kuva 0 Napisano 15 Sierpnia 2023 Ja ten tv mam prawie 2 lata, a wcześniej nie było tego czegoś więc napisałem z zapytaniem czy to podlega reklamacji czy też nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 15 Sierpnia 2023 Na 💯 nie było, czy nie zauważyłeś? 🤭 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuva 0 Napisano 15 Sierpnia 2023 Na 100. Nie rozumiem co tu jest śmiesznego? Ten efekt tylko widać przy jasnych scenach więc nie zawsze go zobaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 15 Sierpnia 2023 No widzisz lcdki mogą wyglądać okropnie przez starzejącą się warstwę ciekłokrystaliczną, a tym bardziej szajsung nie słynie z wysokiej kontroli jakości to już druga kwestia 😅 Widać twój problem jak na dłoni 🤚 Znam podobne przypadki - mogłeś zainwestować OLED, bo one się starzeją lepiej z czasem wbrew powszechnym opiniom 🙂 Ile godzin ma twój tv przebiegu? 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuva 0 Napisano 15 Sierpnia 2023 Nie zainwestowałbym w Oled(2021r.) z kilku powodów: - Znacznie słabszy hdr - Porty hdmi nie miały pełnej przepustowości 40Gbps zamiast 48 - Samsung na tamten rok miał najlepszy tv pod osobę która lubi dużo grać jak i oglądać Jeśli chodzi o czas przebiegu to według apki jest taki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, kuva napisał: Znacznie słabszy hdr To kolejny mit 😆 Gdzie słyszałeś takie głupoty? 🤣 Oledy mają właśnie znaaacznie lepszy hdr przez perfekcyjną czerń 😎 Nawet najlepsze lcd nie mogą się z nimi nawet równać, bo muszą mocno zmniejszać jasność, by zachować dobrą czerń 😅 Przez to obraz jest płaski w porównaniu do oled, który w obrazie nie musi iść na żadne kompromisy, bo ma kontrolowaną luminację na poziomie pikseli! Godzinę temu, kuva napisał: Porty hdmi nie miały pełnej przepustowości 40Gbps zamiast 48 To akurat w praktyce żaden minus ➖ Konsole nie wspierają pełnej przepustowości, a na pc też nie ma różnicy. Do tego masz je 4 zamiast tylko 1 😛 Po podłączeniu źródła audio przez e-arc nie masz już żadnego 🙅 Godzinę temu, kuva napisał: Samsung na tamten rok miał najlepszy tv pod osobę która lubi dużo grać jak i oglądać Nic bardziej mylnego 😜 Do filmów jak pisałem wcześniej to lcd nie ma podjazdu do oled, a w grach jest....... jeszcze gorzej 🤭 Matryca VA kosmicznie smuuży 😬 OLED do gier przy lcdekach to rakieta 🚀 Bez porównania 😙 Godzinę temu, kuva napisał: Jeśli chodzi o czas przebiegu to według apki jest taki Niecałe 3,5k godzin to nie dużo 😮💨 Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Usl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuva 0 Napisano 15 Sierpnia 2023 Człowieku przestań z tego Oleda robić siódmy cud świata i tylko jedną możliwą opcję bo sam nie podajesz minusów jakie te matrycę mają. Co do twoich zarzutów to już się odnoszę Ad.1 Dopiero tegoroczny model g3 może poszczycić się mocnym hdr że względu na technologię mla. Wcześniejsze modele cierpią na zbyt mocny abl jeśli zbyt długo wyświetlają jasne sceny Ad.2 Kolejny raz piszesz głupoty po to żeby wyszło na Twoje. Qn95a posiada 4x hdmi 2.1 nie jeden to raz, a dwa pełna przepustowość jest potrzebna do pc bo inaczej nie masz pełnej chromy przy 4k 120hz+hdr tylko ustawia się na 4.2.0 Ad.3 Na rok 2021 najlepiej pod względem specyfikacji wypadał właśnie qn95a. Gdyby lg miał pełny przesył hdmi to jest duża szansa żebym go wtedy wziął lecz nie tylko ja używam tego tv i nie tylko wieczorem czy w nocy, a za dnia Oled jest zbyt ciemny względem tego LCD. Dlatego biorąc wszystkie na tamten okres plusy i minusy obydwu technologii i co najważniejsze priorytety którymi się kierowałem czyli najpierw granie potem oglądanie(dodam, że moja druga połówka lubi oglądać tv) to LCD wygrał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 16 Sierpnia 2023 12 minut temu, kuva napisał: Człowieku przestań z tego Oleda robić siódmy cud świata i tylko jedną możliwą opcję bo sam nie podajesz minusów jakie te matrycę mają. Co do twoich zarzutów to już się odnoszę Ale to jest cud przy lcd, którą jest najgorszą możliwą technologią obrazu 🤭 15 minut temu, kuva napisał: Ad.1 Dopiero tegoroczny model g3 może poszczycić się mocnym hdr że względu na technologię mla. Wcześniejsze modele cierpią na zbyt mocny abl jeśli zbyt długo wyświetlają jasne sceny Nie zbyt długo 😂 Nawet nie wiesz do końca czym jest abl 😅 BX to najgorszy oled na rynku, rzeczywiście super przykład 😎 A hdr to nie tylko jasne sceny 😆 Teraz większość filmów jest kręcona w niskim APL 😉 C1 masakruje twój tv, otwórz oczy 👀 35 minut temu, kuva napisał: Ad.2 Kolejny raz piszesz głupoty po to żeby wyszło na Twoje. Qn95a posiada 4x hdmi 2.1 nie jeden to raz, a dwa pełna przepustowość jest potrzebna do pc bo inaczej nie masz pełnej chromy przy 4k 120hz+hdr tylko ustawia się na 4.2.0 Pisałeś o pełnym hdmi 2.1 to ja miałem na myśli qn90a/QN91A z jednym portem hdmi 2.1 48gbps 😬 Twój qn95a ma przecież też 4x 40 gbps! ☝️ Jest to potwierdzone w recenzji poniżej 👇 A ty ciągle żyłeś w przeświadczeniu, że masz pełne hdmi 2.1 🤣 Hahaha 😹 Sam teraz widzisz jakie to ty głupoty piszesz o chromie, gdzieś ty to wyczytał? xD 59 minut temu, kuva napisał: Ad. 3 Na rok 2021 najlepiej pod względem specyfikacji wypadał właśnie qn95a. Gdyby lg miał pełny przesył hdmi to jest duża szansa żebym go wtedy wziął lecz nie tylko ja używam tego tv i nie tylko wieczorem czy w nocy, a za dnia Oled jest zbyt ciemny względem tego LCD. Dlatego biorąc wszystkie na tamten okres plusy i minusy obydwu technologii i co najważniejsze priorytety którymi się kierowałem czyli najpierw granie potem oglądanie(dodam, że moja druga połówka lubi oglądać tv) to LCD wygrał. Nie znasz się na specyfikacji to już wiemy, ale żeby było cie stać na flagowy tv, a na rolety już nie? 🤣 Po za tym zdajesz sobie sprawę, że materiały hdr należy oglądać w zupełnej ciemności? 🙈 Jak najpierw granie to tym jeszcze bardziej tragiczny wybór 😜 Smużący LCD do gier się kompletnie nie nadaje, no chyba że lubisz lagi 😸 Na przyszłość polecam patrzeć na wiarygodne źródła zanim przeznaczasz swoje ciężko zarobione pieniądze 💵 na kiepski przepłacony produkt w lipnej technologii 🙄 1 godzinę temu, kuva napisał: Ad.1 Dopiero tegoroczny model g3 może poszczycić się mocnym hdr że względu na technologię mla. Wcześniejsze modele cierpią na zbyt mocny abl jeśli zbyt długo wyświetlają jasne sceny Doczytałem jeszcze w tym wątku o bx - nie ogarnąłeś pojęć 🙈 ABL, ABSL - pomieszałeś je ze sobą 🤦♂️ Dużo nauki przed tobą 🤓 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuva 0 Napisano 16 Sierpnia 2023 21 godzin temu, Usl napisał: Ale to jest cud przy lcd, którą jest najgorszą możliwą technologią obrazu 🤭 Dla ciebie cud dla mnie ewolucja w tej dziedzinie. Prawdziwa rewolucja czeka na nas w postaci microleda. 21 godzin temu, Usl napisał: C1 masakruje twój tv, otwórz oczy 👀 Nie masakruje i przestań zakrzywiać rzeczywistość jeżeli dla ciebie argumentacją jest filmik z youtube który będzie przeklamywał to co faktycznie byś zobaczył to gratuluję. W materiałach wideo hdtvpolska jasno podkreślają to, że kamera nie jest w stanie oddać tego co sam byś zobaczył stojąc tam, ale ty wiesz lepiej 21 godzin temu, Usl napisał: Pisałeś o pełnym hdmi 2.1 to ja miałem na myśli qn90a/QN91A z jednym portem hdmi 2.1 48gbps 😬 Twój qn95a ma przecież też 4x 40 gbps! Nigdzie nie napisałem, że mój tv posiada 4x pełne porty hdmi 2.1 tylko to, że je ma. To ty nie odniosłeś się do jakiego modelu ci chodzi więc zarzut z mojej strony nie był bezpodstawny. Dzisiaj wyczytałem info o tym, że zarówno nVidia jak AMD przez ten czas poprawili znacząco stery i teraz na 40Gbps da się spokojnie hulać w 4K120+hdr+atmos/dts:x gdzie wcześniej były zaniki ekranu. 21 godzin temu, Usl napisał: Nie znasz się na specyfikacji to już wiemy, ale żeby było cie stać na flagowy tv, a na rolety już nie? 🤣 Po za tym zdajesz sobie sprawę, że materiały hdr należy oglądać w zupełnej ciemności? 🙈 Łooo panie to teraz zaszalałeś. Teraz będziesz ludzi pouczać jak mają filmy oglądać? Z tego co zawsze wiedziałem nawet zanim wszedł HDR to filmów nie oglądało się za dnia i to sdr, a co dopiero materiały HDR. 21 godzin temu, Usl napisał: Jak najpierw granie to tym jeszcze bardziej tragiczny wybór 😜 Smużący LCD do gier się kompletnie nie nadaje, no chyba że lubisz lagi 😸 Zgadzam się tylko częściowo dlaczego? Ponieważ minimalne smużenie jest lecz tak słabe, że da się spokojnie przyzwyczaić, a lagi to ty chyba masz w głowie ten tv ma identyczny input lag co C1 więc znów wymyślasz kocopoły by Oled stał na pierwszym miejscu. 21 godzin temu, Usl napisał: Na przyszłość polecam patrzeć na wiarygodne źródła zanim przeznaczasz swoje ciężko zarobione pieniądze 💵 na kiepski przepłacony produkt w lipnej technologii 🙄 Uważasz, że takie źródła jak hdtvpolska/rtings/avforums są kiepskie? Ja głównie nimi się kierowałem i uważam, że dokonałem właściwego wyboru dla osoby która więcej gra niż ogląda. Przestań wszystkich wrzucać do jednego wora ponieważ nie każdy użytkuje tv tak samo jak ty i każdy ma inne wymagania względem sprzętu który zakupił. Nie zgadzasz się z moją opinią? Super szanuję to i nie zamierzam tak jak ty narzucać swojego zdania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 16 Sierpnia 2023 34 minuty temu, kuva napisał: Dla ciebie cud dla mnie ewolucja w tej dziedzinie. Prawdziwa rewolucja czeka na nas w postaci microleda. Który tak samo jak oled jest technologią self-emissive, czyli przepaścią jakościową względem lcd 😆 38 minut temu, kuva napisał: Nie masakruje i przestań zakrzywiać rzeczywistość jeżeli dla ciebie argumentacją jest filmik z youtube który będzie przeklamywał to co faktycznie byś zobaczył to gratuluję. W materiałach wideo hdtvpolska jasno podkreślają to, że kamera nie jest w stanie oddać tego co sam byś zobaczył stojąc tam, ale ty wiesz lepiej No tak to szajsung przecież masakruje lg W rzeczywistości obraz będzie lepszy na szajsungu 🤣 Kamera kłamie, bloomingu na żywo przecież wcale nie widać 🤡 46 minut temu, kuva napisał: Nigdzie nie napisałem, że mój tv posiada 4x pełne porty hdmi 2.1 tylko to, że je ma. To ty nie odniosłeś się do jakiego modelu ci chodzi więc zarzut z mojej strony nie był bezpodstawny. Dzisiaj wyczytałem info o tym, że zarówno nVidia jak AMD przez ten czas poprawili znacząco stery i teraz na 40Gbps da się spokojnie hulać w 4K120+hdr+atmos/dts:x gdzie wcześniej były zaniki ekranu. Problemy z pamięcią? 23 godziny temu, kuva napisał: Kolejny raz piszesz głupoty po to żeby wyszło na Twoje. Qn95a posiada 4x hdmi 2.1 nie jeden to raz, a dwa pełna przepustowość jest potrzebna do pc bo inaczej nie masz pełnej chromy przy 4k 120hz+hdr tylko ustawia się na 4.2.0 W dniu 15.08.2023 o 23:10, kuva napisał: Nie zainwestowałbym w Oled(2021r.) z kilku powodów: - Znacznie słabszy hdr - Porty hdmi nie miały pełnej przepustowości 40Gbps zamiast 48 - Samsung na tamten rok miał najlepszy tv pod osobę która lubi dużo grać jak i oglądać Czyli nie wybrałeś oled, bo nie miał pełnej przepustowości tylko..... szajsunga, który też jej nie ma i piszesz o tym w wadach względem niego? 😅 Ma sens 🤭 Na pewno wiedziałeś o ograniczonym hdmi 2.1 jak o tej chromie 😂 57 minut temu, kuva napisał: Łooo panie to teraz zaszalałeś. Teraz będziesz ludzi pouczać jak mają filmy oglądać? Z tego co zawsze wiedziałem nawet zanim wszedł HDR to filmów nie oglądało się za dnia i to sdr, a co dopiero materiały HDR. SDR można oglądać w oświetlonym pomieszczeniu z pobitą jasnością, HDR nie 🙅 Godzinę temu, kuva napisał: Zgadzam się tylko częściowo dlaczego? Ponieważ minimalne smużenie jest lecz tak słabe, że da się spokojnie przyzwyczaić, a lagi to ty chyba masz w głowie ten tv ma identyczny input lag co C1 więc znów wymyślasz kocopoły by Oled stał na pierwszym miejscu. Wrzucałem filmik, gdybyś go oglądał to byś wiedział, że sam input lag to scam I nie mówi wszystkiego 😆 Dałeś się zrobić 😄 W płynności lcd nie ma nawet podjazdu oled, a tym bardziej z OGROMNYM (nie minimalnym 🤣) smużeniem 😅 Jak dla ciebie to Godzinę temu, kuva napisał: minimalne smużenie jest lecz tak słabe, że da się spokojnie przyzwyczaić to chyba ty masz te lagi w głowie, bo przecież na taki rozmazujący się obraz nie da się patrzeć 😹 No ale ja tylko wymyślam Godzinę temu, kuva napisał: kocopoły by Oled stał na pierwszym miejscu. 😂😂😂 Godzinę temu, kuva napisał: Uważasz, że takie źródła jak hdtvpolska/rtings/avforums są kiepskie? Ja głównie nimi się kierowałem i uważam, że dokonałem właściwego wyboru dla osoby która więcej gra niż ogląda. Uważałeś też, że masz pełne hdmi 2.1, a 40 gbps to za mało 🤣 Nie wspominając już o pozostałych bzdurach jak W dniu 15.08.2023 o 23:10, kuva napisał: Nie zainwestowałbym w Oled(2021r.) z kilku powodów: - Znacznie słabszy hdr - Porty hdmi nie miały pełnej przepustowości 40Gbps zamiast 48 - Samsung na tamten rok miał najlepszy tv pod osobę która lubi dużo grać jak i oglądać Hahaha 😂 1 godzinę temu, kuva napisał: Przestań wszystkich wrzucać do jednego wora ponieważ nie każdy użytkuje tv tak samo jak ty i każdy ma inne wymagania względem sprzętu który zakupił. Nie zgadzasz się z moją opinią? Super szanuję to i nie zamierzam tak jak ty narzucać swojego zdania. Ci co kupują lcd nie mają wymagań wcale 😅 No chyba, że jesteś miłośnikiem bloomingu, czy rozmazującego się obrazu z ogromnym dse i niedoświetlonymi bokami 🥴 Do tego okropnie starzejącą się warstwą ciekłokrystaliczną jak to widać w twoim przypadku po zaledwie ponad 3 tyś godzinach 😬 Nie narzucam zdania, przedstawiam po prostu fakty 😼 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krecio 7 Napisano 17 Sierpnia 2023 W dniu 15.08.2023 o 22:04, kuva napisał: Ja ten tv mam prawie 2 lata, a wcześniej nie było tego czegoś więc napisałem z zapytaniem czy to podlega reklamacji czy też nie. Spokojnie reklamuj. Ja miesiąc temu, na tydzień przed końcem gwarancji miałem wymienione wszystkie bebechy (z innego powodu) wraz z wyświetlaczem z takiej przyczyny jak Twoja. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 17 Sierpnia 2023 Wow, jakieś problemy były z serwisem, czy gładko? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krecio 7 Napisano 17 Sierpnia 2023 39 minut temu, Usl napisał: Wow, jakieś problemy były z serwisem, czy gładko? Mój główny problem to uruchamianie się tv bez żadnej przyczyny. Czyli robił to sam kiedy mu się to podobało. Te pasy zauważyłem w trakcie mistrzostw świata w grudniu. Ale tylko w trakcie transmisji 4K. Myślałem, że to może wina jakości transmisji. Dodam, że to było widoczne przy dużych planach gdzie zielona murawa zajmowała największą powierzchnię. Później o tym zapomniałem i gdy tv zaczął mi wariować to i ten problem dokładniej obejrzałem. Zgłosiłem do serwisu, przyjechali, obejrzeli i w zasadzie mam nowy tv ze starą obudową i głośnikami. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz Rojek 0 Napisano 14 Listopada 2024 Przyszła chwila wymienić 42” plazmowego Panasonica na coś młodszego i większego. Wybór jak na razie to bohater tego forum Samsung QN95A. Tyle że a wersji 55” bo na więcej nie ma miejsca. Mam pytania odnośnie tego modelu: 1. Czy wnioski z testu Neo QLED QN95A dotyczą wszystkich przekątnych? 2. Czy wersje telewizorów z końcową literą B, C lub D czymś się różnią (oprócz przekątnej) od opisywanej wersji A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 187 Napisano 14 Listopada 2024 Naturlaną wymianą plazmy na nowy tv, teoretycznie powinno być przejęcie na OLEDa a nieLEDa. Ja Samsunga skreślam z wykastrowania go z Dolby Vision i apki Canal+Online. A powtarzanie bajek, że jak jest wysoki model z dużą ilością nitów, to nie trzeba Dolby Vision, to takich bzdur bym nawet nie słuchał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 14 Listopada 2024 1 godzinę temu, krzysiojaworzno napisał: A powtarzanie bajek, że jak jest wysoki model z dużą ilością nitów, to nie trzeba Dolby Vision, to takich bzdur bym nawet nie słuchał Zgadzam sie w 100%-ach. Mam OLEDa od LG i nib6 jasniejszego od Samsunga. Oba skalibrowane. A roznice na korzysc obrazu z HDR i WG widac na korzysc LG na pierwszu rzut oka. Samsung za to wygrywa jakoscia obrazu w SD. Przy okazji Tizen to porazka w porownaniu do WebOS. To moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz Rojek 0 Napisano 22 Listopada 2024 (edytowane) Dzięki za rady, ale doprecyzuję warunki. Oglądane są filmy i seriale (90%) i wiadomości (10%, widoczne już powidoki od TVN24). Telewizor wisi na ścianie N, a okna są na ścianach E, S i W. Sygnał z satelity (Canal+HBO) i LTE. Edytowane 22 Listopada 2024 przez Mariusz Rojek poprawka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach