Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, KamilaKorneta napisał:

Tu lepiej kilka osób broni Oleda jak Kiki Philipsa :) a kazdy wie swoje..rozmawiałam w salonie rtv -- pracwnik powiedział jedno Oled nie nadaje sie dziś do kupna..po kilku tygodniach na edspozycji ciagłego grania widik matrycy byłmasakryczny bez plansz i testów..i tyle.To sa fakty.

Sprzedawca w sklepie ma mniejszą wiedzę, niż połowa użytkowników tutaj. Oni mają sprzedać to, co aktualnie im się każe. Proste

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna baba i tyle zamętu zrobila:) Solidarnie proponuje bana w tym watku i niech prawi swoje mądrości w klubie philipsa. Chyba ze tam jej tez juz maja dość...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, ma_ko napisał:

Subman ty sie "bidoku" marnujesz serio... infolinia LG czeka...

Subman Iphon 7 + stuka zdjęcia jak lecą nie mam w zwyczaju ich dodatkowo rasować czy pogarszać, zawsze ten sam "aparat" czasem rożne warunki oświetlenia w domu...

Ajfon to nie aparat foto. Jeśli chcesz wklejać zdjęcia pokazujące jakiekolwiek efekty widoczne na tv to musisz to zrobić aparatem (nie smartfonem) i zawsze  na tych samych nastawach ekspozycji itp. Inaczej można takie zdjęcia o kant tyłka rozbić.

Edytowane przez Miszek
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ma_ko napisał:

Subman ty sie "bidoku" marnujesz serio... infolinia LG czeka...

Subman Iphon 7 + stuka zdjęcia jak lecą nie mam w zwyczaju ich dodatkowo rasować czy pogarszać, zawsze ten sam "aparat" czasem rożne warunki oświetlenia w domu...

Jakie to typowe - jak brak ci rzeczowych argumentów, to startujesz z tymi swoimi pomówieniami... Cały ma_ko. Ja tylko stwierdzam fakty i nie analizuję czego użyłeś i jak.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, stecko napisał:

Jedna baba i tyle zamętu zrobila:) Solidarnie proponuje bana w tym watku i niech prawi swoje mądrości w klubie philipsa. Chyba ze tam jej tez juz maja dość...

Każdy ma prawo się wypowiedzieć. Więcej szkód robią ludzie wypisujący bzdury. Poprawna polszczyzna tego nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman jakie pomówienia, stwierdzam fakty...LG czeka...

Dla mnie jesteś w tym swoim zaślepieniu do Oled jak takie Pisowskie BMW..

B -bierny

M - mierny

W - wierny...

Kończę temat, bo szkoda prądu..., pisałem Tobie to juz kiedyś do wszystkiego potrzeba trochę obiektywizmu..., naprawdę czymś innym jest zaślepienie "technologią" a czym innym zdrowe podejście od tego by ktoś cię bez wazeliny nie zaliczał... (nie piję osobiście od ciebie raczej tego co LG stara się sprzedać bez względu na jakość oferowanych paneli z wadami)...

By nie było ze jestem wrogiem OLED, ja poprostu nie lubię byc oszukiwany...

OK Jak LG chciało mi sprzedać TV z Bad PIXEL to luz zaakceptowałbym, ale czemu w pakiecie dostałem winietę i banding powyżej "przeciętnej"..? mam się na to godzić bo tobie to nie przeszkadza??

Czemu miałem się na to godzić i inne atrakcje w każdej z wymienionych sztuk?? Ja nie znoszę miernoty i precz z bublami..

By było jasne pisze to jeszcze posiadacz E7 i DX900 i czekającego na zamontowanie EZ1000....., ten ostatni zostawię w ocenie na zaś...., jak zawsze dając mu i sobie czas...na razie Bad Pixel nie stwierdzono...

Edytowane przez ma_ko
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten tv od ok 1,5 m-ca. Na początek- wiedziałem co kupuje bo zawsze przed zakupem czegoś konkretnego zapoznaje się ze sprzętem co by nie było za kilka PLN. Mialem już kilka LCD LCD LED. LG B7V nie jest bez wad zresztą nie ma takich tv (Kuro też je miał). Po za off top który się pojawił za sprawą sprytniej Pani nie ma już konkretnych wypowiedzi. Kolegę Submana, który nam wszystkim wielokrotnie pomagał chcielibyście zdyskredytować (kto jak nie on wskazał gdzie i czego szukać w LG Oled). Mam nadzieje że bezskutecznie. Jestem amatorem fotografem i bzdury które co niektórzy wypisują czytać się nie da. Proponuje im zdjęcia matrycy robić z lampą wyjdą lesze defekty matryc, a chyba o to chodzi.  Będzie o czym dyskutować albo raczej trolować!!!

Pozdrawiam kolegę Submana i życzę zdrowia w argumentowaniu rzeczy oczywistych.

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę mnie nie było i kolejne 5 stron dyskusji z tym trollem. Kobieto (o ile jesteś kobietą) - weź proszę zainwestuj w jakiś słownik, a jak nie chcesz płacić to może chociaż coś takiego: https://help.libreoffice.org/Writer/Checking_Spelling_and_Grammar/pl Naprawdę pisanie tak jak ty to robisz to brak szacunku dla adwersarzy w dyskusji... i nie tłumacz się proszę dysleksją i dysortografią, bo to żenujące. Chcesz szacunku od innych to najpierw go sama okaż.

Ludzie na tym forum dzielą się na teoretyków i praktyków. Teoretycy nie mają oledów z powodów albo braku kasy albo braku przekonania do technologii albo posiadania w ich mniemaniu wystarczająco dobrego telewizora. Praktycy - wiadomo, mają oledy i je użytkują (lub mieli, ale nie mają, bo np. trafili na zły egzemplarz i wymieniają go do skutku (pozdro ma_ko :D)). Śmieszne jest jednak zarzucanie praktykom, że swoje chwalą, skoro nie mają problemów, a jednocześnie przemilczanie lub wspieranie teoretyków, którzy ganią cudze na podstawie wydumanych teorii czy opinii garstki rozczarowanych praktyków, często pochodzących sprzed 1-2 lat, czyli okresu gdzie technologia była zwyczajnie gorsza.

W każdym razie kto w który głos się zechce bardziej wsłuchać to już jego decyzja. 

Wracając do meritum: jako praktyk - użytkuję B7 od ponad 3 miesięcy bardzo intensywnie - powidoku nie widziałem w normalnym użytkowaniu ani razu na żadnym ze skalibrowanych trybów. Ani po graniu, ani po oglądaniu filmu, ani serialu. Przy czym ja tych powidoków nie szukam na planszach 5% z aparatem z EV+10 tylko normalnie po ciemku własnym oczami z dwóch metrów. Jeśli w takich warunkach nic nie widać, to za przeproszeniem g...o mnie obchodzi czy aparat by coś zobaczył. Powidok własnymi oczami widziałem raz, po włączeniu białych kwadratów w trybie "żywym" (kontrast 100, oled light 100 - warunki totalnie nie do oglądania telewizji i dalekie na himalaje od skalibrowanych trybów) i zostawieniu tego na 15 minut. A i nawet wówczas powidok wyglądał tak delikatnie, że w zasadzie ledwo go widziałem w opisanych powyżej warunkach testowych. Zniknął po minucie od odpalenia innego materiału. Ktoś może mieć inne doświadczenia, ale dla mnie zasadniczo zatem jest pod tym względem jakieś 274 razy lepiej niż w plazmach. Tyle w temacie. Howgh.

• Plusik 2
  • Lubię 4
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, ma_ko napisał:

Subman jakie pomówienia, stwierdzam fakty...LG czeka...

Dla mnie jesteś w tym swoim zaślepieniu do Oled jak takie Pisowskie BMW..

B -bierny

M - mierny

W - wierny...

By było jasne pisze to jeszcze posiadacz E7 i DX900 i czekającego na zamontowanie EZ1000....., ten ostatni zostawię w ocenie na zaś...., jak zawsze dając mu i sobie czas...na razie Bad Pixel nie stwierdzono...

Kolego to nie są fakty tylko jechanie po bandzie zresztą bezczelne i aroganckie!!!!!!! Jeżeli chodzi o Twoje tv to proponuję dokupić jak dobrze liczę czwarty tv może tym razem Fila i będziesz miał kwartet oledowy.  

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dzieci. Wystarczy,  że jeden dzień byłem offline a tu taka pyskówka . :)

Nie chcę dolewać oliwy do ognia. Nie mam puki co OLEDa więc nie wiem czy ma powidoki, wypalenia, odblaski I inne plagi. Ale wiem że @subman ma 100% racji domagając się pokazywania zdjęć o właściwej znormalizowanej ekspozycji i ustawieniach TV. Równie dobrze jak te zdjęcia o zbyt wysokiej ekspozycji przejaskrawiajacej wady, można pokazać zdjęcia o zbyt niskiej ekspozycji na których wad nie będzie. Tylko co z tego będzie wynikać? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po minimum czterech godzinach oglądania włączy się automatyczne czyszczenie matrycy gdy wyłączymy TV. To czyszczenie trwa kilka minut a następnie słychać (cyknięcie) czyli zakończenie czyszczenia. Czy ktoś wie albo też tak ma że czasami zamiast jednego cyknięcie są trzy w ciągu kilku sekund. Po wylaczeniu tv mija kilka minut i jest pierwsze cyknięcie, po sekundzie drugie i po dwóch sekundach trzecie. Zastanawiam się czy to normalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam takie klikanie. Raz, czasami kilka razy w krótkim odstępie. Wg mnie wszystko w normie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% racji to chyba nikt nie ma.Od baby to wyzywajcie własne żony i dziewczyny (póki je jeszcze macie) napisałam niechlujnie i brzydko ,dziwne ze nawet bez sensu a tak wspaniale to komentujecie (jednak można zrozumieć) To typowe w fotografii komputerach  w hdtv na bankierze wszędzie udzielają sie sami fachowcy.To tego nawiedzeni bo i plazma z tego co pamiętam miała tez przeciwników jak i wielu zwolenników..Jakie macie  wyszkształcenie  ze śmiecie uwazać sie za guru w dziedzinie wyświetlaczy tv? wiede to ma Pan Maciej kyóry kalibruje tv Pan Gmeru który robi profesjonalne testy bo ma do tego zamiłowanie a Wy? z całym szacunkiem tylko pouczacie co ejst dobre i najlepsze dla kazdego..jedyny słuszny wybór to Oled..który tanieje drastycznie..dobry topowowy led lcd kosztuje wiecej niz plazma Lg...55 cali ponziej 7k...co to za kasa by tak sie podniecać..ktos napisał z enie stać mnie...tak nie stać by wyzryca kase w błoto...mój Phil (choc ja płaciłam mniej ) kosztował 14 k a na forach wypisywali ze taniutla palzma za 2 k z obojętnym logo i tak zjada na sniadanie kazdego leda..bajka opinia tak samo wiarygodna jak to ze jedni mówia ze koneic demokracji a drudzy ze pozcatek jedni ze skonczył sie komunizm z drudzy ze zaczął..połowa z Was ma wieksza wiedze niz pracownicy salonu Sony Center...nawet ze sarzem kilkunastoletnim...kolejna bzdura Kiki sobie mzoe wciskac Pjilipsa i Tcl bow ie jaka jest marza....i z czego zyje  a salom? chyba lepiej sprzedać Oleda niz jakiegokoweik lcd..uwzacie ze milei interes klamac ..testuja je godfzinami z nudów...a wpoidoki nawet widac na ekspozycji...jest tu na forum osoba która ma wybitne osoigniecia w dziedzinie stereo (kilumny wzmaki pztrwody itd) i widac kto ma wiedzę...nawet 5 % z Was nie ma zadnej specjalistycznej wiedzy na temat organicznych matryc bo wasze wykaształcenie i zawód wykonywany jest zgoła odmmienny...nawet w salonie mzoe ptacwoac pasjonat rtv...oni sa głupi wy madrzy...wiem co amcie Oledy i pzoa tymi co sa zadwololeni bo amja prawo być sa tacy którzy bo wydali te śmieszne 7 k czy 10 k na siłe chcą udowodnic ze nie wolno pluć i krytykowa cOLeda bo to swietosc mantar cud natury..nie ma watku Philipsa full led bo to stary model juz natomaist nawet nei wmzona go było zobaczyć był tylko na zamówienie a Oledy sa wszedzzie juz doste pne ale racja Philips nie jest na te tematale na temnat tze nie ejst krytyka wasza tego wyswirtlazca wiekszosc z was nigdy nie miała tej kalsy tv i odkad kupiła palzme 10 lat temy czy Oleda tearz uwaza ze to ejedyny i słuszny wybór.Nie zamirezram bronic swego zdania...ja akurat szanuje cudze wybory...zaznanzcam w 12.2017 wedłg mnie Oled to drogi bubel bo nie akzdyjak ty jeden z bogoli napisał kupuje 5 tv w trzy lata ...widac ze jak tak zcestio zmienia ti biezre same badizewoa bo jak ma sie jeden dobry tv to powinien być i słuzyc nam przez kilak sezonów.Opinie o Oledzie lg 2017 war,to paoznac po kilku sezonach jak ptzrerwają w co watpię ale wamn zyczę....chce grać chce ogaldac w sobotę latem ogaldac o 8 rano a nie czekac do 20 jak jest zmrok full led ma extra czern i tyle.Oled lepszą ale wady sa poarzające...płącis zkase ti wymagaj .Pzepraszam jesli kogos onbraziłam.warto by akzdy spojarzł w lustro ,woem jedno na zadnym forum nie ma tu Guru tylko zwykłe próu udowpdnienia kto ma rację  akto nie..,kiedy sbyłą wlakplazma lcd dziś Oled kontra led...tak ciazko zrozmumeić ze Oled nei ejst optymalny dla kazdego? wielu z Was twuerdzi ze led sie nie nadaje do tv..pwoiem tak bo widział mzojakies paskudne edge led na ips..nardzo dobry led lcd mzoe cieszyc na długie lata.Pomimo tego Pozdrawiam 

czasami zaywazajmy ze inni maja odrebne zdanie a czesti wiekszosc nie ma racji ..3 4 latapozkaża jak ta technologia sie pzryjmie ile bedzie kosztwoac i co jest alternatywą.kwantowe kropki Qled czy inne mozliowci..warto rozważac i szuakc innych te zrozwiqazań...dziś rzadzi prodeucent a nie konsument...za to ze zabrali 3D nienawidze producebtów.bo lubię to.:)

siłą złego na jednego....

kupujac tv z segemtu premium on ma być topowy jak na premium przystało niczym plazma Pioneera kuro...a nie tyle kasy za ewidentne wady technologiczne matryc.wasz wybór.Ok.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamilo.

Dzieki Tobie nie jestem juz najgorzej, tj najbardziej niechlujnie piszaca tutaj osoba. :)

Zapowiada sie   najdluzsza sad love story with a happy ending. :)

Edytowane przez binary
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamila - TAK to nasz wybór i niech tak zostanie. Daruj sobie swoje komentarze bo i tak nic nie osiagniesz. Zrozum tutaj zaglądają i piszą glownie użytkownicy oled lg . Nas phipils i jego aututy/wady nie interesują. Wybralismy oleda z takich a nie innych powodów.
Jezeli chcesz sobie ulżyć zaloz sobie nowy wątek: lg oled- badziew roku i tam wylewaj swoje żale.
Dlaczego nie udzielasz sie w dziale philips? Pisz tam porady, ludzie czekaja na info odnosnie phila...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedziałem i tylko czytałem. Nie wchodzę w merytorykę bo każdy ma swoje zdanie. Ale dziewczyno popatrz na swój długi wywód tylko pod względem składni, pisowni a ortografię już pominę. Zdiagnozuj się bo jak nic z tym nie zrobisz to będzie tylko gorzej.

Pozdrawiam,

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach rtings polecaja ten tv do oglądania sportu. Nie wiem, czy biorą pod uwagę tylko działanie upłynniacza ale czy uwzględniają możliwość pojawienia się powidoków w miejscu , gdzie non stop wyświetlany jest wynik meczu? Jak to wygląda w przypadku obejrzenia np. trzech meczów po rząd tej samej ligi? Ktoś miał możliwość sprawdzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpis Kamili w stylu partii rządzącej 

jak my robimy to co robili poprzednicy to jest ok (bo my jesteśmy ok i mówimy prawdę), ale jak oni to robili to było to złe (bo oni byli źli)

innymi słowy kłamstwa Kamili są prawdą a nasza opinia o oled jest kłamstwem, bo jesteśmy zaślepionymi ignorantami (i posiadaczami tych tv) a do tego  brakuje nam wiedzy wybitnych fachowców (sprzedawców z salonu sony)

Kamila natomiast jako niezaślepiony fachowiec (który swą gigantyczną więdzę uzyskała stojąc przed witrynką w salonie sony) - i po konsultacji z kolejnymi fachowcami (wybitnymi, bo z salonu sony) w końcu nam napisała prawdę o naszym beznadziejnym oledzie

dziękuje Kamilo - teraz wiemy że to co widzimy na ekranie jest tragiczne 

powinnaś napisać też do Vincenta i innych reviewerów by skorygowali testy - logo Reference po prostu nie przystoi przy oledzie 

tylko nie podpisuj się: "Kamila i experci/sprzedawcy z Sony" bo mogą tak ważną opinię zignorować

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apel do użytkownika KK jak widzę nie poskutkował, kolejna kompletnie nieczytelna ściana tekstu bez ładu i składu (i zapewne sensu, sądząc po odpowiedziach tych, którzy przez to przebrnęli). I pomyśleć, że 10% czasu pisania tego 'posta' poświęcone na ortografię, gramatykę i stylistykę załatwiłoby sprawę. Polecam, dla własnego zdrowia psychicznego:

ignored.png

I jednocześnie apeluję o nie przekomarzanie się dalej z tym userem, bo z fajnego informacyjnego tematu zrobiło się totalne bagno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamila jest podręcznikowym przykładem hejtera. Nie udziela się w wątkach Philipsa, bo tam głównie hejt innych użytkowników jest. Te TV są obecnie naprawdę tragiczne, wiem co mówię bo sam hejtowałem w wątkach Phila :). Co to za przyjemność hejtować coś co hejtują inni? Za to o wiele większa przyjemność pohejtować sobie produkt, który przez wielu jest uważany za świętego graala współczenej techniki wyświetlania. Można mieć o sobie mniemanie, że pisze się świętą prawdę i otwiera oczy innym, jakie to oledy są złe. To takie budujące. A jak się spotkają w jednym wątku dwaj, trzej hejterzy to się robi samonakręcająca się maszynka generująca bezsensowne posty. 

Co do konfliktu @Subman<=> @ma_ko to obaj mają sporo racji, ale starają się udowodnić, że obiektywnie podchodzą do sprawy, ale tak po prostu nie jest. Ich podejście jest niestety bardzo subiektywne. Subman jest nieco zaślepiony swoją prawie idealną sztuką oleda i jego wypowiedzi mają lekki ton dyskredytujący wszystkie głosy, które są przeciwko tej technologii. Ma_ko z kolei odwrotnie - ponieważ trafił na wadliwe egzemplarze, bezceremonialnie krytykuje i obnaża wady, w sposób któremu można zarzucić nieco rzetelności.

Taki forumowy kot z psem :). Panowie, święta idą. Przemówcie ludzkim głosem, albo podajcie sobie łapy, zamerdajcie ogonami i skończcie te waśnie :).

Edytowane przez efel
  • Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, plast napisał:

I jednocześnie apeluję o nie przekomarzanie się dalej z tym userem, bo z fajnego informacyjnego tematu zrobiło się totalne bagno.

Zgadzam się w 100%. Jej wypowiedzi to zwykły hejt, który zrobił straszny burdel z tego tematu, dlatego najwyższy czas przestać reagować i odpowiadać na wypisywane przez taką osobę bzdury, bo to tylko buduje przeświadczenie u hejtera, że jego wypowiedzi cokolwiek znaczą i w konsekwencji  prowokuje do dalszego ciągnięcia tematu. Najlepszym wyjście jest po prostu nie karmić trolla (w tym przypadku trollicy ;) ).

55 minut temu, Miszek napisał:

W testach rtings polecaja ten tv do oglądania sportu. Nie wiem, czy biorą pod uwagę tylko działanie upłynniacza ale czy uwzględniają możliwość pojawienia się powidoków w miejscu , gdzie non stop wyświetlany jest wynik meczu? Jak to wygląda w przypadku obejrzenia np. trzech meczów po rząd tej samej ligi? Ktoś miał możliwość sprawdzenia?

W przypadku testu do sportu rtings nie bierze pod uwagę jedynie samego upłynniacza, a także inne aspekty. Równie ważny jest czas reakcji matrycy, a ten w OLED ma wartości nieosiągalne dla lcd. Ważna jest także jednorodność ekranu i brak dirty screen effect, a w testach to sprawdzających OLED wypada najlepiej spośród testowanych telewizorów - problemy pojawiają się jedynie na planszy 5% grey (chyba, że trafisz na kiepską sztukę), natomiast przy normalnym oglądaniu te telewizory wypadają bardzo dobrze i rtings wskazuje, iż ,,there is very little dirty screen effect which is good, especially when watching sport".

Nie oglądam piłki nożnej, ale jestem za to wielkim fanem NFL. U mnie niedziela od godz. 19 do 2 to mecze futbolu amerykańskiego, które są znacznie dłuższe od piłkarskich, a do tego tabele wyświetlane na ekranie są znacznie większe niż w przypadku piłki kopanej. Mimo to nigdy nie zauważyłem nawet najmniejszego powidoku (oczywiście mówię o normalnym oglądaniu, bo nie odpalam co chwilę plansz testowych, gdyż nie widzę w tym zbytniego sensu). Mecze NFL są przerywane dosyć często reklamami, ale i tak łącznie trwają bardzo długo, więc zazwyczaj oglądam ok. 7h non stop. Nawet kiedy oglądam retransmisje bez reklam (a więc bez przerw w wyświetlaniu tabel informacyjnych) to także powidoków nie zauważyłem. 

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Swoje doświadczenia opieram przede wszystkim na swoim OLEDzie, ale staram się możliwie obiektywnie podchodzić do poruszanych tu problemów z OLEDami. Czy mi to dobrze wychodzi to nie mi to oceniać, ale popatrz ile osób ma bardzo podobne doświadczenia z OLEDem jak ja - np. zbycho45, plast, vader, piter, klaus, lukasz89, że tak tylko wspomnę z kilku ostatnich stron. Jeśli przejrzysz wątki dot. A7, czy też nawet w tym wątku, to często odnosiłem się do tych egzemplarzy OLED, które faktycznie miały poważne problemy z równomiernością (vide np. yoshek z żółtymi zafarbami, czy też kilku użytkowników A7 z dziwnymi wzorami na 5% planszy, czy też nawet przyznałem rację ma_ko co do nieakceptowalnego winietowania na jego E7).

Odnośnie problemu z powidokami na OLEDach - poprosiłem o rzeczowe odniesienie się do zbyt wysokiej ekspozycji z tym zdjęciem. Zwróciłem na to uwagę, bo my, użytkownicy OLEDów wiemy jak bardzo ciemna jest 5% plansza (Maciej Koper podał że jest to wartość poniżej 0,1 cd/m2):

Problem w tym, że "teoretycy" lub inni forumowicze, którzy szukają nowego telewizora dostają przez takie zdjęcia całkowicie wypaczony obraz tego, jaka jest rzeczywista skala powidoków w 7 serii. Poprosiłem więc o identyczną planszę z taką samą ekspozycją na DX900, bo wiem że ma_ko ma takowego FALDa. W odpowiedzi otrzymaliśmy planszę DX900, która ma zdecydowanie niższą ekspozycję jak na OLED. A cel był jeden - pokazać co się dzieje na 5% planszy na tak topowym FALDdzie jakim jest DX900, żeby każdy mógł sobie porównać problemy w obu przypadkach. W odpowiedzi otrzymałem wiązkę, że niby rzekomo "LG mnie opłaca", że jestem "zaślepiony" itd... Szkoda to komentować, bo nie mam zamiaru zniżać się do poziomu jego wypowiedzi. Pytanie tylko gdzie tu jest moderator ? Po drugie -  dlaczego ma_ko tylko do mnie coś takiego pisze ? Przecież jest mnóstwo osób tu na forum, którzy mają bardzo podobne obserwacje jak ja... Warto wspomnieć, że ma_ko sam pisał (i słusznie) o tym że te zdjęcia powinny być wykonywane przez wszystkich w tym samym trybie obrazu i z tą samą jasnością OLED. Ale idąc tym tokiem rozumowania ekspozycja zdjęć również powinna być prawidłowa. Tylko tyle i może aż tyle chciałem... Może zbyt wiele...

• Lubię 5
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic na tym wątku i każdym innym nie jest obiektywne .Wasze i moja opinia to subiektywna opinia i tyle Zegnam  Panów fachowców .ten wątek już mnie nie interesuje.Powodzenia.Ulga :)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, KamilaKorneta napisał:

nic na tym wątku i każdym innym nie jest obiektywne .Wasze i moja opinia to subiektywna opinia i tyle Zegnam  Panów fachowców .ten wątek już mnie nie interesuje.Powodzenia.Ulga :)

Nie wierzę ale to jest fakt, no i w tym konkretnym przypadku ciśnie mi się na klawiaturę słynne powiedzenie "baba z wozu koniu lżej". Bez urazy to tylko taka przypowieść.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, efel napisał:

Co do konfliktu @Subman<=> @ma_ko to obaj mają sporo racji, ale (...) Ich podejście jest niestety bardzo subiektywne. Subman jest nieco zaślepiony swoją prawie idealną sztuką oleda i jego wypowiedzi mają lekki ton dyskredytujący wszystkie głosy, które są przeciwko tej technologii.

Obaj panowie to bystrzaki, ale jednak to kolega ma_ko przerobił nieporównywalnie więcej egzemplarzy OLED niż ktokolwiek na tym forum, co biorąc pod uwagę ciągle problemy wyjaśnia jego niezadowolenie.

A kolega Subman w każdym możliwym miejscu, niemal o każdej porze dnia i nocy, w niemal każdym możliwym wątku poleca OLEDy. 

Wnioski niechaj wyciągnie sobie każdy sam - o co tu C' mon :D

• Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi