Skocz do zawartości
Gmeru

Zapowiedź i wywiad: Sony ZD9 HDR 4K LCD premiera Londyn 2016 - co już wiemy?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bym zadał pytanie Sony co sądzą o takiej "miłej niespodziance" w swym swiezutkim flagowcu.

Jak rozumieją temat zgodnie ze sztuką (obsługę klienta premium) , powinna być dostawa nowego egzemplarza w kilka dni.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Slaviola napisał:

A u mnie 75ZD9 stoi już od dwóch dni w salonie, "wygrzewa" się, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, co mogę tak w jednym zdaniu napisać o nim?

"Najjaśniejszy telewizor ever ze znakomitą czernią i rewelacyjnym efektem HDR"... tak po krótce :)

IMG_20160916_182905.jpg

PS: jest tylko takie jedno małe "ale"... mój egzemplarz ja jeden "stuck pixel", jednak jest w prawym, górnym rogu i jest po prostu niewidoczny, w sumie zaciął się na kolorze

zielonym, jednak by go dostrzec trzeba przybliżyć się tak na około metra od telewizora i dopiero wtedy go poszukać. Sam w sumie nie wiem co z tym zrobić, czy wymieniać czy co, tak w sumie chyba musiałbym na kolejną sztukę czekać z 2-3 tygodnie, a i nie wiadomo jakie wady miałaby by tamta sztuka, bo puki co prócz tego "stuck pixela" reszta jest idealna: brak DSE, bloomingu, idealne podświetlenie... co o tym myślicie?

Gratulacje, wygląda to pięknie. Dlaczego nie oled w tej cenie? Chodziło o rozmiar prawda? Podłączałeś już coś z hdr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No miałem kilka próbek HDRa, czekam na dostawę Panasonica UB900, bo The Revenant w UHD z HDRem juz się kurzy w szafce XD.

Chciałem kupić z początku LG 65G6, jednak gdy go zobaczyłem na żywo i potem porównałem sobie do ZD9, stwierdziłem że uwzględniając wszystkie plusy i minusy obu, wychodził remis, a że Sony jest w rozmiarze 75", no to chyba nie było się nad czym zastanawiać, prawda? :)

PS: model  Sony ZD9 który oglądałem przy porównaniu z LG G6 był w wersji 65 cali, wtedy jeszcze nigdzie nie było wersji 75"

Edytowane przez Slaviola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no pięknie się prezentuję B) bardzo dobry wybór, nawet nie chce wiedzieć jak wygląda mecz na nim na kanale Sky Sports Ultra HD ^_^

Fajna sprawa bo SONY daję na niego 5 lat Gwarancji.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Slaviola napisał:

Chciałem kupić z początku LG 65G6, jednak gdy go zobaczyłem na żywo i potem porównałem sobie do ZD9, stwierdziłem że uwzględniając wszystkie plusy i minusy obu, wychodził remis, a że Sony jest w rozmiarze 75", no to chyba nie było się nad czym zastanawiać, prawda? :)

Zdecydowanie! Te 10 cali robi ogromną różnicę w przyjemności oglądania. Świetny wybór i mega frajda będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ustawioną jasność na 10 (w skali od 0-50), co i tak jest wystarczające na oglądanie w dzień w salonie, w którym jest dużo światła (chodź i tak wolę zamknąć rolete :D), a wieczorem/w nocy nawet za mocno daje po gałach, spokojnie można ustawić na 5 - w takim przypadku efekt "halo" nie występuje w ogóle, jedynie lekkie zejście z osi powoduje powoli wzrastanie tego efektu, jednak nadal jest do przyjęcia - a kąty widzenia jak na panel VA są moim zdaniem bardzo dobre, zdecydowanie lepsze aniżeli np. w Panasie DX900... ja oglądam TV z odległości 3m, co jest moim zdaniem w sam - raz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem w innym wątku o ZD9. Jest pokazywany 65" od poniedziałku w hotelu Windsor k/Wawy.

Zobaczyłem materiały demo.

Niesamowite skalowanie FHD do UHD. Brawo SONY !

Matryca nowej generacji (ciekawe, kto jest jej producentem - stawiam na INNOLUX) nie radzi sobie mimo wielu stref z efektem halo (widoczna poświata wokół jasnych elementów na czarnym tle). Tu OLED pozostaje niezagrożony.

Pozostałe parametry matrycy to pierwsza liga. 

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Slaviola napisał:

A u mnie 75ZD9 stoi już od dwóch dni w salonie, "wygrzewa" się, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, co mogę tak w jednym zdaniu napisać o nim?

"Najjaśniejszy telewizor ever ze znakomitą czernią i rewelacyjnym efektem HDR"... tak po krótce :)

IMG_20160916_182905.jpg

PS: jest tylko takie jedno małe "ale"... mój egzemplarz ja jeden "stuck pixel", jednak jest w prawym, górnym rogu i jest po prostu niewidoczny, w sumie zaciął się na kolorze

zielonym, jednak by go dostrzec trzeba przybliżyć się tak na około metra od telewizora i dopiero wtedy go poszukać. Sam w sumie nie wiem co z tym zrobić, czy wymieniać czy co, tak w sumie chyba musiałbym na kolejną sztukę czekać z 2-3 tygodnie, a i nie wiadomo jakie wady miałaby by tamta sztuka, bo puki co prócz tego "stuck pixela" reszta jest idealna: brak DSE, bloomingu, idealne podświetlenie... co o tym myślicie?

Gratuluję zabawki. 75" robi róznicę. W tej cenie nie powinno byc żadnych złych pixeli. Ja bym reklamował.

A co do twojego systemu ze zdjęcia.

Mała rada: odsuń subwoofer z rogu pomieszczenia i ponownie zestroj. A na podłogę rzuć dywan. MAsz kompletnie niezaadaptowany pokój, stawiam, że jest echo. Mnóstwo odbitych dźwieków, zero rozpraszaczy. Warto o to zadbać.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, pmcomp napisał:

Gratuluję zabawki. 75" robi róznicę. W tej cenie nie powinno byc żadnych złych pixeli. Ja bym reklamował.

A co do twojego systemu ze zdjęcia.

Mała rada: odsuń subwoofer z rogu pomieszczenia i ponownie zestroj. A na podłogę rzuć dywan. MAsz kompletnie niezaadaptowany pokój, stawiam, że jest echo. Mnóstwo odbitych dźwieków, zero rozpraszaczy. Warto o to zadbać.

Pozdro

Dziś będę rozmawiać z przedstawicielem Sony i zobaczymy co On mi powie na temat wymiany na nowy TV... 

Co do adaptacji pokoju... zdjęcie było robione jeszcze przed adaptacją dźwiękową... teraz w salonie jest duży dywan, subwoofer stoi w odpowiednim miejscu, dużo dodatków drewnianych (lampy, sofy z materiału, duża komoda), do tego na okna firanki... w ogóle cały pokój wcześniej był przemyślany pod kątem KD, płyty GK dzwiekochlonne, jak i na ścianach tak i na suficie. Do tego wszystkiego amplituner Anthem MRX520 z systemem ARC, który rewelacyjne niweluje wszelkie odbicia dzięki dokładnej regulacji EQ, sam odpowiednio dostraja dźwięk, opóźnienia itp. by wycisnąć z tego zestawu KD ostatnie soki. Zestaw to 5.1 - Dali Rubicon LCR + sub Rel T9. Wszystko gra pięknie, nawet w muzyce jest dobrze, zwłaszcza że Anthem słynie z amplitunerów które jakością dźwięku bije konkurencje, chodź nie ma tu fajerwerków typu WiFi, czy inne tiki tiki, za to dźwięk pierwsza klasa!

Ogólnie jestem mega zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy ten  Anthem MRX520 . Czy dobrze rozumuję, że dzięki niemu dałoby się pożenić najnowszy dźwięk kinowy 11.2 z porządnym stereo?

Oczywiście zakładam dołączenie końcówki 5.0 (kolega na forum niedawno oferował chyba odpowiedniego Rotela?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MRX520 nie jest 11.2. To raz. Modele 720 albo 1120. Dwa to są DTS-X ready. Klienci modeli Onkyo z takim zapewnieniem musieli czekać ROK na aktualizację. Oby historia sie nie powtórzyła.

Trzy zapomnij o dobrym dźwięku stereo z płyt CD czy gęstych formatów z amplitunera kina domowego.

pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie będzie tak grać jak dedykowane amplitunery/wzmacniacze stereo, jednak amplitunery AV od Anthema mają najlepszą sekcję audio (DAC/AMP) w swojej klasie i dla mnie są wystarczająco dobre by nie kupować osobnego systemu do audio. 

Barnaba 

Jeśli chodzi o 11.2, to od modelu MRX720 po 1120. Ja osobiście wybrałem 520tke z tego względu, iż nie chciałem zrobić z salonu - sali kinowej, a tak to mam świetny system, z fajnym designem w kompaktowej obudowie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mają najlepszą sekcję audio ... na papierze.

Napisze po raz kolejny. Postawie z tym modelem w shranki mój amplituner stereo z 1978 roku. Tandberg TR 2060. I ten Anthem dostanie takie baty że aż miło. 

Ten opis ze strony mówi nam tak wiele: 

• Premium 32-bit / 768 kHz Differential-Output D/A Converters
  •  

Napisali to jest premium, tak? Nigdzie nie napisane ale stawiam na koncówki w klasie D.

Nie czytaj marketingu, nie cytuj broszur i nic nie wartych opinii z netu tylko ... sprawdź osobiście.

Każda seria amplitunerów kina domowego pod katem audio, z roku na rok jest coraz gorsza. 

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za zamieszanie - chyba wsadziłem kij w mrowisko;)

Za szybko przeczytałem specyfikację i pochopnie zrozumiałem, że są wbudowane wzmacniacze do kanałów efektowych (ponad system 5.1) , a "główna" cześć 5.0 jest tylko obsługiwana przez przedwzmacniacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać o dwóch faktach:

1) kolega pmcomp wie co pisze bo to doświadczony zawodnik 

2) kolega pmcomp to high endowiec a takim przypadkom ciężko dogodzic (mam nadzieje, ze się zgodzisz? )

Aby ocenić sobie samemu stereo vs amplituner kd wystarczy ciut matematyki i pewne uproszczenie. Załóżmy, ze przyzwoite budżetowe stereo to wzmak od ok. 3 tys. Wypada nam wiec na końcówkę ok. 1.5 tys, ten ampli potrzebuje 5 kanałów plus trochę dodatkowych scalaczkow i konkretna sekcje zasilania (a to trochę kosztuje) , biorąc wiec pod uwagę cenę Anthema mrx520 jest szansa na w miare przyzwoite budżetowe stereo. Ale to teoria bo producenci potrafią różne sztuczki robić. Grunt ze Slaviola zadowolony z swego systemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Mam baaardzo wysoko podniesioną poprzeczkę odnosnie dźwięku.

Są dwa domowe sposoby dla laika na odróżnienie klocka z dobrym dźwiękiem od tego ze zlym dźwiękiem.

1. na wagę. Należy wziąc do ręki albo zobaczyć ile waży wzmacniacz stereo klasy cenowej jakiej chcemy kupić amplituner. A potem należy z tej samej klasy wziąć amplituner kina domowego. Jeśli kino domowe bedzie lżejsze albo o takiej samej wadze jak stereo to kino domowe zagra źle. Jeśli powyżej to będzie lepsze. Jeśli ten amplituner będzie 5.1 (mam na myśli liczbę koncówekmocy na pokładzie) będzie ok. 2,5 raza cięzszy od stereo to jest szansa, że zagra przyzwoicie. Jeśli jest 7.1 to musi być cięższy min. 3.5 raza, jeśli 9.2 to 4,5 raza itd.

2. na ilośc watów. Na tabliczce znamoinowej amplitunera podawana jest zazwyczaj moc znamionowa. Czesto także w instrucji i specyfikacji. Jesli amplituner ma 5.1 kanałow to moc znamionowa do kina  powinna być 5x100W plus jakieś 20% strat na ciepło. Czyli 600W. Analogicznie przy wyzszej mocy. Oznacza to, że transformator MUSI miec moc znamiońową minimum 600 W. Wtedy w kinie zagra przyzwoicie. Poniżej, zagra do doopy. Jakieś półtora raza więcej może dobrze zagra w stereo.

Dlaczego tak? Albo 1 albo 2? Bo dobre granie audio bierze się z zasilania. Jeśli jest słabe to będzie cienko pierdzieć. Tak się potocznie mówi. Zasilacz dużej mocy waży. Dobry transformator waży. Radiatory ważą. Reszta czyli elektronika cyfrowa nic nie waży. Niestety w amplitunerach kina domowego nie ma dobrych kondensatorów sprzęgających i wyjściowych. Na kazdym kanale. A one odpowiadają za dźwięk. I są duże i ważą.

Aż za chwilę podwieszę to na swoim blogu.

Miłego wybierania sprzętu audio wszystkim życze :) .

Dlatego trzeci najprostszy sposób wyboru jest taki ... jak jest duże to będzie grać lepiej od małego.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem już z Sony... moja sztuka na wymianę już czeka, na końcu tego tygodnia lub na początku przyszłego będą mi wymieniać... tylko mam obawę iż następna sztuka również będzie miała bad pixela, albo złe podświetlenie matycy, ehhh XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3mamy kciuki :wub:

Ja dodam, że w piątek 65" przyjeżdża do nas:) Będzie pierwszy test w PL pewnie bo jesteśmy pierwszą redakcją, która go dostanie. Czyli jak zwykle będąc mega skromnym XD Chyba, że się będziemy ociągać z pisaniem bo huh ale ten telewizor to pewnie tona pracy będzie... ale w październiku go na 101% wrzucimy. Oj cholernie mnie ciekawi jaka jasność HDR wyjdzie - nadal nie ufam innym testom ;) 1800 nitów? O_O ale to pewnie na planszy..  I tak czuję, że powali.Chyba... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru 

Uwierz mi, efekt HDR na tym TV miażdży system! Ciężko jest mi określić ilość nitów, nie mam do tego urządzeń pomiarowych, jednak wcześniej dokładnie oglądając efekt HDR na DX900, a teraz ma ZD9, to mniej więcej Sony jest 2 razy jaśniejszy! Stawiam coś w granicach 2000 nitów, a dowiedziałem się "po cichu", że programowo jest zaniżone maksymalne światło w tym TV, i że niby w przyszłości ZD9 ma mieć więcej nitów, ciekawe... 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpakowujemy :) Ale zapakowany jak produkt z NASA; ) To ile będzie nitów? ;) Z 1700 jak nic?

Sony ZD9 1.jpg

Sony ZD9 2.jpg

Sony ZD9 3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

{SPOJLER ALERT} ;)

1600 nitów, maksymalny kontrast 60000:1, input lag 45 ms.

Edytowane przez ambidark
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Gmeru napisał:

Rozpakowujemy :) Ale zapakowany jak produkt z NASA; ) To ile będzie nitów? ;) Z 1700 jak nic?

Sony ZD9 2.jpg

Po tym widoku i odblasków z tej folii stawiam na dziesięc tysięcy ...

To w moich oczach to ostatnia szansa SONY na jakiś znakomity produkt w branży CE. Bo leją ich w doopę ostatnio okrutnie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tez to sprawdziłem już. Cena 20K... DX900 za 18K. Pewnie do wyrwania taniej ale mimo wszystko...

Może by ciekawie. Mnie ciekawi średnia jasność HDR na klatkach filmowych. Ale będzie na pewno grubo. Widać po tych maxach z tablic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi