Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

A najbardziej mnie zastanawiają ludzie którzy ustawiają jasność/kontrast matrycy w oparciu o sceny z filmów/gier a nie w oparciu o plansze testowe a później dziwota , że albo ucina detale/pokazuje się zdecydowana szarość.

Jakie plansze i jak z nich korzystać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minutes ago, Zykfyr said:

Czy przypadkiem nie nastąpiło to po  pierwszej automatycznej kompensacji? U mnie i u paru osób u których była np. wymieniana matryca , plansza 5% grey przed pierwszą kompensacja była zbyt bliska czerni (nawet kiedyś wrzucałem zdjęcia w tym wątku tuż po wymianie matrycy ale przed jej pierwszą kompensacja).

Musiało to nastąpić po pierwszej lub drugiej kompensacji. W każdym razie ten problem mam chyba z głowy.

Natomiast rozmywanie jasnych elementów otoczenia to problem, o którym nigdzie wcześniej nie czytałem w kontekście oledów. Nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny. TV w trybie gry nie ma opcji które miałyby na to wpływ (upłynniacz już sprawdzałem). Dziwna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kamil01 napisał:

co sądzicie o wzięciu B7 lub B8?

Nie kupisz już nowego B7 i niedługo skończą się również B8. Dla Twoich zastosowań możesz rozważać LG lub Panasonica.

11 godzin temu, Mat Wu napisał:

Koleś tutaj perfekcyjnie przedstawia na czym polega problem oledów, chcesz mieć perfekcyjna czerń ?

No tak Quantum Apotheosis to największy hejter oledów w sieci. Fanboy Samsunga, jak słusznie zauważyl @Zykfyr. Większość informacji jest przesadzona lub nieprawdziwa. @Mat Wu nie pisz bzdur o "problemie oledów" z czernią. Problemem oledów jest potencjalna możliwość wypalenia przy wyświetlaniu statycznych obrazów, płynność przy matreiałach 24p, bo matryca ma natychmiastowy czas reakcji, a wszystkie pozostałe cechy górują nad lcd. Studia filmowe używają oled do masteringu filmów.

Przypomnę Wam taki mało istotny fakt - w telefonach wszyscy najwięksi producenci w topowych modelach stosują oled. Nawet Samsung, który nie ma technologii taniej produkcji dużych paneli. Rozumiem, że lada moment recenzje nowej serii i musicie rozbudować trolprofile ale nie przesadzajcie.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, fio2 napisał:

niedługo skończą się również B8.

Tak szczerze to wątpię żeby zaprzestali produkcji przed premierą B9 (a ta ma się odbyć chyba w okolicach czerwca), chyba że będą chcieli tym B9 od razu zalać rynek i wprowadzić go w atrakcyjnej cenie (co przekładałoby się chyba na jakieś 5500 na start bez promocji, 8000 za 65").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkcja pełnych modeli 2018 raczej już jest zakończona.

Ekonomicznie jest to nieuzasadnione aby produkować oba modele jednocześnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwis lg poinformował mnie ze wymienia mi mojego b7 na b8, jakie sa wasze wrazenia na temat b8 dobry tv ?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lukasz19900.90 napisał:

serwis lg poinformował mnie ze wymienia mi mojego b7 na b8, jakie sa wasze wrazenia na temat b8 dobry tv ?

Wystarczy poczytac, 85 stron jest na temat B8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raus napisał:

Tak szczerze to wątpię żeby zaprzestali produkcji przed premierą B9 (a ta ma się odbyć chyba w okolicach czerwca), chyba że będą chcieli tym B9 od razu zalać rynek i wprowadzić go w atrakcyjnej cenie (co przekładałoby się chyba na jakieś 5500 na start bez promocji, 8000 za 65").

Zadzwoń do Mławy to sie dowiesz. Montownie elektroniki w Europie porą wiosenną mają postoje czyli tzw "niski sezon". Wtedy właśnie dochodzi do zmiany lineupów na liniach montażowych. Produkcja B8 nawet jeśli nie jest jeszcze zakończona to na pewno ostatnie egzemplarze zejdą z linii do końca tego miesiąca.

Edytowane przez Waldo94
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria 8 jest już nieprodukowana bo linie montażowe zajęła seria 9.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Mr Homebody napisał:

np. w scenach nocnych w grze Infamous dostrzegalność detali scenerii nie jest idealna.

Ta gra ma akurat skopany HDR, w którymś patchu po skargach graczy dodali dodatkowy suwaczek odpowiadający za jasność w tym trybie czy coś w tym stylu, ale niewiele on pomaga.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badając rzekomy problem rozmycia jasnych elementów otoczenia w grze Infamous Second Son postanowiłem uruchomić ją na moim starym 32-calowym samsungu C650. Jak się okazuje na nim sytuacja jest identyczna. W nocnych scenach przy obracaniu kamery na boki wszystkie źródła światła, lampy, neony itd. rozmazują się i stają ekstremalnie jaskrawe. Najwidoczniej ta gra po prostu tak ma, na mniejszym ekranie po prostu nie rzucało się to w oczy. Nie jest to więc wada mojego oleda B8. 

1 hour ago, Mierzwiak said:

Ta gra ma akurat skopany HDR, w którymś patchu po skargach graczy dodali dodatkowy suwaczek odpowiadający za jasność w tym trybie czy coś w tym stylu, ale niewiele on pomaga.

To prawda. Wyłączenie efektu HDR zwiększa czytelność otoczenia. Jak widać HDR nie zawsze poprawia jakość obrazu a czasami wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, fio2 napisał:

Nie kupisz już nowego B7 i niedługo skończą się również B8. Dla Twoich zastosowań możesz rozważać LG lub Panasonica.

czyli najlepiej w poszukiwaniu dobrej sztuki zabierać się za B9 jak wyjdzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć. B9 pojawi się na pewno w wysokich cenach, więc jeżeli jesteś zdecydowany i nie zależy Ci na nowych funkcjach to jeszcze zdążysz z nowym B8.

Jeżeli kształtowanie się poziomu cen w tym roku będzie podobne do lat ubiegłych to rozsądnych poziomów można się spodziewać dopiero w okolicach czarnego piątku (oczywiście jeżeli cena ma dla Ciebie znaczenie).

Edytowane przez fio2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego wynika brak możliwości zmiany proporcji ekranu na niektórych produkcjach Netflix? Kwestia Netflixa, produkcji filmu czy TV?
Muszę się męczyć z ta czarna ramką, a człowiek nie po to kupuje tyle cali by mu je zmniejszali ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z czego wynika brak możliwości zmiany proporcji ekranu na niektórych produkcjach Netflix? Kwestia Netflixa, produkcji filmu czy TV?
Muszę się męczyć z ta czarna ramką, a człowiek nie po to kupuje tyle cali by mu je zmniejszali ;-)
dajesz opcje , proporcje ekramu , zoom we wszystkich stronach

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi właśnie o to, że na niektórych produkcjach ta opcja jest zablokowana. Jest tylko 'oryginal'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kKadajo napisał:

Seria 8 jest już nieprodukowana bo linie montażowe zajęła seria 9.

Trochę się nie spodziewałem. Ciekawe czy nowa seria będzie miała jakieś poprawki w samym panelu (wyższą jasność, lepszą jednorodność).

Ale skoro tak jest i B9 ma sie pojawić za 1,5-2 miesiące to (jeśli już je tłuką) zapewne wrzucą na rynek dużą ilość i cena może być całkiem przyjazna. Pewnie nie tak niska jak B8 w promocji, ale wyraźnie niższa niż B8 na start.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, lukasz19900.90 napisał:
12 godzin temu, Brumbee napisał:
Muszę się męczyć z ta czarna ramką, a człowiek nie po to kupuje tyle cali by mu je zmniejszali ?

dajesz opcje , proporcje ekramu , zoom we wszystkich stronach

Taaa i znika ci czarny pas z góry i z dołu ale w zamian to przycina/tracisz obraz w pionie po prawej i lewej stronie. Pasy(góra i dół) to oczywiście produkcja filmu i tyle.Ciekawie jest np. w Aquaman w UHD gdzie przez pierwsze naście minut są pasy góra/dół a później obraz jest już na cały ekran ;)

Edytowane przez Zykfyr
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Mój nowy B8 jest zauważalnie wolniejszy od poprzedniego egzemplarza jeśli chodzi o działanie interfejsu. Chodzi tu np. o szybkość rozwijania listy opcji po prawej stronie ekranu. W poprzednim B8 lista rozwijała się natychmiast a w obecnym najpierw pojawia się okrągłe pole X na górze a dopiero po chwili rozwija się reszta opcji. W paru innych miejscach też ma swoistego "laga".  

Resetowania TV już próbowałem lecz nic to nie zmienia. Różnica nie jest bardzo duża i pewnie nie zwróciłbym na to uwagi gdyby nie porównanie z poprzednim egzemplarzem. Też tak macie? Niby drobnostka ale zastanawiam się czy nie są to symptomy problemów z podzespołami. A może w obrębie tych samych modeli są jakieś różnice w detalach montowanych podzespołów? ?

Co więcej, poprzedni B8 znajdował aktualizację do wersji bodajże 04.10.36. Obecny nie znajduje żadnej aktualizacji i zatrzymał się na startowym 04.10.35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.04.2019 o 19:22, kKadajo napisał:

Ludzie, zamiast płakać jaki to Oled jest zły i wylewać swoje żale na tym forum spożytkujcie ten czas na naukę podstaw ustawienia obrazu. Dosłownie wystarczy godzina aby nauczyć się podstawowej kalibracji obrazu.

P.s. 1- nie ma czegoś takiego jak czerń absolutna.

P.s. 2 - 99% problemów które tu wypisujcie wynika z waszej niewiedzy a nie technologii Oled.

Zgadzam się.

Dnia 21.04.2019 o 19:09, Mr Homebody napisał:

Ja już chyba podziękuję oledom. Dzisiaj przetestowałem B8 grając w Infamous Second Son na PS 4. Nocna sceneria to jedna wielka czarna plama. Praktycznie nie da się grać, w ogóle nie widać szczegółów otoczenia. Nie pomaga grzebanie w opcjach, wpływanie na kontrast, włączanie / wyłączanie HDR. Jedynym rozwiązaniem jest podbijanie jasności co jest bezsensowne gdyż prowadzi do utraty owej legendarnej czerni absolutnej.

Wiem, że niżej napisałeś że problem się częściowo rozwiązał, ale piszę to dla potomnych: kluczowym parametrem, który ludzie w 50% źle ustawiają na każdym telewizorze jest RGB Range. W LG to się nazywa 'Poziom czerni'. W konsoli PS4 masz 'Zakres RGB'. Ta opcja ma dwie wartości: full (0-255), limited (16-235), czasami jeszcze jest 'auto' które działa jak chce. Kluczowe info:

• Trzeba to ustawić na telewizorze i konsoli (albo innym źródle obrazu) TAK SAMO. Tylko wtedy kolory będą poprawne, detale nie będą znikać
  • Ponieważ opcja ma dwie wartości, są dwa urządzenia, więc istnieją 4 kombinacje ustawień, tylko 2 z nich są prawidłowe. Jest aż 50% szansy, że to będzie skopane.
  • Na LG Poziom czerni: Wysoki to jest Zakres RGB w konsoli PS4: Pełny. Analogicznie na LG Poziom czerni: niski to w PS4: Ograniczony
  • Na LG w trybie SDR i HDR trzeba to ustawić OSOBNO i PRAWIDŁOWO w obu trybach

Jak jeszcze raz przeczytam, że ktoś na oledzie miał problem z wypranymi kolorami, albo detalami w czerni, przesiadł się na średnią półkę LCD i problemu nie ma to mnie szlag trafi. Człowieku - polepszyło się na LCD bo przez przypadek tą opcję tam miałeś domyślnie ustawioną tak samo jak na konsoli, albo ustawiłeś ją nieświadomie prawidłowo!

• Plusik 5
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Jak jeszcze raz przeczytam, że ktoś na oledzie miał problem z wypranymi kolorami, albo detalami w czerni, przesiadł się na średnią półkę LCD i problemu nie ma to mnie szlag trafi.

To ubierz zbroję, bo zaraz trole i myślący inaczej cię napadną;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Jak jeszcze raz przeczytam, że ktoś na oledzie miał problem z wypranymi kolorami, albo detalami w czerni,

No to jak to zrobić z dekoderem nc plus? Przecież dwa najnowsze odcinki Gry o Tron to był dramat w czerniach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Marek85 napisał:

No to jak to zrobić z dekoderem nc plus? Przecież dwa najnowsze odcinki Gry o Tron to był dramat w czerniach :(

Nie oglądać niczego z HBO! To zaprzeczenie jakości i na żadnym tv nie będzie dobrze wyglądało.

Jak masz możliwość, to obejrzyj (ściągnij) wersje z amazon i wszystko zrozumiesz.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi