Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, don_tkaczu napisał:

@saptis
Tak, dlatego jak gram w gre bez hdr to mam 1440p ...

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Ciekawe - i jak to wyglada przy 1440p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, pattro napisał:

Czy taki uchwyt do 55 cali będzie ok: ISY IWB 6250 ? :)

Sprawdziłeś jaki ma rozstaw vesa i jaką wagę utrzyma? Jeśli tak to nie ma co tu pytać, jeśli nie to też tylko poprostu sprawdzić i kupić jak wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co pytają o kalibrację. Nie jest oczywiście do końca pokazana ale miej więcej wyglada to tak

Oczywiście poglądowo. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dniu jestem szczęśliwym posiadaczem UE65NU8045V i szczęście w nieszczęściu wczoraj w promocji pojawił się QE65Q6FNAT o 15% taniej og mojej ósemki.

Czy waszym zdaniem opłaca się zciągnąć go ze ściany, zwrócić i kupić Q6F?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wszystko jest OK z UE65NU8045V to moim zdaniem nie warto wymieniać na Q6F...

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, adrianito alto napisał:

Od kilku dniu jestem szczęśliwym posiadaczem UE65NU8045V i szczęście w nieszczęściu wczoraj w promocji pojawił się QE65Q6FNAT o 15% taniej og mojej ósemki.

Jeśli nie masz zastrzeżeń do matrycy w UE65NU8045 to nie wymieniaj. Chyba, że chcesz sobie porównać oba telewizory obok siebie.

IMHO szkoda jednak czasu i nerwów bo możesz trafić gorzej i będziesz się wtedy zastanawiał czy nie zwrócić QE65Q6F i nie wrócić do 65NU8045...

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, adrianito alto napisał:

Nie wymieniaj, juz na poprzedniej stronie pisalem, ze Q6 wcale taki super nie jest. Zreszta ciesz sie, ze dobrze trafiles bo jak widac to loteria, wiec nie ma co, sam o tym wiem bo juz mialem kilka modeli NU8 i jeden Q6.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, adrianito alto napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to mógłbyś mieć o klasę lepszy telewizor niż masz, na dodatek w niższej cenie i jeszcze się nad tym zastanawiasz ? :)Ja wymieniałbym bez jakiegokolwiek zastanowienia , szczególnie że te TV są podobne jedynie na specyfikacji. Jeżeli ktoś miał, możliwość porównania tych dwóch modeli stojących obok siebie to nie będzie się zastanawiał nawet sekundy i wybierze Q6FN. Różnica w kolorach i jasności jest ogromna. W sytuacji w której nawet nie musisz nic dopłacać tylko jeszcze możesz zaoszczędzić wybór według mnie jest oczywisty.

Edytowane przez Lekki35
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dobrze mnie zrozumiałeś. Jak tylko zobaczyłem Q6F w takiej cenie to w pierwszej chwili chcialem pakować NU8 z powrotem do kartonu ale poczytałem trochę ten temat i mam teraz wątpliwości. Dodatkowo powiem, że NU8 ma ładniejszy pilot ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, adrianito alto napisał:

Nie warto. Q6F nie jest lepszy, nawet kontrast natywny ma mniejszy od serii 8****

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 55NU8072 i tak jakby po czasie Auto Motion Plus stał sie troszke gorzej działający. Co raz wiecej wydaje mi sie pojawia sie "duszków", szczegolnie to jest widoczne podczas ogladania transmisji skoków narciarskich, tak to w sumie nie jest zle. Aktualizacji nie robilem, wszystko jest jak z pudełka. Ktos ma podobne wrażenie?

I co co chodzi z tym że jedny rzekomo dostaja lepsze matryce w tych TV a inni gorsze, jak sie to objawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko jest się zdecydować czytając skrajnie odmienne opinie ?

Zapytam inaczej. Gdybycie mieli do wyboru Q6F za 4400 zł lub NU8 za 5280 zł, co byście wybrali? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, adrianito alto napisał:

Zapytam inaczej. Gdybycie mieli do wyboru Q6F za 4400 zł lub NU8 za 5280 zł, co byście wybrali? 

Q6F za 4400 zł. Uzyskane w ten sposób 880 zł dołożyłbym do Audio, ewentualnie na zakup konsoli lub lepszą kartę graficzną jeśli grasz i użytkujesz PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, adrianito alto napisał:

Niepotrzebne pytanie, bo takich cen teraz nie ma ;D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, adrianito alto napisał:

Są ale nie w Polsce.

A gdzie? Tak to bym brał tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w Norwegii. 
Skoro tak piszecie to może jednak się zdecyduję i zdejmę kilkudniowy NU8 ze sciany i zamienie na Q6F. 
Tylko chyba będe musiał dokupić sobie ten metalowy pilot ? W Q6F jest plastikowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.02.2019 o 20:44, Shoryuken napisał:

https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blasterx-g5-70sb170000000-773901/

To było coś takiego. Możesz to zasilić przez usb telewizora (aczkolwiek był wtedy jakiś problem z potencjometrem i ponoć lepiej zasilać niezależnie) ale tv przez USB dźwięku nie poda. Nadal musisz podłączyć to ustrojstwo kabelkiem optycznym.

Ale ta karta ma wejście/wyjście mini toslink, więc do TV raczej nie podepnę.

W samsungu nu80xx jest Toslink , czy ktoś może potwierdzić?

Gdybym nawet mógł użyć tej karty, ( w opisie ma że dekoduje dźwięk 7.1 czyli zakładam że dolby digital również z TV odbierze), wtedy kablem mini jack na słuchawki mogę podpiąć głośniki. Tu moje pytanie, nie za bardzo rozeznaje się w tych systemach dźwięku i wymaganiach:

-czy żeby odbierać dźwięk dolby digital potrzebuje specjalnych głośników z obsługą tego formatu kodowania dźwięku, czy każdy zestaw 5.1 oznacza właśnie ten format dolby digital

-czy np. używając powyższej karty ze zwykłą wieżą z 2 kolumnami, mogę korzystać z dolby digital czy będzie to tylko sztuczna symulacja?

Edytowane przez Gs11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, adrianito alto napisał:

Mieszkam w Norwegii. 
Skoro tak piszecie to może jednak się zdecyduję i zdejmę kilkudniowy NU8 ze sciany i zamienie na Q6F. 
Tylko chyba będe musiał dokupić sobie ten metalowy pilot ? W Q6F jest plastikowy

Ale czekaj, ty chcesz zamieniać je jak już masz NU? Absolutnie nie ;D. A jaki dokladnie model NU masz? Dokladne info potrzebuje.

2 godziny temu, Lordani66 napisał:

Ja mam 55NU8072 i tak jakby po czasie Auto Motion Plus stał sie troszke gorzej działający. Co raz wiecej wydaje mi sie pojawia sie "duszków", szczegolnie to jest widoczne podczas ogladania transmisji skoków narciarskich, tak to w sumie nie jest zle. Aktualizacji nie robilem, wszystko jest jak z pudełka. Ktos ma podobne wrażenie?

I co co chodzi z tym że jedny rzekomo dostaja lepsze matryce w tych TV a inni gorsze, jak sie to objawia?

Co do powyzszego mojego posta, falszywy alarm... Dzis ogladnalem powtorke skoków (ostatnie zawody) i te same problemy wystepuja w tych samych miejscach, czyli jest to ewidentnie wina nadającego. "Duszki" na nartach/ z tyłu zawodnika od czasu do czasu, pamiętam że na czechu jednym było to widoczne ostatnio i tym razem tak samo. Jeszcze "przewijałem" i w tym samym momencie to występowało czyli raczej to nie jest wina Auto Motion Plus, bo gdyby było, to by to występowało losowo, gdy AMP dostawałby "czkawki" a tak to jest uzależnione od tego co jest wyświetlane. Probowalem tez z wylaczonym AMP i jakby ciut mniej bylo to widoczne, ale w tym momencie jest takie rozmazanie czyli pewnie jest to glitch kamer które nadają ze skoków, AMP go troche zmienia. Ktos to tez zauwazyl?
Zreszta kamery na skoczniach to są bardzo slabej jakości. Z kamery na kamere zupelnei inne ustawienia, na jednyj zbyt wysoka jasność i śnieg to sam biały kolor, na innej kolory wypłowiałe, na dobrze skalibrowanym TV. Sam obraz zreszta bieda z relacji skoków. Dziś oglądałem jakiś zjazd narciarski drużynowy (slalom), to ani zająknięcia jakimś glitchem, odpowiednia jakość (też tyłka nie urywało ale nie było źle), a niby i to FiS i tamto FiS...

A teraz z tego co czytam to chyba ludzie narzekaja ze niektorzy maja problemy z plynnoscia w trakcie meczy? No ja powiem ze ja nie mam najmniejszych problemow, akurat pilke oglada sie idealnie. Musi raz na 10 meczy zglitchować TV i na 3-4 sekundy tak jakby AMP sie wyłącza kompletnie ze tego efektu nie widać, ale zaraz wraca, ale to nie jest to co ludzie opisują. Kupowałem jeden z pierwszych egzemplarzy 55NU8072 jak coś. Z matrycy na matryce to moze sie az tak roznic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Lordani66 napisał:

Ale czekaj, ty chcesz zamieniać je jak już masz NU? Absolutnie nie ;D. A jaki dokladnie model NU masz? Dokladne info potrzebuje.

Dnia 12.02.2019 o 15:08, adrianito alto napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam kto przy zdrowych zmysłach kupuje ten TV a nie SONY. Jeśli chodzi o konsole, niby ten tryb gry jest spoko, ale przy PS4 Pro ciągle migocze obraz. A to się wyłączy na kilka sekund (pojawiają się kropki wczytywania), a to się przełączy na HDR+ a to coś się wyłączy. Świruje. I na oryginalnym przewodzie HDMI2.0 i na kupionym.

Jesli ktoś powtarza jak mantrę o upłynniaczach itd - na sony 55kd-ex8096 teścia gra mi się generalnie jakby nieco tak samo jak na super 8042... Ja bym te argumenty trochę brał przez palce. Jeśli ktoś ma kupować TV pod gry, a to działa dobrze, ale nie jest też hiper ultrafajne jak każdy pieje z zachwytu tu na forum, to bym się zastanowił poważniej nad Sony. Oczywiście tam jest zamulony Android TV, ale wsparcie appek na pewno dłuższe będzie niż na Tizenie i przede wszystkim asystent google po polsku gada.

Reasumując - kupowałem ten TV pod konsolę PS4 Pro. Mój model ma super matrycę i jest bez wad opisywanych tutaj. Mimo wszystko drugi raz nie zdecydowałbym się na Samsunga. Po prostu ich podejście (a raczej jego brak) do polskiego rynku, wybebeszanie ze standardów audio, brak minijacka nawet, problemy ciągłe z rozpoznawaniem źródeł. No nie jest to ideał, na jaki wszyscy go obwieszczają. Myślę, że w cenie 3000zł zastanowiłbym się, natomiast jak kupowałem go za 3950 (mimo 5-letniej gwarancji z Samsung Store) nie dokonałbym zakupu po raz drugi. No i przede wszystkim nie wierzyłbym we wszystko co w tym temacie jest opisywane, bo wypowiadają się o upłynniaczach osoby, które pewnie nawet konsoli nie mają... Niestety.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Auchan 55NU8002 za 3.144 zł z kuponem w aplikacji Auchan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi