Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Masz apke i mnóstwo funkcji co do kolorów

4 minuty temu, strejcik napisał:

Wolałbym na usb, 5m dla 55cali wystarczy ?

Tam masz napisane do ilu cali  ale wystarczy spokojnie ja do 65 pamiętam kupowałem 4.5m

4.5m na 82 calach:

20190127_190126.jpg

Screenshot_20190127-190440_Magic Blue.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, darekgra napisał:

Masakryczny ten clouding, żeby aż tak to było widać w oświetlonym pomieszczeniu. Wymieniaj jak najszybciej jeśli jeszcze możesz.

To słabo... Więc próbuj zgłaszać na gwarancji. Jeśli wziąłeś w MM przez internet to tam masz 30 dni na zwrot.

Brałem 9 stycznia w mediamarkt przez internet z dostawą do domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, BogeRYL napisał:

To clouding w moim poprzednim 82 miałem to również, wymieniłem go na inny egzemplarz teraz jest OK, jeśli masz możliwość zwrotu do 14 dni to uczyń to i zakup ponownie ten sam.

BYŁO:

20190116_160131.thumb.jpg.8a131777f259e93ba23cc539ebb240f3.jpg

JEST:

20190125_182834.jpg

Należy pamiętać aby nie chwytac tv przy montażu za dolny róg->(pamiętajcie aby zawsze pierwsze czytać instrukcję obsługi szczególnie w tym wypadku :) ) ogólnie obchodzić się jak z jajkiem, najlepiej nie wieszać.

Masz pecha, bo w mniejszych rozmiarach ten tv rzadko ma mocny clouding, cóż to zawsze loteria w ledach

Rzeczywiście drugi egzemplarz dużo lepszy. Chmurkę w tej scenie widać właściwie tylko w lewym górnym rogu oraz świecą bardziej dolne narożniki, co jest akurat częste przy podświetleniu krawędziowym.

Gdzie wyczytałeś, że telewizora nie można podnosić za dolne narożniki? Chyba nie z obrazków instrukcji. Ciekawe jak inaczej go podnieść i zawiesić na ścianie...

podnoszenie.jpg.b775643cb64f3a4bfa158c3b11f6007f.jpg

46 minut temu, darekgra napisał:

To moim zdaniem masz jeszcze prawo zwrotu.

https://mediamarkt.pl/zwrot_produktu

Wymieniaj na inny egzemplarz. W MM niezależnie czy kupowałeś przez internet czy stacjonarnie to masz na to 30 dni.

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od dwóch tygodni jestem w posiadaniu samsunga Nu 8002 75 cali. Ogólnie wszystko pięknie clouding do zaakceptowania, ale mam dwa problemy które przewijały się przez to forum, ale nie znalazłem ich rozwiązania.

1. Podczas oglądania filmów z napisami, gdy ujęcie przechodzi z ciemnego do jasnego odcień napisów również ulega zmianie. Zauważyłem to głównie na moim odtwarzaczu multimedialnym (zappiti one 4k). Z tego co widziałem ludzie winia za to local dimming którego w tym modelu nie da się wyłączyć. Czyli rozumiem, że wszystkie telewizory tego modelu to mają i nic nie da się zrobić?.  Czytałem coś o wejściu w service mode i wyłączenie tego tam. Czy profesjonalna kalibracja coś tu pomoże? 

2. Posiadam również ps4 pro podłączone do tego telewizora i mam taki problem, że raz na jakiś czas (30 - 60 minut) obraz potrafi zniknąć na 2 sekundy. Czytałem, że może być to wina kabla hdmi (wymieniłem nie pomogło). Czy ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał?. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, slavi77 napisał:

Rzeczywiście drugi egzemplarz dużo lepszy. Chmurkę w tej scenie widać właściwie tylko w lewym górnym rogu oraz świecą bardziej dolne narożniki, co jest akurat częste przy podświetleniu krawędziowym.

Gdzie wyczytałeś, że telewizora nie można podnosić za dolne narożniki? Chyba nie z obrazków instrukcji. Ciekawe jak inaczej go podnieść i zawiesić na ścianie...

podnoszenie.jpg.b775643cb64f3a4bfa158c3b11f6007f.jpg

Wymieniaj na inny egzemplarz. W MM niezależnie czy kupowałeś przez internet czy stacjonarnie to masz na to 30 dni.

Bardziej rozchodzi się o te zdjęcie, ma na celu wskazanie miejsc gdzie podnieść tv oraz nie trzymać dłoni na samej krawędzi to również jest logiczne, możemy stworzyć mikro-naprężenia przez co zwiększy się clouding, sam zaobserwowalem również w poprzednim tv, że clouding wzmogl się gdy był powieszony na ścianie, chyba, że popełniłem jakiś błąd przy montażu (również jest instrukcja jak wieszać) tyczy się to sporych rozmiarów w moim przypadku 82cale.

20190127_214230.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BogeRYL napisał:

Bardziej rozchodzi się o te zdjęcie, ma na celu wskazanie miejsc gdzie podnieść tv oraz nie trzymać dłoni na samej krawędzi to również jest logiczne, możemy stworzyć mikro-naprężenia przez co zwiększy się clouding, sam zaobserwowalem również w poprzednim tv, że clouding wzmogl się gdy był powieszony na ścianie, chyba, że popełniłem jakiś błąd przy montażu (również jest instrukcja jak wieszać) tyczy się to sporych rozmiarów w moim przypadku 82cale.

20190127_214230.jpg

Akurat na tym obrazku pokazano jak wyciągać telewizor z kartonu i w których miejscach są wycięcia w styropianie. ?

Z tego co pamiętam zakupiłeś tv w ME. Nie robili problemu z wymianą? Najłatwiej jest to zrobić w MM. W ME i EURO RTV AGD z reguły się czepiają i odsyłają do serwisu.

Oglądałeś i testowałeś ten drugi egzemplarz w sklepie pod kątem cloudingu czy ryzykowałeś drugi raz?

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, slavi77 napisał:

Akurat na tym obrazku pokazano jak wyciągać telewizor z kartonu i w których miejscach są wycięcia w styropianie. ?

Z tego co pamiętam zakupiłeś tv w ME. Nie robili problemu z wymianą? Najłatwiej jest to zrobić w MM. W ME i EURO RTV AGD z reguły się czepiają i odsyłają do serwisu.

Oglądałeś i testowałeś ten drugi egzemplarz w sklepie pod kątem cloudingu czy ryzykowałeś drugi raz?

Przecież napisałem- miejsce do podnoszenia tv, nie bez powodu jest wycięte w tym miejscu...

A co mieli się czepiać jeśli taki jest regulamin? Wiadomo kręcili nosami ale co mogą więcej? Otworzyli pudło sprawdzili Czy tv sprawne i oddali pieniążki.

Drugi egzemplarz już na sklepie nie testowałem, gdyż na sklepie uswiadczysz jedynie banding, a jeśli posiadam opcje zwrócenia to wolę na spokojnie testować w pokoju i wygrzac go parę dni z czasem clouding lubi się nasilic, przeprowadzam przy okazji test Czy clouding pogłębia się przez wieszanie na ścianę, jak narazie okazuje się, że tak...

Poczekam jeszcze 100h aby się upewnić

Małe info jeszcze od rtings:

Polecam sprawdzić.

"For clouding, there's a pretty simple fix that - while not guaranteed - can have good results. Power on the TV and display a black image. This will allow you to see the lighter spots on the screen. Next, take a soft cloth and massage those brighter spots to improve the uniformity. You should only apply very gentle pressure, just barely touching the screen. You can also try a few different stroking patterns. If you are patient enough, this works surprisingly often, especially on edge-lit TVs."

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w media markt można wymieniać telewizory do bólu nawet gdy zakupiło się go w sklepie stacjonarnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Tomi91gtc napisał:

Czyli w media markt można wymieniać telewizory do bólu nawet gdy zakupiło się go w sklepie stacjonarnym?

Pracownik mi kiedyś wspomniał, że zaraz przed Euro telewizory się im sprzedawały częściej niż zwykle...ale niecały miesiąc później wszystkie wracały do sklepu, ot, jeden z drugim postanowił wziąć sobie ogromny TV, zaszpanować przed znajomymi i sąsiadami, obejrzeć mecze na dobrym telewizorze, a później do zwrotu.

Także tak, teoretycznie można, chociaż jak trafi się ktoś kto tak robi nagminnie, to może w MM będą szukać jakichś kruczków, aczkolwiek prawo tutaj w przypadku zawarcia umowy przez internet (14 dni na złożenie oświadczenia) i ich regulamin (30 dni pozwalający nawet na zwrot w przypadku zakupu stacjonarnego) stoi po stronie kupującego.

Dla pewności lepiej i tak zakupić przez internet, nawet do sklepu do nich, umowa wtedy jest zawarta na odległość, bo stacjonarnie zakup i przyjęcie zwrotu to tylko dobra wola sklepu tak naprawdę:

"Podkreślenia wymaga fakt, iż wbrew powtarzającym się opiniom, nie istnieje żaden przepis, który umożliwiałby oddanie towaru sprzedawcy kupionego w sklepie stacjonarnym w terminie 14 dni bez podania powodu. Przyjęcie przez sprzedawcę zwrotu niewadliwego towaru kupionego w sklepie stacjonarnym jest tylko i wyłącznie przejawem jego dobrej woli."

Oczywiście robienie tak (tj. wymienianie sobie TV co miesiąc) to moim zdaniem bardzo niefajna zagrywka. Jak ludzie będą to nadużywać, to może w MM zmienią regulamin i już tak miło nie będzie. 

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak.

Tak więc zakupić internetowo z odbiorem w sklepie, wtedy można zwracać tam gdzie sprzęt się odebrało, nie trzeba bawić się w wysyłki.

Jednak niech to będzie już w skrajnych przypadkach... uważam, że clouding który przykładowo był u mnie zaliczal się do przypadkow skrajnych, więc skorzystałem z przysługujących mi praw, aktualny jest do zaakceptowania, więc nie zamierzam być wybrednym i naciagac w nieskończoność te ulgę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, strejcik napisał:

Czy to normalne że nawet przy zapalonym świetle widać rozjaśnioną stronę matrycy ? Wieczorem przy zgaszonym świetle widać mocniej 

20190111_215541.jpg

20190125_203750.jpg

Jak ci sie uda to na gwarancje bo padaka straszna u mnie troche w narożnikach , buble robią nie tviki .

50670674_2144133062568136_4620936806752321536_n.jpg

50338976_580059485795192_135462581321072640_n.jpg

Edytowane przez Artur Klatd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Artur Klatd napisał:

Jak ci sie uda to na gwarancje bo padaka straszna u mnie troche w narożnikach , buble robią nie tviki .

50670674_2144133062568136_4620936806752321536_n.jpg

50338976_580059485795192_135462581321072640_n.jpg

Jaki to rozmiar matrycy?

8 godzin temu, BogeRYL napisał:

Przecież napisałem- miejsce do podnoszenia tv, nie bez powodu jest wycięte w tym miejscu...

To magiczne miejsce do ponoszenia telewizora to znowu Twoja lekka nadinterpretacja. Gdyby tak było to wyraźnie by to było opisane w instrukcji i jeszcze okleiliby je kolorowymi foliami.

9 godzin temu, BogeRYL napisał:

A co mieli się czepiać jeśli taki jest regulamin? Wiadomo kręcili nosami ale co mogą więcej? Otworzyli pudło sprawdzili Czy tv sprawne i oddali pieniążki.

Rozumiem, że masz na myśli przepisy prawa i 14 dni na zwrot przy zakupie na odległość bo w ME z tego co wiem jest coś takiego jak 14 dni satysfakcji. Dotyczy to jednak nie każdego sprzętu w danym okresie.

9 godzin temu, BogeRYL napisał:

Czy clouding pogłębia się przez wieszanie na ścianę, jak narazie okazuje się, że tak...

"For clouding, there's a pretty simple fix that - while not guaranteed - can have good results. Power on the TV and display a black image. This will allow you to see the lighter spots on the screen. Next, take a soft cloth and massage those brighter spots to improve the uniformity. You should only apply very gentle pressure, just barely touching the screen. You can also try a few different stroking patterns. If you are patient enough, this works surprisingly often, especially on edge-lit TVs."

Patent ze ściereczką jest znany od dawna, ale jednak nie zawsze pomaga. Czasami lepszy wynik daje poluzowanie lekko śrub obudowy.

Jak przykręcałeś stojak? Dało radę przykręcić go jak telewizor był jeszcze w kartonie? W zeszłorocznej serii MU8002 była taka możliwość.

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a macie jakiś sposób na pozbycie się lub zmniejszenie ''bandingu''. O ile clouding raczej jest nie zauważalny w moim TV i nie przeszkadza mi w użytkowaniu, o tyle zjawisko bandingu czyli pionowych pasów zwłaszcza w przypadku oglądania piłki nożnej jest bardzo uciążliwe.

Czy macie jakieś specjalne ustawienia obrazu typowo do sportu tak aby zniwelować te pasy? TV mam zawieszony na ścianie czy zdjęcie go myślicie, że polepszy sprawę?

Proszę o sugestie. Model 65nu8042

Edytowane przez Bartosz W
błędny model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrzeć się na te pasy, tylko na piłkę i magicznie zniknie :D u siebie na piłce nie widzę pasów żadnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masowanie cloudingu rzeczywiście działa.

Na banding nie ma rady, zależy od egzemplarza jeden ma większy drugi mniejszy.

20190128_042228.jpg

20190127_173524.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, BogeRYL napisał:

Masowanie cloudingu rzeczywiście działa.

Na banding nie ma rady, zależy od egzemplarza jeden ma większy drugi mniejszy.

20190128_042228.jpg

20190127_173524.jpg

Masowanie cloudingu? Co masz na myśli bo nie jestem w temacie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, madhunt3r napisał:

Masowanie matrycy nie mogę :D to może zabierzcie jeszcze do spa tv :D

Wklej to do Google translate 

"For clouding, there's a pretty simple fix that - while not guaranteed - can have good results. Power on the TV and display a black image. This will allow you to see the lighter spots on the screen. Next, take a soft cloth and massage those brighter spots to improve the uniformity. You should only apply very gentle pressure, just barely touching the screen. You can also try a few different stroking patterns. If you are patient enough, this works surprisingly often, especially on edge-lit TVs."

Tak więc jak już możesz przeczytać, to pewnie skaples się, że nie jest to mój wymysł tylko ludzi od rtings o ile wiesz kto to

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, czy w ten sposób można więcej zepsuć, czy naprawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, radosuaf napisał:

Pytanie, czy w ten sposób można więcej zepsuć, czy naprawić...

Zapewne nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz, u mnie delikatnie polepszylo sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad tymi zdjęciami. Jak zamieszczacie jakieś zdjęcia to proszę podawajcie na jakich ustawieniach jesteście.
Standard film hdr sdr.
Jak puszczacie film z youtube to używajcie aplikacji w tv. Nie ze weźmiecie z telefonu i na tv.
Różnice są.

Tak tylko pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BogeRYL napisał:

Zapewne nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz, u mnie delikatnie polepszylo sytuacje.

No właśnie ryzyko dość spore - u mnie clouding jest raczej "w drugą stronę", tzn, na środku ekranu jest nieco ciemniejsza plama, widoczna tylko przy idealnych ciemnościach w pokoju i całym czarnym ekranie, boję się, że nic nie poprawię - a mogę pogorszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi