Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XD93 (KD-65XD9305) Test - UHD 4K, Triluminos, HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Sony XD93 (KD-65XD9305) Test - UHD 4K, Triluminos, HDR

XD93 to pierwszy telewizor Sony, który gości w moich testach w bieżącym roku. Jest to najwyższy model w ofercie, oprócz XD94, czyli de facto tego samego telewizora, ale w rozmiarze 75". XD94 posiada jednak bardziej zaawansowaną konstrukcję, mianowicie podświetlenie direct LED dające najwyższy potencjał do uzyskania głębokiej czerni. XD93 z kolei posiada innowacyjną budowę nazwaną "slim backlight drive", którą omówię później. Telewizor posiada rozdzielczość Ultra HD, oraz system Triluminos, zapewniający poszerzoną paletę barw, jest także kompatybilny z HDR (tylko HDR10).

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wreszcie telewizor z równomiernym podświetleniem. Nie pokazałeś zdjęć ale widać to z cyferek.

Zamulenia systemu? Zawsze mówiłem, że Android to zło.

Szkoda, że nie jest jaśniejszy.

Soniakowi wyszedł baaaardzo przyzwoity telewizor. Jak rynek ustawi cenę 65-ki na 10 tys to się zrobi ciekawie.

Własnie DX800 dostał bardzo poważnego konkurenta.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy macie w planach test aktualnego flagowca Sony, czyli 75XD94? Właśnie jestem nim zainteresowany i jestem ciekawy jak wypadłby ten tv w Waszym teście :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odwzorowanie treści HDR na XD93 jest zdecydowanie ponadprzeciętne. System Slim Backlight Drive osiąga nawet 1060cd/m2 na syntetycznej planszy L20. Stawia to poważne pytanie dlaczego wyświetlacz nie otrzymał certyfikatu UHD Premium od UHD Alliance, wszak wymagania spełnia, zarówno od strony HDR, jak i od strony pokrycia palety kolorów. Jest to dosyć dziwne, tym bardziej, że Sony jest przecież członkiem tego konsorcjum.

Działa dardzo dobrze? - Działa więc pewno Sony ma gdzieś te znaczki hehe. :D

Edytowane przez Robert_1988_KrK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy macie w planach test aktualnego flagowca Sony, czyli 75XD94? Właśnie jestem nim zainteresowany i jestem ciekawy jak wypadłby ten tv w Waszym teście :D

Raczej nie, bo nawet ciężko z dostępnością tego, ale sprawdź test naszego przyjaciela http://www.hdtvtest.co.uk/news/kd75xd9405-201606164301.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie telewizor z równomiernym podświetleniem. Nie pokazałeś zdjęć ale widać to z cyferek.

Zamulenia systemu? Zawsze mówiłem, że Android to zło.

Szkoda, że nie jest jaśniejszy.

Soniakowi wyszedł baaaardzo przyzwoity telewizor. Jak rynek ustawi cenę 65-ki na 10 tys to się zrobi ciekawie.

Własnie DX800 dostał bardzo poważnego konkurenta.

Pozdro

Raczej mało prawdopodobne by 65XD93 staniał poniżej 12 tyś , Sony trzyma cenę zawsze i nie robi obniżek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów ani słowa o 3D (tym razem w wydaniu aktywnym) - to, że Samsung i Philips z niego zrezygnowały, nie znaczy, że trzeba tę funkcję ignorować o innych, bardziej wyrozumiałych i mniej pazernych producentów. Niektórzy zdążyli skompletować mniejszą czy większą kolekcję filmów 3D, więc chyba nie będą jej wyrzucać przez marketingowe sztuczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów ani słowa o 3D (tym razem w wydaniu aktywnym) - to, że Samsung i Philips z niego zrezygnowały, nie znaczy, że trzeba tę funkcję ignorować o innych, bardziej wyrozumiałych i mniej pazernych producentów. Niektórzy zdążyli skompletować mniejszą czy większą kolekcję filmów 3D, więc chyba nie będą jej wyrzucać przez marketingowe sztuczki.

Niestety będą i większość już wyrzuciła, z dwóch prostych powodów:

1. mogą wkładać do TV tańsze wyświetlacze 60Hz (tańsze części więcej kasy w kieszeni)

2. za jakiś czas mogą znów wrócić do 3D i oświadczyć jaki to super hiper cudowny i potrzebny wszystkim wynalazek, znaczy znów ktoś będzie miał powód do zakupu nowego TV.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również chciałbym o 3d napisać bo to już kolejny raz kiedy nic nie piszecie o 3d.. naprawdę to taki wysiłek jest dla Was żeby sprawdzić 3d.. Sony nie może Wam dostarczyć jednej pary okularów żeby to sprawdzić.. Wstyd Panowie.. Sony i Lg jeszcze wstawia 3d to może warto i o 3d troszkę napisać.. Tym bardziej że gro ludzi ma dużo filmów w 3d i być może zastanawia się nad wyborem tv więc i nad jakością 3d.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no ja na pewno nie kupię głównego tv bez 3d - dziwna strategia samsunga - topowy tv za 10-15kzł i jest bez 3d - przecież to dodatkowy koszt rzędu 50zł (bez okularów)

sony na szczęście zostawiło 3d:

http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930d

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to normalna sprawa skoro są ludzie, którzy wydali kilka tys na filmy 3d że ich tv interesuje tylko z 3d.. szkoda tylko, że Panowie testujący tv nie potrafią tego zrozumieć i kolejny test tv, który ma 3d, a nie ma słowa o 3d.. pomimo że Sony ma wytwórnie filmową i robi filmy 3d.. paradoks tej sytuacji.. bo problemem są okulary, które nie mogą być dostarczone albo kupione w specjalnej cenie na potrzeby testów dla HDTV POLSKA ... to może posiadacze tv Sony złożą się po 5 zl i dla potrzeb testów zakupi jedną parę takich okularów.. skoro firmę Sony nie stać na taki gest ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)... to może posiadacze tv Sony złożą się po 5 zl i dla potrzeb testów zakupi jedną parę takich okularów.. skoro firmę Sony nie stać na taki gest ..

Hehe, dobre, dobre :D

PS.Pozdrawiamy dystrybutora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chłosta OMG!!!!!!!! :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: Tzn. ja się przyznaję bez bicia, że wypada nam to z głowy i nie jest to świadome działanie. Wbiłem to właśnie w naszą procedurę testową i jak będzie takowa możliwość to wrócimy do tego... okulary mamy gdzieś pochowane... spokojnie ;-).

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru w takim razie trzymamy za słowo - tylko pamiętaj, że słowo powiedziane do czegoś zobowiązuje, bo to nie polityka :-), a ludzie pamiętają... nie wspomnę o tym, że więcej jest ludzi, którzy posiadają filmy 3d niż tych co mają filmy UHD.., a testy filmów UHD pokazaliście..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów ani słowa o 3D (tym razem w wydaniu aktywnym) - to, że Samsung i Philips z niego zrezygnowały, nie znaczy, że trzeba tę funkcję ignorować u innych, bardziej wyrozumiałych i mniej pazernych producentów. Niektórzy zdążyli skompletować mniejszą czy większą kolekcję filmów 3D, więc chyba nie będą jej wyrzucać przez marketingowe sztuczki.

Niestety będą i większość już wyrzuciła, z dwóch prostych powodów:

1. mogą wkładać do TV tańsze wyświetlacze 60Hz (tańsze części więcej kasy w kieszeni)

2. za jakiś czas mogą znów wrócić do 3D i oświadczyć jaki to super hiper cudowny i potrzebny wszystkim wynalazek, znaczy znów ktoś będzie miał powód do zakupu nowego TV.

Chodziło mi oczywiście o wyrzucanie kolekcji filmów.

Do 3D prędzej czy później wrócą - bo hasła "4K" i "HDR" przestaną napędzać sprzedaż, kiedy rynek się nasyci.

Chyba że działy marketingu obwieszczą, że teraz czas na 8K, bo pikseloza 4K jest passé ;-)

Edytowane przez ambidark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wśród dwóch wymienionych minusów testowanego TV jeden z nich to: Sporadyczne ale występujące spowolnienia systemu.

Nie dziwi mnie ten minus ani odrobinę. Każdy interesujący się ubiegłorocznymi modelami TV Sony wie, jakie cyrki przez cały rok dostępności były z system Android w tych TV. I jak widać to nie koniec tej kompromitacji producenta. Miałem możliwość "pobawienia się" menu w Sony XD93. Zdążyłem tylko w normalnym tempie trochę poprzemieszczać się po kafelkach Android TV, bo dosłownie po około minucie system się zawiesił! :). Jak dla mnie po prostu szmelc. Oni chyba do końca świata i o jeden dzień dłużej będą skąpić w swoich TV na dostatecznie wydajne procesory, a ich inżynierowie może i nigdy nie opanują sztuki optymalizacji systemu Android TV ;) . Bo moim skromnym zdaniem odpowiadają za ten niekończący się stan rzeczy własnie zarówno liche procesory, jak i oczywiście niedopracowany system.

Jak widzę, to Sony woli przekupywać sprzedawców do zachwalania ich TV niż dołożyć niedużo przecież dolarów do lepszych procesorów.

Edytowane przez WPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony ma problemy finansowe, tam rzadza "bankomaty" dlatego finalne produkty sa takie jakie sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony ma problemy finansowe, tam rzadza "bankomaty" dlatego finalne produkty sa takie jakie sa.

No właśnie, szczególnie dział produkcji TV nie jest dochodowy. No chyba, że w ostatnim czasie coś się zmieniło. Tak przynajmniej uważają prawie na pewno stronniczy sprzedawcy w sklepach, bo jak w zeszłym roku wspomniałem, że Sony nie zarabia na TV i ma problemy finansowe, to sprzedawca zapewniał mnie, że to już jest przeszłość :D . Ale jak widać po działaniu Android TV Sony nie robi wszystkiego, co jest możliwe bez ponoszenia szczególnie dużych kosztów, ażeby przekonywać do siebie nowych i starych klientów. Raczej część jednych i drugich zniechęcają do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TV Sony tak ubiegłorocznych, jak i tegorocznych zastosowano 2-rdzeniowe procki. Ja mogę to zrozumieć w TV za 2-3K, ale nie w cenie 10k. Do płynnego działania androida potrzebna jest nie tylko optymalizacja, ale i odpowiednio mocny procek oraz ilość RAM-u.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Ktoś wie jak odblokować możliwość ustawienie 10- punktowego balansu bieli w tym modelu?

Mogę ustawić tylko 2-punktowy, nie pokazuje reszty..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TV Sony tak ubiegłorocznych, jak i tegorocznych zastosowano 2-rdzeniowe procki. Ja mogę to zrozumieć w TV za 2-3K, ale nie w cenie 10k. Do płynnego działania androida potrzebna jest nie tylko optymalizacja, ale i odpowiednio mocny procek oraz ilość RAM-u.

Zgadzam się z tą wypowiedzią, niestety tak jest :(

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru to jak znaleźliście te okulary żeby test przeprowadzić czy jednak się składamy >>>???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale my już nie mamy tego TV : ( One tylko wpadają na kilka dni i wyjeżdżają. Eh jak mówię: w procedure wklepane. OLED będzie miał ale tam wiem, ze mało kogo grzeje bo pasyw każdy zna...

Jakoś mam nadzieję z czasem jeszcze to ogarniemy. W sklepie, czy u kogoś. Okulary jakieś mamy... do każdego TV. Po prostu znowu się zgapiliśmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że chociaż do błędu się przyznajecie :-) generalnie jak macie tv czy to lcd czy oled i jest tam 3d pasywne czy aktywne to róbcie testy i po sprawie .. bo przy 4k w przypadku oleda też ludzie są zapewne zainteresowani czy na pewno jest rozdzielczość FHD.. bo czysto teoretycznie przy 4k taka powinna być.. mam nadzieję że kolejnym razem już nie zrobicie tego błędu.. bo dwa razy to już wystarczy.. limit wyczerpaliście.. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi