Mazizz 2 Napisano 6 Kwietnia 2017 Jeśli o tym piszesz, to oświetlenie Oled możesz regulować do woli - to nie ma większego wpływu na 'czarne czernie' i obraz nie zrobi się szarobury. Ja mam to ustawione na popołudnia i wieczory 52 i do dziennego, widnego pomieszczenia na 75, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykręcić na dziennym profilu na 100. Do nocnego oglądania ludzie zjeżdżają z tym w okolice 30 i niżej ale to dla mnie na dziś za ciemno. Loky i tak tez dzisiaj zrobię podkręcając oświetlenie, zobaczę jak wrażenia Ze względu na niewystarczająco odpowiednią jakość dźwięku w B6j kupuję kino domowe lub soundbara. W jaki sposób je najlepiej podłączyć do tv? Czy mam Hdmi z kina podłączyć do tv do hdmi arc a dekoder UPC do innego wejścia hdmi? Jak macie podłączone te elementy aby dobrze grały? Oczywiście chciałbym aby kino lub soundbar był moim głównym elementem nagłośnienia.Ps. nie mam jeszcze sprecyzowane jakie kino lub jakie soundbara zakupić. Soundbar myślałem o Yamaha + subwoofer Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RealWaaagh 18 Napisano 7 Kwietnia 2017 Ja czekam na Soundbar od LG z DolbyAtmos i wtedy kupuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 7 Kwietnia 2017 3 minuty temu, RealWaaagh napisał: Ja czekam na Soundbar od LG z DolbyAtmos i wtedy kupuję. Ten masz na myśli? http://www.euro.com.pl/soundbar-speakerbar/lg-sj9.bhtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RealWaaagh 18 Napisano 7 Kwietnia 2017 Nawet nie wiedziałem że już jest na rynku bo jakoś nie mogłem wcześniej znaleźć (w Styczniu). Jak jest to pewnie niedługo kupię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) 9 minut temu, Robert_1988_KrK napisał: Ten masz na myśli? http://www.euro.com.pl/soundbar-speakerbar/lg-sj9.bhtml Płacić za soundbar LG 4,5 tys zł to trzeba być bardzo najaranym . Działanie Dolby Atmos radziłbym przed zakupem ... sprawdzić. BTW a gdzie DTS-X? W tych pieniądzach jest także Yamaha YSP-5600 z Atmosem. Droższa o 2,5 tys ale to ... Yamaha. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 7 Kwietnia 2017 Przed chwilą, pmcomp napisał: płacić za soundbar LG 4,5 tys zł to trzeba być bardzo najaranym . hehehe no dokładnie... Ale jak to Ty mówisz ,,Każdy Swój Rozum Ma'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 7 Kwietnia 2017 Ale że tam jest Atmos z 1 głośnika i głośnika niskotonowego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak dla porządku, aby nikomu nie uciekło na co pozwala Atmos (na co soundbar to każdy wie - ot belka ) https://www.dolby.com/us/en/guide/speaker-setup/index.html Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Xisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) 20 minut temu, pmcomp napisał: Działanie Dolby Atmos radziłbym przed zakupem ... sprawdzić. BTW a gdzie DTS-X? W tych pieniądzach jest także Yamaha YSP-5600 z Atmosem. Droższa o 2,5 tys ale to ... Yamaha. Yamaha YSP-5600 to jest Raczej TOP Nr. One Po aktualizacji dostępny DTS-X Kawał projektora Dzwięku, ten kto go widział to wie DOLBY ATMOS DTS-X itp. Musi być dom przede wszystkim salka Kinowa pomieszczenie, czy tam Salon gdzie w Bl. Coś takiego? W dzień przy dobrych układach sąsiedzkich może z 40% byś np. Wyżej wspomnianą YSP-5600 wykorzystał i cóż by to był za ATMOS? A w nocy? Raz, dwa pan władza by zapukał i przełączył na DOLBY DIGITAL jeszcze miał by ktoś Farta jak by tylko pogroził palcem, gorzej jak by od razu sięgnął w kieszeń poprosił o dowód i do 6 dni roboczych musiał byś iść na pocztę Hehehehe! Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Robert_1988_KrK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 9 Kwietnia 2017 Czy komus udalo sie zaktualizowac soft B6 przez settings telewizora? Mi ciagle pokazuje, ze nie znajduje nowego oprogramowania (a ma 4.30.65). Dajcie znac pls! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 9 Kwietnia 2017 Mam to samo w E6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 55 Napisano 9 Kwietnia 2017 Trzeba aktualizować z pendrive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari_p 1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Witam, zastanawiam się nad zakupem 65b6j, tylko potrzebuję obsugi filmów z serwera synology. Z tego co widzę nie ma ds video app na webos. Czy ktoś z Was odtwarza video z serwera? Jeśli tak to w jaki sposób? Proszę o info - pomoże mi w decyzji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 9 Kwietnia 2017 4.31.10 - sam się zaktualizował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) @mari_p Bardzo nie pomoge, bo mam QNAPa, ale garsc obserwacji: (i) albo nie umiem tego ustawic (mozliwe, ale malo prawdopodobne), albo wbudowany odtwarzacz sieciowy w LG naprawde slabo sobie radzi z filmami z dysku (wbrew temu co hdtv pisze w recenzji) - mam wszystko zgrane do MKV i "firmowy" odtwarzacz LG wiekszosci z tego "nie widzi", a nawet jak widzi to nie potrafi dodac napisow, sciezek, etc. (ii) apki synology nie ma (jest na Samsungu - ale bardzo bym Ci odradzal - kupilem rownolegle z LG i jesli chodzi o jakosc obrazu to jest przepasc) - podobnie jak qnapowej, (iii) mozna uzywac Plexa - ale ja za tym nie przepadam, w szczegolnosci, ze (z tego co rozumiem) wyswietlenie napisow do MKV wymaga transkodowania - i spadek jakosci jest widoczny. Ja radze sobie tak: (i) swietny odtwarzacz plikow w BR Oppo - odtwarza filmy prosto z plikow (bodajze via protokol smb - oczywiscie mozna uzywac tez "serwerow" - ale problemy z napisami, etc - jak wyzej) - w sumie korzystam glownie z tego. Wada jest bardzo slaby interfejs - po prostu trzena przegladac / przewijac dluga liste tytulow (a mam tego setki). Ale warto - bo jakosc jest wysmienita - z dobrze zgranego MKV w zasadzie 1:1 do materialu zrodlowego (lacznie: z blu ray), (ii) dobry odtwarzacz plikow (tu: mam apke qnapa, ale DS Video tez jest) w AppleTV, NB: w ogole pewnie warto kupic AppleTV - bo w sumie to nie jest drogi sprzet (niezauwazalny wydatek przy cenie OLEDa:)), a bardzo fajny - w szczegolnosci: (i) chyba najlepsza jakosc filmow VOD - chociaz - z cena 5 euro/rental apple store jest chyba najdrozsza opcja. Ale i tak z reguly ja wybieram, bo lubie zeby wszystko dzialalo i bylo ladnie:), (ii) aplikacji / gier jest moze nie tak duzo, ale za to na ogol dobrze zrobione (i tu akurat: tanie) - w szczegolnosci duzo uzywam radia (bo radia na LG nie ma - skucha!) , jest tez fajny Bloomberg (niestety: nie ma apki CNBC - ale chyba w ogole oni nie daja streamingow), (iii) dosyc dobrze sie steruje AppleTV z pilota LG. No i oczywiscie: jezeli masz applowski sprzet to w zasadzie must-have - mirroring ekranu komputera czy iphone'a na tv (nb: nie zrobisz tego via sam telewizor LG - co bylo dla mnie duzym rozczarowaniem... Ale pewnie nie ich wina - po prostu Apple nie wspiera protokolu Miracast (i nie udalo mi sie znalezc softu, ktory by to robil)). Mam nadzieje, ze to jako-tako pomocne. Pozdrawiam DP Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Darek Prywatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mjasinsk 162 Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) sprawdzę jak to jest z tymi plikami. Też mam qnap i mam wrażenie że wbudowany odtwarzacz w tv coś mi tam odtwarzał z QNAP........ Widzi mi bez problemu popcorna jako serwer plików i odtwarza wszytsko włącznie ze ściezkami dzwiekowi (w sensie z wyborem) z pliku mkv sprawdzałem na pliku 1,8GB i 13GB Z jakiś powoów widzi mi QNAPa ale nie widzi struktury plików sprawdziłęm, odtwarza z QNAP pliki mkv Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez mjasinsk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 11 Kwietnia 2017 @mjasinsk super, dzieki za info! To ja jeszcze sprobuje z tym sam powalczyc chwilke, a jezeli się nie uda to pozwole sobie na boku dopytac jakie masz ustawienia w tym qnapie (bo tu moze byc u mnie jakis problem), ze to Ci to dziala? Pozdrawiam. DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dickus 13 Napisano 11 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 17:08, Darek Prywatnie napisał: Czy komus udalo sie zaktualizowac soft B6 przez settings telewizora? Mi ciagle pokazuje, ze nie znajduje nowego oprogramowania (a ma 4.30.65). Dajcie znac pls! Właśnie aktualizuje, dopiero dzisiaj wykrył wersję 4.31.10, więc trzeba być cierpliwym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 11 Kwietnia 2017 2 godziny temu, dickus napisał: Właśnie aktualizuje, dopiero dzisiaj wykrył wersję 4.31.10 Dzieki! U mnie to samo - widocznie dopiero dzisiaj to wlaczyli szeroko (bo poprzednio tylko dla @loky ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari_p 1 Napisano 11 Kwietnia 2017 23 godziny temu, Darek Prywatnie napisał: @mari_p Bardzo nie pomoge, bo mam QNAPa, ale garsc obserwacji: (i) albo nie umiem tego ustawic (mozliwe, ale malo prawdopodobne), albo wbudowany odtwarzacz sieciowy w LG naprawde slabo sobie radzi z filmami z dysku (wbrew temu co hdtv pisze w recenzji) - mam wszystko zgrane do MKV i "firmowy" odtwarzacz LG wiekszosci z tego "nie widzi", a nawet jak widzi to nie potrafi dodac napisow, sciezek, etc. (ii) apki synology nie ma (jest na Samsungu - ale bardzo bym Ci odradzal - kupilem rownolegle z LG i jesli chodzi o jakosc obrazu to jest przepasc) - podobnie jak qnapowej, (iii) mozna uzywac Plexa - ale ja za tym nie przepadam, w szczegolnosci, ze (z tego co rozumiem) wyswietlenie napisow do MKV wymaga transkodowania - i spadek jakosci jest widoczny. Ja radze sobie tak: (i) swietny odtwarzacz plikow w BR Oppo - odtwarza filmy prosto z plikow (bodajze via protokol smb - oczywiscie mozna uzywac tez "serwerow" - ale problemy z napisami, etc - jak wyzej) - w sumie korzystam glownie z tego. Wada jest bardzo slaby interfejs - po prostu trzena przegladac / przewijac dluga liste tytulow (a mam tego setki). Ale warto - bo jakosc jest wysmienita - z dobrze zgranego MKV w zasadzie 1:1 do materialu zrodlowego (lacznie: z blu ray), (ii) dobry odtwarzacz plikow (tu: mam apke qnapa, ale DS Video tez jest) w AppleTV, NB: w ogole pewnie warto kupic AppleTV - bo w sumie to nie jest drogi sprzet (niezauwazalny wydatek przy cenie OLEDa:)), a bardzo fajny - w szczegolnosci: (i) chyba najlepsza jakosc filmow VOD - chociaz - z cena 5 euro/rental apple store jest chyba najdrozsza opcja. Ale i tak z reguly ja wybieram, bo lubie zeby wszystko dzialalo i bylo ladnie:), (ii) aplikacji / gier jest moze nie tak duzo, ale za to na ogol dobrze zrobione (i tu akurat: tanie) - w szczegolnosci duzo uzywam radia (bo radia na LG nie ma - skucha!) , jest tez fajny Bloomberg (niestety: nie ma apki CNBC - ale chyba w ogole oni nie daja streamingow), (iii) dosyc dobrze sie steruje AppleTV z pilota LG. No i oczywiscie: jezeli masz applowski sprzet to w zasadzie must-have - mirroring ekranu komputera czy iphone'a na tv (nb: nie zrobisz tego via sam telewizor LG - co bylo dla mnie duzym rozczarowaniem... Ale pewnie nie ich wina - po prostu Apple nie wspiera protokolu Miracast (i nie udalo mi sie znalezc softu, ktory by to robil)). Mam nadzieje, ze to jako-tako pomocne. Pozdrawiam DP Dzięki za info. Mam apple tv 4 ale to nie nadaje się do wyświetlania 4k. Mam też ps4 więc pobawię się w tą stronę. Ps4 do tej pory odtwarza każdy plik. Nie sprawdzałem jeszcze tylko plików z dźwiękiem dts. W komplecie z oledem 65 mam nadzieję ze obraz 4k z np. mkv będzie super. Szkoda że lg poszło w ten webos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) @mjasinsk Posprawdzane - faktycznie (prawie) wszystko dziala - LG widzi serwer DLNA z qnapa (interfejs jest nieco kulawy, ale: otwiera wszystko bez problemów, widzi tez sciezki audioi nawet odtwarza w formatach typu EX, DTS). Niestety caly czas nierozwiazany najwiekszy klopot: nie widzi napisow (ikonka "sub" jest wyszarzona - na wszystkich plikach). To faktycznie moze byc problem serwera qnap - ale nigdzie nie jestem w stanie znalezc w tym qnapie zadnej opcji, ktora moglaby pomoc... Jezeli masz jakis pomysl to pls - doradz! @mari_p Nie mam zadnych plikow 4K w mkv wiec nie powiem jak to wygladai. Ale ogolnie jakosc plikow video (szczegolnie - mkv z dvd) na LG wyglada sporo gorzej, niz via appletv (i jeszcze gorzej vs. via Oppo). Moze kwestia algorytmow skalowania? - nie znam sie... Co do WebOs - nawet jezeli czasem cos-tam nie dziala, to ten system jest chyba NAJWIEKSZA przewaga LG (dla mnie: na rowni z oledowa czernia): jak juz kiedys pisalem - dawno nic mnie tak nie zachwycilo (chyba ostatni raz: OS X - bedzie z pietnascie lat temu) - wiec moim zdaniem: jezeli webos by Cię jakoś odstreczal od zakupu - to zupelnie niepotrzebnie. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Darek Prywatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 12 Kwietnia 2017 LG B6V W SKLEPIE DIODA 7790, Myślę że zakupię koniec sierpnia lub początek września i mam kilka typów LGB6 Sony XE 9005 Panasonic XE 780 ( czekam na test) opinie itd. Myślicie że B6 będzie najlepszym wyborem z powyższych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 12 Kwietnia 2017 Tak myślimy ;-) Gdybyś tylko miał szansę postawić je koło siebie to nawet byś się przez sekundę nie zastanawiał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari_p 1 Napisano 12 Kwietnia 2017 9 godzin temu, KARTON napisał: LG B6V W SKLEPIE DIODA 7790, Myślę że zakupię koniec sierpnia lub początek września i mam kilka typów LGB6 Sony XE 9005 Panasonic XE 780 ( czekam na test) opinie itd. Myślicie że B6 będzie najlepszym wyborem z powyższych ? Czy ktoś z forumowiczów ma inne zdanie na temat wyboru oleda zamiast wspomnianych? Jeśli tak to proszę o argumenty, bo ja również nie mogę się zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tych trzech telewizorów LG jest zdecydowanie najdroższy, ale też według mnie zaoferuje najlepszy obraz - przede wszystkim chodzi o idealną czerń, która nie może się równać z żadnym ekranem LCD. Druga bardzo istotna sprawa to zdecydowanie lepsze kąty widzenia w OLEDach. Minusem OLEDów jest wciąż nieco niższa jasność obrazu, ale tę różnicę będzie można zauwazyć praktycznie jedynie na materiale HDR. Według mnie wybór jest prosty - jeśli ktoś ma kasę na 55" OLEDa B6J, to nie powinien się rozczarować. Warto przejrzeć ranking i recencje na stronie http://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-size/55-inch Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Subman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach