Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Donio napisał:

Witam

Męcze się z tymi ustawieniami ,dzisiaj ogladalem odcinek the strain poprzez przeglądarkę i musialem dać na standardowy z trybu film bo bylo za ciemno.Oglądając tv tryb film jest ok.Moje ustawienia to:,

tryb obrazu>film

tryb specjalnego wyswietlenia >sport,gry,hdr+ wszystko na off

podswietlenia >5 ,jasnosc>35 ,kontrast>75 ostrość>0 kolor >50 >auto motion plus>uzytkownika :redukcja rozmycia 10 >redukcja drgan>5

diody  smart led >niskie ,hdmi uhd color >na hdmi 1 gdzie jest dekoder upc on

kontrast dyn >off ,tonacja kolorow >cieply 1

reszta ustw fabr.

nie wiem jczy jak ustawić kontrast ,jakie ustawić aby bylo to w miare zdrowe dla oczu ?

Wiem,trywialne pytania,ale nie interesowałnałem się zbytnio tym,plazma 10 lat chodziła na ustawieniach standard i było ok ( nadal chodzi ale u rodziców)

U mnie obraz jest bardzo fajny przy kazdym rodzaju materialu. Ustawienia dla Film

Podswietlenie 8

Jasnosc 45

Kontrast 95

Ostrosc 40

Kolor 55

Odcien zc 48/52

czysty obrwz cyfrowy wyl

auto  motion plus wyl

diody smart led nisko

kontrast dynamiczny wyl

tonacja kolorow cieply 2

Warto tez zaktualizowac oprogrwmowanie - telewizor automatycznie rozpoznaje i przelacza w HDR

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za podp i pomoc,nie wiem tylko czy mozna tak wysoki kontrast nastawiac /blisko 100.Czy takie ustawienia kontrastu bardziej meczą oczy lub zuzywają tv ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Donio napisał:

Dzięki wielkie za podp i pomoc,nie wiem tylko czy mozna tak wysoki kontrast nastawiac /blisko 100.Czy takie ustawienia kontrastu bardziej meczą oczy lub zuzywają tv ?

Sam pamiętam jak w TV lub monitorze ustawiało się do komfortowego użytkowania kontrast w okolicach 50, ale w tych nowych TV z jakichś względów jest inaczej. rtings dla takiego Samsunga KS7000 do tradycyjnych treści ustawiło kontrast aż na 100, u mnie zaczyna się clipping dopiero powyżej 97. Podczas kalibracji profesjonalnej kontrast został ustawiony na 97 aż.

Generalnie skorzystać z filmiku niżej, bo jest bardzo poprawny do ustawienia kontrastu jak na "prymitywne" narzędzie:
230-234 mają migać, 235-253 mają nie migać. :P

Edytowane przez Fjubens
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje,właśnie się zdzwiłem tym kontrastem,wszedzie się ustawiało okolice 50-60 na starych tv.A tu gdzie nie szukam przykladowych ustawien to albo 90 lub 100.

Test wykonalem i nie widzę migających pasów mi dopiero od 241 przy nastawieniu 100 kontrastu :P

Eh,chyba wezmę kredyt gotówkowy i wczesniej się zdecyduje na kalibrejszyn.

ps.Nowa technologia mnie przeraża hehe,to samo miałem z prockiem 7700k,poł roku się męczyłem z temp,w końcu w nerwach zrobiłem skalpowanie i jest gites :)

Edytowane przez Donio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.08.2017 o 11:46, Leeonsjo napisał:

Wszystko fajnie ale to ładowanie kasy w 4k ma sens? Z powodu kilku filmów .Zrobisz kolekcje za kilka tysięcy a tu nowy format się zapowiada 8k i co dalej będziesz wymieniał.Ja uważam że na dzisiejszy standard dobre HD wystarczy.Do tego hdr to już dopiero wyciąganie pieniędzy.

Dnia 19.08.2017 o 11:17, Leeonsjo napisał:

Ja tam nie wierzę w kalibrację bo kalibracja oznacza wyłączenie wszystkiego co dodała fabryka.

Na początku miałem nic nie pisać, i w sumie to nawet nie będę nic pisał. Taki jest mój komentarz do tego co przeczytałem - :lol:

Dnia 21.08.2017 o 14:50, Fjubens napisał:

Z gier to taki Horizon Zero Dawn czy nawet Final Fantasy XV zyskuje ogromnie na HDR.

Pójdę o krok dalej i napiszę, że gry takie jak Horizon, ostatni Mass Effect czy odnowiony Wipout z HDR nie tyle zyskują ogromnie, co wyglądają wręcz jakby pochodziły z nowej generacji! Dla mnie różnica między grą z HDR-em a bez, jest większa niż między grą z PS4/X0 a PS3/X360. Warunkiem jest tylko oczywiście odpowiedni telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.08.2017 o 10:38, DamianRos napisał:

Pytanko mam przy okazji czy ks 9500 robi upscaling automatycznie czy trzeba to gdzieś uaktywnić?

Tv robi skalowanie do swojej natywnej rozdzielczości automatycznie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Na początku miałem nic nie pisać, i w sumie to nawet nie będę nic pisał. Taki jest mój komentarz do tego co przeczytałem - :lol:

Pójdę o krok dalej i napiszę, że gry takie jak Horizon, ostatni Mass Effect czy odnowiony Wipout z HDR nie tyle zyskują ogromnie, co wyglądają wręcz jakby pochodziły z nowej generacji! Dla mnie różnica między grą z HDR-em a bez, jest większa niż między grą z PS4/X0 a PS3/X360. Warunkiem jest tylko oczywiście odpowiedni telewizor.

Chętnie sam bym pograł w gry z HDR ale niestety mam ps4 zwykłego i HDR nie doświadcze,  a konsole dopiero  zmienie na PS5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Ale każda PS4 obsługuje HDR ;).

A to nie wiedziałem chyba będę musiał kupić horizona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS4 Fat obsługuje HDR ale w ograniczonym  zakresie, bez szerokiej palety barw, ogranicza ją HDMI 1.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.08.2017 o 15:21, Mr.Hankey napisał:

Dla kącika do grania jak najbardziej tv co ma hdr jak już masz konsolę nową to oczywiste.Ale ja pisałem o tv do codziennego użytku kiedy będzie coś w telewizji z hdrem czy nawet 4 k ?Co do kalibracji to też lepiej już nic nie pisze bo już wiele wątków na ten temat jest a zdania są podzielone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leeonsjo ale tu chodzi o to, że Ty w swym poście odnośnie kalibracji - ujmując rzecz delikatnie - znacząco rozjechałeś się z faktami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Xisiek napisał:

Leeonsjo ale tu chodzi o to, że Ty w swym poście odnośnie kalibracji - ujmując rzecz delikatnie - znacząco rozjechałeś się z faktami.

Właśnie ja kilka lat temu zamówiłem sobie pseudo firmę do skalibrowania tv bo się naczytałem w sieci jakie to super fajne.No i przyjechał podłączył do tv  miernik i potem wyłączył w menu wszystko Ustawiał kolory jasność itp.a na koniec powiedział to wszystko co ten tv potrafi  skasował i pojechał.O efekcie nie ma co pisać.

Ps Może i kalibracja jest ok ale na pewno nie przeprowadzona przez większość oszustów które tylko czekają.na osłów co nie maja zielonego pojęcia jak to powinno wyglądać .W dodatku kto posiada najnowszy sprzęt do tego .Taki 3 letni sprzęt skalibruje nowy telewizor poprawnie.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Leeonsjo napisał:

Właśnie ja kilka lat temu zamówiłem sobie pseudo firmę do skalibrowania tv (...)

Ocenianie czym jest kalibracja na podstawie jak to sam ująłeś - pseudo firmy - nie ma przecież żadnego sensu. To tak jakbyś dawał opinię o drogim czasomierzu pokroju np. Omegi na podstawie podróbki, która miałeś - to się mija z celem, zgoda? :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Xisiek napisał:

Ocenianie czym jest kalibracja na podstawie jak to sam ująłeś - pseudo firmy - nie ma przecież żadnego sensu. To tak jakbyś dawał opinię o drogim czasomierzu pokroju np. Omegi na podstawie podróbki, która miałeś - to się mija z celem, zgoda? :)

Można by temat nawet dalej pociągnąć w stylu:
'Kupiłem kiedyś telewizor Mantę w MediaExpert za 599 zł i TV po 2 latach wyzionął ducha, dlatego uważam, że szkoda wydawać pieniądze na telewizor'

A tak serio Leeonsjo, sam sobie odpowiedziałeś - "pseudo firma", no to tak naprawdę nie miałeś do czynienia z kalibracją i szkoda się tak nastawiać do tego, są firmy, które robią to profesjonalnie, nawet certyfikat ISF mają. Nie uważam żeby kalibracja była lekiem na całe zło, ale obraz "po" jest naprawdę przyjemny dla oka i wcale nie jak to słyszę czasem "nudny" czy "bez wyrazu". W przypadku KSa 7000 jest znacznie lepiej niż na fabrycznych ustawieniach trybu "Film".

Jakieś tam nastawy typu "Dynamiczny" czy "Naturalny" z włączonym wszystkim co się da, dynamicznym kontrastem na "wysoki" itd. pewnie są w pierwszym odczuciu piękne, takie "przyciągające wzrok", ale po godzinie oczy się czerwone robią, całość zbyt jasna/przejaskrawiona i sztuczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.08.2017 o 23:06, Donio napisał:

Mniej. Mniej zużywają TV. Im wyżej ustawiony kontrast tym niżej można zejść z podświetleniem ekranu. Dzięki temu jest lepsza czerń i mniejsze zużycie elementu podświetlającego ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgoda.Kilka lat temu nikt nie ostrzegł mnie że że nie każdy ma sprzęt i umiejętności do robienia kalibracji Wyszukałem w internecie najbliższą w mojej okolicy.Więc ostrzegam teraz innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Leeonsjo napisał:

Zgoda.Kilka lat temu nikt nie ostrzegł mnie że że nie każdy ma sprzęt i umiejętności do robienia kalibracji Wyszukałem w internecie najbliższą w mojej okolicy.Więc ostrzegam teraz innych.

Nie można przez to wieszać psów na kalibracji. Powyższe stwierdzenie jest uniwersalne i tyczy się każdej branży. Nierozsądne jest zamawianie pierwszego lepszego wykonawcy ze względu na to, że jest blisko, jeśli nie jest znany lub nie ma solidnego portfolio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam pytanie do posiadaczy tego TV...Jak on sobie radzi z płynością ruchu przy szybkich scenach np.piłka nożna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dzikiraj napisał:

Witam.Mam pytanie do posiadaczy tego TV...Jak on sobie radzi z płynością ruchu przy szybkich scenach np.piłka nożna?

Nie zauważyłem żadnych problemów z płynnością :),

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także ;-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi