Skocz do zawartości
Piopio

Plazma czy LCD - dla tych co wiedzą i dla tych co nie wiedzą

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='sla40' date='07.09.2006, 15:10 ']Witam
Ja w domu miałem i LCD Samsung 40 i Plasme Samsung 42 5S
Teraz wymieniłem na LG 42 4R wysokiej rozdzielczości.
Więc moje prywatne zdanie.
LCD jest technologią przyszłości moim  zdaniem nie nadaje się do przekazów TV ze słabym sygnałem i niskiej rozdzielczości.
Mimo iż miałem czas odświeżania 8ms to i tak było widać smużenie.
Obraz niestabilny rozmycie kolorów obraz z bliska jakby cały się ruszał.
Przy bardzo dobrym sygnale ( niektóre TVN i DVD było ok)
Jak podłączyłem do kompa i demo HDTV to super.
Tak więc moje odczucie LCD do wysokich rozdzielczości tak słaby sygnał nie.
Jeszcze ekran tu plus dla LCD matowy plastik całkowicie pozbawiony refleksów i odbić .
Plasma  z szybą więc w dzień widać odbicia.
Plasma na zwykłą TV ze słabym sygnałem i rozdzielczością lepiej sobie radzi ,
przypomina kineskopy.
Ale Samsung miał matryce niskiej rozdzielczości.
Teraz mam LG wysokiej rozdzielczości i jest naprawde super.
Doskonale radzi sobie ze słabymi programami a testy w HD to już poprostu rewelacja.
TV HDTV i tak będzie nadawać max. 1020 x 760 więc wyższa rozdzielczość nic nie daje.
LCD do 32 cali dość dobrze sobie radzi ale powyżej nie.
Więc moje obiektywne zdanie .
Wysokiej rozdzielczości plasma wyższy model nie najtańsza jest w cenie najtańszych LCD i napewno od nich znacznie lepsza.
Tyle odemnie
Pozdrawiam Wszystkich i czekamy na HDTV
Sławek
[right][post="9908"][/post][/right][/quote]

Lol to ja także się zapytam podobnie jak koledzy powyżej co to za rewelacje?

1020 x 760 a co to? :P:huh::huh: Pytam z ciekawoście bez poprawienia skąd to coś? Jestem ciekaw :)
(podp. w HD Pedii wszystko jest na ten temat..) ale powiedz skad ten wytwór natury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' date='07.09.2006, 19:22 ']do tych rewelacji dodam, że LG nie ma żadnego modelu Plazmy ani LCD w wysokiej rozdzielczości, poza 71" i 55", a tu kolega ma 42" ????

coś tu nie halo w tej podpowiedzi
[right][post="9930"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Acha domyślam się że Twoje wiadomości są tylko z kiepskiej gazety albo od kumpli ??
Jeśli czegoś niewiesz a tylko słyszałeś to nie wypowiadaj się .
Ja mam ten telewizor a nie słyszałem gdzieś.
[url="http://www.positivo.pl/sklep/3643.xml"]http://www.positivo.pl/sklep/3643.xml[/url]
Najciekawsze jest to że z tyłu TV pisze wyprodukowano w POlsce.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szanowny kolego,
model 42PX4R, jak większość modeli plazm i LCD LG na naszym rynku sa produkowane lub były w PL, dokładnie w Mławie !
a ten model był produkowany, bo juz nie jest, obecnie seria PX została zastąpiona kilka m-cy temu serią PC,
po trzecie TO NIE JEST TV WYSOKIEJ ROZDZIELCZOśCI ! To jest TV HD Ready, i to że jest przygotowany na odbiór sygnału HD , nie znaczy że go będzie wyświetlał, to dwie róźne sprawy,
WYSOKA ROZDZIELCZOść TO 1920x1080 !!! tak to rozumiemy

i nie pisz mi o niusach z kiepskiej gazety, bo nie masz pojęcia z kim polemizujesz,

proponuję przed napisaniem jakiś własnych rewelacji, poczytać trochę treści na tym forum i sięgnąć do podstaw, duzo możesz się nauczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' date='08.09.2006, 00:52 ']Szanowny kolego,
model 42PX4R, jak większość modeli plazm i LCD LG na naszym rynku sa produkowane lub były w PL, dokładnie w Mławie !
a ten model był produkowany, bo juz nie jest, obecnie seria PX została zastąpiona kilka m-cy temu serią PC,
po trzecie TO NIE JEST TV WYSOKIEJ ROZDZIELCZOśCI ! To jest TV HD Ready, i to że jest przygotowany na odbiór sygnału HD , nie znaczy że go będzie wyświetlał, to dwie róźne sprawy,
WYSOKA ROZDZIELCZOść TO 1920x1080 !!! tak to rozumiemy

i  nie pisz mi o niusach z kiepskiej gazety, bo nie masz pojęcia z kim polemizujesz,

proponuję przed napisaniem jakiś własnych rewelacji, poczytać trochę treści na tym forum i sięgnąć do podstaw, duzo możesz się nauczyć
[right][post="9992"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Witam ponownie a to hd ready nie oznacza odbioru sygnału wysokiej rozdzielczości to już nic nie rozumiem to po co to jest wogóle kilka firm pisze takie rzeczy w stylu hd ready co to oznacza ??? i w takim razie jaki tv w rozsądnej cenie np do 7000 zł. ( 42``) jest przystosowany do odbioru tv wys rozdz.???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje poszukac informacji na temat standardu High Definition... dla skrotu - HD to dwie rozdzielczosci - 1280x720 (czyli nizsza) i 1920x1080 (czyli wyzsza). Jesli sygnal nadawany jest w formacie 720p (czyli nizsza rozdzielczosc, progresywnie, 50fps), to telewizor HD Ready o rozdzielczosci 720p lub troche wiekszej (czesto 1366x768) wyswietli go po malutkim skalowaniu. Jesli sygnal jest nadawany 1080i lub 1080p to TV HD Ready bedzie obraz skalowal do dolu, przez co moze (ale nie musi) nastapic utrata szczegolow obrazu. Teorii jest jednak wiele i ciezko wszystko od razu napisac... Rozumiemy to tak - standard HD to 1080p, jednak ze wzgledow technicznych, dodatkowo dodano 720p i 1080i (chodzi glownie o mozliwosci transmisji danych, 1080p to naprawde sporo danych do przeslania). Porownujac do PAL, to nawet 720p to wysoka rozdzielczosc :(

Co jest lepsze? Kwestia gustu - najlepiej jest pojsc do sklepu, postawic obok siebie kilka telewizorow i porownac. Nikt nie powie, co jest lepsze, bo jedni wola to, inni tamto. Kazdy sam musi zobaczyc, zaby byc pewnym, czy bedzie mu jakis TV odpowiadal.

Aha, ITI ma ponoc nadawac 1080i. Ale to pewnie bedzie dopiero wiadomo jutro po konferencji.

Jak znowu cos pokrecilem, to wybaczcie :)

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, przymierzam się do kupna do salonu i sypialni TV , i mam spory mętlik w głowie ,a zarazem nie chcę utopić kasy na coś co zachwali sprzedawca a okaże się że wydałem na średni sprzet .Co polecacie w przedziale 8000 tyś do salonu myślałem o 42 " ale jaki ??Plazma czy LCD , oraz jakiś do sypialni w granicach 27" .Pozdrawiam i bardzo prosze o podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kriss_261' post='15213' date='17.10.2006, 20:08 ']Witam, przymierzam się do kupna do salonu i sypialni TV , i mam spory mętlik w głowie ,a zarazem nie chcę utopić kasy na coś co zachwali sprzedawca a okaże się że wydałem na średni sprzet .Co polecacie w przedziale 8000 tyś do salonu myślałem o 42 " ale jaki ??Plazma czy LCD , oraz jakiś do sypialni w granicach 27" .Pozdrawiam i bardzo prosze o podpowiedzi.[/quote]

utopisz kase w lcd/plasmie 720p, polecam Full HD czyli:
[url="http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/1263"]http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/1263[/url] dostepny od 25pazdz. warto poczekac i dolozyc , prawdopodobnie super obraz i wg mnie super design

[url="http://digitalo.pl/product_info.php/cPath/54_73/products_id/587"]http://digitalo.pl/product_info.php/cPath/...products_id/587[/url] super obraz , co do designu duze zastrzezenie, po prostu walac prosto z mostu jest brzydki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padł tu model LG 42 PX 4. OLATIGID a z której strony on jest HD Ready?Ten model ma rozdzielczość 852x480, wyświetlacz VGA.Nie spełnia norm dla HD.
Mam tą plazmę, wczoraj jednak moja mina zrzedła i stałem się smutny po lekturze forum.
Okazało się ,że moja plazma którą nabyłem parę miesięcy temu w zasadzie jest do muzeum.Dotarło do mnie ,że nie ma sensu kupować telewizji N bo nie będę miał pociechy z HD na tym sprzęcie, co z tego ,że mam upscaller na super układzie, i HDMI z HDCP jak to i tak nie da porządanej jakości?
W zasadzie nie jestem smutny tylko wściekły, wściekły na samego siebie ,że dałem się wpuścić w maliny panom z MM- "pan popatrzy jaki obraz w HD idzie z twardego dysku, mówię panu ,że do HD będzie ok ta plazma" i że nie wiedziałem wcześniej o tym forum.
Wracając do tematu ile będzie osób tyle będzie opinii, ja pomimo mojej wpadki i tak będę za plazmami tak jak jeden z moderatorów tego działu :)
Widziałem w akcji wszystkie modele BRAVII z sygnałem w HD(DIscovery) i jestem pod wrażeniem wielkim ,nie wnikając w czerń, szybkość matrycy itd.ale chcę jeszcze zobaczyć jakąś plazmę , najlepiej full HD.
Jak na razie wstrzymuiję się z zakupem N. Jadę na Cyfrze.
I zastanawiam się co zrobić z moją plazmą.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
plazmy Full HD (1080p) są na razie mało osiągalne,
w zasadzie do dyspozycji bogaczy są w tej chwili tylko 2 modele warte uwagi:
Panasonic 65PX600 (można dostać w Niemczech)
oraz Pioneer PDP-5000EX (jest też w Polsce).
Obydwie w cenie grubo powyżej 30.000 zł.
Jakość jest taka, że na razie żaden LCD nie jest w stanie dorównać, oczywiście pod względem kontrastu, reakcji matrycy, braku smużenia, naturalności obrazu.
Jedynie ostrość jest porównywalna.

Tak więc dla przeciętnego obywatela na razie zostaje DUŻY wybór LCD Full HD, jeśli ktoś chce mieć TV Full HD od ręki i w "przystępnej cenie", ale cierpliwość zwolenników plazm wkrótce zostanie wynagrodzona.
Niedługo mają się pojawić plazmy Full HD w większym zakresie, głównie 50 calowe (i większe), a zaoferują je m.in. Panasonic, LG, Samsung, czyli główni i najlepsi gracze na rynku plazm.
Szczególnie wyczekiwane są Panasoniki, znając jakość ich modeli PV60, PV600 HD Ready, jest na co czekać i zapewne będzie na w miarę przyzwoitym poziomie cenowym (myślę o cenie porównywalnej do np. Sharpa LCD 52XD1). Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arecki, oby twoje wiadomości sprawdziły się bardzo szybko a na razie to....muszę się oblizać TV HD i czytać jak się zachwycacie na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jakoś na razie nikt o tym nie napisał, więc spełniam swój obywatelski (forumowski) obowiązek i raportuję.
Na corocznych targach Audio-Show w Warszawie dzisiaj odbył się pojedynek na szycie.
W szranki stanęły dwa najlepsze obecnie panele na świecie:
LCD Sharp 52HD1 (prototyp z IFY) i plazma Pioneer PDP-5000EX.
Organizatorem panelu Plazma vs. LCD jest miesięcznik Audio-Video, a sprzęt dostarczyły firmy Sharp Polska i digitalo.pl.
Tłum ludzi (na oko ponad 100 osób na sali Belweder I) i 2 najlepsze panele na świecie.
Oba skonfigurowane przez specjalistów, oba ustawione optymalnie, oba podłączone do tego samego źródła sygnału, którym był dzisiaj KISS-DP600 podłączony za pośrednictwem słynnego procesora wizyjnego DVDO iScan VP30za 6000 zł, ale wykorzystanego jedynie jako rozdzielacz sygnału.
Prezentacja obejmowała fragmenty programów z satelity w HD w rozdzielczości 1080i.

Rezultat (może TOmeKK nie czyta):
SROMOTNA PORAŻKA LCD

Na koniec pokazu było zorganizowane przeze mnie spontaniczne głosowanie, co lepsze ?
I na oko ok. 3/4 widowni lasem rąk przyznało zwycięstwo plaźmie.

No ale teraz do rzeczy, szczegóły:
Plazma Pioneera okazała się zdecydowanie lepsza w takich "dziedzinach" jak:

1) CZERŃ
Niestety, słynna czerń Sharpa okazała się szara w porównaniu z przeciętną (jak na PDP) czernią Pioneera, po prostu Sharp był szary, a Pioneer był czarny. Nie była to smolista czerń, ale nie było wątpliwości, że 2500:1 w Sharpie HD1 nie ma najmniejszych szans w porównaniu z Pioneerem.
(TOmeKK pewnie nie uwierzy i wietrzy spisek, ale sprzęt kalibrowali m.in. janunio i Lizarazu :) a ich nie podejrzewam o dywersję)

2) KOLORY
Co się wiąże bezpośrednio z pkt. 1, w związku ze znacznie lepszą czernią i kontrastem, kolory w Pionerze były wyraźniejsze, lepiej nasycone, głębsze i bardziej naturalne. Bardzo wyraźna różnica na korzyść plazmy.

3) SMUŻENIE i OSTROŚĆ W RUCHU
Na planszy testowej, pokazującej ostrość paneli, najpierw statycznej, następnie puszczonej w ruch poziomo Sharp z 4ms nie miał najmniejszych szans, obraz był nieostry, podczas gdy w Pionerze ostry jak brzytwa, na Pionerze nie było żadnej różnicy w ostrości obrazu statycznego i tej samej planszy w ruchu. A przecież Sharp ma 4ms, a np. Samsung, Sony - 8ms.
Smużenie ewidentnie występujące na LCD, praktycznie niewidoczne na plaźmie.

4) JASNOŚĆ
LCD leży na łopatkach, tutaj jasność Pioneera (zaledwie 1000 candeli - średnio jak na plazmę) z kretesem pobiła LCD (450 candeli).
Obraz w Pioneerze był po prostu wyraźniejszy i zdecydowanie jaśniejszy.

5) PODŚWIETLENIE MATRYCY
Wiadomo, w plaźmie nie ma podświetlenia, same pixele "świecą", w LCD bardzo nierównomierne podświetlenie, wyraźnie widoczne na niebieskim tle menu KISSa. Niebieskie tło, idealnie równomierne na Pioneerze, na ekranie Sharpa wieloodcieniowe plamy (oczywiście to wada technologii, krok w kierunku podświetlania LED to słuszny krok).
Trzeba zaznaczyć, że nie miało to widocznego przełożenia na oglądane dema, ale fakt nierównomiernego podświetlenia jest wyraźnie widoczny na gładkich powierzchniach i nie ma precedensu w plaźmie.
Oczywiście nie piszę tu o widocznym bandingu (bo nie o to chodzi, wiadomo, że to wada pierwszej serii Sharpa).

6) KĄT WIDZENIA
Przy większym kącie patrzenia, tak na moje oko już od ok. 50% od osi już widać było niewielką różnicę na LCD i obraz się rozjaśniał.
Plazma w ogóle nie ma takich "problemów".

A w czym lepsze było LCD ?

1) MIGOTANIE
Na plaźmie (mimo 100 Hz) widoczne było (aczkolwiek prawie niezauważalne) migotanie ekranu, które nie występowało w ogóle w LCD.

2) ODBICIA
No oczywiście szyba w Pioneerze odbija światło, czego prawie w ogóle nie czyni matryca panela LCD.
Niemniej odbicia w szybie plazmy nie różnią się od odbić w szkle kineskopu tradycyjnego telewizora CRT.
LCD jest w tej kategorii (poza AMOI z szybą) nie do pobicia. (Nie wspomnę o możliwości zasłonięcia okien, rolet, oglądaniu wieczorem, wtedy problem odbić znika w plazmach i CRT). Ale w ogólnej punktacji zwycięstwo LCD.

3) CENA
Pioneer 5000EX kosztuje ok. 28.000 zł w dobrych sklepach, Sharp 52XD1 ok. 17.000 zł.
(Ale nowa plazma Full HD Panasonica TH-50PF9EK jest już poniżej 20.000 zł, a będzie taniej, bo na razie to nowość).

I to wszystko, jeśli nie liczyć wyższego zużycia prądu w plaźmie (choć w Pioneerze "zaledwie" 343 WATT, to niewiele jak na 50 calową plazmę, ale i tak znacznie więcej od Sharpa).
Oczywiście jeżeli jest to dla kogokolwiek argument za tym, że na LCD zużyje się mniej prądu za ok. kilkanaście-kilkadziesiąt zł rocznie, przy cenie TV na poziomie kilkunastu tysięcy, to przyznaję punkt LCD.

Ktoś zapyta o wypalanie plazmy ?
Przy 60.000 godzinach żywotności, wbudowanych zabezpieczeniach i w efekcie braku efektu wypaleń w ostatnich generacjach plazm (Pioneer, Panasonic, LG, Samsung), to zagadnienie praktycznie nie istnieje.

Ci, którzy byli tam ze mną, widzieli, rozmawiali i komentowali wiedzą, że opisuję dokładnie to, co wszyscy widzieli.

Chciałbym jedynie zaznaczyć, że bez względu na zdecydowaną, a nie śladową, przewagę plazmy Full HD nad LCD Full HD, to najnowszy panel LCD Sharpa jest rewelacyjny i jest to szczytowe, obecnie, osiągniecie w tejże technologii.
Porównując Sharpa do Sony X, czy Samsunga F, oraz Philipsa 9730 i 9830, to moim zdaniem to jest różnica klas (za wyjątkiem czerni w Sony).
Obraz w Sharpie, szczególnie statyczny, był wzorowy, ostrość wzorowa, smużenie i pixeloza zdecydowanie mniejsze, prawie brak "efektu mrówek" na gładkich płaszczyznach.
Gdyby kątem oka nie była widoczna plazma Pioneera, to można by stwierdzić, że obraz z Sharpa jest idealny. Tak więc tu zgodzę się z kolegami i TOmkiem, dla Sharpa nie ma alternatywy, ale tylko w LCD.

P.S. Dla 1/4 osób, to LCD Sharpa było lepsze, i to jest najbardziej pozytywna wiadomość dlatego, że każdy wybiera wg swoich wrażeń i oczekiwań.
Jednak obiektywnie rzecz biorąc, pojedynek technologii w Full HD wypadł na korzyść PDP.
Dla mnie, osobiście, nie zmienia to faktu, że większość plazm powinna być w aptekach, za wyjątkiem najnowszych generacji najlepszych producentów (Panasonic, Pioneer, może dołączy Samsung, LG).

Pozdrawiam

AreckiW

Edytowane przez tuptus55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Generalnie, zgoda. Z "małymi" uwagami. Moim zdaniem ten SHARP wyświetlał obraz po prostu źle. Nie wiem czy to problem ustawień czy wielkości matrycy ale to co widziałem było słabe, pozbawione ostrości i dobrej czerni. Widać też, że gamut tej matrycy (przy tych ustawieniach) jest kiepski. Obraz był wyświetlany, moim zdaniem, z małym overscanem czyli ze skalowaniem i bez wyświetlania piksel-piksel. Z bliska, w pewnym momencie widoczny był banding którego w Pionku nie było.

Reasumując Pioneer bardzo OK, ale z tym Sharpem było coś nie tak (nie tyle w porównaniu z Pioneerem ale z innymi LCD). Edytowane przez Gustaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='21634' date='12.11.2006, 00:55 ']
Witam,

Jakoś na razie nikt o tym nie napisał, więc spełniam swój obywatelski (forumowski) obowiązek i raportuję.
Na corocznych targach Audio-Show w Warszawie dzisiaj odbył się pojedynek na szycie.
W szranki stanęły dwa najlepsze obecnie panele na świecie:
LCD Sharp 52HD1 (prototyp z IFY) i plazma Pioneer PDP-5000EX.
Organizatorem panelu Plazma vs. LCD jest miesięcznik Audio-Video, a sprzęt dostarczyły firmy Sharp Polska i digitalo.pl.
Tłum ludzi (na oko ponad 100 osób na sali Belweder I) i 2 najlepsze panele na świecie.
Oba skonfigurowane przez specjalistów, oba ustawione optymalnie, oba podłączone do tego samego źródła sygnału, którym był dzisiaj KISS-DP600 podłączony za pośrednictwem słynnego procesora wizyjnego DVDO iScan VP30za 6000 zł, ale wykorzystanego jedynie jako rozdzielacz sygnału.
Prezentacja obejmowała fragmenty programów z satelity w HD w rozdzielczości 1080i.

AreckiW
[/quote]

Witam!
Byłem na pokazie i wszystko widziałem. Rozmijasz się z prawdą i nie opisujesz dokładnie atmosfery i warunki, jaka tam panowała. Pokaz to „śmiech na sali”. W tych warunkach, w jakich zostało przeprowadzone porównanie dwóch gigantów nie mam mowy o wyłonieniu zwycięzcy i wyciagnięciu jakichkolwiek wniosków, który z paneli jest lepszy. Sam sposób przeprowadzenia prezentacji budził duże zastrzeżenie. Panele źle zostały ustawione. Zamiast jeden obok drugiego dla lepszego porównania, były oddalone od siebie na odległość około kilkunastu metrów. W takiej sytuacji nie można cokolwiek ze sobą porównywać chyba, że jest się „wybitnym specjalista” w tej dziedzinie i ma się z góry wyrobione zdanie o każdym z prezentowanych modeli a okoliczności testu nie mają żądnego znaczenia. Organizatorom gratuluje fachowości i wyczucia atmosfery. To już lepsze warunki panują w MM gdzie przynajmniej panele stoją obok siebie.

I tak,
Po pierwsze.
Telewizory nie były skalibrowane a tym bardziej zoptymalizowane a była możliwość zrobienia tego. Wystarczyło skorzystać z procesora sygnałów wideo wysokiej rozdzielczości DVDOiScanVP30 a nie użycia go jako koncentratora połączeń audio/wideo

Po drugie
Nie widziałem tam żadnych specjalistów chyba, że masz na myśli siebie i redaktora z A/V Piotra Herod, który miał kłopoty techniczne z podłączeniem urządzeń a jego wiedza na temat HDTV mówiąc delikatnie, była ograniczona.

Po trzecie
Głosowania, który z paneli jest lepszy, LCD Sharp 52HD1 czy plazma Pioneer PDP-5000EX jest mało wiarygodne. W warunkach gdzie większość osób będących na pokazie nie widziało jednocześnie obu paneli (duża ilość osób i jeden drugiemu zasłaniał i źle ustawienie urządzenia). Nawet te osoby, które miały szczęście znaleśc się w bliskim sąsiedztwie też nie mieli dobrej widoczności i ograniczone pole obserwacji ( przerzucanie wzroku z jednej strony na drugą). Natomiast osoby stojące po bokach ( m.in. TY, chyba się nie mylę) miały zły kąt widzenia a to przy LCD ma duży wpływ na ocenę.

Na początku prezentacji były problemy techniczne z podłączeniem urządzeń. Co chwila coś się odłączało i nie świeciło.
Co do samych wniosków przeprowadzonej prezentacji nie będę się wypowiadał.
Proponuje ponowne udanie się na Audio-Show, może będą lepsze niż te z wczorajszego dnia warunki albo panele zostaną prawidłowo ustawione i skalibrowane, aby można było dokonać oceny każdego z nich i oba razem.

Wnioski:
W tych warunkach nie ma żadnego sensu przeprowadzania jakichkolwiek porównań, bo wpływa na zafałszowanie wyniku a zrobienie testu dla testu mija się z celem.

PS.
Dzisiaj wybieram się do hotelu Bristol może tam znajdę lepsze warunki od tych z hotelu J3S. Mam nadzieję, że w spokoju dokonam odsłuchu interesujących mnie urządzeń.

Pozdrawiam Andrzej S. Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie byłem i nie będę miał możliwości porównania obu Top Modeli. :) Sugerowałem takie porównanie już kilka tygodni temu. Że tak powiem side-by-side. Ale niestety - najwyraźniej ważniejsza jest praca. :P

Moje uwagi (do opisu a nie ekranów) :

a. dziwiłbym się gdyby janunio i lizarazu źle wyregulowali ekrany - posiadając takie możliwości jakie mają.
b. porównywanie dwóch ekranów w takiej odległości nie ma najmniejszego sensu

i na tym moja ocena powinna się zakończyć. Ale :

c. porównywanie modelu pre-seryjnego (HD1 Sharpa) z modelem produkcyjnym/sprzedażnym jest pozbawione sensu.
d. zdaje się, że w słowach Areckiego pojawia się (jak zwykle dla niego) zauroczenie plazmą -trudno tu mówić o obiektywizmie w ocenie. Nie neguje twojego doświadczenie w "tym temacie". Ale obiektywizm co do plazmy - już tak.
e. chętnie poczytałbym opinie Janunio i Lizarazu z tego samego pokazu (świadomie nie piszę "testu").
f. dla osób, które pierwszy raz oglądają obrazy na dużych ekranach, plazma zawsze będzie wyglądać lepiej.
Dokładne oględziny i godziny oglądania różnych ekranów niejako "uczą" na co patrzeć i jak porównywać różne modele. Audio Show (jak pamiętam) był raczej show dla audiofilów a nie videofanów.

pzdr

edit : zdecydowanie bardziej wiarygodne i miarodajne są (a nie wydaja się ) testy przeprowadzone przez austriaków (link TOmeKK gdzieś na forum wstawił). Tak powinny wyglądać testy porównawcze : ludzie, którzy zawodowo zajmują się rynkiem ekranów, ten sam sygnał podany poprzez profesjonalny rozdzielacz, ekrany stojące obok siebie, tak samo wyregulowane, wszelkie elementy mogące zidentyfikować ekran są zasłonięte.

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w zyciu nie wierzę w to ze plazmy sie nie wypalają. Znam wiele osob ktore maja 436 z wypalonymi logo...Dlatego wybrałem LCD - na razie nie szalałem - kupiłem 40V2000 Sonego- dla mnie wystarczy. Podpiety do X360 i dobrego playera dvd (2930 danona)
W HD wejdę nie wczesniej jak za 3 lata gdy za 3 tys zł kupie bardzo dobry odtwarzacz HighDefinitin- dual format, technologia nagrywania płyt bedzie w rozsadnych cenach - i wtedy kupię 46" full HD z kontrastem 10 000 (statycznym) za mniej niz 7000zl Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' post='21647' date='12.11.2006, 10:36 ']
Witam!
Byłem na pokazie i wszystko widziałem. Rozmijasz się z prawdą i nie opisujesz dokładnie atmosfery i warunki, jaka tam panowała. Pokaz to „śmiech na sali”. W tych warunkach, w jakich zostało przeprowadzone porównanie dwóch gigantów nie mam mowy o wyłonieniu zwycięzcy i wyciagnięciu jakichkolwiek wniosków, który z paneli jest lepszy. Sam sposób przeprowadzenia prezentacji budził duże zastrzeżenie. Panele źle zostały ustawione. Zamiast jeden obok drugiego dla lepszego porównania, były oddalone od siebie na odległość około kilkunastu metrów. W takiej sytuacji nie można cokolwiek ze sobą porównywać chyba, że jest się „wybitnym specjalista” w tej dziedzinie i ma się z góry wyrobione zdanie o każdym z prezentowanych modeli a okoliczności testu nie mają żądnego znaczenia. Organizatorom gratuluje fachowości i wyczucia atmosfery. To już lepsze warunki panują w MM gdzie przynajmniej panele stoją obok siebie.

I tak,
Po pierwsze.
Telewizory nie były skalibrowane a tym bardziej zoptymalizowane a była możliwość zrobienia tego. Wystarczyło skorzystać z procesora sygnałów wideo wysokiej rozdzielczości DVDOiScanVP30 a nie użycia go jako koncentratora połączeń audio/wideo

Po drugie
Nie widziałem tam żadnych specjalistów chyba, że masz na myśli siebie i redaktora z A/V Piotra Herod, który miał kłopoty techniczne z podłączeniem urządzeń a jego wiedza na temat HDTV mówiąc delikatnie, była ograniczona.

Po trzecie
Głosowania, który z paneli jest lepszy, LCD Sharp 52HD1 czy plazma Pioneer PDP-5000EX jest mało wiarygodne. W warunkach gdzie większość osób będących na pokazie nie widziało jednocześnie obu paneli (duża ilość osób i jeden drugiemu zasłaniał i źle ustawienie urządzenia). Nawet te osoby, które miały szczęście znaleśc się w bliskim sąsiedztwie też nie mieli dobrej widoczności i ograniczone pole obserwacji ( przerzucanie wzroku z jednej strony na drugą). Natomiast osoby stojące po bokach ( m.in. TY, chyba się nie mylę) miały zły kąt widzenia a to przy LCD ma duży wpływ na ocenę.

Na początku prezentacji były problemy techniczne z podłączeniem urządzeń. Co chwila coś się odłączało i nie świeciło.
Proponuje ponowne udanie się na Audio-Show, może będą lepsze niż te z wczorajszego dnia warunki albo panele zostaną prawidłowo ustawione i skalibrowane, aby można było dokonać oceny każdego z nich i oba razem.

Wnioski:
W tych warunkach nie ma żadnego sensu przeprowadzania jakichkolwiek porównań, bo wpływa na zafałszowanie wyniku a zrobienie testu dla testu mija się z celem.

PS.
Dzisiaj wybieram się do hotelu Bristol może tam znajdę lepsze warunki od tych z hotelu J3S. Mam nadzieję, że w spokoju dokonam odsłuchu interesujących mnie urządzeń.

Pozdrawiam Andrzej S.
[/quote]

Zapraszam dzisiaj Od 14:00 do 17:00 do hotelu Sobieskiego sala Belweder 1. Będzie Toshiba HD-DVD HD-A1. Zmienimy niektóre ustawienia ale płaskie erkany muszą zostać w tekiej pozycji w jakiej są. - układ sali oraz ekran projektora.

Cóż... pozostaje mi jedynie przeprosić za to że były tłumy :)

Edytowane przez Lizarazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowej generacji plazmy moze sie wypalaja, moze nie. Natomiast pewne jest ze wszystkie LCD: smuza, nie pokazuja czerni, traca parametry obrazu pod duzymi katami, slabo pokazuje SD, maja nierownomiernie podswietlona matryce no i z czasem moga sie pojawic martwe piksele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Lizarazu' post='21656' date='12.11.2006, 09:54 ']

Zapraszam dzisiaj Od 14:00 do 17:00 do hotelu Sobieskiego sala Belweder 1. ...Toshiba HD-DVD HD-A1. Zmienimy niektóre ustawienia ale płaskie erkany muszą zostać w tekiej pozycji w jakiej są[/quote]

Lizarazu - no dobra, a twoja ocena?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadnij na Audio Show to pogadamy.

Bardzo chętnie postawił bym 52" XD1E ale niestety dostaliśmy to co dostaliśmy.

Tematem Panelu nie jest: Sharp vs Pioneer tylko LCD a Plazma. Nie robimy tu porównania dwóch tv tylko dwóch technologii na przykładzie tych TV.

Zawsze można narzekać ale już zaprezentowanie szerokiej publiczności samego pionka (którego w Polsce praktycznie rzecz biorąc nie ma) to i tak dużo.

Dodam że takie ekrany należy oglądać z 2m więc jakakolwiek test porównawczy dla dużej publiki jest po prostu bez sensowny.

System "austryjacki" stosujemy podczas testów do audio video gdy TV zajmują się góra 3 osoby - to są warunki do testowania zawodowego.

To nie jest test tylko Show - w dodatku Audio Show :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' post='21647' date='12.11.2006, 08:36 ']
Witam!
[/quote]

Zarzucasz mi kłamstwo, jasne, przecież przyprowdziłem 80 klakierów, żeby głosowali na plazmę :)
Kilkanaście metrów piszesz, niestety, mylisz się, było ok. 6 może 7 metrów, oczywiście to i tak dużo.
Lepsze warunki w MM ?, z jarzeniówkami i z sygnałem po Scarcie z kablówki ? SUPER, to są warunki, zaś w sali Belweder było przyciemnione światło, wszystko było widać jak na dłoni.
Zarzucasz brak fachowości panom Lizarazu, janunio, redaktorowi naczelnemu Audio-Video, lol, pewnie organizator ich z łapanki wziął.

I tak,
Po pierwsze.
[/quote]

Cały piątek do późnej nocy oba ekrany były kalibrowane, nie wiesz, to po co te bzdury piszesz.
Sugerujesz, że procesor DVDO uratowałby tyłek Sharpowi ? Niestety Sharp musiał sobie radzić sam, bez turbodoładowania i dopalacza nitro, przykro mi bardzo :P

Po drugie
[/quote]

no tak, przecież janunio i Lizarazu to gamonie ostatnie, a ja to jestem "Żakuj" z filmu Goście, Goście, nawet kabla bym nie umiał podłączyć, zapewniam
kłopoty techniczne - według Ciebie tak nazywa się przełączanie kabli.

Po trzecie
[/quote]

no pewnie, wszyscy na sali to ślepcy, którzy nie widzieli nieostrości LCD na panelu testowym w ruchu, nie widzieli braku czerni w LCD, nie widzieli, że plazma świeciła znaczenie jaśniej, nie widzieli kolorowych plam na niebieskim ekranie z menu KISSa na LCD, pewnie kabel HDMI był gorszy. Oj my ślepcy, plazma nam na oczy się wylała.

[/quote]
Nie było ich w trakcie panelu plazma vs. LCD, tylko na początku panelu o HDTV.

[/quote]

Przyprowadziłem na pokaz mojego brata i kolegę, obaj laicy. Nie wpływałem w ogóle na ich opinię, bo to niezależne osoby, patrzyli i porównywali, chyba nie muszę pisać, co powiedzieli po pokazie......

Wnioski:

PS.

Pozdrawiam Andrzej S.
[/quote]

Oskarżony o stronniczość i kłamstwo, proszę o opinię janunia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Natomiast pewne jest ze wszystkie LCD: smuza, nie pokazuja czerni, traca parametry obrazu pod duzymi katami, slabo pokazuje SD, maja nierownomiernie podswietlona matryce no i z czasem moga sie pojawic martwe piksele.

- mam swoj TV od miesiaca - ani razu w tym czasie nie zauwazyłem smurzenia
- czerni statycznej nie mam - to prawda ale dynamiczny kontrast mnie zadowala. Z brakiem czerni statycznej radze sobie tak ze zapalam lampkę podczas ogladania TV (w dzien problemu nie ma) - wowczas ekran robi się ciemny jak smoła. Wolę zapalić lampkę nocną niz co 15 minut przełączać kanały z obawy przed wypaleniem- to chore !!!
- matryce mam rowno podswietloną
- na martwe pixele też nie narzekam
- tv oglądam na wprost- taki mam układ pokoju wiec kąty mnie nie dotyczą
- na sd rewelacji nie ma ale akurat ja sd bardzo mało oglądam (discovery, jakies wiadomosci, czasami tvn24)
- warto tez wspomniec o tym ze za 11 tys zł mozna kupic LCD z FullHD o czym fani plazm mogą tylko pomarzyć

zanim kupiłem tv solidnie sie zastanawiałem co wybrac. Plazma - owszem- ma lepszy obraz ale nie na tyle by warto było się w to pakować ryzykując powidoki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostałem wezwany do tablicy, inaczej bym się nie odzywał.

To forum ma faf-naście tysięcy użytkowników, ale Arecki sobie mnie upodobał. :)

To, że Sharp ma najlepszy do tej pory obraz lcd uzgodniliśmy empirycznie i komisyjnie :D .

Nie byłem tam, ale mam taki zdanie:

52 HD1 - to jest taki prototyp, z którym spędziłem kilka godzin. Ponieważ wg moich info jest tylko jeden w PL, myślę, że ten właśnie widziałem. Ma tak straszny banding, że na pewno zostałby wymieniony w Stanach. Nie wiadomo co to jest za panel, moim zdaniem na IFA chodziło o pokazanie nowej obudowy, nie ma żadnych wejść, z tego co pamietam to kable (component) wchodzą bezpośrednio do obudowy przez dziurę - tam gdzieś są wlutowane. Czy tak można coś porównywać? :D
W Sharpie sami nie wiedzą co tam siedzi w środku, coś zostało sklecone w Japonii przed targami.

W celu sprostowania - większość funkcji w menu nie działa, więc nie zakładam, że ten panel ma 4 ms.
HD1 ma mieć natywne 4 ms, podświetlenie multi-wave (RGB +czerw+ziel.), twardy dysk, tuner sat., może też 100 Hz, może nowy chip micronasa.
Takie są plotki, dopóki nie wyjdzie, nie wiadomo. Czyli troche inny soft, jak się znam na geografii.

Twoja opinia, może więc być dla potencjalnych kupujących myląca. :D

[b][size=4]Fairness[/size][/b] się kolego liczy a nie wena twórcza i jakiś problem z lcd lub TOmKKiem.

Czy mógłbyś wyliczyć kiedyś wszystkie minusy technologii plazmowej w służbie społeczeństwa?

Bez odbioru.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='21673' date='12.11.2006, 12:46 ']
Zostałem wezwany do tablicy, inaczej bym się nie odzywał.

To forum ma faf-naście tysięcy użytkowników, ale Arecki sobie mnie upodobał. :)

To, że Sharp ma najlepszy do tej pory obraz lcd uzgodniliśmy empirycznie i komisyjnie :D .

Nie byłem tam, ale mam taki zdanie:

52 HD1 - to jest taki prototyp, z którym spędziłem kilka godzin. Ponieważ wg moich info jest tylko jeden w PL, myślę, że ten właśnie widziałem. Ma tak straszny banding, że na pewno zostałby wymieniony w Stanach. Nie wiadomo co to jest za panel, moim zdaniem na IFA chodziło o pokazanie nowej obudowy, nie ma żadnych wejść, z tego co pamietam to kable (component) wchodzą bezpośrednio do obudowy przez dziurę - tam gdzieś są wlutowane. Czy tak można coś porównywać? :D
W Sharpie sami nie wiedzą co tam siedzi w środku, coś zostało sklecone w Japonii przed targami.

W celu sprostowania - większość funkcji w menu nie działa, więc nie zakładam, że ten panel ma 4 ms.
HD1 ma mieć natywne 4 ms, podświetlenie multi-wave (RGB +czerw+ziel.), twardy dysk, tuner sat., może też 100 Hz, może nowy chip micronasa.
Takie są plotki, dopóki nie wyjdzie, nie wiadomo. Czyli troche inny soft, jak się znam na geografii.

Twoja opinia, może więc być dla potencjalnych kupujących myląca. :D

[b][size=4]Fairness[/size][/b] się kolego liczy a nie wena twórcza i jakiś problem z lcd lub TOmKKiem.

Czy mógłbyś wyliczyć kiedyś wszystkie minusy technologii plazmowej w służbie społeczeństwa?

Bez odbioru.

Pozdr.
[/quote]

TOmeKK, trochę nie fair jest co piszesz, bo to Ty sobie po mnie jeździsz, przeczytaj cały temat o XD1, dlatego ripostuję. Ale nie dbam o to, po prostu ripostuję. Ale się nie obrażam :)

Chcesz znać niezależną opinię, zapytaj janunia.

Tu powinienem zakończyć, ale dodam jeszcze, że nie pisałem o bandingu, jak zwykle czytasz moje posty między wierszami.
Przecież napisałem, że Sharp to najlpeszy LCD na świecie.
A co do Twojej komisyjnej oceny TV to wybacz, dla mnie jesteś w tym miejscu niepoważny.
Co, stajesz w szranki ze specjalistami z wymieninych przeze mnie najbardziej opiniotwórczych pism?
No pewnie, oni wszyscy się mylą, tylko Ty masz świętą rację, kolego.

Żałosne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='radoslavm' post='21621' date='11.11.2006, 22:47 ']
A byli Szanowni Forumowicze na AS?
Pokaz możliwości telewizji wysokiej rozdzielczości HDTV...
[b]...no ten no... Slajdy Pan miał ładne, duże, szkoda tylko, że tak yyyy yyyy, się motał.
A wszystko to co mówił, można było już dawno znaleźć na naszym forum i nie tylko, może powinien poczytać trochę, zawsze Jego wystąpienie byłoby spójnie, przejrzyste, bardziej dynamiczne.[/b]
Natomiast urywek Władcy Pierścieni na projektorq 1080p od Sony całkiem dał radę:D
[/quote]

lol [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=2926"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=2926[/url]

Ps. sorry ale ile kosztuje teraz Sharp a ile Pioneer? To tak tylko z ciekawości pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi