Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Jeżeli to jest to co pokazuje Ci Twój TV to wszystko jest jak najbardziej OK.
2160 znaczy że obraz jest 4K, bitrate który pokazuje to też jest bitrate maksymalne które możesz uzyskać na Netflix.
Ja bym na Twoim miejscu pooglądał dłużej z tą informacją wyświetloną i zobaczył czy przypadkiem coś się nie dzieje w czasie oglądania i jakość nie spada, Netflix (i nie tylko Netflix) ma tak że dostosowuje bitrate do tego co może w danej chwili łącze i nawet jak wymusisz majsymalną jakość w ustawieniach to potrafi obniżyć jakość żeby zapewnić płynne wyświetlanie.

Racja złapałem screen za późno bo przeskoczyło z początkowej mniejszej rozdzielczości, to jest faktycznie 4 k ale jakość jest ewidentnie słabsza widzę to gołym okiem dla pewności poprosiłem kolegę o rzut okiem i także stwierdził że jakość jest dziwnie niska a nie staliśmy pół metra przed tv... to samo jest w apple tv i wziąłem też trial amazon prime dla pewności - ponownie jakość jest niezadowalająca. Nie mam pojęcia o co może chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Maciej Jacewicz napisał:

Racja złapałem screen za późno bo przeskoczyło z początkowej mniejszej rozdzielczości, to jest faktycznie 4 k ale jakość jest ewidentnie słabsza widzę to gołym okiem dla pewności poprosiłem kolegę o rzut okiem i także stwierdził że jakość jest dziwnie niska a nie staliśmy pół metra przed tv... to samo jest w apple tv i wziąłem też trial amazon prime dla pewności - ponownie jakość jest niezadowalająca. Nie mam pojęcia o co może chodzić

W takim wypadku pozostaje tylko jedno, aktualizacja przestawiła Ci jakieś ustawienia obrazu i musisz zidentyfikować jakie, no chyba że generalnie aktualizacja coś zmienia w wyświetlaniu i wtedy nie poradzisz nic.
Oczywiście zakładam że nie jest to po prostu tylko Twoje odczucie subiektywne po tym jak zobaczyłeś że dostałeś aktualizację.
Generalnie, pogrzeb w ustawieniach i pamiętaj że każdy rodzaj sygnału to inny zestaw ustawień do sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, pogrzebię, zrobię znowu kalibrację. Ogólnie tv mam od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony obraz wciąż potrafi wywołać u mnie efekt wow chociaż już się trochę opatrzył i nie wydaje się tak niesamowity jak w kilka dni od zakupu ;). Człowiek się szybko do dobrego przyzwyczaja

Edytowane przez Maciej Jacewicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.03.2021 o 23:39, FUNBOY ;) napisał:

Z biegiem czasu osadza się na ekranach tłuszcz/para wodna co jest następstwem wilgotności powietrza w domu, oddychania, oparów podczas gotowania. Jak sobie z tym radzisz?

Kupuję nowy TV.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. CX jest moim drugim oledem po zakupie B7. B7 do dzisiaj mi służy i co miesiąc robię profilaktycznie odświeżanie pikseli by uniknąć wypaleń. Szukam takiego samego programu w modelu CX i nie mogę go znaleźć. Może mnie ktoś pokierować? Dziękuję!

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia/obraz/wygaszacz ekranu OLED/odświeżenie pikselieli 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, AKI napisał:

Ustawienia/obraz/wygaszacz ekranu OLED/odświeżenie pikselieli 

Czyli dalej tak samo najbezpieczniej jest to robić raz na miesiąc aby uniknąć wypaleń?

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowym nie musisz sam robi. Po odpowiedniej ilości wypracowanych godzin

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czytałem że lepiej tego nie robić. Tv sam robi sobie odświeżanie po 4h ciągłego oglądania...

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ręczne odświeżanie za każdym razem skraca żywot matrycy, po co to robić? Po to jest autoodświeżanie po kilku ha pracy tv w tle, a ręczne robimy wtedy gdy tv o to poprosi pewnie nie częściej niż raz na pół roku czy rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem 55 B7 i zastanawiam się na zmianą na 65 CX. Wiem, że mało jest tu zwolenników upłynniania ruchu (zawsze ustawiam 10/10). W B7 niestety upłynniacz często przy szybkich scenach nie wyrabia. Czy w CX jest duży progres w tym temacie ? Czy 7000 pln to dobra cena i czy w tej chwili w sklepach są same "wybrakowane" egzemplarze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, medzik1992 napisał:

Czyli dalej tak samo najbezpieczniej jest to robić raz na miesiąc aby uniknąć wypaleń?

CX użytkuję od pół roku i nie wykonywałem jeszcze odświeżania i na razie nie widzę takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 hours ago, leszekgd said:

Jestem posiadaczem 55 B7 i zastanawiam się na zmianą na 65 CX. Wiem, że mało jest tu zwolenników upłynniania ruchu (zawsze ustawiam 10/10). W B7 niestety upłynniacz często przy szybkich scenach nie wyrabia. Czy w CX jest duży progres w tym temacie ? Czy 7000 pln to dobra cena i czy w tej chwili w sklepach są same "wybrakowane" egzemplarze?

Zmieniałem właśnie tak (55 B7 na 65 CX) - upłynniacz jest zdecydowanie lepszy, aczkolwiek ja go wyłączam wyłącznie do sportu, bo do czegokolwiek innego jest dramatyczna opera mydlana, jak to przy upłynniaczach. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie efekt opery mydlanej to jest to czego oczekuję. Rozumiem, że uplynniacz nie gubi się przy szybkim ruchu kamery. Jeżeli jest ultra płynnie to artefakty mi nie przeszkadzają.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, leszekgd napisał:

Rozumiem, że uplynniacz nie gubi się przy szybkim ruchu kamery.

Źle rozumiesz. Każdy upłynniacz się gubi przy szybkim ruchu kamery, pytanie tylko czy jesteś na tyle wyczulony na mikro przycięcia żebyś to zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co chodzi z tym przyrównaniem artefaktów przez upłynniacz do opery mydlanej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.03.2021 o 22:46, Maciej Jacewicz napisał:

Przecież ręczne odświeżanie za każdym razem skraca żywot matrycy, po co to robić? Po to jest autoodświeżanie po kilku ha pracy tv w tle, a ręczne robimy wtedy gdy tv o to poprosi pewnie nie częściej niż raz na pół roku czy rok

Napisz mi gdzie to wyczytałeś i daj znać że ręczne odświeżanie skraca żywot ? pisałem dwa tygodnie temu na czacie  z LG ogólnie o róznych sprawach które mnie interesowały i też zadałem pytanie o odświeżaniu i odpisała pani że można robić to ręcznie DWA RAZY w miesiącu ? tak że czekam na odpowiedz ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napisała w jakim celu to robić? Może liczy na sprzedaż nowych modeli?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efeldziwne zatem, że będąc mega wyczulonym na mikro przycięcia, posiadając kiedyś Samsunga H6700 nigdy ich nie doświadczyłem. Owszem upłynniacz "siał" artefaktami ale było ultra płynnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, MirBar napisał:

A napisała w jakim celu to robić? Może liczy na sprzedaż nowych modeli?

To jest centrum pomocy LG 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ireneusz W napisał:

Napisz mi gdzie to wyczytałeś i daj znać że ręczne odświeżanie skraca żywot ? pisałem dwa tygodnie temu na czacie  z LG ogólnie o róznych sprawach które mnie interesowały i też zadałem pytanie o odświeżaniu i odpisała pani że można robić to ręcznie DWA RAZY w miesiącu ? tak że czekam na odpowiedz ?

Pani na infolinii to słabe źródło wiedzy biorąc pod uwagę że na infoliniach najczęściej robią studenci po krótki przyuczeniu i nie mówię tu tylko o infoliniach producentów elektroniki ale ogólnie. Sam robiłem lata temu na infolinii i nigdy nie biorę uwag ludzi z infolinii za pewnik. Nie jest tak zawsze ale bardzo często.

Po drugie - LG może i nigdzie w manualu nie ma zastrzeżeń do ręcznego odświeżania, ale takie zastrzeżenie ma już Sony, a matryce są jakby od LG zgadza się? :)

Źródło: https://www.sony.com/electronics/support/articles/00173467

image.thumb.png.26f395fa23d5ebf512ae53e4d7bdc291.png

pozdrawiam

Edytowane przez Maciej Jacewicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Maciej Jacewicz napisał:

Pani na infolinii to słabe źródło wiedzy biorąc pod uwagę że na infoliniach najczęściej robią studenci po krótki przyuczeniu i nie mówię tu tylko o infoliniach producentów elektroniki ale ogólnie. Sam robiłem lata temu na infolinii i nigdy nie biorę uwag ludzi z infolinii za pewnik. Nie jest tak zawsze ale bardzo często.

Po drugie - LG może i nigdzie w manualu nie ma zastrzeżeń do ręcznego odświeżania, ale takie zastrzeżenie ma już Sony, a matryce są jakby od LG zgadza się? :)

Źródło: https://www.sony.com/electronics/support/articles/00173467

image.thumb.png.26f395fa23d5ebf512ae53e4d7bdc291.png

pozdrawiam

Dzięki Macieju za odpowiedz to z tym że są to studenci to może być prawda  bo często musiałem czekać na  moje pytania ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, leszekgd napisał:

@efeldziwne zatem, że będąc mega wyczulonym na mikro przycięcia, posiadając kiedyś Samsunga H6700 nigdy ich nie doświadczyłem. Owszem upłynniacz "siał" artefaktami ale było ultra płynnie.

Coś w tym może być. H6700 to był telewizor Full HD. Też mam wrażenie, o ile mnie pamięć nie myli że w czasach telewizorów Full HD upłynniacze działały lepiej Być może wynika to z prostego faktu, że procesor miał 4 razy mniej pikseli do obrobienia. Fakt jest taki, że od momentu upowszechnienia się TV 4K płynnych upłynniaczy nigdy nie widziałem. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś ma wiedzę na temat menu szybkiego uruchamiania aplikacji smart, przypisywania ich pod klawiaturę numeryczną pilota i gdzie to można znaleźć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś podać najlepsze ustawienia obrazu pod konsole i gry, Netflixa, YouTube oraz telewizję Canal + ? 

Dziękuję !

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi