KaMario 27 Napisano 11 Sierpnia 2017 15 godzin temu, Leeonsjo napisał: Może się uda a może nie a zdrowia nie szkoda? Właśnie... już miałem stresujące sytuacje ze sprzętem ze sklepów internetowych, np. przysyłają kurierem towar ze zwrotów i próbują wcisnąć następnemu klientowi egzemplarz, który innemu nie przypadł do gustu z jakichś tam powodów. 9 godzin temu, wery napisał: Jak radzi sobie upłynniacz ruchu? Upłynniacz ruchu... złożona kwestia. Muszę stwierdzić, że to nie jest to samo co w telewizorach marki SONY. SONY ma upłynniacz ruchu dopracowany bardzo, śmiem powiedzieć, że do perfekcji - nawet w starszych modelach tv. W LG OLED jest (powiedział bym) dobrze, ale... tryby zdefiniowane przez producenta radzą sobie różnie. Często jest widoczne szarpanie obrazu przy szybszych ruchach w poziomie, a i z wyrazistością obrazu przy tych ruchach jest gorzej niż na SONY - obraz traci swoją rozdzielczość i nieco się rozmywa. Na szczęście jest tryb własny z dwoma suwakami do ustawień (10-cio stopniowa skala) i dwa parametry: de-judder i de-blur. Generalnie za radą testów LG OLED dla modeli wyższych - de-judder na 0 a de-blur na 10 i śmiga praktycznie bez zarzutu... choć jeszcze rzadko, ale potrafi szarpnąć niekiedy obrazem. Podsumowując, upłynniacz ruchu w trybie ustawień własnych radzi sobie całkiem przyzwoicie. 8 godzin temu, budasty napisał: KaMario Będziesz podłączał A7 do komputera? Ta kwestia mnie najbardziej interesuje, jeśli nie obsługuje 120 Hz w 1080p to będę musiał poczekać aż b7 spadnie do akceptowalnej dla mnie kwoty 7k max za tv Spróbuję podłączyć komputer. Tylko nie wiem, czy będę potrafił wywołać z komputera sygnał o parametrach 120 Hz i 1080p. A poza tym, to coś nagmatwałem w ustawieniach sterowania pilotem innymi urządzeniami oraz poprzez sterowanie kablem HDMI. Np. po każdym wyjściu z menu webOS, np. z YouTube, uruchamia mi się nagrywarka dvd, odtwarzacz blu-ray a amplituner przełącza się na nagrywarkę i telewizor pokazuje kanały tv w SD. Fakt jest taki, że manipulowałem trochę w ustawieniach dotyczących przypisywania działania pilota do pracy z innymi urządzeniami i teraz chyba mam za swoje... Niestety nie wiem jak mam uporządkować ten stan rzeczy. Spróbuję dziś zresetować pilota (trzeba przytrzymać na około 10 sekund łącznie dwa przyciski - Smart i Back a następnie na nowo sparować z telewizorem, może to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) 4 godziny temu, KaMario napisał: de-judder na 0 a de-blur na 10 i śmiga praktycznie bez zarzutu... choć jeszcze rzadko, ale potrafi szarpnąć niekiedy obrazem. de-judder-a jednak nie polecałbym całkowicie wyłączać, bo nawet na Polskich serialach (przy wyłączonej redukcji juddera) często widać strobowanie ruchu, np jak ktoś stoi na jasnym tle i się lekko kiwa i porusza rękami. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peter_21 10 Napisano 17 Sierpnia 2017 Witam Czy ten model ma taka samą matryce ( oczywiscie FHD ) jak reszta modeli LG z 2017 czyli trwalość 100 000h i 25% jasniejszy panel niż modele 2016 ? Czy jest to matryca WRGB czy jakiś inny wynalazek ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 17 Sierpnia 2017 Te pytania (w tym wątku) zadawano już wielokrotnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peter_21 10 Napisano 18 Sierpnia 2017 18 godzin temu, pawelll napisał: Te pytania (w tym wątku) zadawano już wielokrotnie I niestety żadnej odpowiedzi nie znalazłem ; na jednej z rosyjskich stron znalazłem tylko że jest to panel WRGB i tyle.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 18 Sierpnia 2017 Napisałem, ze zadawano. Nie napisałem że odpowiedziano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 18 Sierpnia 2017 Ponoć niczym ten telewizor nie różni się od tego z zeszłego roku. I oczywiście że ma WRGB. A jaką ma mieć inną? Najlepsza jaka jest. Modele z 2016 też mają 100 000 godzin itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 18 Sierpnia 2017 Przynajmniej go wyprostowali. Jak dla mnie to zasadnicza zaleta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 17.08.2017 o 13:05, Peter_21 napisał: uWitam Czy ten model ma taka samą matryce ( oczywiscie FHD ) jak reszta modeli LG z 2017 czyli trwalość 100 000h i 25% jasniejszy panel niż modele 2016 ? Czy jest to matryca WRGB czy jakiś inny wynalazek ? Najprawdopodobniej telewizor LG 55EG9A7V ma nową matrycę na 2017 rok. Panel jest bardzo jasny. Nie jestem w stanie oczywiście profesjonalnie tego pomierzyć, ani nie mam dostępu do tv OLED z lat poprzednich. Wiem tylko, że w porównaniu z moim poprzednim LCD SONY 46HX820 pod względem właściwie każdego parametru obrazu jest przepaść, a ogromna jasność panelu rzuca się od razu u w oczy. Dnia 18.08.2017 o 19:21, MarcinC napisał: Ponoć niczym ten telewizor nie różni się od tego z zeszłego roku. I oczywiście że ma WRGB. A jaką ma mieć inną? Najlepsza jaka jest. Modele z 2016 też mają 100 000 godzin itd. Już taką chyba nie do podważenia różnicą, świadczącą o fakcie, że to jest nowy panel z 2017 roku jest fakt, że matryca nie generuje różowej poświaty przy odbiciach światła (było opisywane o tym efekcie tu na forum, a dotyczyło matryc OLED z 2016 roku). Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez KaMario Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 21 Sierpnia 2017 Fioletowa poświata to tylko powłoka a nie cześć matrycy jak sądzę wiec to nie musi być dowód na model matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 21 Sierpnia 2017 21 minut temu, maxkorzen napisał: Fioletowa poświata to tylko powłoka a nie cześć matrycy jak sądzę wiec to nie musi być dowód na model matrycy. Być może, ale nie chce mi się wierzyć, że LG jako producent matryc OLED w nowym modelu telewizora montował by panele cofnięte technologicznie w czasie, np. z przed 2 lat. A poza tym jak się nie mylę, to poprzednie modele FHD czyli 910, 920, 930 ... 970V miały wygięte panele. EG9A7V ma płaski ekran. Ale z pewnością niebawem ukarzą się testy, zapewne i tutaj, więc wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 21 Sierpnia 2017 2 godziny temu, KaMario napisał: Być może, ale nie chce mi się wierzyć, że LG jako producent matryc OLED w nowym modelu telewizora montował by panele cofnięte technologicznie w czasie, np. z przed 2 lat. To akurat nie jest wykluczone bo to jest matryca fhd. Ewentualny test da zapewne dopiero pewna odpowiedz. PS. Czy matryca taka czy owaka myślę, że to aż tak ważne nie jest - grunt to żeby obraz się nam podobał i się nic nie wypalało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 21 Sierpnia 2017 pytanie do supportu LG:czym różnią się ekrany telewizorów 55EG9A7V i 55EG910V (oprócz zakrzywienia) ? Jakie jest odświeżanie ekranu (Hz) ? Jaka jest jasność ekranu (cd/m2) ? Jakie są przewagi ekranu 55EG9A7V ? i odpowiedź: Szanowny Panie, dziękujemy za kontakt z naszym działem. Uprzejmie informujemy, iż odświeżanie matrycy w Hz nie jest specyfikowane dla matryc OLED tak samo jak jasność w cd/m2 Telewizor 55EG9A7V objęty jest aktualnie promocją zwrot na konto, a poza krzywizną nie będą się one od siebie różnić. Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt. Zachęcamy również do wzięcia udziału w ankiecie która znajduje się na dole wysłanej wiadomości, jej wypełnienie pozwoli na ocenę zadowolenia z otrzymanej odpowiedzi. Z poważaniem, LG Electronics Polska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 21 Sierpnia 2017 Ciekawe czy odpowiadał ten sam fachowiec który w maju twierdził że takiego TV nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 21 Sierpnia 2017 Czyli ze to ten sam panel co eg910 tylko po prasowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 21 Sierpnia 2017 2 godziny temu, Xisiek napisał: To akurat nie jest wykluczone bo to jest matryca fhd. Ewentualny test da zapewne dopiero pewna odpowiedz. PS. Czy matryca taka czy owaka myślę, że to aż tak ważne nie jest - grunt to żeby obraz się nam podobał i się nic nie wypalało Obraz akurat się podoba, i to bardzo. Tylko nie wiem czy będę do końca zadowolony jak matryca okaże się być panelem z jednej z pierwszych generacji produkcji - czyli ta o czasie żywotności 30 000 h zamiast deklarowanych obecnie 100 000 h. A tak w ogóle czy 910V to nie była matryca 3D? Więc w 55EG9A7V to chyba jednak nie może być ten sam panel... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 21 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, KaMario napisał: A tak w ogóle czy 910V to nie była matryca 3D? Więc w 55EG9A7V to chyba jednak nie może być ten sam panel... 3D w tym przypadku robi folia naklejana na ekran, matryca może być ta sama. Ja z kolei jestem ciekaw jak bardzo zmieniała się technologia matryc w 910 na przebiegu lat. Bo o ile ten A7 pewnie ma taką samą matrycę jak 910 "2017", o tyle dość prawdopodobne jest, że będzie to lepszy panel niż 910 "2015", z tego powodu że część usprawnień wprowadzonych w panelach 4K mogło "zejść" do modeli FHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 21 Sierpnia 2017 2 minuty temu, raus napisał: 3D w tym przypadku robi folia naklejana na ekran, matryca może być ta sama. Ja z kolei jestem ciekaw jak bardzo zmieniała się technologia matryc w 910 na przebiegu lat. Bo o ile ten A7 pewnie ma taką samą matrycę jak 910 "2017", o tyle dość prawdopodobne jest, że będzie to lepszy panel niż 910 "2015", z tego powodu że część usprawnień wprowadzonych w panelach 4K mogło "zejść" do modeli FHD. Oby tak było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 21 Sierpnia 2017 Sprawdzenie tego jest możliwe tylko jeśli namówimy Macieja na ponowny test 910 z 2017 roku. Ale to już lepiej niech A7 sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 21 Sierpnia 2017 Przed chwilą, JAC_ZAR napisał: pytanie do supportu LG:czym różnią się ekrany telewizorów 55EG9A7V i 55EG910V (oprócz zakrzywienia) ? Jakie jest odświeżanie ekranu (Hz) ? Jaka jest jasność ekranu (cd/m2) ? Jakie są przewagi ekranu 55EG9A7V ? Odświeżanie EG9A7V to 120Hz:https://www.displayspecifications.com/en/model/77c1bf7 Recenzji EG9A7V wciąż brak, więc cięzko cokolwiek powiedzieć o jasnościm, czy też przewagi nad 55EG910V. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 21 Sierpnia 2017 Niestety portal jest średnio wiarogodny. Np twierdzili że "słynny" (głównie z awantury w innym wątku) model TCL 55" C70 na 120 Hz. A ma 50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 21 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, KaMario napisał: Tylko nie wiem czy będę do końca zadowolony jak matryca okaże się być panelem z jednej z pierwszych generacji produkcji - czyli ta o czasie żywotności 30 000 h zamiast deklarowanych obecnie 100 000 h. Tym bym się nie martwił, to jest raczej świeższa niż starsza konstrukcjia, a co do żywotności - to akurat w ogóle bym sobie darował. Raz, że już 30 to nie mało, a czy 100 jest prawdziwe, czort jeden raczy wiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaMario 27 Napisano 21 Sierpnia 2017 11 minut temu, Xisiek napisał: Tym bym się nie martwił, to jest raczej świeższa niż starsza konstrukcjia, a co do żywotności - to akurat w ogóle bym sobie darował. Raz, że już 30 to nie mało, a czy 100 jest prawdziwe, czort jeden raczy wiedzieć Też tak myślę, że to jest świeższa konstrukcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grac88 1 Napisano 21 Sierpnia 2017 Witam a był OLED z matrycą 50hz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 21 Sierpnia 2017 @KaMario może zrobisz trochę fotek menu - głównie w zakresie ustawień obrazu, upłynniaczy itp. Może da się coś wywnioskować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach