Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XE93 TEST (KD-55XE9305) najwyższy model LED LCD 4K HDR od Sony z Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

@Koowall - Spróbuj w takim razie sprawdzić, czy demówki HDR odtwarzane na jakimś innym playerze też mają "dziwne" kolory (linki były podawane kilka stron wcześniej). Nie zaszkodzi usunąć danych cache'u w Netflixie.

Edytowane przez Toma-San

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrócę do domu zapuszczę jakiś film z UHD playera z obsługą HDR albo nawet jakąś grę na konsoli ?

BTW. Jak wyczyścić cache netflixa na tv? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Koowall napisał:

Jak wrócę do domu zapuszczę jakiś film z UHD playera z obsługą HDR albo nawet jakąś grę na konsoli ?

BTW. Jak wyczyścić cache netflixa na tv? 

Widzę, że od czasu do czasu pojawia się pytanie o cache'y w androidzie, więc dla osób, które nie wiedzą jak czyścić - krótki poradnik:

1. Czyszczenie cache'a WSZYSTKICH aplikacji - czasami jak coś nie działa, zamiast przywracać ustawienia systemowe, wystarczy coś takiego:

Ustawienia -> Pamięć i resetowanie ->Wewnętrzna pamięć współdzielona -> czekamy, aż system zaczyta wszystkie informacje -> Dane w pamięci podręcznej -> OK

2. Czyszczenie cache'a/danych pojedynczej aplikacji:

Ustawienia -> Aplikacje -> czekamy, aż system zaczyta wszystkie dane (pojawia się zajętość pamięci przy każdej z aplikacji) -> Wybieramy interesującą aplikację -> Wyczyść pamięć podręczną i/lub Wyczyść dane. 

Netflix będzie znajdował się gdzieś w połowie długiej listy aplikacji systemowych.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczenie cache nic nie dało. Wszystkie pozycje z DV z netflixa są w tym momencie nie do obejrzenia przez te kolory... Odpaliłem Blu Ray UHD i tam HDR jest ok, na grach na Ps4 również ok. Na netflixie nie mam pozycji HDR, same DV. Nie wie co z tym... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toma-san wszystkie filmy z linku od Ciebie smigaja aż miło ? jak puszczę netflixa przez Ps4 pro, które nie obsługuje dv to HDR wygląda ok. Tylko tv obsługuje dv i tutaj coś się spapralo, chat z netflixem mnie do producenta odesłał... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Toma-san wszystkie filmy z linku od Ciebie smigaja aż miło jak puszczę netflixa przez Ps4 pro, które nie obsługuje dv to HDR wygląda ok. Tylko tv obsługuje dv i tutaj coś się spapralo, chat z netflixem mnie do producenta odesłał... 
Egzemplarz... u mnie nie ma problemu a przynajmniej nie widzę...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, grazny napisał:

Egzemplarz... u mnie nie ma problemu a przynajmniej nie widzę...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Chodziło dobrze i nagle przestało? Szkoda, że nie mam innego źródła DV do przetestowania i sprawdzenia... Bo jak coś to tylko reklamacja pozostaje... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Koowall napisał:

Chodziło dobrze i nagle przestało? Szkoda, że nie mam innego źródła DV do przetestowania i sprawdzenia... Bo jak coś to tylko reklamacja pozostaje... 

U mnie DV ładnie śmiga. Spróbuj jeszcze raz usunąć cache z Netflixa łącznie z danymi (trzeba czyścić oddzielnie dane i cache - będziesz musiał ponownie logować się do Netflixa). Sprawdź, czy nie masz jakieś dziwnych ustawień w DV (możesz podać swoje ustawienia?), zobacz, czy opcje globalne (dostępne na stronie Netflixa i połączone z twoim kontem) nie są poprzestawiane. Najlepiej w kolejności: sprawdzenie opcji globalnych, wyczyszczenie Netflixa, zalogowanie do Netfilxa, sprawdzenie opcji DV w trakcie odtwarzania filmu DV. Uff... Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy materiał w DV odtworzony z dysku zewnętrznego w KODI będzie się odtwarzał w tym formacie?, czy musi to być netflix lub odtwarzacz UHD ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie mogę znaleźć tych opcji globalnych w netflixie... Tylko playback settings z istotnych widzę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Koowall napisał:

Dla potomnych - zresetowalem tv do ustawień fabrycznych i podzialalo ?

Za szybko. Trzeba było jeszcze trochę pokombinować. :P  Restart do fabryki jest ostatecznością, chociaż jak widać skuteczną. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Toma-San napisał:

Za szybko. Trzeba było jeszcze trochę pokombinować. :P  Restart do fabryki jest ostatecznością, chociaż jak widać skuteczną. :) 

Hehe nie chciało mi się czekać, a metoda skuteczna i bezbolesna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38935A24-08F3-4D60-9101-8F8261EBCCEA.thumb.jpeg.aa7c13ff73fe0baaf06946cdec18ffd3.jpegWitam pytanko odnośnie uziarnienia podczas oglądania filmów na netflixie... czy u was tez tak wali po oczach to mrowienie??? To jakaś masakra... byłem u brata i oglądałem ten sam film u Niego i nie było uziarnienia wcale... o co tu chodzi posiada tv bodajże z seri 7000 a na tym soniaczu masakra jakaś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki film? Podaj dokładny czas, sprawdzę u siebie.

To film DV, czy SDR? Może masz za mocno podkręcone ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Toma-San napisał:

Jaki film? Podaj dokładny czas, sprawdzę u siebie.

To film DV, czy SDR? Może masz za mocno podkręcone ustawienia?

IronFist odcinek 4 na samym początku jak jest konferencja prasowa na jasnym widać najbardziej dlatego zrobiłem zdjecie ale normalnie widać to cały czas... tragedia jest. Film DV. Ustawienia same się przełączają 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IronFist odcinek 4 na samym początku jak jest konferencja prasowa na jasnym widać najbardziej dlatego zrobiłem zdjecie ale normalnie widać to cały czas... tragedia jest. Film DV. Ustawienia same się przełączają 

Już odpowiedziałeś sobie na pytanie. Samsung nie obsługuje DV, a Netflix w tych wersjach praktycznie wszędzie pcha ziarno. Nikt nie wie dlaczego. Z filmów DV, które oglądałem to chyba tylko Anihilacja jest tego pozbawiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.04.2018 o 14:48, Wojciech Flaczyński napisał:

Rzeczywiście spore ziarno. Chyba na dzień dzisiejszy należy się z tym pogodzić. Na szczęście część filmów DV wygląda normalnie i wspaniale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. Pobrałem film Black Panther w 4K z DV. Niestety ale jak próbuje uruchomić film z dysku zewnętrznego to jakiegokolwiek programu bym nie użył (KODI, SPMC, wbudowany) zawsze wyświetla mi obraz w HDR (nagłówek sony). Ścieżka z DV nie chce się uruchomić, a wiem z innych źródeł, że DV jest dostępne w tej wersji. 

DV w tv działa u mnie bez zarzutu przynajmniej w Netflix. W innych miejscach nie próbowałem DV.

Ktoś cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, ecthable napisał:

Dziwna sprawa. Pobrałem film Black Panther w 4K z DV. Niestety ale jak próbuje uruchomić film z dysku zewnętrznego to jakiegokolwiek programu bym nie użył (KODI, SPMC, wbudowany) zawsze wyświetla mi obraz w HDR (nagłówek sony). Ścieżka z DV nie chce się uruchomić, a wiem z innych źródeł, że DV jest dostępne w tej wersji. 

DV w tv działa u mnie bez zarzutu przynajmniej w Netflix. W innych miejscach nie próbowałem DV.

Ktoś cos?

Jeśli player nie supportuje DV, to zamiast niego będziesz miał standardowego HDR10. Pamiętaj, że żeby odtworzyć DV należy zakupić bibliotekę od firmy Dolby - nie wszyscy chcą to robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie chodzi o player w tv

skoro tv potrafi odtworzyć DV z netflixa to czy będzie potrafił to samo zrobić z pliku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi