Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 Nie mam OLEDa, ale się przymierzam i nie chcę mieć gorszego obrazu niż na moim obecnym Pioneer Kuro. Te zdjęcie wziąłem z materiału porównawczego wykonanego przez hdtvtest.co.uk na youtube. Jest to scena z filmu Revenant: https://www.whathifi.com/features/revenant-4k-ultra-hd-blu-ray-review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 2 Czerwca 2017 Przyznam że u mnie wygląd to zupełnie inaczej. Obraz ze strony cda - a więc taki sobie, nie żadne bluray. Dużo zależy od tego jaki intencje przyświecały temu co to fotografował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 2 Czerwca 2017 Kolego Subman nie ma perfekcyjnych technologi ani w dziedzinie TV, ani innej dziedzinie elektroniki czy np. produkcji samochodów czy żywności! OLED ma wady ale na tle LCD to naprawdę to są małe problemy! To co pokazujesz na filmiku czy zdjęciach nie ma miejsca w realnym użytkowaniu OLED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 @qazar Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz. Zarówno Sony A1 jak i LG C7 posiadają panele OLED. Te zdjęcie pokazuje, że na tym samym panelu OLED, ale przy lepszym postprocesingu obrazu, można uzyskać lepszy obraz. Idealnego obrazu nie spodziewam się, bo nie ma idealnych telewizorów. Moją intencją było jedynie wskazanie, że konkurencja typu Sony/Panasonic ma lepsze SoCi, co jest chyba równie ważne jak sam panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 2 Czerwca 2017 Ciekawe, że na tej samej stronie testujący przyznali E6 maksymalną ilość gwiazdek. https://www.whathifi.com/lg/oled65e6v/review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 2 Czerwca 2017 13 minut temu, Subman napisał: @qazar Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz. Zarówno Sony A1 jak i LG C7 posiadają panele OLED. Te zdjęcie pokazuje, że na tym samym panelu OLED, ale przy lepszym postprocesingu obrazu, można uzyskać lepszy obraz. Idealnego obrazu nie spodziewam się, bo nie ma idealnych telewizorów. Moją intencją było jedynie wskazanie, że konkurencja typu Sony/Panasonic ma lepsze SoCi, co jest chyba równie ważne jak sam panel. Ok masz racje, mój błąd połączyłem 2 kwestie w jednej sentencji! to do brzegu! Problem jaki widać na twoich materiałach dla C7 nie występuje nawet na E6, przed chwila jeszcze raz sprawdziłem zjawę i na BR i na UHD, więc o co kaman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 @tommor Oj, chyba się lekko pogubiłeś Na stronie whathifi.com podałem jedynie link do filmu o który pytał kolega pmcomp (zarzucił mi, że wsadzam materiały niewiadomego pochodzenia). Te testy telewizorów szukaj na stronie http://www.hdtvtest.co.uk . Po drugie w tym filmie były porównywane akurat Sony A1 i LG C7, anie LG E6. Test E6 masz tu: http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled65e6v-201608104333.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 2 Czerwca 2017 A jaki bitrate ma kablówka? Odpowiedź prawidłowa: dowolny. Tzn. upcha w paśmie tyle kanałów ile będzie chciała i w takiej jakości w jakiej będzie chciała. Czyli może dostać 20 Mbpsów z satelity lub z linku światłowodowego i zrobić z tego 5 Mbpsów u klienta.Ok, to ile jest z satelity, tzn w ogóle nie wiem co można uznać za źródło takie yvn25hd? Studio i kamery, wóz transmisyjny, naziemną czy sat? Może światłowód do dostawcy internetu i tam tv online??Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 @qazar Czy dobrze rozumiem, że na skalibrowanym telewizorze widzisz wszystkie szczegóły twarzy tak jak na Sony A1 ? Jeszcze raz zaznaczę, że to zdjęcie zostało zrobione aparatem ustawionym na wysoką czułość - w rzeczywistości scena jest ciemniejsza i ten efekt jest też słabiej widoczny ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 2 Czerwca 2017 Kolego mam model 65E6, kalibrowany i nie jestem w stanie zauważyć pokazanych na tym zdjęciu problemów! I mogę potwierdzić że ta scena prezentuje się lepiej niż na skalibrowanym VT60 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 To coś tu jest nie tak. Albo ten gościu z brytyjskiego hdtvtest nieprawidłowo wykonał test (bardzo ciężko w to uwierzyć), albo seria 7 ma jakiś bug, albo seria 7 jest w pewnych aspektach gorsza od serii 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 2 Czerwca 2017 4 minuty temu, Subman napisał: @tommor Oj, chyba się lekko pogubiłeś Na stronie whathifi.com podałem jedynie link do filmu o który pytał kolega pmcomp (zarzucił mi, że wsadzam materiały niewiadomego pochodzenia). Te testy telewizorów szukaj na stronie http://www.hdtvtest.co.uk . Po drugie w tym filmie były porównywane akurat Sony A1 i LG C7, anie LG E6. Test E6 masz tu: http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled65e6v-201608104333.htm Wszystko jest pod kontrolą po prostu odwołałem się do podanej przez ciebie strony. Na hdtvtest też jest rekomendacja. Nie widać wszystkich szczegółów twarzy, bo jest to dość ciemna scena, a prawa część twarzy jest w cieniu. Na zdjęciach przytoczonych przez ciebie obraz jest nienaturalny i nazbyt rozjaśniony i nie mający nic wspólnego z rzeczywistym, przy normalnych ustawieniach wszystkich szczegółów twarzy nie zobaczysz też na A1 Pamiętaj że zdjęcie zrobione przeze mnie to nie bluray. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 2 Czerwca 2017 "Tak a propo to w sprzedaży w Polsce dostępny już Panasonic EZ950 (OLED) w cenie 15k PLN (55") i 23k PLN (65"). Recenzji brak."A gdzie, bo w uk nigdzie jeszcze nie ma.Jedyne info jakie znalazłem to to że ma być od czerwca...no już jest czerwiec, drugi... Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 tommor - zgadza się że jest rozjaśniony, bo został wykonany aparatem o wysokiej czułości (piszę to kolejny raz), aby uwypuklić te różnice w odwzorowaniu detali w cieniu. Lepiej by było gdybyś to przetestował na bluray 4k. Kolega qazar widzi ponoć w niej wszystkie szczegóły na E6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Powiem tak miałem Kuro..., sprzedałem kupując VT60...., to był skok jakościowy... Kupowałem DX900 bo lubię "plastyczność" Pansonica...znałem wady kątów, ale Halo wynika przede wszystkim z tego że ten ekran jest mega jasny...i wali po oczach szczególnie w HDR. A menu? stare?serio? w [beeep]ie je mam, ustawiam TV wrzucam dźwięk na Focala i tyle (Netflix) śmiga OK a inncyn śmieci nie oglądam... Podkreślasz że menu powolne jakbyś nic nie robił tylko w nim siedział... Pilot...o toto tu pilot z E6 do super odrobiona lekcja przez LG. E6 i Kuro... szczerze , rozumie legendę ,ale E6 to jednak inna liga..., VT60 to już jest dużo lepszy TV od ostatniego Kuro... Wiem, czepiam się ale jestem tu bliższy zdania kolegi Pmcomp problem w skali 0-100 to rzeczywiscie 4-6... Sygnały TV używam na obu z Ultiomo 4k, a BR to Panas UB900 Ewentualnie sygnał podany przez Zidoo X10 (taki se box andkowy) Edytowane 2 Czerwca 2017 przez ma_ko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 9 minut temu, christoff.w napisał: "Tak a propo to w sprzedaży w Polsce dostępny już Panasonic EZ950 (OLED) w cenie 15k PLN (55") i 23k PLN (65"). Recenzji brak." A gdzie, bo w uk nigdzie jeszcze nie ma. Jedyne info jakie znalazłem to to że ma być od czerwca...no już jest czerwiec, drugi... Czerwiec, to czerwiec Panasonic TX-55EZ950E: http://www.rtvmax.pl/Sklep/TX-55EZ950E,2,0,1237,14288.htmPanasonic TX-65EZ950E: http://www.rtvmax.pl/Sklep/TX-65EZ950E,2,0,1237,14289.htm Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 2 Czerwca 2017 Doczytałem, że w Skandynawi 55" panasa ez950 ma być tańsza od B7 LG.Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 2 Czerwca 2017 3 minuty temu, Subman napisał: tommor - zgadza się że jest rozjaśniony, bo został wykonany aparatem o wysokiej czułości (piszę to kolejny raz), aby uwypuklić te różnice w odwzorowaniu detali w cieniu. Lepiej by było gdybyś to przetestował na bluray 4k. Kolega qazar widzi ponoć w niej wszystkie szczegóły na E6. U mnie obraz z bluray jest bardzo dobry, ale nie mam tego filmu - tak na szybko pokazałem jak wygląda ta scena raczej ze słabego źródła - z bluray będzie na pewno dużo lepiej. A więc to co pokazano na zdjęciach które zamieściłeś, niewiele ma wspólnego z obrazem oglądanym w rzeczywistości - przynajmniej w E6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 Tak a propo - gdyby nie koniec Firefoxa OS (Mozilla ubiła swój projekt) to bym rozważał też tego 65" Panasa OLED, a tak to chyba muszę go skreślić z mojej listy potencjalnego zakupu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
embrion 17 Napisano 2 Czerwca 2017 Panas ponoc dalej go bedzie rozwijal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Subman napisał: wczesniej chyba "zremasterowali" cały film by zmieścił się na pendrive 1gb i pozwolili komuś pobawić się suwakami kolorów (ale tylko w tym tv po prawej) Edytowane 2 Czerwca 2017 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 26 minut temu, embrion napisał: Panas ponoc dalej go bedzie rozwijal. Też gdzieś znalazłem tę informację, ale szczerze mówiąc wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne. @tommor Zrobiłem zdjęcie tego ujęcia z cda.pl na zwykłym moim monitorze Benq (panel TN). Kiepsko jest oczywiście porównywać w ten sposób na tak kiepskim materiale, ale widać, że w materiale źródłowym są cienie, które zostały zgubione na Twoim E6 Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 2 Czerwca 2017 24 minuty temu, Subman napisał: @tommor Zrobiłem zdjęcie tego ujęcia z cda.pl na zwykłym moim monitorze Benq (panel TN). Kiepsko jest oczywiście porównywać w ten sposób na tak kiepskim materiale, ale widać, że w materiale źródłowym są cienie, które zostały zgubione na Twoim E6 Problem w tym że robiąc zdjęcie nie sądziłem że będziesz przeprowadzał jego szczegółową analizę - bo zdjęcie zrobione telefonem nie oddaje do końca tego co widzę bezpośrednio. Aparat przyciemnia obraz. Zdjęcie zrobione trochę z innego kąta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Subman napisał: @tommor Oj, chyba się lekko pogubiłeś Na stronie whathifi.com podałem jedynie link do filmu o który pytał kolega pmcomp (zarzucił mi, że wsadzam materiały niewiadomego pochodzenia). Te testy telewizorów szukaj na stronie http://www.hdtvtest.co.uk . Po drugie w tym filmie były porównywane akurat Sony A1 i LG C7, anie LG E6. Test E6 masz tu: http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled65e6v-201608104333.htm Nic nie zarzucił. Pokazałeś zdjęcie bez podania źrodła co w tym wypadku jest kluczowe. Koledzy juz Ci napisali, ze u nich taki efekt nie występuje. Ja nie sprawdze bo Zjawy nie mam i mieć nie będę. Poza tym raczej nie SoC ma większy wpływ tylko oprogramowanie. A jeśli już to szybkość procesora. Pozdro Edytowane 2 Czerwca 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 2 Czerwca 2017 Kolego, jak najbardziej mi coś zarzuciłeś i to w niezbyt kulturalny sposób. Ale zapomnijmy o tym. Pytanie jest wciąż aktualne - co się stało z obrazem na C7 na tym filmie ? Gościu z hdtvtest zchrzanił test ? Seria 7 jest gorsza od 6 ? Jakiś bug w 7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach