Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Barnaba said:

U mnie w trybie "kino" (fabryczny) wersja z amazon wygląda tak: 

@Barnaba, jaki to TV? 65B8? Jakość jest zdecydowanie lepsza względem HBO czy nawet .mkv 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, efel napisał:

więc niech kolega potwierdzi na czym to oglądał 

Materiał z Amazona, ale ze słabszym bitrate'm (3000 kb/s) zbliżonym do HBO GO.

To może być przyczyna.

Z drugiej strony  jak porównywałem tv (fz800, c8, af9) przed  zakupem, to c8 radziło sobie najsłabiej w tym temacie.

Różnica nie była  tak drastyczna jak tu, ale widoczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeżywacie... HBO Go miało gównianą kompresję i artefakty na QLEDzie Samsunga i ma je dalej na OLEDzie. Rozwodzenie się nad tym uważam za stratę czasu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klu16 napisał:

@Barnaba, jaki to TV? 65B8? Jakość jest zdecydowanie lepsza względem HBO czy nawet .mkv 1080p.

55B8 z ostatniej promocji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Groszek napisał:

Materiał z Amazona, ale ze słabszym bitrate'm (3000 kb/s) zbliżonym do HBO GO.

To może być przyczyna.

Z drugiej strony  jak porównywałem tv (fz800, c8, af9) przed  zakupem, to c8 radziło sobie najsłabiej w tym temacie.

Różnica nie była  tak drastyczna jak tu, ale widoczna.

W temacie oglądania materiałów z kiepskich źródeł dodam swój grosz. Zapuściłem tą scenę z Gry o tron o której tutaj mówicie. Źródło: 'jakiś' plik z torrentów, odtwarzacz: mój HTPC, telewizor LG B7. Plik ma przepływność wideo niby koło 6000 kb, ale na bank źródło było gorsze, a ktoś tylko ripując go ustawił zbyt wysokie parametry. Generalnie wygląda to mega kiepsko i chyba poczekam aż będę mógł obejrzeć ten serial gdzieś w lepszej jakości. Banding poraża, w realu wygląda to jeszcze gorzej niż na tym zdjęciu:

got_deblur_off.thumb.jpg.c4608ff558e503931b7d49e7132e5bdf.jpg

B7 nie ma funkcji łagodnej gradacji, ale madVR którego używam do oglądania filmów ma. Ustawienie opcji 'debanding' na poziom wysoki daje taki efekt:

got_deblur_on.thumb.jpg.0dca7cadc17ee0f5a6c53c14438b744b.jpg

Poprawa tego aspektu obrazu jest dramatyczna, natomiast trochę tracimy na detalach, co jest nieuniknione przy tego typu algorytmach. Dodatkowo madVR oferuje sporo innych polepszaczy obrazu angażując do processingu kartę grafiki i rozgrzewając ją do czerwoności. Największą zaletą jest to, że mamy pełną kontrolę nad wszystkimi ustawieniami i mając trochę wiedzy można naprawdę sporo uzyskać w kwestii poprawy jakości. 

Przykład ze strony autora

oryginał:

CastleBilinear.png

Przetworzony:

CastleNGU.png

Reasumując:

W wątkach o C8 trwa dyskusja o błędzie w najnowszym firmware, który popsuł łagodną gradację. Nie trzeba mieć TV z tą funkcją żeby wycisnąć z kiepskich źródeł coś, co da się oglądać. Dam sobie rękę uciąć, że nawet processing Sony wymięka, bo w takich kwestiach fizyki nie oszukasz: liczy się czysta moc obliczeniowa, której scalak wlutowany w TV ma niewiele. 

Najtańszy oled z procesorem obrazu na węgiel i parę, też da radę, pod warunkiem że ma się kartę grafiki z wolnymi kilkoma teraflopami.

• Dzięki 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, efel napisał:

W temacie oglądania materiałów z kiepskich źródeł dodam swój grosz. Zapuściłem tą scenę z Gry o tron o której tutaj mówicie. Źródło: 'jakiś' plik z torrentów, odtwarzacz: mój HTPC, telewizor LG B7. Plik ma przepływność wideo niby koło 6000 kb, ale na bank źródło było gorsze, a ktoś tylko ripując go ustawił zbyt wysokie parametry. Generalnie wygląda to mega kiepsko i chyba poczekam aż będę mógł obejrzeć ten serial gdzieś w lepszej jakości. Banding poraża, w realu wygląda to jeszcze gorzej niż na tym zdjęciu:

Podejrzewam, że to rip z Amazona (brak loga) ok 6500kb/s. Więc ten "jakiś" rip może być sporo lepszy od HBO GO ;). Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia z momentem o którym rozmawialiśmy.

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju polepszacze, nie używam ich (chyba, że podczas moich laickich testów, do sprawdzenia działania ;)), bo zazwyczaj poprawa odbywa się kosztem innego aspektu obrazu - cudów nie ma. Zdjęcie z GoT które załączyłem jest zrobione z wyłączonymi wszystkimi polepszaczami.

Abstrahując już od tego wszystkiego, to oglądam w zdecydowanej większości materiały w 4k, lub fhd. Sytuacja jak ta o której rozmawiamy zdarza się sporadycznie. Choć jak już się zdarzy to nie boli, tak jak na innych tv. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Groszek napisał:

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju polepszacze, nie używam ich (chyba, że podczas moich laickich testów, do sprawdzenia działania ;)), bo zazwyczaj poprawa odbywa się kosztem innego aspektu obrazu - cudów nie ma

Tu się nie zgodzę. Cuda są, np wyostrzanie które robi madVR pozbawione jest praktycznie artefaktów, albo wysokiej jakości dithering, albo redukcja szumów. To wszystko jednak kosztuje sporo mocy obliczeniowej. Oczywiście najlepiej oglądać materiały 4K, natomiast nawet stosunkowo dobrej jakości FHD na madVR potrafi wyglądać jeszcze lepiej i zbliża się jakościowo do 4K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

efel - widzę, że chadzamy podobnymi ścieżkami ;)

W HBO z nc+ cała ta scena z Jonem była tragiczna, z Amazona zresztą niewiele lepiej. Sprawdziłem więc wczoraj ten amazonowy plik na kompie w madVR z aktywnym debandingiem i jest duża poprawa i da się to w miarę obejrzeć bez większego zgrzytania zębami. Następne odcinki tylko tym sposobem będę oglądał - trzeba sobie jakoś radzić póki nie ma ostatniego sezonu na BD/UHD BD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

@misfit

a jakie karty macie do wsparcia poprawy w madVR? gtx970 starczy?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak nieśmiało dopytam o ten madVR, Panowie... ;) TV musi być bezpośrednio podpięty pod PC, aby to działało? Jeśli dobrze rozumiem to odcinek jest lokalnie przetwarzany/renderowany na PC i obraz wysyłany jest na TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaus71 - debanding na high to nawet nie najnowszy zintegrowany układ graficzny uciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, misfit napisał:

klaus71 - debanding na high to nawet nie najnowszy zintegrowany układ graficzny uciągnie.

a tak idąc po całości? z tym wyostrzaniem i np. upłynnnianiem z 1080p24

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wyostrzanie/wygładzanie obrazu nie bawię się. Debanding mam standardowo ustawiony na niski, ale dla tego typu beznadziejnych przypadków daję na maxa.
Upłynniacza w madVR bazującego na interpolacji klatek nie ma, opcja smooth motion to tzw. frame blending i pomaga przede wszystkim na tych wyświetlaczach, które dla 24fps stosują 3-2 pulldown.

Jeśli ktoś chce zaszaleć i wybrać najbardziej zaawansowane algorytmy wyostrzania i skalowania obrazu z SD czy 720p/1080p do 2160p to nawet GTX 1060 może być za mało :)
Wszystko da się jednak tak skonfigurować aby nawet na Celeronowym zintegrowanym układzie nie było gubienia klatek z aktywną opcją debandingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, klaus71 napisał:

a tak idąc po całości? z tym wyostrzaniem i np. upłynnnianiem z 1080p24

madVR zje wszystko co mu dasz, łącznie z 2080 Ti. Zależy jakich opcji chcesz używać i z jaką jakością. Ja mam 1080 Ti i z lenistwa mam jeden profil do oglądania 1080p  i 4K, większość opcji skalujących mam na high, ale wszystkiego nie da rady włączyć, bo gubi klatki. Czasami chciałbym włączyć jeszcze noise reduction, które ładnie potrafi pozbyć się tego [beep]go ziarna, które czasami przeszkadza w serialach od Marvela, ale nie da rady - przy moich ustawieniach ta opcja już jest za droga. Kiedyś jak będę miał czas to się jeszcze pobawię i zrobię osobne profile dla osobnych typów zastosowań. 

51 minut temu, klu16 napisał:

Tak nieśmiało dopytam o ten madVR, Panowie... ;) TV musi być bezpośrednio podpięty pod PC, aby to działało? Jeśli dobrze rozumiem to odcinek jest lokalnie przetwarzany/renderowany na PC i obraz wysyłany jest na TV?

PC jest odtwarzaczem. Musi być podłączony do TV za pomocą HDMI. Plik musisz mieć gdzieś na dysku, odtwarzasz go programem kompatybilnym z madVR np MPC HC. MadVR to jest renderer, czyli ostatni element w procesie dekodowania filmu 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem rozwiązanie na problem ze scena z gry o tron. Robimy krok po kroku : 1. Wyciągamy wtyczkę z kontaktu 

2. Pakujemy tv do kartonu 

3. Zamawiamy kuriera 

4. Przekazujemy przesyłkę kurierowi

5. Zapominamy o czymś takim jak tv i życie staje się piękniejsze.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

W wątkach o C8 trwa dyskusja o błędzie w najnowszym firmware, który popsuł łagodną gradację. Nie trzeba mieć TV z tą funkcją żeby wycisnąć z kiepskich źródeł coś, co da się oglądać. Dam sobie rękę uciąć, że nawet processing Sony wymięka, bo w takich kwestiach fizyki nie oszukasz: liczy się czysta moc obliczeniowa, której scalak wlutowany w TV ma niewiele. 

Najtańszy oled z procesorem obrazu na węgiel i parę, też da radę, pod warunkiem że ma się kartę grafiki z wolnymi kilkoma teraflopami.

A nie prościej zapodać legalne dobre żródło?

Lub zmienić LG na Panasonic lub Sony?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, gangi007 napisał:

A nie prościej zapodać legalne dobre żródło?

Lub zmienić LG na Panasonic lub Sony?

Legalny HBO GO jest koszmarnej jakości. Sony może się wykazać łagodną gradacją, ale cudów nie uzyskasz przy słabym źródle. W Panasonicu nie ma już żadnych wspomagaczy, więc będzie porównywalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Legalny HBO GO jest koszmarnej jakości.

To niesamowite jak HBO nas robi w balona, ale nawet bardziej niesamowite jest to, jak mało się o tym mówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się nie zgodzę. Cuda są, np wyostrzanie które robi madVR pozbawione jest praktycznie artefaktów, albo wysokiej jakości dithering, albo redukcja szumów. To wszystko jednak kosztuje sporo mocy obliczeniowej. Oczywiście najlepiej oglądać materiały 4K, natomiast nawet stosunkowo dobrej jakości FHD na madVR potrafi wyglądać jeszcze lepiej i zbliża się jakościowo do 4K

Staram się nie generalizować dlatego napisałem " zazwyczaj poprawa odbywa się kosztem innego aspektu obrazu". Mam "otwarty umysł" na różne rozwiązania, ale wszystko staram się zweryfikować samemu. ;) Dlatego przy wyborze tv zadałem sobie sporo trudu (choć dla mnie to dobra zabawa :) ) porównując u siebie C8, fz800, af9 oraz ledowe q9fn i zf9, wybierając najlepszy dla mnie ekran.

Nie znam rozwiązania z madVR. Z moich doświadczeń (amatora - pasjonata ;) ) wynika, że zazwyczaj jest coś za coś. Czasami użycie jakiegoś poprawiacza  jest kompromisem i mniejszym złem.

Do mojego użytkowania jest to raczej ciekawostka, w zdecydowanej większości korzystam ze źródeł najwyższej jakości, ale jeśli  tak dobrze działa ten madVR to super. Ciekawy jestem jakie zdanie na ten temat (czy są to faktycznie same plusy przy zastosowaniu madVR), mają profesjonaliści @Maciej Koper i @Gmeru.

Edytowane przez Groszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, fio2 napisał:

Legalny HBO GO jest koszmarnej jakości.

Posiadam tylko Netflixa.Filmy w HD na Sony A1 wyglądają bardzo dobrze.Z płyt BR 1080p na Xbox one X jestem BARDZO zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gangi007 napisał:

Posiadam tylko Netflixa.Filmy w HD na Sony A1 wyglądają bardzo dobrze.Z płyt BR 1080p na Xbox one X jestem BARDZO zadowolony.

A jak wygląda u Ciebie na A1 np film Cube albo Chłopcy z ferajny w porównaniu do Gladiatora na Netlix? Bo u mnie na B8 Gladiator super ale pozostałe dwa słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni temu odpuściłem Netflixa,dopiero w październiku wracam.Jedynie w Nawiedzonym Domu i El Chapo w kilku odcinkach w szarościach widziałem niedoskonałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienić język napisów na amazon prime ? Wszystko idzie rodzaj czcionki wielkość napisów tylko język napisów nie potrafię  lg55b8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak zmienić język napisów na amazon prime ? Wszystko idzie rodzaj czcionki wielkość napisów tylko język napisów nie potrafię  lg55b8
Wchodzisz w film\serial i masz informacje, opis fabuły i ewentualnie wybór epizodów. U góry jest kika opcji menu, między innymi "Napisy". Tam zmieniasz język.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi