Skocz do zawartości
Maciej Koper

Philips PUS8303 | TEST | 2018 Android TV 49" z Ambilight i Ultra HD 4K HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Philips PUS8303 | TEST | 2018 Android TV 49" z Ambilight i Ultra HD 4K HDR

W przypadku Philipsa, rok 2018 rozpoczęliśmy testami dwóch nowych ekranów OLED - modeli OLED 973 i OLED 873. Przyszedł więc czas na zainteresowanie się segmentem LCD, ponieważ producent przygotował także i tutaj całą rodzinę ekranów o ciekawych parametrach. Testy rozpoczniemy reprezentantem ósmej serii, a konkretnie PUS8303. Telewizor ten występuje w czterech rozmiarach - 49", 55", 65" i 75" i posiada matrycę Ultra HD typu IPS. Do redakcji trafiła najskromniejsza, 49" wersja, która będzie dostępna w bardzo przystępnej cenie. Stanie się tak, ponieważ model PUS8303 jest w rzeczywistości duchowym następcą ubiegłorocznego PUS7502. Nie należy go traktować jako następcy kultowego, ubiegłorocznego, PUS8102. Tamten model być może otrzyma godnego sobie rywala później w tym roku.

Przeczytaj całość

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W recenzji jest napisane że model PUS 83 posiada dodatkową listwę głośnikową, ale na filmiku z wystawy można było zobaczyć że tą dodatkową listwę głośnikową będzie miała dopiero nieco wyższa seria tj PUS  85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie rzeczy mi się nie zgadzają... Mam ten telewizor od wczoraj, i podstawą jest inna (przezroczysta) oraz pilot (szerzej rozstawione bloki przycisków, ten wygląda jak pilot od PUS6561).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, badziew napisał:

Dwie rzeczy mi się nie zgadzają... Mam ten telewizor od wczoraj, i podstawą jest inna (przezroczysta)

Ano właśnie, czyli jednak dobrym tropem poszedłem że zauważyłem że w recenzji jest napisane że tv ma dodatkową listwę głośnikową a przecież ta dodatkowa listwa jest dostępna dopiero od modelu PUS  85, a teraz ty zauważyłeś że w twoim tv PUS 83 podstawa jest przezroczysta a w recenzji jest napisane że jest srebrna ze wzorem szachownicy  ,  w związku z tym poszukałem fotek PUS 83 i faktycznie ten model ma przeźroczystą podstawę a dopiero model PUS 85 ma tą srebrną, w związku z tym wniosek jest taki że jest to z całą pewnością recenzja wyższego modelu PUS 85.

Na tym filmiku co jest powyżej też widać czym różnią się podstawy między modelem niższym a wyższym,  a na forum Kikiego też są duże fotki PUS 83 i tam też widać wyraźnie że podstawa w niższym modelu jest przeźroczysta.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mmpeg-4 napisał:

Ano właśnie, czyli jednak dobrym tropem poszedłem że zauważyłem że w recenzji jest napisane że tv ma dodatkową listwę głośnikową a przecież ta dodatkowa listwa jest dostępna dopiero od modelu PUS  85, a teraz ty zauważyłeś że w twoim tv PUS 83 podstawa jest przezroczysta a w recenzji jest napisane że jest srebrna ze wzorem szachownicy  ,  w związku z tym poszukałem fotek PUS 83 i faktycznie ten model ma przeźroczystą podstawę a dopiero model PUS 85 ma tą srebrną, w związku z tym wniosek jest taki że jest to recenzja wyższego modelu PUS 85.

Na zdjęciu 1 od góry jest 75PUS8303, na zdjęciach 2, 3 i 4  jest model 7803 który ma podstawę imitującą włókno węglowe i jasno szarą ramkę. Model 8303 ma ciemniejszą ramkę i przeźroczystą podstawę. Z kolei 8503 ma na dole listwę z głośnikiem pokrytą materiałem i metalową podstawę w kolorze ramki. Co do zdjęć pilota, są to zdjęcia stron od dwóch różnych pilotów. Żaden z przedstawionych nie jest dołączany do tego modelu. Nowy pilot cechuje się tym że na przycisku wyszukiwania jest logo asystenta google. Piszą też że brak w tym TV HDR Premium, ale TV to posiada i jest opcja w menu pozwalająca na jej włączenie (domyślnie wyłączone i dostępna w menu w momencie wykrycia sygnału HDR) Dodatkowo na serwerach dostępna jest już nowa wersja oprogramowania TV oraz pilota (do pobrania poprzez ręczne wyszukanie w TV).

Co do różnic 8503 i 8303 to różnią się tylko podstawą i listwą głośnikową, "reszta" jest taka sama...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W recenzji są dwie uwagi jednoznacznie wskazujące że testowany był model PUS 85,   tj jest napisane że testowy model miał dołączoną dodatkową listwę głośnikową i srebrna podstawę ze wzorem szachownicy. Żaden inny model nie posiada tych dwóch cech.

Nie można też wykluczyć że PUS 85 jako wyższy model może mieć lepiej dopracowane podświetlanie od PUS 83.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 hour ago, Michał Hawryluk said:

Co do zdjęć pilota, są to zdjęcia stron od dwóch różnych pilotów. Żaden z przedstawionych nie jest dołączany do tego modelu. Nowy pilot cechuje się tym że na przycisku wyszukiwania jest logo asystenta google. Piszą też że brak w tym TV HDR Premium, ale TV to posiada i jest opcja w menu pozwalająca na jej włączenie (domyślnie wyłączone i dostępna w menu w momencie wykrycia sygnału HDR) Dodatkowo na serwerach dostępna jest już nowa wersja oprogramowania TV oraz pilota (do pobrania poprzez ręczne wyszukanie w TV).

Potwierdzam, w menu jest opcja HDR Premium. Nowa aktualizacja jest z 19 maja, po jej instalacji telewizor prosi o zaktualizowanie oprogramowania pilota.

Edit: no i chyba w serii 8503 nie ma modelu 49''... Edit2: a jednak jest, mój błąd.

Edytowane przez badziew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, mmpeg-4 napisał:

W recenzji są dwie uwagi jednoznacznie wskazujące że testowany był model PUS 85,   tj jest napisane że testowy model miał dołączoną dodatkową listwę głośnikową i srebrna podstawę ze wzorem szachownicy. Żaden inny model nie posiada tych dwóch cech.

Nie można też wykluczyć że PUS 85 jako wyższy model może mieć lepiej dopracowane podświetlanie od PUS 83.

I tu jest kolejna nieścisłość, piszą o listwie z głośnikami i mocy 25W, ale 8503 który tą listwę posiada w rzeczywistości ma moc 45W.

Więc nieźle namieszali. Zwracam honor odnośnie HDR Premium, opcja jest ale nie doczytałem że wg ich testów nie działa jak powinna.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Michał Hawryluk napisał:

tu jest kolejna nieścisłość, piszą o listwie z głośnikami i mocy 25W, ale 8503 który tą listwę posiada w rzeczywistości ma moc 45W.

Więc nieźle namieszali.

Wszystko to tak jakoś dziwnie wygląda w tym ta zmniejszona moc tej listwy, ale to co jest ciekawe, to, to że na żadnej fotce nie widać tej dołączonej listwy z głośnikami, pomimo że jest wyraźnie napisane że w testowanym modelu była dołączona dodatkowa listwa z głośnikami. No to tak na logikę biorąc, to przecież po co by było robić fotki przed założeniem listwy, skoro przecież taką listwą raczej wypadałoby się pochwalić niż ją chować.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapewne dostali 7803, 8303 i 8503 do testów i się im wszystko pomieszało

Albo recenzowali 7803...

Edytowane przez Michał Hawryluk
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Michał Hawryluk napisał:

Zapewne dostali 7803, 8303 i 8503 do testów i się im wszystko pomieszało

Jeżeli im się coś pomieszało w kolejności ustawienia wypakowanych modeli przeznaczonych do testowania i ich oznaczenia np naklejonymi karteczkami , to jest możliwe że przetestowali PUS 8503 myśląc że jest to model PUS 8303,  he he, tylko przy późniejszym testowaniu wyższego modelu PUS 85 zaczęłoby wtedy im coś nie pasować, że jak to jest że wyższy model nie ma tej dodatkowej listwy głośnikowej i ma tańszą przeźroczystą podstawę.

A jeszcze gorsza sprawa by była jakby potem nie było testu tego tańszego modelu, a ten wyższy miałby jednak nieco lepsze podświetlanie, równiejsze ustawienie kolorów, albo szerszy zakres szerokiej palety barw albo i jeszcze coś innego. Tak że na razie jeszcze nie wiemy czy te dwa modele różnią się tylko tą listwą i podstawą czy też może i ich charakterystyki obrazu są tożsame czy też jednak też się jednak nieco różnią tak jak to często bywa między niższym w wyższym modelem.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, jodlasty napisał:

7000 zł za matrycę IPS? Masakra.

Niestety tak... Dopiero matryca 75 cali ma mieć VA i Direct LED. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolejnym dniu użytkowania mogę powiedzieć, że:

• równomierność podświetlania jest taka sama jak w testowanym egzemplarzu,
  • może i Android chodzi na granicy płynności, ale w porównaniu z Sony KDL-43W755C z 2015 roku z dwurdzeniowym MT5890 to wręcz rakieta,
  • w porównaniu z ww. Sony, dźwięk nie irytuje, niby zwyczajne głośniki+głośnik niskotonowy, ale do mniejszych przestrzeni wystarczy,
  • pilot mocno na plus, rozpoznawanie głosu nie zawodzi,
  • Ambilight dobrze "oszukuje" oczy i czerń nie tylko wydaje się być głębsza niż prawdopodobnie jest w rzeczywistości, ale też wygląda na równomierną, bez widocznego srebrzenia.

Co do ostatniego punktu, mam monitor 24'' VA, i gamma shift widać wszędzie poza centrum ekranu. Już nawet TN mniej irytuje pod tym względem...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie moi drodzy,

Test zrobiliśmy na tym co dostaliśmy a okazało się, że została pomylona podstawa ;) a pilot także był inny. Ale już to poprawiliśmy w teście. Podobnie jak sprawa z tym głośnikiem. Na szczęście to wszystko akcesoria i sprawa już jest jasna. Ekran to na 100% 8303 ;) Dzięki jak zwykle za czujność!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, badziew napisał:

Co do ostatniego punktu, mam monitor 24'' VA, i gamma shift widać wszędzie poza centrum ekranu. Już nawet TN mniej irytuje pod tym względem...

Dosadna opinia, ale w pełni się z nią zgadzam. Też nie mogę znieść gamma shiftu (utraty kontrastowości nawet pod minimalnym kątem) w matrycach VA i faktycznie nawet TNki w osi horyzontalnej są pod tym względem lepsze :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie dlatego zamieniłem ten monitor na 144Hz TN z G-Sync. Wystarczyło kilka minut w menu i już za tamtym nie tęsknię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Gmeru napisał:

Witajcie moi drodzy,

Test zrobiliśmy na tym co dostaliśmy a okazało się, że została pomylona podstawa ;) a pilot także był inny. Ale już to poprawiliśmy w teście. Podobnie jak sprawa z tym głośnikiem. Na szczęście to wszystko akcesoria i sprawa już jest jasna. Ekran to na 100% 8303 ;) Dzięki jak zwykle za czujność!

W związku z tym (tj w takim sensie że do redakcji jakimś cudem dotarł egzemplarz z mix-em wyposażenia z wyższych modeli) pozostaje tylko mieć nadzieję, że do redakcji jednak nie dotarł egzemplarz w tzw wersji ''golden sample'' (jak to się kiedyś  ponoć zdarzało) a wersja w pełni zgodna z oryginałem.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka firma. TP-Vision nawet nie umie wysłać egzemplarza do testów bez namieszania czegoś. Ta firma się powinna przerzucić na produkcję czegoś prostszego np długopisów albo cegieł. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież cena tego TV jest absurdalna. 4,5tyś zł za 55" o tej specyfikacji?! Przecież za tą cenę można mieć znacznie lepsze modele Sony, Panasonica czy chociażby Samsunga. 

Cena tego telewizora powinna być w minusach, jako nieadekwatna do jakości. Brak lokalnego wygaszania w tej kwocie to jakaś kpina.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteście przewrażliwieni, jakbyście czytali testy innych marek uważnie to też zauważylibyście, że często używa się zdjęć zrobionych już wcześniej - tak np. było z OLEDami LG, gdzie najpierw testowano bodajże B7, a potem do testu C7 wrzucono dokładnie te same zdjęcia. Tutaj to też się zdarzyło, ale nie do końca z nimi trafiono - i to skorygowano. Jesteście chorzy na Philipsa czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie te same zdjęcie wrzucono z B7 do C7? Konkretnie napisz bo ja nie kojarzę o co chodzi :) To chyba oczywiste, że jeżeli pilot jest ten sam rok w rok to po co robić nowe zdjęcie? Co się da to przerzucamy bo chyba nikt nie lubi robić dwa razy tej samej roboty tylko przeznaczyć czas na kolejną? Ale generalnie większość zdjęć musi być nowych bo jak inaczej?

Tutaj dostaliśmy co dostaliśmy więc jaka w tym nasza wina? Jeżeli w ogóle to można nazwać winą bo to są jakieś szczegóły, które zawsze mogą wyniknąć gdy ma się tyle modeli testowych w danej firmie i fajnie, że od razu można liczyć na pomoc i uwagę użytkowników. Chociaż akurat wczoraj rano to Philips dał nam znać że są pomyłki więc wszystko było pod kontrolą tylko nas nie było w redakcji bo mieliśmy wystąpienia cały dzień.

7 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

W związku z tym (tj w takim sensie że do redakcji jakimś cudem dotarł egzemplarz z mix-em wyposażenia z wyższych modeli) pozostaje tylko mieć nadzieję, że do redakcji jednak nie dotarł egzemplarz w tzw wersji ''golden sample'' (jak to się kiedyś  ponoć zdarzało) a wersja w pełni zgodna z oryginałem.

Tego nigdy się nie dowiesz. To są rzeczy nie do sprawdzenia. Trzeba by mieć 100 tych samych modeli i wyciągnąć wniosek ;-). Myślę, że od lat już wiemy, że testy mają pomóc w wyborze a nie być wyrocznią... U nas i tak jest dobrze pod tym względem bo mając porozumienie ze skalibrujtv po np. pół roku mamy wiedzę jak dany telewizor świeci bo firma kalibruje kilkaset tych samych modeli w roku. A to już coś!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Gmeru napisał:

U nas i tak jest dobrze pod tym względem bo mając porozumienie ze skalibrujtv po np. pół roku mamy wiedzę jak dany telewizor świeci bo firma kalibruje kilkaset tych samych modeli w roku. A to już coś!

Wy to wiecie, ale my nie wiemy. Przekazujcie jakoś nam tą wiedzę, np jako update testu po pół roku, albo chociaż post na forum w wątku danego modelu. Jeżeli nie możecie tego zrobić z różnych względów, bo wyszłaby na jaw np niewygodna prawda,  to utwórzcie jakiś fake profil 'Zdzisław Kalibrator' i nim postujcie na forum takie rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha @efel co ty piszesz... omg. Ja już nie mam nic do dodania w tej konkretnej sprawie. Wytłumaczyłem to ostatecznie. Nikt nigdy nie dojdzie globalnie takich spraw. Można tylko gdybać i sobie dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi