Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

OK ... dogadam sie z moim przyjacielem, żeby przynieść tutaj x7900 w sobotę i spróbuje zrobic porównanieZorganizuję transport z lotniska

IMG-20190205-145103.jpg

IMG-20190205-192317.jpg

IMG-20190205-192417.jpg

IMG-20190205-192859.jpg

IMG-20190205-192931.jpg

IMG-20190205-193548.jpg

Epson TW9300 jest przeciwko niemu maluch ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy z niecierpliwością na to porównanie.. ?

ps. Tylko o jvc piszmy w dedykowanym wątku aby nie zaśmiecać  ?

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Bipo napisał:

No to czekamy z niecierpliwością na to porównanie.. ?

ps. Tylko o jvc piszmy w dedykowanym wątku aby nie zaśmiecać  ?

Ok... zprupuje zrobic porównanie z Epsonem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@riddle gratulacje.
Jak mozesz zrob porownanie x7900 vs n7. Natywne 4k vs E-shift.
Z Epsonem tez mozna zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, user7878 napisał:

@riddle gratulacje.
Jak mozesz zrob porownanie x7900 vs n7. Natywne 4k vs E-shift.
Z Epsonem tez mozna zrobic.

Na pewno to spróbuję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my tu sobie gadu gadu, a na stanowisku JVC na ISE info o laserowym proju 8k VS3000 wprawdzie z przeznaczeniem na rynek symulatorów ;) 

https://www.avsforum.com/forum/24-digital-hi-end-projectors-3-000-usd-msrp/2996950-new-jvc-rs3000-nx9-rs2000-n7-rs1000-n5-native-4k-projectors-anti[beeep]ation-thread-453.html#post57556004

@riddle gratulacje i w miare mozliwosci prosimy o porownanie 540/x7900 vs N7/RS2000 , wrzuć do watku JVC :)

Porownanie do Epsona... hmmm lepiej nie draznić uzytkowników Epsona... :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.12.2018 o 22:24, riddle napisał:

To jest materiał na zamówienie z próbki farby tego mixu ( składa się z kilku warstw )...  i dzięki temu otrzymal bardzo ciekawych funkcji.

49505648_1981020662201841_811760149067726848_n.jpg

49164649_540576189779845_189255552054853632_n.jpg

To jest twój mix .? Twoja farba ..?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Grzegorz Sieradzki napisał:

To jest twój mix .? Twoja farba ..?

Czesc, to nowa technologia ale to będzie to tylko na zamówienie  jako ekran projekcyjny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zamierzam zakupić epson eh-tw 7300 tylko zastanawiam się czy projektor przetworzy przez playstation 4 pro 4k z hdr jeśli ktoś z was wie proszę o odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Za Konrad napisał:

Witam, zamierzam zakupić epson eh-tw 7300 tylko zastanawiam się czy projektor przetworzy przez playstation 4 pro 4k z hdr jeśli ktoś z was wie proszę o odpowiedź. 

Czesc... to niepoidzie bo na 4k HDR jest potrzebny 18Gbps HDMI i to 7300 niema, tylko HDR 60hz ti bendzie dzialal v 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale powiedzmy samo 4k powinno działać przy grach? 

I czy może nie ma jakiś sposobów na uzyskanie tego 4k z hdr jakims np konwenterem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Za Konrad napisał:

Ale powiedzmy samo 4k powinno działać przy grach? 

I czy może nie ma jakiś sposobów na uzyskanie tego 4k z hdr jakims np konwenterem? 

HDFurry Linker

XBox-epson-HDR.jpg

robi z 4K 10bit HDR -> 4K 8bit HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od miesiąca jak wiecie mam QLEDA Samsung Q9FN i po pierwszym zachłyśnięciu się tym TV powoli zaczynam porównania do Epsona... Obejrzałem od tego czasu tylko jeden film na proju - czyli Romę z netflixa, ale też sporo scen porównywałem z TV i napiszę dobrą wiadomość dla wszystkich posiadaczy Epsona 9300 lub przyszłych nabywców 9400 - proj daje radę... Oczywiście Roma w HDR, ale czarno-biała nie jest jakimś wielkim wyznacznikiem, ale oglądało się świetnie... Ponieważ i tak filmy ogląda się przy mniejszym kontraście i jasności, różnice między TV a projem, tym projem, nie są porażające... Oczywiście największą robotę robi wielkość obrazu... Obraz anamorficzny na 75'' jest po prostu za mały, nie daje takiego uczucia obejmowania wszystkiego wzrokiem co obraz anamorficzny  na 100''... Po tym miesiącu przerwy aż miło było znowu obejrzeć tak duży obraz... W pełnym 16:9 to 75'' jest w sam raz, a 100'' trochę za duże... Przypominam, że zarówno odległość do TV jaki i do powierzchni projekcyjnej wynosi u mnie tyle samo, czyli ok 2,80m bo fotel mam w tym samym miejscu do oglądania zarówno jednego jak i drugiego wyświetlacza...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hubio 

Skoro juz musisz pisac te dyrdymaly, to zrob sobie przysluge i przyswoj znacznie pojecia "anamorficzny", w odniesieniu do techniki filmowej, tj   rejestracji, czy wyswielnania obrazu. Nie ma podstwy, ani takiej potrzeby, abys uzywal go jako sybstytutu dla terminu "panoramiczny". To nie sa synonimy   ;) 

... Obraz anamorficzny na 75'' jest po prostu za mały, nie daje takiego uczucia obejmowania wszystkiego wzrokiem co obraz anamorficzny  na 100''... 

Edytowane przez binary
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, binary napisał:

hubio 

Skoro juz musisz pisac te dyrdymaly, to zrob sobie przysluge i przyswoj znacznie pojecia "anamorficzny", w odniesieniu do techniki filmowej, tj   rejestracji, czy wyswielnania obrazu. Nie ma podstwy, ani takiej potrzeby, abys uzywal go jako sybstytutu dla terminu "panoramiczny". To nie sa synonimy   ;) 

... Obraz anamorficzny na 75'' jest po prostu za mały, nie daje takiego uczucia obejmowania wszystkiego wzrokiem co obraz anamorficzny  na 100''... 

A to takie ważne czy używam terminu anamorficzny czy panoramiczny ? Używaliśmy wraz z rafem i szewim terminu "anamorficzny" od początku istnienia tego wątku i przez 1,5 roku nikt się do tego nie przyczepił, a tu proszę - czekaliśmy 1,5 roku i się okazuje jak bardzo błądziliśmy...

Więc ja  ci tak odpiszę - po pierwsze kup sobie Epsona 9300/7300, a potem zabieraj głos. Bo ja piszę w wątku o codziennym użytkowania Epsona 9300... o jego użytkowaniu, a ty piszesz o niestosowności mojej terminologii... Po prostu szkoda słów... Chodziło mi po prostu o to, że jest mniejszy niż w pełnym 16:9

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjaciel pracuje nad swoimi amorficznymi sprzętem z PLEXI,  obecnie jest około 95% gotowy. Ale nawet jeśli robisz si to sam, to szkło dioptyczne z PLEXI jest bardzo drogie (což okolo 1200 Zl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

A to takie ważne czy używam terminu anamorficzny czy panoramiczny ? Używaliśmy wraz z rafem i szewim terminu "anamorficzny" od początku istnienia tego wątku i przez 1,5 roku nikt się do tego nie przyczepił, a tu proszę - czekaliśmy 1,5 roku i się okazuje jak bardzo błądziliśmy...

Więc ja  ci tak odpiszę - po pierwsze kup sobie Epsona 9300/7300, a potem zabieraj głos. Bo ja piszę w wątku o codziennym użytkowania Epsona 9300... o jego użytkowaniu, a ty piszesz o niestosowności mojej terminologii... Po prostu szkoda słów... Chodziło mi po prostu o to, że jest mniejszy niż w pełnym 16:9

Szkoda slow to na Ciebie, miszczu, skoro od póltora roku masz projektor, ktory ma automatyczny tryb wspolpracy z soczewka   anamorficzna i do dzisiaj jeszcze nie wiesz co to oznacza. 

Ignorancja nie jest cnota I nie ma sensu zebys medrkowal, a tym bardziej sie tu stawial. Nie chodzi o Ciebie, tylko o ludzi ktorzy szukaja wiedzy na forum  i to czytaja. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, binary napisał:

Szkoda slow to na Ciebie, miszczu, skoro od póltora roku masz projektor, ktory ma automatyczny tryb wspolpracy z soczewka   anamorficzna i do dzisiaj jeszcze nie wiesz co to oznacza. 

Ignorancja nie jest cnota I nie ma sensu zebys medrkowal, a tym bardziej sie tu stawial. Nie chodzi o Ciebie, tylko o ludzi ktorzy szukaja wiedzy na forum  i to czytaja. 

Ignorancja ? Po pierwsze to ja pisałem o tym w zupełnie innym kontekście - przecież pisałem, że na projekcji obraz jest ok, a na TV nie jest... Soczewki do TV nie zastosuję... Próbujesz ciągle wtrącać swoje trzy grosze, a to, że nie wiem jak działa amazon, a teraz, że nie wiem o soczewce anamorficznej... Taki z ciebie kolego - smerf mądrala co to na wszystkim się zna i poucza... Niestety dla ciebie... zna tylko w teorii... Mi piszesz żebym nie mędrkował... ? Temat to codzienne użytkowanie projektora Epson 9300 i większe znaczenie dla mnie ma przysłowiowa blondynka, która napisze, że w takim i takim filmie są ładne kolory niż ty, który świetnie zna terminologię i udaje eksperta, którym nie jest... Jak Cię MK i gmeru wezmą na pokład (a w sumie dziwne, że jeszcze nie wzięli skoro masz tak wielką wiedze i pozujesz na wielkiego eksperta :))   to każde Twoje słowo będzie dla mnie wyrocznią, póki co jesteś człowieczkiem udającym eksperta, który wypowiada się o czymś czego nie widział na oczy... Do tego bez przerwy pouczasz nie tylko mnie, ale i inne osoby...

Jak byś uważnie śledził cały wątek wiedziałbyś, że już dyskutowaliśmy o tym. Zastanawiałem się czy nie kupić takiej soczewki... Z 10 trybów ustawień korzystam codziennie... Była kwestia bardzo wysokiej ceny i tego, że jak pisałem obraz z pasami (żeby każdy rozumiał o co mi chodzi bez niedomówień terminologicznych) mi absolutnie nie przeszkadza i na proju jest w sam raz, a niestety miszczu do telewizora nie wymyślono... :) Rozwiązane to mam tak jak mi poradził szewi, że obraz anamorficzny, o kurczę sorry :) panoramiczny, no... właściwie - ten z pasami 2.40:1 :) oglądam tak, że dolna część projekcji jest tuż nad dołem samego ekranu więc przynajmniej jednego pasa nie ma... :) natomiast pasy mi i tak nigdy nie przeszkadzały...

No i Binary stety albo niestety dodałem cię do ignorowanych, szkoda, że tak późno... więc już więcej sobie nie 'podyskutujemy" Bo nie będę za każdym razem tracił kupy czasu żeby się bronić, wyjaśniać i denerwować - PANIE WIELKI EKSPERCIE... Naprawdę dziwne, że Ty jeszcze nie prowadzisz testów z MK i gmeru z taką wiedzą... jak działa amazon, jaka jest różnica między obrazem anamorficznym, a panoramicznym... Ja pierd....ę co za gość...

Edytowane przez hubio
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ignorancja ? Po pierwsze to ja pisałem o tym w zupełnie innym kontekście - przecież pisałem, że na projekcji obraz jest ok, a na TV nie jest... Soczewki do TV nie zastosuję... Próbujesz ciągle wtrącać swoje trzy grosze, a to, że nie wiem jak działa amazon, a teraz, że nie wiem o soczewce anamorficznej... Taki z ciebie kolego - smerf mądrala co to na wszystkim się zna i poucza... Niestety dla ciebie... zna tylko w teorii... Mi piszesz żebym nie mędrkował... ? Temat to codzienne użytkowanie projektora Epson 9300 i większe znaczenie dla mnie ma przysłowiowa blondynka, która napisze, że w takim i takim filmie są ładne kolory niż ty, który świetnie zna terminologię i udaje eksperta, którym nie jest... Jak Cię MK i gmeru wezmą na pokład (a w sumie dziwne, że jeszcze nie wzięli skoro masz tak wielką wiedze i pozujesz na wielkiego eksperta )   to każde Twoje słowo będzie dla mnie wyrocznią, póki co jesteś człowieczkiem udającym eksperta, który wypowiada się o czymś czego nie widział na oczy... Do tego bez przerwy pouczasz nie tylko mnie, ale i inne osoby...
Jak byś uważnie śledził cały wątek wiedziałbyś, że już dyskutowaliśmy o tym. Zastanawiałem się czy nie kupić takiej soczewki... Z 10 trybów ustawień korzystam codziennie... Była kwestia bardzo wysokiej ceny i tego, że jak pisałem obraz z pasami (żeby każdy rozumiał o co mi chodzi bez niedomówień terminologicznych) mi absolutnie nie przeszkadza i na proju jest w sam raz, a niestety miszczu do telewizora nie wymyślono... Rozwiązane to mam tak jak mi poradził szewi, że obraz anamorficzny, o kurczę sorry panoramiczny, no... właściwie - ten z pasami 2.40:1 oglądam tak, że dolna część projekcji jest tuż nad dołem samego ekranu więc przynajmniej jednego pasa nie ma... natomiast pasy mi i tak nigdy nie przeszkadzały...
No i Binary stety albo niestety dodałem cię do ignorowanych, szkoda, że tak późno... więc już więcej sobie nie 'podyskutujemy" Bo nie będę za każdym razem tracił kupy czasu żeby się bronić, wyjaśniać i denerwować - PANIE WIELKI EKSPERCIE... Naprawdę dziwne, że Ty jeszcze nie prowadzisz testów z MK i gmeru z taką wiedzą... jak działa amazon, jaka jest różnica między obrazem anamorficznym, a panoramicznym... Ja pierd....ę co za gość...
Moze ochlon troche Kolego.
Wystrarczy ze zaczniesz uzywac wlasciwej terminilogii i doczytasz co to jest obraz anamorficzny oraz z czym to sie je "w projektorach". To jest forum technologiczne a nie kolko dramatycze .
Rzadko zagladam na forum, wiec nie wiem co chodzi Ci z Amazonem. Wybacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, hubio napisał:

Hubio Przyjacielu jak mogłeś to uczynić! :lol: 

Takiego, uczynnego i spolegliwego, empatycznego i responsywnego eksperta do ignorowanych? ?

To czysta Zbrodnia! Ludzie Ci tego nie wybaczą...... :P:lol:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi