Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Jest kilka progów interpolacji - z maksymalną właśnie w ilości 120 klatek na sekundę. Spodziewałbym się, że TV jest w stanie zrobić to dla materiału 24p, więc pewnie potrafi wstawić cztery klatki między dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co to wyjaśnia w kwestii użyteczności TV 120 Hz i upłynniaczy z  konsolami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. 

W dniu dzisiejszym kupiłem 55 calowy NU8052 w Media Expert, mam jednak wątpliwości czy aby nie został mi zapakowany telewizor z wystawy. Jest jakiś sposób na sprawdzenie łącznego czasu pracy tego telewizora ? Gdzieś czytałem, że można wejść w menu serwisowe i takie coś sprawdzić. Czy przy tym nie tracę gwarancji wchodząc w menu serwisowe ? Czy przy ewentualnym zwrocie nie sprawdzają takich rzeczy ? Dodatkowo kupiłem do telewizora wew antene dvb-t niestety TV nie  chce mi wyszukać na tej antenie żadnych kanałów, jutro chce ją zwrócić... testowałem również na drugim telewizorze i również nie wyszukuję. 

Test telewizora dopiero przede mną, mam nadzieję, że trafiła mi się nie najgorsza sztuka. Ale za testy zabiorę się jutro. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, arek190491 napisał:

Witam wszystkich. 

W dniu dzisiejszym kupiłem 55 calowy NU8052 w Media Expert, mam jednak wątpliwości czy aby nie został mi zapakowany telewizor z wystawy. Jest jakiś sposób na sprawdzenie łącznego czasu pracy tego telewizora ? Gdzieś czytałem, że można wejść w menu serwisowe i takie coś sprawdzić. Czy przy tym nie tracę gwarancji wchodząc w menu serwisowe ? Czy przy ewentualnym zwrocie nie sprawdzają takich rzeczy ? Dodatkowo kupiłem do telewizora wew antene dvb-t niestety TV nie  chce mi wyszukać na tej antenie żadnych kanałów, jutro chce ją zwrócić... testowałem również na drugim telewizorze i również nie wyszukuję. 

Test telewizora dopiero przede mną, mam nadzieję, że trafiła mi się nie najgorsza sztuka. Ale za testy zabiorę się jutro. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Pozdrawiam

Była naklejka na ekranie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, BogeRYL napisał:

Była naklejka na ekranie?

Jeśli pytasz o tą naklejkę gdzie jest podany stopień energooszczędności to  była luźno w kartonie. Chodź trudno powiedzieć czy jej nie oderwali przy mnie nie zwróciłem na to uwagi a telewizor był przy mnie uruchamiany. Wiec istnjeje możliwość ze po wyjęciu, któryś z pracowników ja odkleił i wrzucił do kartona. Moje podejrzenia wzbudził brak zabezpieczeń na rogach a chyba powinny być ? I ogólne zachowanie jak pytałem czy to nie jest powystawowy model i wzbranianie się przy pytaniu czy mogliby przynieść mi z magazynu inną sztukę. 

Edytowane przez arek190491
Uzupełniłem wpis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, arek190491 napisał:

Jeśli pytasz o tą naklejkę gdzie jest podany stopień energooszczędności to  była luźno w kartonie. 

Nie.

Mówię o folii która jest przyklejona na całej matrycy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, BogeRYL napisał:

Nie.

Mówię o folii która jest przyklejona na całej matrycy 

To nie było nic.

A czy znasz może odpowiedz na moje pierwsze pytanie odnośnie menu serwisowego ? 

Czytałem w tym wątku, że wiele osób nie miało folii na całym ekranie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, arek190491 napisał:

To nie było nic.

Folia jest zawsze, jak nie ma to znaczy, że ktoś oddał do sklepu.

Menu serwisowe z tego co wiem odbiera gwarancję, w to bym się nie bawił.

Jak jest coś nie tak to zapakuj i oddaj tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tym myślicie ? Tryb Film, local dimming: wysoko, podświetlenie 35. 

Jakie testy mogę jeszcze przeprowadzić. Skąd pobrać te czarne plansze, na których wszyscy tutaj testują swoje telewizory ? Najprawdopodobniej mam jakiś telewizor ze zwrotu albo powystawowy ale jeśli po testach wynikałoby, że moja sztuka jest nie najgorsza to chyba nie będę się fatygował i zwracał.... 

Pomógłby mi ktoś i podesłał potrzebne materiały? 

Są jakieś ustawienia, które można przyjąć za najlepsze dla tego telewizora ? Wiem, że co sztuka to indywidualna konfiguracja ale może da radę chociażby oscylować w okół pewnych wartości i ustawień ? 

Pozdrawiam

IMG_1221.jpg

Znalazłem taki materiał na youtubie: "https://www.youtube.com/watch?v=tPdLZ9g0l28

i na jego postawie zrobiłem pare zdjęć. Proszę o ocenę. 

IMG_1242.jpg

IMG_1240.jpg

IMG_1250.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, radosuaf napisał:

Nie jest dobrze... 

Generalnie moje oczy nie widzą tego co tak mocno wychodzi na zdjęciach na pewno nie w takim stopniu. Rozumie, że to już jest mocny clouding ?

Wymienailibyscie ? Czy może być jeszcze gorzej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, arek190491 napisał:

Generalnie moje oczy nie widzą tego co tak mocno wychodzi na zdjęciach na pewno nie w takim stopniu. Rozumie, że to już jest mocny clouding ?

Jaki to rozmiar?

Nie pytaj się ludzi czy sztuka nadaje się do wymiany, bo każdy ma na to inny pogląd.

Zapytaj się siebie czy Ci to przeszkadza, włącz film hdr np. Na netflixie z akcją w ciemnych sceneriach, jeśli nic nie będzie Ci przeszkadzać i będziesz się kładł do łóżka bez bólu głowy to olej temat i po prostu oglądaj tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, BogeRYL napisał:

Jaki to rozmiar?

Nie pytaj się ludzi czy sztuka nadaje się do wymiany, bo każdy ma na to inny pogląd.

Zapytaj się siebie czy Ci to przeszkadza, włącz film hdr np. Na netflixie z akcją w ciemnych sceneriach, jeśli nic nie będzie Ci przeszkadzać i będziesz się kładł do łóżka bez bólu głowy to olej temat i po prostu oglądaj tv.

55 cali. No chyba zrobię tak jak mówisz. Żeby zobaczyć HDR na tym tv to muszę mieć w ustawieniach eksperckich włączone HDR+ ? Jesteś wstanie podesłać mi jakiś materiał jak najlepiej skalibrować obraz na tym tv ? :)

Z góry dzięki :)

Jadę z kalibracją według tego wątku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pobrałem update 1202.3, jak zaktualizować tv przez USB. Czy firmware jest podzielony na regiony?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, arek190491 napisał:

To nie było nic.

Witaj. Powinna być folia na ekranie. Gdy ja kupowałem swój 8072 to sprawdziłem w sklepie czy wszystko jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.01.2019 o 21:27, muzykub napisał:

Są gdzieś udostępniane changelogi aktualizacji?

No wlasnie tez sie zastanawiam - widze, ze na oficjalnej stronie jest juz dostepny update 1202.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, arek190491 napisał:

Zawsze może być gorzej. Możesz trafić inne wady. Może być też lepiej. Na pewno nie znajdziesz jednak idealnego egzemplarza. Po twoich zdjęciach trudno ocenić problem. Tylko ostatnie wydaje się być jednoznaczne pod tym względem tzn., że problem jest. Zgodzę się jednak z przedmówcą, że musi ci to przeszkadzać i nie dawać spać po nocach OSOBIśCIE i w realnych materiałach, które oglądasz na co dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Shoryuken napisał:

Zawsze może być gorzej. Możesz trafić inne wady. Może być też lepiej. Na pewno nie znajdziesz jednak idealnego egzemplarza. Po twoich zdjęciach trudno ocenić problem. Tylko ostatnie wydaje się być jednoznaczne pod tym względem tzn., że problem jest. Zgodzę się jednak z przedmówcą, że musi ci to przeszkadzać i nie dawać spać po nocach OSOBIśCIE i w realnych materiałach, które oglądasz na co dzień.

Dziękuję Ci bardzo :) Właśnie z żonką oglądaliśmy kilka godzin netflixa :D Jesteśmy zadowoleni a to ostatnie zdjęcie jakoś ni jak się ma do tego co widzą moje oczy, jakoś dziwnie to zdjęcie wyszło. Zostawiam go, szkoda tylko, że nie mogę sprawdzić czy np. to nie był powystawowy telewizor, który przez ostatnie pół roku świecił po 12h dziennie... bo to by mnie jedynie zmotywowało aby go wymienić, jeśli chodzi o jakość obrazu to nie mam większych zastrzeżeń, w niektórych sceach w jednym serialu miałem wrażenie, że obraz robił się kaszkowaty ale możliwe, że to gorsza jakość materiału a nie problem telewizora. Mam nadzieję, że długo posłuży ten telewizor.

Pozdrawiam serdecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, BogeRYL napisał:

Folia jest zawsze, jak nie ma to znaczy, że ktoś oddał do sklepu.

Menu serwisowe z tego co wiem odbiera gwarancję, w to bym się nie bawił.

Jak jest coś nie tak to zapakuj i oddaj tyle

Wielu tutaj pisalo ze nie mieli folii na matrycy. Jedynie na ramkach. Ktos nawet ze sklepu samsunga zamawial i nie mial folii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Degustator16 napisał:

Wielu tutaj pisalo ze nie mieli folii na matrycy. Jedynie na ramkach. Ktos nawet ze sklepu samsunga zamawial i nie mial folii. 

Folia naklejana na ekran jest zawsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto mi to wytłumaczy bo się pogubiłem. Ex-link jest - nie ma. Ja nie mogę znaleźć. Poza tym czy ktoś wie gdzie to cholerstwo kupić jeżeli jest usb-ex-link? Model 8042
IMG_0993.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer seryjny na telewizorze różni się od tego na kartonie dopisaną literą „P” też tak mieliście ? Czy ten numer nie powinien być identyczny ?

AE21FCBB-77B7-4810-B9F5-1F0578E1D296.jpeg

119FC9B0-DC72-4714-9BC5-1A46FAF8B9FF.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne, u mnie bylo tak samo.

Edytowane przez saptis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi