ale w przyszłości będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nie bezpośrednio na telewizor, ale okno jest jest na przeciw
7. Jaki masz obecnie telewizor ? UE40F7000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Najlepszy obraz, internet,system
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?4k/HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? CYFRA+,PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ciężko określić
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? HBO GO, NETFLIX,YOUTUBE
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Zależy od wolengo czasu
17. Preferencje co do wielkości?50"- 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 3D i lagi w systemie smart
19. Preferencje co do marki ? Sony,LG,Panasonic,Philips 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma mieć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam telewizor na nowy w najbliższym czasie (maksymalnie 3 miesiące). Proszę o pomoc w doborze. Generalnie chce żeby dobrze się na nim oglądało filmy 4k. Najłatwiej jest mi sie podłączyć zew dyskiem HDD pod tv. A i tv musi ogarniać popularne kodeki.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?  20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty nie są ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  bez znaczenia, tv ma byc do filmów oglądanych wieczorem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? żaden
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
wifi, BT, cyfrowe wyjście audio żeby podłączyć dźwięk do amplitunera, Usb ktorym podłącze zew HDD do uruchomienia filmu w 4k
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? filmy w 4k/HD, tv w hd
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HDD, być moze komputer pod hdmi
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 4 godzin
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy akcji
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55-65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? szary zamiast czerni, brak wyraźnych kolorów
19. Preferencje co do marki ? żadne
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500-3000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK - ale nie wiem czy od razu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze trzy pytania odnośnie SONY LED KD-55XF9005 vs Samsung QLED QE55Q70RAT.

1. Czemu Samsung nie ma Dolby Vision? Z tego co widzę to wszystkie HDR na netflix są w Dolby Vision - czy w takim wypadku lepiej kupić Sony? Czy przy samsungu te film też pójdą w HDR ale obciętym (HDR10)?  

2.Odnośnie sharowania screen na TV. Mam MacBooka, z tego co widzę to Samsung tutaj wygrywa bo ma AppleTV. Czy na Sony przesłanie sygnału z MacBook'a jest problematyczne?

3. Przesyłanie dźwięku na soundbar - z tego co wdzię to Sony ma system Dolby Atmos, słyszałem ten TV razem z Soundbar SONY HT-XF9000 i brzmiało o doskonale. Samsung nie ma Dolby Atmos, i pytanie w jaki sposób wygląda łączenie z soundbarem dla Q70? Czy oznacza to gorszą jakość? 

Edytowane przez Tomek Lelek
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Szukam nowego TV, do tej pory korzystaliśmy z narzeczoną z plazmy Panasonica, której absolutnie nic nie brakowało, ale z racji przeprowadzki do nowego mieszkania obecny ekran zrobił się trochę mały (na oko to jakieś 38-40 cali). Dodatkowo konsumujemy sporo treści z Netflixa i HBO GO, podłączanie laptopa za każdym razem stało się męczące.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Często oglądamy TV pod kątem 45 stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Na początku stać, ale docelowo wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pokój jest po stronie północno zachodniej, stąd Słońce nigdy nie pada bezpośrednio na ekran. Promienie Słońca pojawiają się w lato po godz. 18.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma Panasonic, nie wiem jaki model.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV z działającą aplikacją Netflix, HBO GO i Player+. Znajoma ma Philipsa z 2019 roku z Androidem i nie może zainstalować HBO GO.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD, sporo TV naziemnej plus treści z Netflix i HBO GO.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Kolumny głośnikowe 2.0.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej matową.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, czasami wydarzenia sportowe.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Mniej więcej tyle samo, może częściej wieczorem.
17. Preferencje co do wielkości? 65-70 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? U znajomych wkurza mnie niska jakość obrazu, jasne i ciemne plamy na ekranie.
19. Preferencje co do marki ? Taka, która oferje działającą aplikację Netflix, HBO GO i Player+.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Myślałem o 5000 zł, ale powiedzmy, że jestem w stanie dołożyć kolejne 2000 na dobry sprzęt.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak.

Edytowane przez Marek Grzywiński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szukam telewizora aktualnie używamy jakiegoś starego LG. Szukam czegoś do 43 cali bo na więcej nie pozwoli mi półka na której będzie tv stał. Najlepiej jakby stał na jednej stopce. Wstępnie myślałem o lg 43um7450, PHILIPS LED 43PUS6754/12, Philips 43PUS6704/12.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Świeci od boku ale są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary LG 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Możliwość uruchomienia netflixa, youtube.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, Full HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder, czasem konsola ale to opcjonalnie.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Serialowe, filmowe.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Raz na jakiś czas.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 43 cale maks.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2020 o 13:52, Tomek Lelek napisał:

Jeszcze trzy pytania odnośnie SONY LED KD-55XF9005 vs Samsung QLED QE55Q70RAT.

1. Czemu Samsung nie ma Dolby Vision? Z tego co widzę to wszystkie HDR na netflix są w Dolby Vision - czy w takim wypadku lepiej kupić Sony? Czy przy samsungu te film też pójdą w HDR ale obciętym (HDR10)?  

2.Odnośnie sharowania screen na TV. Mam MacBooka, z tego co widzę to Samsung tutaj wygrywa bo ma AppleTV. Czy na Sony przesłanie sygnału z MacBook'a jest problematyczne?

3. Przesyłanie dźwięku na soundbar - z tego co wdzię to Sony ma system Dolby Atmos, słyszałem ten TV razem z Soundbar SONY HT-XF9000 i brzmiało o doskonale. Samsung nie ma Dolby Atmos, i pytanie w jaki sposób wygląda łączenie z soundbarem dla Q70? Czy oznacza to gorszą jakość? 

@Tomek Lelek

1. Samsung promuje swoje rozwiązanie, czyli HDR10+ i nie wspiera Dolby Vision. W przypadku braku wsparcia dla Dolby Vision telewizor odtworzy Ci film w standardowym formacie HDR, również na Netflixie. Analogicznie Sony nie odtworzy formatu HDR10+ w produkcjach m.in. od Amazon Prime (również zastąpi to zwykłym HDR). Wybór zależy od tego, co wśród oglądanych przez Ciebie rzeczy ma większe wsparcie.

2. Telewizory Sony z 2019 roku (od XG85 wzwyż) wraz z aktualizacją do Androida 9 dostają wsparcie AppleTV, jednak model z 2019 roku (KD-55XG9505) jest na dzień dzisiejszy o ok. 1000zł droższy od poprzednika. W przypadku XF9005 musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto używał go z MacBookiem, tu już potrzebny jest chyba AirPlay.

3. Podobnie jak w przypadku Dolby Vision, do Dolby Atmos potrzebny jest sprzęt będący w stanie obsłużyć ten format. Jeśli Samsung nie wspiera Dolby Atmos, potrzebujesz zewnętrznego urządzenia (np. Xbox One S / One X, Nvidia Shield, Apple TV 4K itd.) z którego będziesz odtwarzał produkcje wspierające Dolby Atmos i oczywiście soundbara obsługującego tę technologię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi