Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem wam że już prawie byłem przekonany do 77cx ale przeczytalem o G1 i nowych panelach evo i chyba narazie odpuszcze temat. Zamiast tego skupiam się na stereo :) na oledy przyjdzie czas...

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Panowie jeszcze jedno pytanie. Do projektora rs540 wysyłam sygnał z Apple TV 4k 60hz hdr 4:4:4 BT2020.

Czy każdy amplituner przepuści mi bezstratnie/bez zmian taki obraz?

Np procesor Marantaz posiada w opisie "...może obsłużyć najnowsze (i przyszłe) formaty wideo 4K - obraz 4K/60 Hz full-rate pass-through, 4:4:4 color resolution, HDR, BT.2020...", natomiast w specyfikacji Arcam avr10 nie jest to uwzględnione, jest napisane "4K (UHD) HDMI2.0b with HDCP2.2"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kil napisał:

Mam Panowie jeszcze jedno pytanie. Do projektora rs540 wysyłam sygnał z Apple TV 4k 60hz hdr 4:4:4 BT2020.

Czy każdy amplituner przepuści mi bezstratnie/bez zmian taki obraz?

Np procesor Marantaz posiada w opisie "...może obsłużyć najnowsze (i przyszłe) formaty wideo 4K - obraz 4K/60 Hz full-rate pass-through, 4:4:4 color resolution, HDR, BT.2020...", natomiast w specyfikacji Arcam avr10 nie jest to uwzględnione, jest napisane "4K (UHD) HDMI2.0b with HDCP2.2"

Żaden z nich nie będzie ograniczeniem dla X7900.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od wczoraj jestem posiadaczem (szczesliwym?) Rs540. Sprzęt ma 500h i był wcześniej kalibrowany. Założyłem wczoraj nowe plotno na ekran ramowy 133". Adeo vision 1.2 (mam dedykowana ciemna salke, plotno było z myślą o hdr) i

Wszystko niby fajnie ładnie, ale jedno co mi na tą chwilę nie daje spokoju to pas, pod i nad obrazem. Testowalem wczoraj na Mandalorianie w 4k hdr i w ciemnych scenach jest super, duża różnica w stosunku do epsona 9400 (z tym że nie kalibrowany byl)

Za to w jasnych scenach, pasy już sa zdecydowanie szare a nie czarne. Czy to normalne? Czy jednak wymagana będzie ponowna kalibracja, tudzież pomimo kontrastu natywnego 130k:1 przy gain 1.2 i tak tak będzie (chociaz przykladajac probke adeo reference white 1.0 praktycznie nie widzę różnicy w czerni, widać dopiero przy szarym 0.9, ale hdr dostaje mocno w tylek).

Na pierwszej stronie tego watku sa fotki z roznych filmow i sie troche zmartwilem, bo tam wyglada to czarno czarno, ale ponizej jest tez fotka z epsona tej samej sceny i z fotek, to mi wyglada najlepiej (tak samo czarne jak reszta, a gwiazd swieci sie więcej i mocniej) - i doszedłem do wniosku że to zdjęcia muszą przeklamywac bo wiem jak świeci epson na żywo i tak czarny nie był nawet na moim plotnie 0.8 grey.

Ostatnie co mi zostaje, że jednak salka nie jest dostatecznie czarna...... (szary sufit, brazowe sciany, czarna sciana za projektorem) - sorki za burdel ale skonczylem robic o 3 w nocy ;)

No i nie wiem co tu poczac.

20210220_092529.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam mam sytuacje trochę gorszą ponieważ JVC jest w salonie. Ekran 0,8 gain. Na czas projekcji miałem czarny aksamit na podłodze gdzie są jasne kafle, sufit jest biały,  ściana za projektorem czarna. Tak wyglądała scena z filmu w takiej adaptacji. Nie sugeruj się czarnymi pasami, ponieważ w formacie kinowym, obniżam obraz do dolnego pasa ekranu, a górny zasłaniam czarnym aksamitem. zdjęcie 1

Zdjęcie 2. Czarny aksamit w odległości 2,2 od ekranu na suficie, ścianach bocznych a na podłodze około 4 m.

IMG_2603.jpg

IMG_2589.jpg

W adaptacji z aksamitem dookoła ekranu pasy są niemalże tak czarne jak ramka ekranu. Zaznaczam, że ekran mam 0,8 gain.

Zwróć uwagę, na zdjęciu nr 1 widać dolną listwę obciążającą ekranu, na zdjęciu 2 już jej nie widać. W obu przypadkach pod ekranem jest aksamit, różnica to suit i ściany boczne.

To właśnie te jasne sceny powodują, że więcej światła odbija się od sufitu i wraca na ekran. Tak ja to widzę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin Kopacz na poziom czerni oraz tych pasów wpływ ma adaptacja pokoju oraz farba o niskim wspolczynniku odbicia swiatla lub tak jak opus napisal aksamit.

Widze, ze masz podobny case jak ja z kolumna blisko drzwi - ja ostatnio główkuje jak tu ustawic nowe kolumny - chyba przeniose drzwi:

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, opus napisał:

Jam mam sytuacje trochę gorszą ponieważ JVC jest w salonie. Ekran 0,8 gain. Na czas projekcji miałem czarny aksamit na podłodze gdzie są jasne kafle, sufit jest biały,  ściana za projektorem czarna. Tak wyglądała scena z filmu w takiej adaptacji. Nie sugeruj się czarnymi pasami, ponieważ w formacie kinowym, obniżam obraz do dolnego pasa ekranu, a górny zasłaniam czarnym aksamitem. zdjęcie 1

Zdjęcie 2. Czarny aksamit w odległości 2,2 od ekranu na suficie, ścianach bocznych a na podłodze około 4 m.

IMG_2603.jpg

IMG_2589.jpg

W adaptacji z aksamitem dookoła ekranu pasy są niemalże tak czarne jak ramka ekranu. Zaznaczam, że ekran mam 0,8 gain.

Zwróć uwagę, na zdjęciu nr 1 widać dolną listwę obciążającą ekranu, na zdjęciu 2 już jej nie widać. W obu przypadkach pod ekranem jest aksamit, różnica to suit i ściany boczne.

To właśnie te jasne sceny powodują, że więcej światła odbija się od sufitu i wraca na ekran. Tak ja to widzę.

Tak przez ciekawość, w jakiej odległości siedzisz od 133"? Pytam bo ja też mam 133 z 2.6m. Mi szare pasy nie przeszkadzają bo z takiej odległości ich zwyczajnie nie widzę :)

Co jest Twoim źródłem? PC, BD? Możesz masz źle ustawione parametry sygnału? To oczywiście problemu nie rozwiąże ale ograniczy. Na pewno gain 1.2 nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem (szczesliwym?) Rs540. Sprzęt ma 500h i był wcześniej kalibrowany. Założyłem wczoraj nowe plotno na ekran ramowy 133". Adeo vision 1.2 (mam dedykowana ciemna salke, plotno było z myślą o hdr) i
Wszystko niby fajnie ładnie, ale jedno co mi na tą chwilę nie daje spokoju to pas, pod i nad obrazem. Testowalem wczoraj na Mandalorianie w 4k hdr i w ciemnych scenach jest super, duża różnica w stosunku do epsona 9400 (z tym że nie kalibrowany byl)
Za to w jasnych scenach, pasy już sa zdecydowanie szare a nie czarne. Czy to normalne? Czy jednak wymagana będzie ponowna kalibracja, tudzież pomimo kontrastu natywnego 130k:1 przy gain 1.2 i tak tak będzie (chociaz przykladajac probke adeo reference white 1.0 praktycznie nie widzę różnicy w czerni, widać dopiero przy szarym 0.9, ale hdr dostaje mocno w tylek).
Na pierwszej stronie tego watku sa fotki z roznych filmow i sie troche zmartwilem, bo tam wyglada to czarno czarno, ale ponizej jest tez fotka z epsona tej samej sceny i z fotek, to mi wyglada najlepiej (tak samo czarne jak reszta, a gwiazd swieci sie więcej i mocniej) - i doszedłem do wniosku że to zdjęcia muszą przeklamywac bo wiem jak świeci epson na żywo i tak czarny nie był nawet na moim plotnie 0.8 grey.
Ostatnie co mi zostaje, że jednak salka nie jest dostatecznie czarna...... (szary sufit, brazowe sciany, czarna sciana za projektorem) - sorki za burdel ale skonczylem robic o 3 w nocy
No i nie wiem co tu poczac.
20210220_092529.thumb.jpg.30bde793594f78474ead83cb64cef79f.jpg
I to ma być "czarna" salka kinowa?
Przynajmniej 2m od ekranu, sufit, ściany i podłoga, powinny wyglądać tak, jak ściana za ekranem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sebna napisał:

Tak przez ciekawość, w jakiej odległości siedzisz od 133"? Pytam bo ja też mam 133 z 2.6m.

To ja przez ciekawosc zapytam, ile osob siedzi w pierwszym rzedzie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak pamiętam, to mandalorian był masterowany do 150nitow tylko....
Chyba specjalnie do steamingu, tak nisko (bardzo słaby w nim był ten HDR).
Normalne filmy w HDR są na 1000nit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, binary napisał:

To ja przez ciekawosc zapytam, ile osob siedzi w pierwszym rzedzie? 

Trzy. Dlaczego pytasz? Nie ma drugiego rzędu swoją drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opus dzięki za te foty, roznica jest mega. Zostało mi jeszcze trochę tej farby, więc jeżeli się nie zepsula to jutro maluje sufit i sciany boczne.  Z podloga nie bardzo mam już co zrobić....

8 godzin temu, sebna napisał:

Tak przez ciekawość, w jakiej odległości siedzisz od 133"?

3.5m

Mandalorian z serwera NAS akurat lecial.

6 godzin temu, raf7705 napisał:

Napisałem ciemna - zdaje sobie sprawę że to nie jest jaskinia. Chciałem żeby to wyglądało trochę ciepło i przytulnie te parę lat temu. Wtedy mi nie przeszkadzało (nie zdawałem sobie sprawy, że to może być problem, przecież ludzie mają sprzet w białym salonie i żyja), ale przy projku tej klasy już tak. Widać trzeba będzie to poprawic.

Teraz to się w sumie boję nawet malowac... farbe wybralem kiedyś tak na oko, a zaraz się okaże, że jednak złej farby użyłem bo ma za duży stopień odbicia światła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzy. Dlaczego pytasz? Nie ma drugiego rzędu swoją drogą.
Bo wydaje mi sie ze to troche blisko, aby komfortowo ogarnąć detale na obu krawędziach ekranu, czy szybkie akcje przez osoby siedzace na brzegach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Opus dzięki za te foty, roznica jest mega. Zostało mi jeszcze trochę tej farby, więc jeżeli się nie zepsula to jutro maluje sufit i sciany boczne.  Z podloga nie bardzo mam już co zrobić....

Napisałem ciemna - zdaje sobie sprawę że to nie jest jaskinia. Chciałem żeby to wyglądało trochę ciepło i przytulnie te parę lat temu. Wtedy mi nie przeszkadzało (nie zdawałem sobie sprawy, że to może być problem, przecież ludzie mają sprzet w białym salonie i żyja), ale przy projku tej klasy już tak. Widać trzeba będzie to poprawic.

Teraz to się w sumie boję nawet malowac... farbe wybralem kiedyś tak na oko, a zaraz się okaże, że jednak złej farby użyłem bo ma za duży stopień odbicia światła

Na podłogę można położyć czarny dywanik, przed ekranem.

Farba trochę pomoże ale najlepszy jest czarny materiał (Black Velvet, Black Velour), coś w tym rodzaju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podłogi to sobie wymyslilem ze wlasnie rozloze sobie tam aksamit. Jak rozumiem na sufit i sciany zamiast farby też materiał ? Az taka będzie różnica ? Bo nie chce robić 2x tej samej roboty. Pomijam ze przymocowanie materiału do sufitu nie wydaje się prostym tematem (a na pewno wiąże się z dziurami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marcin Kopacz napisał:

Co do podłogi to sobie wymyslilem ze wlasnie rozloze sobie tam aksamit. Jak rozumiem na sufit i sciany zamiast farby też materiał ? Az taka będzie różnica ? Bo nie chce robić 2x tej samej roboty. Pomijam ze przymocowanie materiału do sufitu nie wydaje się prostym tematem (a na pewno wiąże się z dziurami)

Nie ma porównania! Wymalowałem pomieszczenie czarnym matem "kinowym" i sporo jednak odbija światła, głównie z czarnego sufitu.

Jeśli masz ochotę i możliwość, to dobry materiał będzie dużo lepszy. Może też jakiś rodzaj tapety natryskowej?

ps.

przestrzegam przed kupowaniem na ebay.uk materiału Velvet Material MVEL22 od użytkownika pepe_monty.

Kupiłem miesiąc temu i nie doszedł do PL. Brak kontaktu. Na szczęście ebay w jeden dzień, bez dodatkowych pytań uznał reklamację i zwrócił kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Materiał będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.

Jeśli chcesz, żeby to wyglądało estetycznie, to pasowało by materiał naciągnąć na jakąś płytę lub ramkę i tak przygotowane panele, przykręcić do ścian i sufitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra co za glupie hobby ;)

Człowiek ma osobna zaciemniona salke, ekran ramowy, super projektor a tu sie okazuje że jest w połowie drogi....

Teraz się okazuje, że to nawet nie jakis tam aksamit z allegro, tylko najlepiej triple velvet albo Devore, bo jak już coś robić to dobrze a nie znowu zrobić i się okaże że jest ok, ale mogło być lepiej. Oczywiście żaden z materiałów nie jest dostępny w Polsce, UK poza UE, USA podatki itp.

Do tego pewnie byłoby dobrze mieć jakieś przeslony (najlepiej automatyczne) żeby do ogladania filmów aksamit też zaslanial pasy, a do np gier się otwieral.

I najgorsze w tym wszystkim jest jeszcze to (poza kasa i czasem), ze do momentu ogarniecia tego wszystkiego, nie będę nic oglądał, bo będę miał z tyłu głowy że to wszystko nie wygląda tak jak powinno (jakby mogło) więc robię to źle, czyli lepiej poczekać, aż wszystko skoncze.....

Przy 9400 nie miałem takich rozkminek, działało a ja się cieszyłem. Mówiłem że głupie to hobby ? ;)

Ps. Jeszcze glupsze to akwarium morskie, gdyby ktoś miał za dużo czasu, zdrowia i pieniędzy to polecam :)

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest link do strony z materialem

https://www.tiaknightfabrics.co.uk/fabrics-c1/velvet-c17/micro-velvet-velour-fabric-luxuriously-soft-velvet-black-mvel22-bk-p3272

nie kupuj jakiegoś tam aksamitu ale właśnie ten. Mam dwa aksamitu, jeden z Niemiec drugi ten z linku powyżej. Jak je położę obok siebie, ten z niemiec jest szary, w opisie stało czarny:(. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie miałem pytac, czy ktoś ma może coś znalezionego w kontynentalnej Europie (zamiennik dostępny w Polsce?), bo już przegladam ebaye wszystkie i amazony....

Dobra żeby nie tracić czasu w niedzielę i zająć się jakaś robotą to tak, napisalem do 2 sklepow w PL czy coś mają ciekawego, czekam tutaj na jakieś info i jak się nic nie pojawi to zamawiam z usa triple velvet cena 7$ za m2 brzmi rozsadnie patrząc na ceny innych polecanych materiałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Marcin Kopacz napisał:

Do tego pewnie byłoby dobrze mieć jakieś przeslony (najlepiej automatyczne) żeby do ogladania filmów aksamit też zaslanial pasy, a do np gier się otwieral.

W kolejnej salce (kiedyś ;) ) chciałbym właśnie dołożyć taką funkcję.

Czy ktoś ma jakieś linki do fajnych rozwiązań dla przesłon/blend? Mnie interesują bardziej horyzontalne (do przesłonięcia pasa lub pasów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie miałem pytac, czy ktoś ma może coś znalezionego w kontynentalnej Europie (zamiennik dostępny w Polsce?), bo już przegladam ebaye wszystkie i amazony....
Dobra żeby nie tracić czasu w niedzielę i zająć się jakaś robotą to tak, napisalem do 2 sklepow w PL czy coś mają ciekawego, czekam tutaj na jakieś info i jak się nic nie pojawi to zamawiam z usa triple velvet cena 7$ za m2 brzmi rozsadnie patrząc na ceny innych polecanych materiałów.

Podpowiem Ci, że ja kupowałem w serwisie Alibaba z Chin, ( chyba u producenta).

Cena za materiał była bardzo dobra ale doszedł podatek i wysyłka samolotem (bardzo szybka, 3 dni chyba).
Ogólnie i tak wyszło taniej niż w UK.

W kolejnej salce (kiedyś  ) chciałbym właśnie dołożyć taką funkcję.
Czy ktoś ma jakieś linki do fajnych rozwiązań dla przesłon/blend? Mnie interesują bardziej horyzontalne (do przesłonięcia pasa lub pasów)
Lepiej kupić ekran w formacie kinowym i potem 16:9 wpisać w niego, można wtedy użyć zasłon po bokach, jak w kinie.

Chociaż, to zależy jaki format używasz najczęściej.
Ja bym tak zrobił, bo dla mnie format kinowy, to podstawa.

https://m.alibaba.com/product/1600051536980/Best-Quality-of-South-Korean-Micro.html?__sceneInfo=%7B%22cacheTime%22%3A%221800000%22%2C%22type%22%3A%22appDetailShare%22%7D

Tu kupiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, raf7705 napisał:

Przynajmniej 2m od ekranu, sufit, ściany i podłoga, powinny wyglądać tak, jak ściana za ekranem.

Pełna zgoda Raf,w takich warunkach jak za ekranem JVC pokazuje wszystkie swoje zalety ,oczywiście przy w pełni otwartej przysłonie i jasnych scenach nie ma nowy o całkowicie czarnych pasach ale w ciemnych jest już niemal z ramą ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ekran w formacie kinowym, pasy są poza ekranem, na czarnym materiale, to u mnie jak byś nie świecił, to pasów, nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi