Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa sytuacja dzisiaj w sklepie Samsung w Magnoli we Wrocławiu. Wszedłem z ciekawości a tam cenowo mnie zaskoczyli. Normalna cena za 8042 to 3599, a za Q6f promocja na ten weekend na 3799. Fajna opcja tez ze kupując u nich ma się 5 lat gwarancji a nie 2 jak w innych sklepach. 

No i polowalem na 80XX a chyba skończę z Q6...bo warto dopłacić te 200zl do QLEDa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nastawiaj sie na niewiadomo co bo pomiedzy N8, a Q6 praktycznie nie ma roznicy. Mialem obydwa i moim zdaniem nie warto doplacac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się udało w Media Expert trafić na jednodniową promocje i 55 cali 8052 kosztował 3399 a promocja dawała jeszcze -50 za każde 500zl wiec dokupiłem antenę pokojowa i telewizor koniec końców wyszedł mnie 3050 zł ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go dzisiaj kupiłem za 2900 i uważam, że nie ma nic lepszego nawet do 4000 w tym rozmiarze.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - update 1202.3 zainstalowal sie sam na moim N8, nawet nie wiem kiedy. Cos czytalem, ze niby efekt hdr jest nieco lepszy (nie sprawdzalem), ponadto w koncu da sie usunac to glupie TV Plus - wywalilem i poki co nie wrocilo jak kiedys.

Ciekawe co tam jeszcze poprawili, mam nadzieje, ze nagrywanie bo czasami zdazalo sie, ze zaplanowany program sie nie nagral.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy orientuje się ktoś w jakim formacie muszę mieć napisy w katalogu z filmem aby za pomocą wbudowanego w tv playera napisy ruszyły ? 

W 10 letnim samsungu napisy w formacie srt śmigały bez problemu a tutaj mam problem.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Wo To napisał:

Ja go dzisiaj kupiłem za 2900 i uważam, że nie ma nic lepszego nawet do 4000 w tym rozmiarze.

Do 4 tys. i w tym rozmiarze nie ma... Ale jeśli wziąć pod uwagę Sony XF85 w 49 calach albo XF83 w 60 calach (zdarzają się po 3.999), to już można dyskutować :). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, radosuaf napisał:

Do 4 tys. i w tym rozmiarze nie ma... Ale jeśli wziąć pod uwagę Sony XF85 w 49 calach albo XF83 w 60 calach (zdarzają się po 3.999), to już można dyskutować :). 

Do gier aktualnie nie ma lepszego tv jak samsung NU, do filmów tak Sony lepszym wyborem będzie

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.02.2019 o 16:36, BogeRYL napisał:

Folia jest zawsze, jak nie ma to znaczy, że ktoś oddał do sklepu.

Menu serwisowe z tego co wiem odbiera gwarancję, w to bym się nie bawił.

Jak jest coś nie tak to zapakuj i oddaj tyle

Ten model nie ma folii na ekranie. Po bokach jest oklejony tylko żeby nie złapać za matryce czymś w rodzaju folio gąbki cienkiej, że tak się wyrażę. A czy był że zwrotu czy nie to ciężko będzie to zweryfikować. Tylko w Panasonica da się sprawdzić ile tv ma wyświęconych godzin bez straty gwarancji. W innych firmach trzeba wejść w menu serwisowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Mckaroly napisał:

Ten model nie ma folii na ekranie. Po bokach jest oklejony tylko żeby nie złapać za matryce czymś w rodzaju folio gąbki cienkiej, że tak się wyrażę. A czy był że zwrotu czy nie to ciężko będzie to zweryfikować. Tylko w Panasonica da się sprawdzić ile tv ma wyświęconych godzin bez straty gwarancji. W innych firmach trzeba wejść w menu serwisowe. 

Bredzisz, moj 65" nu8052 z electro.pl mial folie na ekranie. I dopiero na tej folii po bokach byly gabki z plastikiem jakby jakiś głąb tam złapał.

Edytowane przez krabar
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy filmach HDR i przy wysokim local dimmingu jest strasznie ciemny obraz.... w porównaniu do normalnych filmów 4K czy HD itd... rozjaśniałem, ale obraz jest paskudny, taki szarawy, fatalnie mi się ogląda, czy ktoś wie w jaki sposób, można wyłączyć HDR? HDR jest strasznie irytujący...

proszę o odp. dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maszyna losująca ruszyła i wczoraj dojechał mój 55 calowy NU8072. Ogólnie wszystko fajnie, brak bandingu i innych nieciekawych efektów, ale jest clouding. Zdjęcia starałem się zrobić tak by ukazały to co mniej więcej widać gołym okiem. Chyba będzie zwrot... sam nie wiem, bo podczas normalnego oglądania filmów to tak nie kuje.

IMGP1346.jpg

IMGP1349.JPG

Edytowane przez johans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy używa ktoś 65NU80xx do głównie do oglądania telewizji naziemnej? Przymierzam się do zakupu, przez najbliższe lata będą oglądały go osoby starsze (telewizja naziemna), dopiero za jakiś czas mam zamiar podłączać do niego konsolę i inną telewizję. Chciałbym wiedzieć jak wygląda sygnał SD na tym telewizorze, czy zabawa z kolorami poprawi jakość obrazu?

Edytowane przez Adain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Adain napisał:

Czy używa ktoś 65NU80xx do głównie do oglądania telewizji naziemnej? Przymierzam się do zakupu, przez najbliższe lata będą oglądały go osoby starsze (telewizja naziemna), dopiero za jakiś czas mam zamiar podłączać do niego konsolę i inną telewizję. Chciałbym wiedzieć jak wygląda sygnał SD na tym telewizorze, czy zabawa z kolorami poprawi jakość obrazu?

Jeśli zamierzasz grać to bierz, obraz ma świetny nawet na naziemnej.

Pamiętaj, że jeśli 65 to bierz model ue65nu8072

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Adain napisał:

@BogeRYL a czemu 72? Czym się różni od 42 i 52?

Powiedzmy, że ma lepszy pilot o reszcie nie będę się wypowiadał, bo mogę zostać ukamienowany.

Miałem 65 8002 kuzyn ma 65 8072 I jest lepszy tyle. 

Co do pilota to mają go już później Qledy A to, że Samsung go dodał tylko do 8072 coś oznacza resztę sam się domyśl.

Zresztą wszystkie te modele mają jedną cenę więc nic nie tracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam możliwość zakupu 8052, zostanę przy nim, ale dzięki za uspokojenie mnie co do jakości obrazu SD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, BogeRYL napisał:

Powiedzmy, że ma lepszy pilot o reszcie nie będę się wypowiadał, bo mogę zostać ukamienowany.

Miałem 65 8002 kuzyn ma 65 8072 I jest lepszy tyle. 

Co do pilota to mają go już później Qledy A to, że Samsung go dodał tylko do 8072 coś oznacza resztę sam się domyśl.

Zresztą wszystkie te modele mają jedną cenę więc nic nie tracisz.

Pilot 42,52 czy 72 maja chyba takie same. 8002 mial biedniejsza wersje. 

17 godzin temu, krabar napisał:

Bredzisz, moj 65" nu8052 z electro.pl mial folie na ekranie. I dopiero na tej folii po bokach byly gabki z plastikiem jakby jakiś głąb tam złapał.

Nie mów ze bredzi. Wystarczy poczytać temat na wcześniejszych stronach. Ludzie dostawali nowe tv bez folii na matrycy. Nawet ze sklepu samsunga. 

Edytowane przez Degustator16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba? Miałeś czy zgadujesz? Tylko 8072 ma pilot i tylko On ma supreme uhd dimming.

Kuzwa w fabryce telewizor wyjeżdża z folia na ekranie kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, BogeRYL napisał:

Chyba? Miałeś czy zgadujesz? Tylko 8072 ma pilot i tylko On ma supreme uhd dimming.

Kuzwa w fabryce telewizor wyjeżdża z folia na ekranie kropka.

8072 to to samo co 8042 i 8052 po prostu inny kanał dystrybucji. Jedynie 8002 to budżetowa wersja, która różni się od pozostałych. Nie ma co się denerwować, takie są fakty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, arek190491 napisał:

8072 to to samo co 8042 i 8052 po prostu inny kanał dystrybucji. Jedynie 8002 to budżetowa wersja, która różni się od pozostałych. Nie ma co się denerwować, takie są fakty ;)

There is an NU8070 variant that is available in the EU only. It is available in 49", 55", and 65". We're not sure what differences there are exactly, but Samsung markets the NU8070 as having "Supreme UHD Dimming"

O tych faktach mówisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, BogeRYL napisał:

There is an NU8070 variant that is available in the EU only. It is available in 49", 55", and 65". We're not sure what differences there are exactly, but Samsung markets the NU8070 as having "Supreme UHD Dimming"

O tych faktach mówisz?

Sprawdź najpierw DOKŁADNIE jak już tak kozaczysz...

65NU8052 też ma Supreme UHD Diming.

https://www.samsung.com/pl/tvs/uhdtv-nu8052/UE65NU8052TXXH/

65NU8042 również.

Tylko 65NU8002 ma gorszy UHD Diming.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, BogeRYL napisał:

O tych faktach mówisz?

A gdzie tutaj jest informacja, że modele 8052 i 8042 nie maja Supreme UHD Dimming ? 

Odsylam do specyfiakacji na stronie producenta wszystkich 3 modeli, które się niczym nie różnią ;) I może by tak przestać już bić pianę i pouczać wszystkich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do foli przecież dawałem nawet zdjęcia że jest na całym ekranie. 65 8042. może od szczęścia zależy, albo niech ktoś do Samsunga napiszę pytanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowalem w rtvagd, i jak gosc wyjal z kartonu to mialem folie na calym ekranie, ramkach i stopce. Karton nie byl klejony 2 czy 3 razy, jedna bezbarwna tasma.
Nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze kazdy nowy ma folie. A nowy bez folii to zwrot.
Przyjechalem z tv do domu zdjalem, folie, tv jest oki zostal na dluzej, ale pewnie gdybym go oddal do sklepu bo by nie pasowal banding etc. to za jakis czas ktos dostal by "nowy" tv bez foli...

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi