Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Jak wytłumaczyć cenę modelu C9 77 cali za 22000 zł a cali CX za 18000? 

Dziś widziałem w jednym ze sklepów z elektroniką.

Pozdrawiam 

Piotr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to? ;D https://hdtvpolska.com/4k120hz-lg-oled-gx-o-nowatorskiej-budowie-z-hdmi-2-1-az-7000-zl-taniej-wzgledem-innych-ofert-gdzie-kupic/

Ogólnie liczymy, że będą tanieć przekątne 77". Ale dzieje się na tyle dużo, że jak widać ceny wariują a serie z 2019 ciągle się przewijają jeszcze. Ale za moment ich nie będzie. To ostatnie tchnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem swojego CX, matryca idealna, żadnych zafarbów, nie ma nawet widocznego bandingu na planszy 5%, jest dużo lepiej niż na B7, który mi się wypalił i finalnie odmówił dzisiaj posłuszeństwa...

Podobnie jak kolega @SXB zauważyłem, że TV nie przesyła dźwięku DTS z wbudowanych aplikacji (Netflix), ale w ustawieniach dźwięku, w opcji Wyjście dźwięku cyfrowego (TV jest podłączony z amplitunerem kablem optycznym) po zmianie z PCM na AUTO, pojawił się dźwięk Dolby Digital 5.1. To zawsze coś, bo jak domyślnie było ustawione PCM, to miałem tylko 2.1 i nawet Netflix nie pokazywał, że jest dostępna inna ścieżka niż 2.1 Chcę się tylko upewnić, czy to jest faktycznie Dolby Digital, czy coś, co udaje ten format i robi sztuczny dźwięk 5.1? W filmach wszystkie efekty dźwiękowe grają poprawnie (z odpowiedniej strony dociera dźwięk, również z tyłu)

I drugie pytanko. Nie pamiętam już jak to było w B7, ale wydaje mi się, że po odpaleniu na Netflix filmu w 4K Dolby Vision mogłem wybrać rożne profile, w tym Dolby Vision ISF ciemny i jasny oraz Dolby Vision Technicolor. Tutaj mam tylko 5 profili pod Dolby Vision (żywy, standardowy, kino domowe, kino i gra) i niestety nie ma ISF ciemny i jasny pokój ani Technicolor (a zasadzie Filmmaker Mode). Czy to normalne?? Rozumiem, że jak będę chciał skalibrować TV, to technik skalibruje mi np. profil Dolby Vision Kino zamiast Dolby Vision ISF i nie będzie różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Koowall napisał:

Jak się dokladnie sprawdza zafarb i banding na tej planszy 5%? Czego dokładnie szukać? 

zafarb, to chyba najlepiej sprawdzić wyświetlając białą planszę, np. z Youtube, od razu widać wszelkie przebarwienia (np. żółte plamy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Koowall napisał:

Jak się dokladnie sprawdza zafarb i banding na tej planszy 5%? Czego dokładnie szukać? 

Jeśli na poniższym materiale nie będziesz widział żadnego rodzaju anomalii tylko jednolite szare tło przy 5% i 10% to znaczy że masz idealną matrycę pod względem bandingu i tylko się cieszyć.

Jeśli chodzi o przebarwienia matrycy to sprawdź ma białym tle czy na całej powierzchni jest ten sam jednorodny odcień bieli. Zdarza się, że część matrycy ma cieplejszą poświatę (dominata żółtego koloru) lub zimniejszą (dominata koloru niebieskiego) lub inne "kwiatki" kolorystyczne.

5 godzin temu, ronaldo864 napisał:

NVIDIA SHIELD  obsługuje  praktycznie  wszystkie  kodeki audio  i wypuszcza Atmos . Według mnie to najlepsze rozwiązanie do Cx 

Dzięki, słyszałem z nazwy, ale nigdy nie przyglądałem się bliżej. Poczytam.

@dewey gratuluję udanej matrycy, ciesz się obrazkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, SXB napisał:

ad1) A znasz jakieś najkorzystniejsze (jakość/cena) rozwiązanie co wykombinować z dźwiękiem żeby był obsługiwany z aplikacji w TV do amplitunera? Mam tuner 4k z nc+ z obsłygą Netflixa, do tej pory nie aktywowałem na dekoderze bo jechałem z apki z TV, z tego co jednak orientuję się to on i tak nie prześle Dolby Atmos do AMP bo go nie obsługuje. Czyli Apple TV 4k czy coś tańszego?

Dlaczego tak zależy Ci na tym DTS? Żadna apka w stylu Netflix czy inny Amazon nigdy nie miała obsługi DTS. Jedynym rzeczywistym problemem będzie sytuacja w której masz film na USB albo NAS z DTSem i będziesz go chciał obejrzeć z apki TV. Wtedy będziesz się musiał posiłkować zewnętrznym urządzeniem podłączonym bezpośrednio do ampli (brak DTS w TV oznacza że nie działa też passthrough i TV nie przekaże dźwięku do zdekodowania amplitunerowi)

9 godzin temu, dewey napisał:

Podobnie jak kolega @SXB zauważyłem, że TV nie przesyła dźwięku DTS z wbudowanych aplikacji (Netflix)

Powtarzam, Netflix nigdy nie dawał dźwięku DTS, jeżeli nie miałeś kompatybilnego sprzętu z Dolby Atmos to najlepsze co dostawałeś to Dolby Digital 5.1

Edytowane przez efel
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, efel napisał:

Powtarzam, Netflix nigdy nie dawał dźwięku DTS, jeżeli nie miałeś kompatybilnego sprzętu z Dolby Atmos to najlepsze co dostawałeś to Dolby Digital 5.1

Możesz pisać tysiąc razy ale ludzie i tak bedą powtarzali to samo pytanie, nie ogarniają podstaw.
Nie rozumieją że żadna, powtarzam ŻADNA platforma streamingowa nie używa formatu DTS do przesyłania dźwięku, podobnie jak nie robi tego żaden nadawca TV, w obu przypadkach standardem są Dolby Digital, do Dolby Digital Plus włącznie.
DTS i bezstratne formaty są domeną formą nośników fizycznych plus teraz konsole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po przejściu z B7 na CX póki co jedyny brak DTS odczułem w materiałach, które odpalam po lokalnej sieci (DLNA) tudzież z dysku USB. Niemniej tutaj wystarczy zrobić szybką konwersję pliku z DTS na AC3 (zajmuje to dosłownie kilka minut w zależności od wielkości pliku), która zachowuje pełne 5.1 i w zasadzie straty na jakości dźwięku nie odczuwam. W pozostałych przypadkach, czyli PS4 Pro, Amazon, Netflix, HBO - zero problemów - DTS nie jest używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Odebrałem mojego CX  właśnie go podłączam. Teraz pytanie może trochę głupie, ale czy najpierw ściągnąć folie czy najpierw go załączyć i sprawdzić. To mój pierwszy Oled😬

• Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, radoslawo napisał:

Wlacz I sprawdź a potem sobie folie odkleisz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, plast napisał:

W pozostałych przypadkach, czyli PS4 Pro, Amazon, Netflix, HBO - zero problemów - DTS nie jest używany.

PS4 Pro obsługuje DTSa, tzn można w opcjach wymusić żeby dźwięk puszczał w tym formacie. Wiem bo używam. Oczywiście jest też zwykłe Dolby Digital dla kompatybilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tv rozpakowany i ustawiony, folia sciagnieta. Po pierwszych testach wszystko ok. Najlepszy moment to ściąganie folii. 😁😀

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, efel said:

PS4 Pro obsługuje DTSa, tzn można w opcjach wymusić żeby dźwięk puszczał w tym formacie. Wiem bo używam. Oczywiście jest też zwykłe Dolby Digital dla kompatybilności.

Dlatego też nie jest to żadnym problemem dla posiadaczy serii X. Kupowanie nvidia shield czy czegoś takiego tylko z powodu braku DTS zasadniczo mija się z celem IMO. Ja ogólnie jestem zwolennikiem podłączania sprzętu bezpośrednio do TV, najmniejszy input lag, najmniejsze szanse na jakikolwiek audio-desync, no i gwarancja że nic nie jest zmieniane na gorsze po drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, efel napisał:

Dlaczego tak zależy Ci na tym DTS? Żadna apka w stylu Netflix czy inny Amazon nigdy nie miała obsługi DTS. Jedynym rzeczywistym problemem będzie sytuacja w której masz film na USB albo NAS z DTSem i będziesz go chciał obejrzeć z apki TV. Wtedy będziesz się musiał posiłkować zewnętrznym urządzeniem podłączonym bezpośrednio do ampli (brak DTS w TV oznacza że nie działa też passthrough i TV nie przekaże dźwięku do zdekodowania amplitunerowi)

Wydawało mi się że jeśli podłączyłbym na USB pendrivea albo dysk np. z filmem z dźwiękiem w DTS to pomimo że CX nie ma wbudowanego dekodera DTS to prześle sygnał przez eARC bez problemu do amplitunera, który zrobi robotę. Ktoś stronę wcześniej napisał mi jednak w odpowiedzi, że TV nie prześle sygnału z DTS do AMPa. Nie miałem świadomości że żaden serwis nie nadaje w DTS a korzystam z kilku ale w sumie od niedawna, dzięki za wyjaśnienie. Zanim padł mi C9 korzystałem z wbudowanej apki Netflixa w C9 i mój Denon S950H odbierał Dolby Atmos z w/w serwisu, filmy z DTS oglądam z PS4Pro. Reasumując CX nie ma wbudowanego dekodera DTS ale bez problemu prześle sygnał DTS np. z USB do AMPa? W takim razie nie ma zupełnie sensu wydawania kasy na dodatkowe przystawki.

TO JESZCZE Z ZUPEŁNIE INNEJ BECZKI:

Czy GX jako teoretycznie wyższy model, nazywany dźwięcznie przez niektórych premium i topem w kwestii obrazu wyróżni się czymś więcej niż CX? Z tego co się orientuję to ten sam panel, ten sam procesor obrazu i praktycznie ta sama elektronika. Różnice poza budową i designem są w dźwięku (moc, ilość głośników) i wybieraniu głosowym bez konieczności użycia pilota. Czy uważacie że LG może dawać lepszej jakości panele skoro GX to "wyższy model" czy nie sprawdzają tego i wszystko leci jak popadnie tak samo do CX i GX?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minutes ago, SXB said:

Reasumując CX nie ma wbudowanego dekodera DTS ale bez problemu prześle sygnał DTS np. z USB do AMPa? W takim razie nie ma zupełnie sensu wydawania kasy na dodatkowe przystawki.

Nie, nie prześle. Tak, nie ma sensu, bo DTS to tylko remuxy, które można w 5 min skonwertować.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie, czy może ktoś podrzucić jakie ustawienia obrazu bo na razie jadę na ustawieniach wbudowanych. I jeszcze co do Gray branding 5% jak puszczam n yt ten tes to mam robić coś z jasnością podświetlania czy ma być w automacie bo jak mam w automacie to ekran jest prawie czarny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mariusz2 napisał:

Takie pytanie, czy może ktoś podrzucić jakie ustawienia obrazu bo na razie jadę na ustawieniach wbudowanych. I jeszcze co do Gray branding 5% jak puszczam n yt ten tes to mam robić coś z jasnością podświetlania czy ma być w automacie bo jak mam w automacie to ekran jest prawie czarny. 

Każda matryca jest inna, więc wpisanie ustawień, które znajdziesz w sieci trochę mija się z celem, ja chyba zdecyduję się na kalibrację. Jeśli jednak chcesz eksperymentować to wejdź tu https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled/settings i wprowadź ustawienia zgodnie z obrazkami (szczególnie te na dole, dotyczące balansu bieli). Odnośnie bandingu, to nic nie musisz rozjaśniać, ja ustawiłem ISF ciemne pomieszczenie  i na tym profilu sprawdzałem, ten film jet dobry, plansza rozjaśnia się stopniowo od 0 do 100, więc sprawdzisz szerszy zakres.

Edytowane przez dewey
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, dewey napisał:

Każda matryca jest inna, więc wpisanie ustawień, które znajdziesz w sieci trochę mija się z celem, ja chyba zdecyduję się na kalibrację. Jeśli jednak chcesz eksperymentować to wejdź tu https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled/settings i wprowadź ustawienia zgodnie z obrazkami (szczególnie te na dole, dotyczące balansu bieli). Odnośnie bandingu, to ten film jet dobry, plansza rozjaśnia się stopniowo od 0 do 100.

Sprawdzałem na tym filmie i wszystko wygląda dobrze. Dzięki za link. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mariusz2 napisał:

Sprawdzałem na tym filmie i wszystko wygląda dobrze. Dzięki za link. 

Nie ma za co ;)

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2020 o 21:07, Gmeru napisał:

A to? ;D https://hdtvpolska.com/4k120hz-lg-oled-gx-o-nowatorskiej-budowie-z-hdmi-2-1-az-7000-zl-taniej-wzgledem-innych-ofert-gdzie-kupic/

Ogólnie liczymy, że będą tanieć przekątne 77". Ale dzieje się na tyle dużo, że jak widać ceny wariują a serie z 2019 ciągle się przewijają jeszcze. Ale za moment ich nie będzie. To ostatnie tchnienie.

Cześć, 

Czy to oznacza, że lg 2019 są lepsze? 

Pomińmy fakt 40vs.48.

Chidzi mi bardziej o jakość obrazu. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem Grupa, na MediaMarkt jest dość ciekawa promocja i chciałem tego CX 65 cali kupić. 

Nie znajdę w tym budżecie nic lepszego? Brać spokojnie? 90% Netflix, może Apple TV, będzie XBOX. 
Obecnie mam 55 Philipsa 804/12 i hmm, jestem zadowolony tak niemal w pełni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Podhalanin Jeśli chodzi o stosunek funkcjonalność+jakość/cena to w tym budżecie nie znajdziesz nic lepszego. Jaka promocja jest w MM... że dają na kuponie podarunkowym 50zł na każde wydane 500zł? Zobacz promocje na EURO lub MediaExpert lub Neonet, tam w promocji z drugim tanim sprzętem 65" CX jest do wyrwania od 7400 do 7600PLN

Edytowane przez SXB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SXB napisał:

@Podhalanin Jeśli chodzi o stosunek funkcjonalność+jakość/cena to w tym budżecie nie znajdziesz nic lepszego. Jaka promocja jest w MM... że dają na kuponie podarunkowym 50zł na każde wydane 500zł? Zobacz promocje na EURO lub MediaExpert lub Neonet, tam w promocji z drugim tanim sprzętem 65" CX jest do wyrwania od 7400 do 7600PLN

Patrzyłem, mi z ubezpieczeniem na 5 lat wychodzi ok. 9200zł w MM + 800zł na karcie.
Na tych co podałeś wychodzi ok. 9300zł np. z garnkami czy czymś innym ale już bez karty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi