Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

CZyli jak rozumiem nie możesz nagrywac np. z SAT i jednocześnie oglądać DVB-T?

Jeśli tak jest to jest rzeczywiście do doopy choć mi to odobiście wcale nie przeszkadza ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Mam problem z moim LG jak odtwarzam filmy 4K z dysku zewnętrznego to bardzo często telewizor nie widzi Dolby TrueHD czy to normalne w tych telewizorach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie znikających kanałów sprawa się wyjaśniła (mam nadzieję). Racja po stronie serwisu. Wymieniłem moduł ci i wszystko OK. Chociaż poprzedni moduł działał bez zarzutu w panasonicu i stąd była to ostatnia rzecz, którą podejrzewałem. 

Żeby poprawić producenta w kwestii możliwości nagrywania i edycji kanałów satelitarnych kupiłem dekoder vu+ uno 4k. To naprawdę dobry sprzęt. Znajduje się na liście dekoderów których pilota można sparować z pilotem LG. No ale w rzeczywistości nie można. Podłączyłem więc starego fergusona 200 HD i tutaj miła niespodzianka. Pilot od LG śmiga na fergusonie aż miło. Tylko że obraz z vu+ wydaje mi się zdecydowanie lepszy niż z ferdka. Czyli albo dwa piloty na ławie, albo gorszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, Maciek

Macie może jakieś info o ewentualnej aktualizacji E6V o HDR w YT? Z tego, co wiem, obecnie HDR w YT wspiera tylko G6, bo wg LG ten TV ma inny układ (H15), niż pozostałe modele (M16). Więc niby problem sprzętowy (10bit do 8bit). Ale podobno układ M16 jest generacyjnie młodszy, więc czy aby na pewno o to chodzi?

PS. I nie piszcie mi, proszę, że jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o kasę :D

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku tygodni jestem użytkownikiem LG 55E6V. W momencie zakupu byłem pod wrażeniem waszych opinii, testów jakie mogłem przeczytać. Dzisiaj nie jestem już taki pewny swojej decyzji. Niestety to co widzę w codziennym użytkowaniu jest rozczarowujące. Telewizor nie służy tylko do oglądania filmów z bluray ...  N+ wygląda fatalnie  netflix - nie lepiej ... do tego tv ambitnie zakupiłem tez bluray LG UP 970 ... i co ? nic .......  [beeep]y to wszystko nie urywa . może to brak mojego doświadczenia .. może ja nie potrafię tego odpowiednio ustawić ...  a może zbyt wiele oczekuje .. albo wyobrażam sobie to wszystko w głupi sposób i się czepiam ....

POMOCY.... Jakie są wasze doświadczenia jako doświadczonych użytkowników 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądaj w trybie Kino. To najlepszy tryb fabryczny.

Fabryczne tryby HDR są słabe.

Telewizor powinno się skalibrować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.04.2017 o 18:01, kobolko napisał:

Gmeru, Maciek

Macie może jakieś info o ewentualnej aktualizacji E6V o HDR w YT? Z tego, co wiem, obecnie HDR w YT wspiera tylko G6, bo wg LG ten TV ma inny układ (H15), niż pozostałe modele (M16). Więc niby problem sprzętowy (10bit do 8bit). Ale podobno układ M16 jest generacyjnie młodszy, więc czy aby na pewno o to chodzi?

PS. I nie piszcie mi, proszę, że jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o kasę :D

Mam go od kilku tygodni .. i nie mam żadnych problemów z HDR z youtuba...  działa ekstra......

Pozdrawiam.....

15 minut temu, pmcomp napisał:

Oglądaj w trybie Kino. To najlepszy tryb fabryczny.

Fabryczne tryby HDR są słabe.

Telewizor powinno się skalibrować.

jeżeli tryb kino to najlepszy tryb według ciebie .. to moje rozczarowanie tym modelem narasta....  albo ja naprawdę nie wiem czego chcę i się czepiam......

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Najlepszy tryb to skalibrowany tryb.

17 minut temu, piotr125 napisał:

Mam go od kilku tygodni .. i nie mam żadnych problemów z HDR z youtuba...  działa ekstra......

Chyba ci się wydaje, że działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, piotr125 napisał:

Pozdrawiam.....

jeżeli tryb kino to najlepszy tryb według ciebie .. to moje rozczarowanie tym modelem narasta....  albo ja naprawdę nie wiem czego chcę i się czepiam......

Pozdrawiam

Pewnie jesteś przyzwyczajony do zimnych kolorów i bieli po prostu oraz przejaskrawionego obrazu.

I nie piszę o tym w żadnym złym tonie czy z zarzutem, bo początkowo po latach takiego oglądania ciężko się przestawić na ciepłe kolory.

Wspomniałeś o Netflixie - Ja jestem zwolennikiem streamingu i lubię Netflixa, zwłaszcza jak opłacam na spółkę w czterech tylko 13 zł/miesięcznie, ALE faktem jest, że wiele materiałów tam jest naprawdę słabej jakości. Ciężko Netflixa jako wyznacznik kłaść.

Zobacz sobie jak np. prezentuje się Better Call Saul z Netflixowych materiałów. Teraz trzeci seozn leci i co tydzień odcinek oglądam i wygląda to naprawdę dobrze.

Za to te Marvelowe wszystkie seriale jak coś fabrycznie są tak skopane, niezależnie od TV, także nimi się nie sugeruj nawet.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Fjubens napisał:

Pewnie jesteś przyzwyczajony do zimnych kolorów i bieli po prostu oraz przejaskrawionego obrazu.

I nie piszę o tym w żadnym złym tonie czy z zarzutem, bo początkowo po latach takiego oglądania ciężko się przestawić na ciepłe kolory.

Wspomniałeś o Netflixie - Ja jestem zwolennikiem streamingu i lubię Netflixa, zwłaszcza jak opłacam na spółkę w czterech tylko 13 zł/miesięcznie, ALE faktem jest, że wiele materiałów tam jest naprawdę słabej jakości. Ciężko Netflixa jako wyznacznik kłaść.

Zobacz sobie jak np. prezentuje się Better Call Saul z Netflixowych materiałów. Teraz trzeci seozn leci i co tydzień odcinek oglądam i wygląda to naprawdę dobrze.

Za to te Marvelowe wszystkie seriale jak coś fabrycznie są tak skopane, niezależnie od TV, także nimi się nie sugeruj nawet.

no tak.. masz racje .... dotychczas miałem tv samsunga .. no i to własnie lubię ... prosta biel.. chłodne zdecydowane kolory....  .Do LG przekonała mnie ta słynna czerń ...   no i jest ale gdzie te kolory... i biel.... Na prezentacjach widać raczej czerń . w domu [beeep]a.....  N+ nadaje w kolorach nie tylko w czerni ... a netflix....  oglądałeś coś w dolby vision....?  znowu nie ma vov!!!!!!!!! ...  dlaczego ? zgadzasz się z tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, piotr125 napisał:

Mam go od kilku tygodni .. i nie mam żadnych problemów z HDR z youtuba...  działa ekstra.....

Czy możesz kolego wrzucić screena z YT jak włączasz coś w HDR - czy wyświetla Ci się ikona HDR w prawym górnym rogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie. Najlepszy tryb to skalibrowany tryb.

Chyba ci się wydaje, że działa.

Hmmmmmm....... Naprawdę? ....... Leżę zgnieciony potęgą wiedzy jaką mnie kolega obdarzył......  No I nie wiem kiedy wstanę....  Miłego Dnia...  Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kobolko napisał:

Czy możesz kolego wrzucić screena z YT jak włączasz coś w HDR - czy wyświetla Ci się ikona HDR w prawym górnym rogu.

Kolego Piotr125, ponawiam pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, piotr125 napisał:

no tak.. masz racje .... dotychczas miałem tv samsunga .. no i to własnie lubię ... prosta biel.. chłodne zdecydowane kolory....  .Do LG przekonała mnie ta słynna czerń ...   no i jest ale gdzie te kolory... i biel.... Na prezentacjach widać raczej czerń . w domu [beeep]a.....  N+ nadaje w kolorach nie tylko w czerni ... a netflix....  oglądałeś coś w dolby vision....?  znowu nie ma vov!!!!!!!!! ...  dlaczego ? zgadzasz się z tym ?

Ja byłem, jestem i wiem, że będę pod wrażeniem jakości OLEDa. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że nie mam i nie będę miał HDR w Youtube (B6) ale niektóre treści 4K wyglądają tak, że nie wiem jak by było z HDR :) Nauczyłem się korzystać z treści lepszej jakości, bo to fakt że słabe wyglądają źle, gorzej niż na LCD lub plaźmie. Mam jeszcze 2 tv do wymiany (właśnie LCD i plazmę) i na pewno to będzie OLED. Jak już będą wszystkie to zrobię sobie tą mityczną kalibrację i zobaczę czy będzie lepiej czy gorzej - teraz jest bardzo dobrze z bielą, czernią i kolorami. Czasem oglądam to samo dla porównania na Kuro i Oled i szybko wracam do OLEDa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, piotr125 napisał:

Hmmmmmm....... Naprawdę? ....... Leżę zgnieciony potęgą wiedzy jaką mnie kolega obdarzył......  No I nie wiem kiedy wstanę....  Miłego Dnia...  Pozdrawiam .

Cieszę się.

Szczególnie jeśli TY widzisz coś czego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kobolko napisał:

Kolego Piotr125, ponawiam pytanie.

Hejka .. nie wiem jak zrobić screena .. ale może takie fotki ci wystarczą .. 

można ? można .....

Pozdrawiam.

IMAG0030.jpg

IMAG0035.jpg

1 godzinę temu, dickus napisał:

Ja byłem, jestem i wiem, że będę pod wrażeniem jakości OLEDa. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że nie mam i nie będę miał HDR w Youtube (B6) ale niektóre treści 4K wyglądają tak, że nie wiem jak by było z HDR :) Nauczyłem się korzystać z treści lepszej jakości, bo to fakt że słabe wyglądają źle, gorzej niż na LCD lub plaźmie. Mam jeszcze 2 tv do wymiany (właśnie LCD i plazmę) i na pewno to będzie OLED. Jak już będą wszystkie to zrobię sobie tą mityczną kalibrację i zobaczę czy będzie lepiej czy gorzej - teraz jest bardzo dobrze z bielą, czernią i kolorami. Czasem oglądam to samo dla porównania na Kuro i Oled i szybko wracam do OLEDa... 

Właśnie.... mityczna....  wręcz mistyczna kalibracja , wiedza dla wybranych  ...  ( w moich warunkach to koszt około 300 GBP ) Myślisz ze warto ? a może to zwykłe żyłowanie forsy do maluczkich .. takich jak ja   ? Widziałeś jakiekolwiek tv przed i po tym niemal magicznym zabiegu ? 

Miłego Dnia ..... Pozdrawiam . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, piotr125 napisał:

Hejka .. nie wiem jak zrobić screena .. ale może takie fotki ci wystarczą 

Słuchaj, możesz jeszcze podać wersję softu? Bo coś jest nie halo. Też mam E6V, ale nie mam HDR w YT, przynajmniej na rynku polskim (bo mam wrażenie, że piszesz z GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, piotr125 napisał:

Właśnie.... mityczna....  wręcz mistyczna kalibracja , wiedza dla wybranych  ...  ( w moich warunkach to koszt około 300 GBP ) Myślisz ze warto ? a może to zwykłe żyłowanie forsy do maluczkich .. takich jak ja   ? Widziałeś jakiekolwiek tv przed i po tym niemal magicznym zabiegu ? 

Wszystkie obecne i wszystkie poprzednie telewizory i projektory w domu mam skalibrowane. Włącznie z 55E6V.

300GBP to tak jak w Polsce. Normalna cena. 1 GBP = 1 PLN. Stać cie to kupujesz. Nie stać cię to nie kupujesz, patrząc z punktu widzenia kasy. Nt. kalibracji napisano tu juz tony wpisów.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Wszystkie obecne i wszystkie poprzednie telewizory i projektory w domu mam skalibrowane. Włącznie z 55E6V.

300GBP to tak jak w Polsce. Normalna cena. 1 GBP = 1 PLN. Stać cie to kupujesz. Nie stać cię to nie kupujesz, patrząc z punktu widzenia kasy. Nt. kalibracji napisano tu juz tony wpisów.

Krótko dodam tylko od siebie, że również się na kalibrację ze skalibrujtv zdecydowałem i w środę brat Maćka kalibrował mojego KSa.

To co jednak kluczowe:

Nałożyłem przed kalibracją ustawienia kalibracyjne z sieci, z tego samego modelu, z tego samego rozmiaru i z opisu wynika, że z tego samego panela (a więc Samsungowy), a nie AU Optronics, który często też w KSach jest.

Efekt?

Padaka..wszystko źle, dosłownie, po kalibracji zupełnie inaczej twarze wyglądają, naturalnie i aż przyjemnie się film ogląda. Jakieś np. góry/lasy/otoczenie z tyłu też zauważalnie lepiej się prezentują, ale nie jest to jakaś ogromna różnica pod tym akurat kątem. Po prostu lepiej, ale dla tego tylko efektu nie do końca warto wydać pieniądze

Natomiast twarze, które na Warm1 wyglądały na biało-żółto sprane, a na Warm2 na żółte, teraz się świetnie prezentują i to jest ta kluczowa zmiana warta moim zdaniem kasy biorąc pod uwagę, że filmy to jednak w zdecydowanej mierze aktorzy.

Zamawiałem też kalibrację trybu 'Gra', tam wstawiłem swoje ustawienia 'na oko' bez pobierania czyjejś kalibracji i były mniejsze nieścisłości niż na tym filmowym pobranym. Także te 2-P Balance oraz 10-P Balance pobrane z sieci tylko obraz popsuły, a kalibracja tamtej sztuki nie miała nic do mojej. Szkoda nawet to kopiować.

A przyznaję, że sceptycznie do tego pochodziłem i do informacji w stylu 'każda sztuka jest inna', teraz wiem, że to prawda i faktycznie ustawienia z sieci czy z czyjejś kalibracji więcej szkody niż pożytku potrafią narobić.

Cen w funtach nie komentuję, tak jak pmcomp napisał, żyjąc i pracując tam ciężko przeliczać to na złotówki, u nas ta podstawowa kalibracja to 399 zł, wiadomo, że przeliczając na funty jest to znacznie mniej, ale też zarobki są po prostu inne.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fjubens napisał:

Krótko dodam tylko od siebie, że również się na kalibrację ze skalibrujtv zdecydowałem i w środę brat Maćka kalibrował mojego KSa.

To co jednak kluczowe:

Nałożyłem przed kalibracją ustawienia kalibracyjne z sieci, z tego samego modelu, z tego samego rozmiaru i z opisu wynika, że z tego samego panela (a więc Samsungowy), a nie AU Optronics, który często też w KSach jest.

Efekt?

Padaka..wszystko źle, dosłownie, po kalibracji zupełnie inaczej twarze wyglądają, naturalnie i aż przyjemnie się film ogląda. Jakieś np. góry/lasy/otoczenie z tyłu też zauważalnie lepiej się prezentują, ale nie jest to jakaś ogromna różnica pod tym akurat kątem. Po prostu lepiej, ale dla tego tylko efektu nie do końca warto wydać pieniądze

Natomiast twarze, które na Warm1 wyglądały na biało-żółto sprane, a na Warm2 na żółte, teraz się świetnie prezentują i to jest ta kluczowa zmiana warta moim zdaniem kasy biorąc pod uwagę, że filmy to jednak w zdecydowanej mierze aktorzy.

Zamawiałem też kalibrację trybu 'Gra', tam wstawiłem swoje ustawienia 'na oko' bez pobierania czyjejś kalibracji i były mniejsze nieścisłości niż na tym filmowym pobranym. Także te 2-P Balance oraz 10-P Balance pobrane z sieci tylko obraz popsuły, a kalibracja tamtej sztuki nie miała nic do mojej. Szkoda nawet to kopiować.

A przyznaję, że sceptycznie do tego pochodziłem i do informacji w stylu 'każda sztuka jest inna', teraz wiem, że to prawda i faktycznie ustawienia z sieci czy z czyjejś kalibracji więcej szkody niż pożytku potrafią narobić.

Cen w funtach nie komentuję, tak jak pmcomp napisał, żyjąc i pracując tam ciężko przeliczać to na złotówki, u nas ta podstawowa kalibracja to 399 zł, wiadomo, że przeliczając na funty jest to znacznie mniej, ale też zarobki są po prostu inne.

Super.. Dzięki... Jednak jest ktoś na tym form kto zaczyna normalnie do mnie gadać..  Bez napinki i udowadniania swej genialnosci. 

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, piotr125 napisał:

Nie ma w tym nic mitycznego. Jak chcesz i lubisz obraz taki jak widział reżyser na swoim monitorze czyli wygląd filmu taki jak w studio - to robi się profi kalibrację (nie mylić z obrazem naturalnym i innym słowotwórstwem na ten temat ; p chociaż rozumiem, że takie określenia cisną się na usta ale skoro już mamy wyjaśniać na maxa to na maxa ; -) ). A jak nie masz na to ciśnienia to chociaż ustawiasz sobie tryb kino/film, który jest bliski temu ale to już raz bliżej raz dalej w zależności od telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, piotr125 napisał:

IMAG0030.jpg

IMAG0035.jpg

Sprawdziłem na materiale, który podałeś na zdjęciach. Nie chodzi w HDR. Pmcomp, czy u Ciebie też w SDR? ktoś jeszcze w Polsce sprawdzał? Miałeś podać jeszcze wersję softu w swoim E6V

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmieniłem dzisiaj ustawienia na UK. Dalej nie mam HDR z YouTube na E6V.

Bez podańia wersji firmware uwazam to za ... FAKE .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana ustawien regionalnych nie ma zadnego wplywu na pobierany update. Ten zalezy od modelu telewizora i jego lokalizacji. Natomiast, nie ma znaczenia, przynajmniej na chwile obecna, czy ten tv jest przeznaczony na rynek UK (i na terenie UK), bo aplikacja YT zainstalowana w modelec E6 nie obsluguje YT HDR. Sa 2 opcje: albo obraz zostanie zdekodowany na zewnetrznym urzadzeniu ktrora dekoduje tresci YT w HDR (np Chromcast Ultra, PS4, LG UP970) albo telewizor wymusi taki tryb. Nie wiem wprawdzie, czy jest to mozliwe w tym konkretnym przypadku, ale pamietam, ze wkrotce po kupieniu 55KS7000, podczas intensywnych testow, w ktorych odtwarzalem naprzemiennie dema i materialy 4k 10 bit SDR z HDR kilkukrotnie zdarzylo mi, ze telewizor wymuszal tryb HDR, zapalajac prsy tym znaczek HDR, na 10-bitowym video SDR, zgaduje ze bkednie, rozpoznajac tylko flage BT2020. Jednak dotyczylo to wylacznie odtwarzania przy pomocy wbudowanego w TV odtwarzacza multimediow (nie potrafie powiedziec USB albo LAN), a nie aplikacji YT. Od tego czasu bylo kilka updatow i ten blad prawdopodobnie zostal usuniety.

Nie musi to wiec byc koniecznie fake, bo moze istnieja takie okolocznosci, ze TV wymusi tryb HDR podczas ogladania YT.

Jednak dla mnie nie jest to dowod na poparcie tezy o wyswietlaniu video z YT w HDR, poprzez zainstalowana na E6 aplikacje YT.

Nie macie w LG takiej funkcjonalnosci jak w w tv Panasonica ktory pokazuje media info i statystyki polaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Brak.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi