hubio 415 Napisano 29 Marca 2019 2 minuty temu, user7878 napisał: Skoncz juz Hubio sie pogrążać. A gdzie wyczytales ze ja radzę koledze JVC? User naprawdę masz problemy z jęz polskim, ale chyba bardziej z tym, że czytasz po łebkach ! Na końcu mojego zdania był znak "?" co OZNACZA PYTANIE, A NIE TWIERDZENIE ! Więc odpowiadam - nigdzie nie wyczytałem - zadałem pytanie ! 2 minuty temu, user7878 napisał: To Ty wszystkim wciskasz Q9FN w kazdym niemal temacie i udowadniasz calemu swiatu jaki to masz najlepszy TV. Ja nikomu nic nie wciskam tylko piszę o parametrach tego TV, które są lepsze od innych, ale jednocześnie podkreślam, że to może mieć znikomy wpływ na codzienny odbiór... I może odpisz koledze na moje pytanie bo masz tutaj największą wiedzę w tym temacie... I zamiast się skupiać na mnie po prostu napisz szczerze i coś mu doradź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) Jak kolega ma plazme i w duszy mu gra prjektor to nie ma mu co na sile proponować LCD, nawet nie wiem jak dobrego Wg mnie 90 cali to taka min graniczna wartość dla projekcji, ale jakbym mial TV 65" to projektor nawet na te 90" bym pewnie brał do siebie, tym bardziej jesli sa warunki do projekcji, bo nie ukrywajmy jak celujesz (wg mnie słusznie) w JVC to ten prjektor pokazuje pazur jak masz odpowiednio przystosowany pokoj i lubisz klimaty kinowe. Warunki moga sie zmienic na lepsze, a wtedy prjektor pokaze wieksza przewage nad TV (przekatna ekranu). TV ok niby mozna i kupic 85 cali: z drugiej strony to jest cienka granica i TV sa juz naprawde w spoko konkurencyjnych do projekcji cenach i duzych przekatnych (link jak wyzej), niektore parametry TV sa nie do przeskoczenia na projektorze, ale klimatu takiego na pewno nie będzie jesli OLEDY 77 bylyby w bardziej przystepnych cenach, to wtedy wg mnie pozamiatane i na pewno doradzałbym oleda. swoja droga sam sie zaczajam na takowy ale z projektora na pewno nie zrezygnuję Edytowane 30 Marca 2019 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Marca 2019 No tak jeśli kolega kolega kocha plazmę i kinowy charakter to rzeczywiście powinien spróbować proja, nawet w 90'''... Ale czy jakiegoś OLEDA 77'' nie wyrwałby w cenie: proj+ekran+adaptacja ? Albo czy cena by nie była nie wiele niższa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 30 Marca 2019 12 godzin temu, hubio napisał: User problemy z jęz. polskim ? Piszę, że nie widziałem po czym ty się pytasz czy widziałem pod postem w którym o tym piszę ???? Napisałem w oparciu o co wysnułem takie, a nie inne wnioski... Ale w sumie to też nie widziałem nigdy na oczy Ziemi z kosmosu więc mogę się też mylić co do tego, że jest kulą... Na HBO jest dokument o płaskoziemcach... Jasne... Nie musi być Samsung, ale jakiś FALD od SONY np. Sony ZF9 ? Chodzi mi o to żebyś przemyślał temat... Ja wiem, że każdy kto nie miał proja marzy o tej wielkości... Ze mną było podobnie..., ale naprawdę z odległości 2,5m-2,8m nie obejmiesz wzrokiem całego ekranu... Powiem tak - pierwsze pół roku naprawdę się człowiek zachwyca, ma się wrażenie wielkiego ekranu, szczególnie po przesiadce z 65'' TV, jak było w moim przypadku, ale potem po prostu nie widzi się całego obrazu... Do tego obraz z TV jest znacznie lepszy jak by nie zaklinać rzeczywistości, wystarczy porównać parametry i pamiętaj co pisałem o Gmeru... Z odległości 2,5-2,8m po prostu 82'' całkowicie Ci styknie więc może lepiej wybrać tą opcję skoro masz mieć ekran tylko 90''... Z odległości 3,1m ciągle 100'' mogło by być za duże... Natomiast jak Ci się marzy przygoda z projem to oczywiście wybór JVC z tego wątku jest jedną z najlepszych opcji... Możesz jeszcze rozważyć SONY 4K.... Gdyby sprawa dotyczyła salki i wielkości 110-120'' to już zupełnie inna sprawa, ale przed tobą nie tylko samo kupno proja, ale ekranu jak i adaptacja pomieszczenia - zakładam, że pokoju... Czy naprawdę chcesz na co dzień żyć w pokoju pokrytym czarnym aksamitem ? No chyba, że masz możliwość wydzielenia pokoju na salkę i służącemu wyłącznie do oglądania filmów - wtedy to jeszcze inna sprawa. Jeśli ma być to tylko 90'' i w salonie to ja bym kupił 82'' jakiś FALD, a pewno cena by wyszła podobnie jak za to JVC+ekran+adaptacja..., ale nie o cenę się rozchodzi tylko też o wygodę i sens... W każdym razie napisz jak już na coś się zdecydujesz i każdy wybór będzie dobry bo to będzie Twój wybór... Pozdrawiam Właśnie tak jest . .. Drugi salon gościnny mam duży.. Ten pokój kinowy nietoperza(będzie, jest) to tylko do moich dziwadeł,,więc na codzień tam nie siedzę.. Tylko seanse, koncerty i filmy. Teraz pytanie Jaki gain ekranu na tak małą odległość ? nie lubię jak mi coś wali po oczach... w projektorze nie ma suwaka jasnosci?? itd.. Czyli jakby obraz okazał się za jasny jak go ściemnić? Coś mi się kojarzy że przesłoną..? Mam nadzieję że nie palnęłem jakiejś głupoty,jak tak to wybaczcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) 13 minut temu, Darulok napisał: Właśnie tak jest . .. Drugi salon gościnny mam duży.. Ten pokój kinowy nietoperza(będzie, jest) to tylko do moich dziwadeł,,więc na codzień tam nie siedzę.. Tylko seanse, koncerty i filmy. Teraz pytanie Jaki gain ekranu na tak małą odległość ? nie lubię jak mi coś wali po oczach... w projektorze nie ma suwaka jasnosci?? itd.. Czyli jakby obraz okazał się za jasny jak go ściemnić? Coś mi się kojarzy że przesłoną..? Mam nadzieję że nie palnęłem jakiejś głupoty,jak tak to wybaczcie Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi jak mawiał Forrest Gump... Gain to raczej nie dotyczy odległości tylko preferencji użytkownika i zaleceń co do samego proja... Ja mam biały, ale większość wybiera szary... Na pewno koledzy z wątku napiszą jakie jest zalecenie parowania tego proja do jakiego ekranu... Mi np. na szarym nie odpowiadała biel, była dla mnie za bardzo przyszarzona. Z ekranu białego jestem bardzo zadowolony... Oczywiście w proju jest jasność, kontrast itd w każdym proju... W BenQ jaki kiedyś miałem nie było koloru... W JVC masz ogromne możliwości regulacji wszystkiego... Jeśli możesz wygospodarować pokój na salkę i go zaadaptować, kochasz obraz z plazmy i kinowy nastrój to moim zdaniem, to JVC nawet w 90'' będzie dobrym wyborem... Edytowane 30 Marca 2019 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 30 Marca 2019 Właśnie tak jest . .. Drugi salon gościnny mam duży.. Ten pokój kinowy nietoperza(będzie, jest) to tylko do moich dziwadeł,,więc na codzień tam nie siedzę.. Tylko seanse, koncerty i filmy. Teraz pytanie Jaki gain ekranu na tak małą odległość ? nie lubię jak mi coś wali po oczach... w projektorze nie ma suwaka jasnosci?? itd.. Czyli jakby obraz okazał się za jasny jak go ściemnić? Coś mi się kojarzy że przesłoną..? Mam nadzieję że nie palnęłem jakiejś głupoty,jak tak to wybaczcie Tak. Manualną przysłonę ustawiasz na wartość jaka ci odpowiada i masz zmniejszoną ogólną siłę święcenia lampy. Nie mylić z przysłoną automatyczną, która się przymyka i otwiera, w zależności od wyświetlanej sceny. Hubio.Z 2.5m bez problemu oglądam ekran szerokości 290cm. Co odpowiadało by ok 128" w formacie 16:9.Twoje wywody o odległości komfortowego oglądania są bardzo subiektywne. Chyba każdy sam musi sobie sprawdzić co jest dla niego komfortowe. Ja mam możliwości postawić fotel od 0 m do 3.5m od ekranu a zwykle stawiam 2.5-2.8m od ekranu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 30 Marca 2019 Moim zdaniem obecnie do dedykowanego pomieszczenia niestosuje sie ekranu szarego. Przy użyciu białej powierzchni projekcyjnej (gain 1.0) spokojnie uzyskamy wzorcową jasność, wynoszącą 48cd/m2 i nie będzie problemu z jasnoscia przy ogladaniu HDR. Ponieważ rs540 ma regulowana jasność i dostosuje się idealnie do normy. Ponadto stosując szary ekran i gain poniżej 1.0 zmniejszasz diametralnie jasność efektów przy HDR. Przekonałem się na własnej skórze. Miałem kiedyś Kubera 0.8 g szarego z którego przez 7 lat byłem zadowolony. Przyszła zmiana projektora i chęć spróbowania zabawy z 4k hdr. Co się okazało po pomiarach, że szary ekran do sdr ekran był super ale do hdr się nie nadawał- zabił całą jasność. Musiałem go sprzedać i zakupiłem 1.0g reference white. Dlatego obecnie do dedykowanego pomieszczenia polecam od siebie biały.. ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) @Darulok ekran biały gain 1.0, tryb lampy LOW jak będzie za jasno w SDR ustawić manaualnie iris do jakiej wrtosci ma sie sciemniać. Suwak jasności tez jest Edytowane 30 Marca 2019 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Marca 2019 2 godziny temu, raf7705 napisał: Hubio. Z 2.5m bez problemu oglądam ekran szerokości 290cm. Co odpowiadało by ok 128" w formacie 16:9. Twoje wywody o odległości komfortowego oglądania są bardzo subiektywne. Chyba każdy sam musi sobie sprawdzić co jest dla niego komfortowe. Ja mam możliwości postawić fotel od 0 m do 3.5m od ekranu a zwykle stawiam 2.5-2.8m od ekranu. A ja się martwiłem, że przesadzam, że z odległości 2,5 m. mam 100'' No cóż raf nie wiem jak to robisz, że obejmujesz wzorkiem cały ekran 128'' z takiej odległości, ale moje gratulacje. Mnie na 100'' giną z pola widzenia brzegi przy 2,5m. Po prostu nie obejmuję wzrokiem całego ekranu... Tutaj dla kolegi Daroluk cenna informacja: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Niby MK rozdziela UHD i HD na zupełnie inne wartości, a jak się do tego np. ma scalowanie z BD do 4K ? Liczymy jak w UHD czy HD ? Zawsze się nad tym zastanawiałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 30 Marca 2019 Tak na oko to wychodzi że film z pasami w 90 calach ma wysokość powierzchni mojej 65 calowej plazmy wypełnionej na 100 procent.. + szersze boki wiadomo.. Myślę że to Wcale nie będzie za dużo.. Kurcze oby nie było za mało.B-) . Jestem na etapie szukania czarnego aksamitu na sufit.. Będą 3 listwy :na początku sufitu , środkek i koniec.. Do tego będę sszywaczem tapicerskim naciągał aksamit.. Bez malowania.... Jeśli tak jak piszą, efekt lepszy od farby to zaryzykuję..zresztą nie nawidzę malować ? triple black velvet niby ale ciężko znaleźć.. W UK mam coś velvetdevore czy jakoś tak ale cena 17 funciaków za metr.. ło matko 300E na sam sufit by wyszło .. Najlepiej by kupił metr zwyklego czarnego aksamitu i tamtego co niby najlepszy i porównał.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
burz 84 Napisano 31 Marca 2019 Dnia 29.03.2019 o 23:27, hubio napisał: ale naprawdę z odległości 2,5m-2,8m nie obejmiesz wzrokiem całego ekranu... Mam ekran 95 cali, oglądam z odległości 2,7 m i nie tylko obejmuję wzrokiem całość, ale chętnie zamieniłbym na ekran 100, a pewnie i 105 cali. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 31 Marca 2019 7 godzin temu, burz napisał: Mam ekran 95 cali, oglądam z odległości 2,7 m i nie tylko obejmuję wzrokiem całość, ale chętnie zamieniłbym na ekran 100, a pewnie i 105 cali. Nie wiem jak wy to robicie... Ale cieszcie się... Dobry test na to czy faktycznie obejmuje się cały obraz to obejrzeć z 5 min filmu i spróbować sobie przypomnieć co było po samych bokach sceny np. elementy scenografii, ubioru i potem się cofnąć i sprawdzić... Trzeba oczywiście oglądać jak zwykle a nie boki... Ja z odległości 2,5m pełne 16:9 nie obejmuję w całości, gdzieś z 10-15% mi umyka, w panoramicznym 2,35:1 tak z 5% mi ucieka... Tak oczywiście na oko piszę bo dokładnie nie wiem, ale wiem na pewno, że nie widzę wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 31 Marca 2019 Jest to możliwe. Że się nie ogarnia w każdym momencie wszystkiego. Ale.. Czy za każdym razem ogarniacie napisy. Wszystkie. Nic wam nie umyka? Wydaje mi się, że to po prostu normalne. Nie raz przy normalnej przekątnej i lektorze coś umknie. I co z tego. Ja mogę czegoś nie przyuważyć ale mogę patrzeć na 120" z 2,5/3m. Mam to gdzieś. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 31 Marca 2019 Nie ma problemu z napisami. Jedyny problem to posadzic tak blisko od ekranu (2,7m/115") 3 albo 4 osoby i to nie tylko z obrazem ale i z audio. 1 czy 2 ok ale przy wiekszej liczbie widzow tylko te w srodku maja optymalne warunki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 1 Kwietnia 2019 Aaa, to może być problem.Ale mnie nie dotyczy.Kino jednoosobowe W porywach do dwóch osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) 11 godzin temu, STELVIO napisał: Jest to możliwe. Że się nie ogarnia w każdym momencie wszystkiego. Ale.. Czy za każdym razem ogarniacie napisy. Wszystkie. Nic wam nie umyka? Wydaje mi się, że to po prostu normalne. Nie raz przy normalnej przekątnej i lektorze coś umknie. I co z tego. Ja mogę czegoś nie przyuważyć ale mogę patrzeć na 120" z 2,5/3m. Mam to gdzieś. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka najlepiej wylaczyc napisy, wtedy nic nie bedzie umykać nic sie nie poradzi, szczegolnie przy 8k to bedzie sie siedziało z nosem w ekranie. 3 godziny temu, raf7705 napisał: Aaa, to może być problem. Ale mnie nie dotyczy. Kino jednoosobowe W porywach do dwóch osób. sala VIP dyrektor kina i nikt wiecej ? Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 1 Kwietnia 2019 Przynajmniej nikt mu nie chlipie, nie siorpi, nie chrupie ani nie wychodzi co chwila do wc przed oczami w najważniejszych momentach filmu..? Co do odległości moich oczu od ekranu to są oddalone 3.7m do 131" i jest super. Było kilka osób z forum u mnie i nikt nie stwierdził że obraz jest za duży a wręcz przeciwnie jest w sam raz..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 1 Kwietnia 2019 Dziś stwierdziłem że dodatkowy ram w NASie, się tylko marnuje. Wsadziłem mu 8Gb a nie widziałem nigdy, żeby używał więcej niż 25%, czli 2Gb.Dziwne to zachowanie.Odsyłam te 8Gb do Amazona a w to miejsce kupiłem już kabelek HDMI optyczny 15m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 7 Kwietnia 2019 Dnia 30.03.2019 o 16:17, hubio napisał: A ja się martwiłem, że przesadzam, że z odległości 2,5 m. mam 100'' No cóż raf nie wiem jak to robisz, że obejmujesz wzorkiem cały ekran 128'' z takiej odległości, ale moje gratulacje. Mnie na 100'' giną z pola widzenia brzegi przy 2,5m. Po prostu nie obejmuję wzrokiem całego ekranu... Tutaj dla kolegi Daroluk cenna informacja: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Niby MK rozdziela UHD i HD na zupełnie inne wartości, a jak się do tego np. ma scalowanie z BD do 4K ? Liczymy jak w UHD czy HD ? Zawsze się nad tym zastanawiałem... Drogi Hubio, właśnie o to chodzi, żeby "nie obejmować"!!! Widzenie peryferyjne to immanentna cecha, widzenia w realu. Tak więc im więcej widzenia "peryferyjnego", tym wrażenia z projekcji są bardziej realistyczne!!! Innymi słowy, im bardziej staramy się "obejmować wzrokiem" cały ekran, tym bardziej wracamy do czasów PRL i oglądania 20 calowego telewizora z 3 metrów(z zapartym tchem, lub zaparciem)!!! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 7 Kwietnia 2019 35 minut temu, Filutek napisał: Drogi Hubio, właśnie o to chodzi, żeby "nie obejmować"!!! Widzenie peryferyjne to immanentna cecha, widzenia w realu. Tak więc im więcej widzenia "peryferyjnego", tym wrażenia z projekcji są bardziej realistyczne!!! Innymi słowy, im bardziej staramy się "obejmować wzrokiem" cały ekran, tym bardziej wracamy do czasów PRL i oglądania 20 calowego telewizora z 3 metrów(z zapartym tchem, lub zaparciem)!!! Ale nawet widzenie peryferyjne ma swój limit... I jak się nie obejmuje całym wzrokiem ekranu to chyba ucieka nam coś co chciał przekazać reżyser. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 7 Kwietnia 2019 4 minuty temu, hubio napisał: Ale nawet widzenie peryferyjne ma swój limit... I jak się nie obejmuje całym wzrokiem ekranu to chyba ucieka nam coś co chciał przekazać reżyser. Reżyser powinien doskonale wiedzieć co chce pokazać i jak. Ma zresztą operatorów kamer, którzy za to odpowiadają. Zapewniam Ciebie, że Obaj wiedzą, że nie robią filmu, do oglądania na TV w 24 calach z odległości 3 metrów jak w PRL. BTW Pamiętasz jak wygląda Świat oglądany przez "dziurkę od klucza"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 7 Kwietnia 2019 Witam. Zdaję sobie sprawę, że to nie koniecznie na temat ale zbiór fachowców w tym temacie widzę jest ogromny. Nie ulega wątpliwości, że Jvc 540/7900 jest lepszy w paru aspektach od Epsona 9400. I jest także droższy na dzień dzisiejszy o jakieś 5tyś. Moje pytanie czy Jvc x-5900 także będzie lepszy od Epsona 9400? Cena taka sama. Czy ktoś miał styczność z tym sprzętem?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaReasumując czy różnica między jvc 7900 a 5900 będzie warta 5tyś zł?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 8 Kwietnia 2019 "Reasumując", to zadałeś dwa różne pytania. 1. Czy X5900 jest lepsze od tw9400?2. Czy warto dopłacić 5tys do X7900? Odp1.Tu bym chyba wybrał Epsona. Odp2.Jak jest kasa, to warto, moim zdaniem.Tylko jeden warunek. Ciemnica 100% w pokoju.Najlepiej wszystko na czarno, żeby zobaczyć ten super kontrast w JVC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 8 Kwietnia 2019 W sumie jak ktoś ma kasę to nie będzie się zastanawiał. Ale jak ktoś celuje w pułap Epsona 9400 to za tą samą wartość może mieć już Jvc. Nie mogłem nigdzie znaleźć takiego porównania. Przynajmniej po polsku. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 8 Kwietnia 2019 @STELVIO ja bym w ogóle nie kupował projektora bo one wyginą jak dinozaury albo amiga Za 2-3 lata będą już prawdopodobnie TV 100'' w tych samych pieniądzach no chyba, że masz możliwość zamontowania większego ekranu niż 100'' lub/i kochasz klimat projekcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach