Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

A możesz nie pisać bzdur? Już 10m rzadko kiedy działa poprawnie na pełnym UHD chociaż w przypadku tego projektora nie da rady korzystać z pełnej przepustowości to jest duża szansa, że zadziała zwykły kabel. Prośba o linki. 5M to max na zwykły kabel HDMI z pełną przepustowością UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru jesteś tutaj szefem więc nie będę się mądrzył
Bzdur jednak nie piszę kolego sympatyczny
Pytanie dotyczy Epsona 7300. Takiego mam i testowałem k8lka rodzajów kabli. Mam zwykły z allegro 12m za niecałe 200zł high speed 18Gbps i działa z epsonem bardzo dobrze.
Przy innych/lepszych projektorach jak np. JVC możliwe, że będzie potrzebny lepszy ale dla 7300nie potrzeba wywalać dodatkowej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie konkretnie mam na myśli ten https://allegro.pl/kabel-hdmi-2-0-cx-blue-full-hd-4k-3d-cec-arc-12m-i5225280251.html

Nie stać mnie obecnie na kabel za 1200 zł. Z drugiej strony chyba nie wszyscy tutaj posiadają optyczne hdmi za tysiące. 

Bardziej podchodzę do tego realistycznie dlatego proszę napiszcie jakie posiadacie konkretnie i jakiej długości.

edit. W najgorszym przypadku mogę przestawić amplituner o 180 stopni pod projektor. Wtedy znowu nowe przewody do kolumn:(

Edytowane przez boood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To masz farta albo jedyne co odpalasz to full hd albo samo 4k. Ciekawe jakie testowałeś kable 12m ale to tylko słowo. W przyszłości taki kabel np. do Epsona TW9400 wywalisz do śmieci. Nie ma fizycznej możliwości by ruszyło pełne uhd na 12m. Ale jak ktoś muruje np. kable to musi mieć 100% pewności. Dlatego się pytam. A jak jeszcze słyszę, że za 200zł to omg... 12m 18Gbps.. dobre dobre.

9 minut temu, boood napisał:

Panowie konkretnie mam na myśli ten https://allegro.pl/kabel-hdmi-2-0-cx-blue-full-hd-4k-3d-cec-arc-12m-i5225280251.html

Nie stać mnie obecnie na kabel za 1200 zł. Z drugiej strony chyba nie wszyscy tutaj posiadają optyczne hdmi za tysiące. 

Bardziej podchodzę do tego realistycznie dlatego proszę napiszcie jakie posiadacie konkretnie i jakiej długości.

To jakiś śmieć za grosze > ale jak mówię można kupić. Do Full HD będzie ok. Więcej może być różnie. Optyka nie kupuje się do lansu tylko do tego, że działa. A kabel HDMI albo działa albo nie działa. Zamknęliśmy ten temat w naszym teście kabli HDMI więc co tu więcej dodawać... jak nie czytałeś to zapraszam jutro bo dzisiaj mamy awarię i nie ma dostępu do testów.

Ale jak kolega wyżej napisał i ja też dodałem w swoim poprzednim poście: TW7300 nie ma pełnej przepustowości HDMI więc może zadziała na 4K poprawnie. W ścianę w życiu bym tego nie murował. Jak luzem to można zaryzykować. To są grosze jak za taki kabel. Zawsze można kupić kolejny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru czy info w menu epsona jaki dostaje sygnał tzn. czy jest 4k i HDR oraz głebia kolorów wystarczy aby kabel przeszedł test? Jeśli tak to jeszcze raz napiszę - dla Epsona 7300 wystarczy HDMI 2.0z 18Gbps przesyłu. Mam taki i u mnie działa. Nie dam linka bo kupowałem kilka miesięcy temu. Cena to około 200zł.

Oczywiście dla pełnego 4k60hz + HDR może to nie wystarczyć ale kolega pytał o Epsona 7300

[mention=159398]szewi[/mention] teraz zmieniał epsona 9300 na JVC RS540 i musiał kupować nowy kabel. Tak więc nasze "okrojone" epsony działają z tańszymi kablami

[mention=1]Gmeru[/mention] ja kabla nie murowałem. Mam w peszlach w ścianach oraz w podłogowych listwach więc zawsze mogę w 10 minut wymienić kable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że do takiej porady trzeba dopisać całą filozofię bo potem wchodzi ktoś nowy i myśli, że śmieć 12m za 130zł czy 200zł czy 300zł będzie mu działał na projektorze UHD. Zamuruje taki kabel, kupi za rok np. odtwarzacz Ultra HD Blu-ray bo teraz nie ma albo coś innego UHD albo nowszy projektor i co? Będzie w czarnej du....Do tego co ma za znaczenie jakiej firmy jest projektor? Optomy za 4tys mają pełne HDMI i tam też nie zadziała poprawnie większość zwykłych kabli HDMI powyżej 5m jak odpalimy np. grę w 4K z HDR i w 60fps albo nc+ i Canal+ 4K UHD z HDR. Fajnie, że masz peszel ale myślisz tylko o sobie a nie myślisz o innych przypadkach. A mogą być ich dziesiątki.

A ty napisałeś w pierwszym poście: będzie działać. I koniec. Dopiero jak zacząłem drążyć to dalej coś radzisz i podajesz szczegóły. Zaraz się okaże, że odpalasz filmy z kompa albo inne cuda. Masakra... jak takie coś pisać to lepiej nic nie pisać.

Reszty już nie mam siły komentować bo wszystko wrzucaliśmy tysiąc razy w testach oraz tym głównym teście kabli HDMI. 5m kabla to max dla zwykłego pełnego UHD. Nawet 5m mają problemy. Temat kabli mamy przećwiczony w 100% więc nie będę już tutaj więcej pisać. Polecam zadzwonić do specjalistów np. do HCX bo tam każdy kabel jest sprawdzony i chociaż można mieć jakąś pewność co się dostanie.

Było pytanie to warto dodać odpowiedź zgodną z rzeczywistością bo co mi za różnica kto kupi jaki kabel ? to jego kasa a 139zł to nic jak za taką długość więc można ryzykować ale pełnego UHD nie ma SZANS żeby na tym zobaczyć a jak pójdzie to na IFA trzeba go zaprezentować albo na CES - będzie hit sprzedaży a optyki za grubą kasę już mogą plajtować.

Na tym forum wiedza ma być zgodna z faktami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru miałem nie odpisywać ale muszę
Kolega napisał w temacie Epson 7300/9300 że zdecydował się na zakup modelu 7300 i chce kupić kabel hdmi. Zapytał czy pierwszy (podał specyfikacje 18Gbps i obsługa 2020) będzie ok czy musi kupować kabel premium premium.
Odpisałem, że pierwszy będzie ok.
Wtedy wpadasz Ty i twierdzisz że piszę bzdury.
Potem zamiast napisać sorry prze epsonie 7300 rzeczywiście tańszy kabel może być ok to dalej mi zarzucasz, że myślę tylko o sobie itd.
Nie piszemy tutaj o tym czy kable murować czy
nie, czy będzie działać z Optomą 4k czy z Oppo itd.
Kolega pytał czy będzie działać z Epsonem 7300 i taką odpowiedź dostał.

Pozdrawiam

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testowaliście Panowie taki kabelek:

https://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd-4k-ultimate-v2-0-15m-i6661033676.html?fromVariant=6661034185 ?

Ja go używam na Epsonie 9300, ma 15m i działa mi bez problemu 4k/HDR/12bitów oczywiście mogłem sprawdzić w 12 bitach wyłącznie do 25fpsów. Na 8 bitach działa w 4K/60fpsów.

Zgodnie z opisem oferty kabelek zapewnia przepływność danych do 18 Gbit/s więc teoretycznie powinno działać pełne 60fpsów także.

Co do kwestii potrzeby to chyba nawet mając proja wykorzystującego pełne HDMI, prawie wszystkie obecnie wydawane filmy na UHD są w 24 klatkach. Od 2019 r. mają być w 60 klatkach no i oczywiście jak ktoś ma konsole najnowszych generacji i chce sobie pograć lub jakiś dekoder z Canal+4K - tam też chyba jest 60fps.

Generalnie jak pisałeś Gmeru jak bym miał murować to najpierw bym podłączył  do sprawdzenia czy na pewno to jest, ale ja osobiście mam za mebelkami i pod wykładziną... :)

A i tak się zastanawiam user czy aby Ty właśnie nie masz tego... :) ? Bo jakieś kilkadziesiąt stron temu i rok wstecz ktoś pytał w wątku i podesłałem mu ten właśnie link...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasza kasa, kupujecie co chcecie ? Kto się zna na temacie, czyta nasze testy na portalu to wie o co chodzi i kijem nie tknie takich śmieciowych kabli, których tylko nazwy się zmieniają a to wszystko jedno i to samo badziewie, które nigdy nie przepuści 18Gbps bez problemów (i ta cena... no nie mogę przestać się śmiać jak widzę 139zł za 12m... ). Ale to są właśnie takie oszczędności. Projektor za tyle kasy a potem nie ma już na kabel albo porządny ekran. Filmy są już w 60fps i na tym Epson nie pójdą... omg to jest właśnie taka dyskusja. I co najlepsze: odpalaliśmy je w zeszłym roku (już rok temu!) na AVS, w tym roku na dniach otwartych Sony w HCX itd.. Czytać więcej testów, jeszcze raz napiszę bo tutaj widzę nic do głowy nie wchodzi tylko patrzenie przez pryzmat jak najtaniej a najlepiej to za darmo. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze wprost. Jesli ktoś chce miec długi kabel, który przeniesie pełne 18Gbps, radze kupic HDMI AOC czyli kabel optyczny. Długi tzn. powyżej 5m. A kazdy taki kabel można przetestować. Firmy profesjonalnie zajumjące się instalacjami audio video w Polsce mają takie testery. jak to sie robi pokazywałem.

Wiecej szkoda pisać bo ... wszystko zostało już napisane.

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru jesteś adminem i masz na pewno dużą wiedzę, ale piszesz w wątku o Epsonie 7300/9300... Choćby i kupić kabelek HDMI za 10k to nasz Epson nie przepuści 4K/HDR/12 bitów w 60fps... :)

Ja osobiście jak bym zmienił proja na taki co mi to umożliwi kupiłbym odpowiedni kabelek, ale w tej chwili to nie kwestia oszczędności tylko logiki... Po co wydawać 1000zł na coś co i tak się nie przyda ??? A jak jutro umrę ? :) Proja może wymienię za kilka lat i wtedy wymienię kabelek, pewno będzie już hdmi 3.0 ... :) To następna sprawa, że nigdy się nie nadąży za zmianami technologicznymi więc trzeba kupować to co jest optymalne... Pewnie w przypadku murowania lepiej kupić najlepszy jaki istnieje w ogóle żeby nie kuć ścian jak by się zachciało zmienić za 2 miesiące na jakieś JVC, ale jak jest luzem....

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłbym od tego, że Epson TW7300 / TW9300 / TW7400 ma złącze HDMI ograniczone do 10.2 Gbit dlatego m.in. nie da się do niego podać sygnału 4K 60Hz z HDR. Takie pasmo obsługuje większość "śmieciowych" kabli jak te z linków wstawianych w temacie.

Ale jeśli będziemy chcieli za jakiś czas podać pełne 4K 18Gbps po np. wymianie projektora to będzie na 100% zonk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyznam się, że trochę szeroko pojechałem z wywodem ;) (sorrrry @user7878)Nie do końca na temat konkretnie tego projektora z wąskim pasmem HDMI ale jak widzę takie aukcje 12m za 139zł z napisem 18Gbps to jest to tylko i wyłącznie oszustwo na biednych klientach ja dostaję białej gorączki ? więc liczę, że i tak się wywód przyda.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiście pełna racja... A sprzedawcy mogą sobie tak bezkarnie pisać obsługa 18Gbps skoro to nieprawda ? Jak z tego linka co podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najbezpieczniej, gruby "peszel" zamurować co by nawet szczur wlazł,

wtedy i kabel prawdopodobnie się wciśnie! :P:)

Ten postęp technologiczny jest zawrotny, byle zdążyć przed śmiercią! ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, hubio napisał:

Tak oczywiście pełna racja... A sprzedawcy mogą sobie tak bezkarnie pisać obsługa 18Gbps skoro to nieprawda ? Jak z tego linka co podałem.

Wszystko można... i to jest właśnie problem. Dobrze, że można sobie o tym dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostkę podam, że i krótkie kable mogą nie zadziałać na UHD.

Osobiście sprawdziłem kabelki 2 i 1,5 metra (!), które miały problem już z pasmem 13.2GB (czy jakoś tak - nie pamiętam liczby dokładnie)

To np takie: https://allegro.pl/kabel-hdmi-2-0-cx-blue-full-hd-4k-3d-cec-arc-2m-i5225223170.html?reco_id=3911c76c-f1d3-11e8-87d7-000af7f5ff20

Wspominam o tym, ponieważ powszechnie uważa się, że kable miedziane do 5 metrów powinny działać na "pełnym" UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barnaba akurat musiałeś w przykładzie pokazać ten co za linkowałem tylko krótszy.  Przypadek nie sądzę ?

Edytowane przez boood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując zwykle kable nie optyczne na długości powyżej 5m to czysta loteria będzie lub nie będzie działać. Sprawdzone i przetestowane kabla są drogie 1-1,5tys zł i na pewno działają nawet i do 25m bo widzialem. Wszystko poniżej to zabawa w ryzyko czy aby zadziała i przepuści pełne uhd w 60 klatkach. Jeśli w tym momencie kupował bym kabel brałbym sprawdzony... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7300 obsługuje tylko 10.2 GB.  Kabel nie będzie w ścianie.  Potrzebuję tu i teraz hdmi do konkretnego epsona. Nie chcę inwestować na wyrost bo zaraz będzie hdmi 2.1 czy inne cudo a wtedy optyczny 2.0 będzie w cenie miedzi.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, hubio napisał:

A testowaliście Panowie taki kabelek:

https://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd-4k-ultimate-v2-0-15m-i6661033676.html?fromVariant=6661034185 ?

Ja go używam na Epsonie 9300, ma 15m i działa mi bez problemu 4k/HDR/12bitów oczywiście mogłem sprawdzić w 12 bitach wyłącznie do 25fpsów. Na 8 bitach działa w 4K/60fpsów.

Zgodnie z opisem oferty kabelek zapewnia przepływność danych do 18 Gbit/s więc teoretycznie powinno działać pełne 60fpsów także.

Co do kwestii potrzeby to chyba nawet mając proja wykorzystującego pełne HDMI, prawie wszystkie obecnie wydawane filmy na UHD są w 24 klatkach. Od 2019 r. mają być w 60 klatkach no i oczywiście jak ktoś ma konsole najnowszych generacji i chce sobie pograć lub jakiś dekoder z Canal+4K - tam też chyba jest 60fps.

Generalnie jak pisałeś Gmeru jak bym miał murować to najpierw bym podłączył  do sprawdzenia czy na pewno to jest, ale ja osobiście mam za mebelkami i pod wykładziną... :)

A i tak się zastanawiam user czy aby Ty właśnie nie masz tego... :) ? Bo jakieś kilkadziesiąt stron temu i rok wstecz ktoś pytał w wątku i podesłałem mu ten właśnie link...

zapomnij ze kabelek miedziany  za 200 czy 400 zlotych powyzej 10m zadziala Ci na 18gbs., chocby nie wiem jaki mial AWG itp.

juz powyzej 5 metrow zaczyna sie loteria.

Te specyfikacje nalezy wlozyc miedzy bajki.

To zapewni tylko swiatlowod HDMI.

Moj 15metrowy, ktory z Epsonem dzialal bez problemu i mial byc super hiper 18gbs przy JVC wymiekl i poszedl "do smieci".

Ponad tysiak za kabel "pekł" na HDMI optyczny i wtedy wszystko dziala.

Epson TW7300/TW9300 zazdziala na takim budzetowym kablu, bo nie potrzebuje pelnego sygnału, bardziej wymagajacy prjektor z pelnym pasmem juz nie.

Jesli dobrze pamietam to sa juz optyki HDMI ze specyfikacja pod 2.1 ale jak to bedzie wygladalo w praktyce to sie okaze.

Jest szansa ze taki kabel udzwignie wiekszy przesyl w przyszlosci, choc oczywiscie nikt tego nie zagwarantuje.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra.  Jakieś uczciwe oferty kabli optycznych hdmi 12-15 m możecie podesłać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi