Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, Danio31b napisał:

Czyli C6 B6  nie stanieją za szybko i trzeba brać EG910V??

Stanieją szybciej niż myślisz.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z testów i opinii na forum wynika, że różnica między matrycami w 910 a B(C)6 jest znacząca (na plus nowszych). Wydaje się że 910 ma jeszcze sporo przypadłości "wieku dziecięcego" aktualna generacja wydaje się pierwszą w miarę dopracowaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca OLED w 910 ma strukturę WRGB - czyli 4 OLEDy w różnych kolorach. Modele wydane w 2016 roku B/C/G/E mają jedynie OLEDy w kolorze białym oraz odpowiednie filtry, aby wygenerować odpowiednie kolory. To spowodowało nie tylko lepsze odzwierciedlenie kolorów, ale również znaczne zwiększenie żywotności takich paneli (z ok. 30 tyś w 2015 roku do 100 tyś w 2016) oraz wyższą jasność paneli. Istnieje też wiele opracowań mówiących o zdecydowanie krótszym czasie życia niebieskich subpikseli w panelach WRGB. Stąd moja opinia jest taka, że dopiero panele LG wydane w 2016 roku mają odpowiednio wysoką jakość wykonania.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i odpowiednio wysoką cenę 

7 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

Stanieją szybciej niż myślisz.. 

możesz rozwinąć?? to znaczy stanieją do ilu ?? bo 8 tysięcy za TV to dla mnie o wiele za dużo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.12.2016 o 09:48, Devonish napisał:

Witam,

Mam zainstalowaną na tym telewizorze aplikację HBO Go. Na łączu światłowodowym 200/20 Mb/sec filmy potrafią się zacinać, buforować i przerywać. Ikona symbolizująca jakość połączenia (antenka) pokazuje zero lub jedną kreskę na 5 możliwych. Sama aplikacja miała aktualizację w 2014 roku :(. Czy u Was też tak skandalicznie to działa? Dodam że Netflix działa bardzo dobrze. Drugim problemem jest widoczność serwera (mam Asus 87u) w Smart Share. bardzo rzadko jest on widoczny pomimo że na każdym innym urządzeniu nie ma problemów.

Dnia 23.12.2016 o 10:38, wojtekpon napisał:

Tak, u mnie niestety jest to samo i to niezależnie od platformy. Mam szybkie i bardzo stabilne łącze, ale HBO Go niezależnie od platformy (LG TV, Chromecast, iPhone) działa bardzo wolno, filmy potrafią się przycinać i buforować co kilka minut. Wszystkie apki HBO Go są skandalicznie słabe pod kątem UX, ale ta na LG to puka w dno od spodu :-/ Obecnie korzystam z niej głównie na Chromecaście, tak działa mi najstabilniej + da się ją obsługiwać pilotem od TV w razie potrzeby. Inne aplikacje tego typu działają, w tym Netflix. 

Dnia 23.12.2016 o 11:11, lord_yabol napisał:

Zainstalowałem aplikacje HBO Go Poland na Nvidia Shield TV ale tutaj po kilku sekundach przerywa transmisje filmu/ relacje live.

Nie wiem tylko jak w LG sprawdzaj aplikacje przed dodawaniem ich do TV?

Domyślam się, że z routerem łączycie się po WiFi. Przejdźcie na kabel - to zawsze pomaga :)

2 minuty temu, Danio31b napisał:

i odpowiednio wysoką cenę 

możesz rozwinąć?? to znaczy stanieją do ilu ?? bo 8 tysięcy za TV to dla mnie o wiele za dużo 

OLED jest pozycjonowany jako produkt Premium i jako taki w przewidywalnej przyszłości nie będzie kosztował 3-4 tys. za 55".

Patrząc ile kosztują LCDki wyższej klasy cena 8000 (czyli <2000 EUR) wydaje się w miarę adekwatna i kompromisowa.

Oczywiście, że dla pracujących w Polsce to są duże pieniądze uwzględniając relacje płac EUR/PLN powinien kosztować max. 3000 PLN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Domyślam się, że z routerem łączycie się po WiFi. Przejdźcie na kabel - to zawsze pomaga

U mnie tv po kablu. Niestety, po prostu aplikacja jest s[beeep]a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawelll napisał:

OLED jest pozycjonowany jako produkt Premium i jako taki w przewidywalnej przyszłości nie będzie kosztował 3-4 tys. za 55".

Patrząc ile kosztują LCDki wyższej klasy cena 8000 (czyli <2000 EUR) wydaje się w miarę adekwatna i kompromisowa.

Oczywiście, że dla pracujących w Polsce to są duże pieniądze uwzględniając relacje płac EUR/PLN powinien kosztować max. 3000 PLN :)

nie liczę na 3-4 tysiące, wystarczy mi C6 Bądź B6 za  tyle ile teraz kosztuje EG910V :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Subman napisał:

Matryca OLED w 910 ma strukturę WRGB - czyli 4 OLEDy w różnych kolorach. Modele wydane w 2016 roku B/C/G/E mają jedynie OLEDy w kolorze białym oraz odpowiednie filtry, aby wygenerować odpowiednie kolory. To spowodowało nie tylko lepsze odzwierciedlenie kolorów, ale również znaczne zwiększenie żywotności takich paneli (z ok. 30 tyś w 2015 roku do 100 tyś w 2016) oraz wyższą jasność paneli. Istnieje też wiele opracowań mówiących o zdecydowanie krótszym czasie życia niebieskich subpikseli w panelach WRGB. Stąd moja opinia jest taka, że dopiero panele LG wydane w 2016 roku mają odpowiednio wysoką jakość wykonania.

Kolego skąd wziąłeś te nieprawdziwe informacje. W tym telewizorze również wszystkie diody są białe (pokryte odpowiednimi kolorowymi filtrami)!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W telewizorach OLED LG wszystkie diody organiczne były białe od samego początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12.12.2016 o 18:28, pacyk121 napisał:

Na tą chwilę w internecie nic nie znalazłem na temat nowej aktualizacji. Jak by ktoś coś znalazł to niech zapoda linka do poczytania :)

Przy każdej nowej aktualizacji czekam na informację jakie nowości lub co poprawia nowa łatka i najważniejsze , że nie "ucegla" naszego TV jak to miało miejsce  jakiś czas temu. 

Warto poczekać te parę dni tak na wszelki wypadek ^^

Jedyną zmianą po tej aktualizacji, jaką zauważyłem jest brak możliwości eksportu listy kanałów na USB. Jest tylko możliwość importu. Też tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze smutkiem musze przyznać po 8 miesiącach użytkowania że jest tendencja do powidoków, telewizor brzęczy całymi dniami głównie na kanałach informacyjnych! do tej pory jakoś uchodziło mi uwadze ze paski mogą się utrwalić a jednak mogą, jak chce się dopatrzyć to na kolorach szarości nieznacznie ale je widać! aż się boje co będzie za kolejne 8 miesięcy. Najpierw naczytałem się pseudo testerów że kąty są idealne a okazało się póżniej że jednak nieeeee, powidoków miało nie być wcale, póżniej że śa ale  matryca je czyści albo same znikają! zawiodłem się na opiniach testerów!

Edytowane przez Horacyl
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Horacyl napisał:

Ze smutkiem musze przyznać po 8 miesiącach użytkowania że jest tendencja do powidoków, telewizor brzęczy całymi dniami głównie na kanałach informacyjnych! do tej pory jakoś uchodziło mi uwadze ze paski mogą się utrwalić a jednak mogą, jak chce się dopatrzyć to na kolorach szarości nieznacznie ale je widać! aż się boje co będzie za kolejne 8 miesięcy. Najpierw naczytałem się pseudo testerów że kąty są idealne a okazało się póżniej że jednak nieeeee, powidoków miało nie być wcale, póżniej że śa ale  matryca je czyści albo same znikają! zawiodłem się na opiniach testerów!

To niedobrze :( Co do testerów to ciężko wymagać testowania przez 8 miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Horacyl napisał:

Kolejny co używa OLEDa do TVN 24 .Ludzie kiedy wy się nauczycie myśleć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A TVN24 to czasem nie kanał telewizyjny? I to popularny w niektórych kręgach:)

Przypomnę koledze, że telewizor (np. w technologii OLED) służy "także" do oglądania telewizji.

A może się mylę i już nie myślę - mówią, że telewizja ogłupia;)

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Horacyl napisał:

Ze smutkiem musze przyznać po 8 miesiącach użytkowania że jest tendencja do powidoków, telewizor brzęczy całymi dniami głównie na kanałach informacyjnych!

Masz na myśli 2h/ 5h/ 12h dziennie kanałów informacyjnych?

Danio31b, nie u każdego telewizor to kapliczka.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko kiedy telewizję (w sensie kablówkę czy w ogóle kanały informacyjne) oglądam, ale faktem jest, że jest to problematyczne z OLEDami i myślę, że przez to OLEDy nawet jak spadną z ceny w przeciągu kolejnych lat za sprawą konkurencji nadal nie będą przekonywać wszystkich, będą powielanie informacje o wypaleniach, powidokach itd. (nawet jeśli ktoś tego osobiście nie doświadczył) i wiele osób się zrazi i kupi jakiegoś tam LCD LED. 

Osobiście rozumiem doskonale, że OLED to przede wszystkim filmy i to z dobrych źródeł czy gdzieś tam konsola, bo input lag jest wbrew pojedynczym komentarzom ok ale TV powinien spełniać każdą funkcję i tutaj się problem rodzi.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straszne te bzdury, które o ledwie dostrzegalnych wypalonych paskach wypisujecie w kontekście tak doskonałego obrazu, jaki daje OLED! Jak to się ma do szeregu wad konkurencyjnych technologii i w świetle zachwytów poniektórych do upadłej technologii plazmowej?

Półtorej roku używam intensywnie tego modelu, który na dodatek kupiłem z ekspozycji MM - przynajmniej przez 30% czasu oglądam TVN24 i nie dostrzegłem (ale i nie szukałem) żadnych powidoków. 

Generalnie uważam, że zamiast doszukiwać  się wad należy cieszyć się wspaniałą jakością obrazu (po kalibracji) i nie przyglądać się ekranowi z lupą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dlugo myslalem na zakupem tego tv, na poczatku poczytalem recenzje i testy u adamusa/benchmark i bylem zdecydowany pozniej zajrzalem tutaj i troche zaczelem watpic w sens zakupu po wypowiedziach niektorych uzytkownikow ... mimo to wczoraj zakupilem oleda w euro agd za 5490 zl, wstepnie go potestowalem  na zwyklej telewizji naziemnej powiem wam ze myslalem ze bedzie lipa ale jest bardzo dobrze na kanalach hd i calkiem dobrze na niektorych zwyklych kanalach ogolnie tv naziemna chodzi super i to stojac bardzo blisko tv, szwagier uzywa lepszego sygnalu bo ma vectre i samsunga 55uej6300 i na oledzie tv smiga lepiej i o ze slabszym zrodlem.Pozniej wzielem sie za filmy 1080 h.264/4k ustawilem tryb kino jak polecalo duzo ludzi i gwiezde wojny 7 czesc calkiem inne doznania czern absolutna/ mrok totalny cos wspanialago, na zagranicznych forach czytalem tez ze matryca potrzebuje 50 godzin by pracowac optymalnie wiec napisze cos wiecej pozniej ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, loky napisał:

Masz na myśli 2h/ 5h/ 12h dziennie kanałów informacyjnych?

Danio31b, nie u każdego telewizor to kapliczka.

Raczej /5h/

11 godzin temu, Barnaba napisał:

A TVN24 to czasem nie kanał telewizyjny?

Przypomnę koledze, że telewizor (np. w technologii OLED) służy "także" do oglądania telewizji

No właśnie!

3 godziny temu, Obcy napisał:

Straszne te bzdury, które o ledwie dostrzegalnych wypalonych paskach wypisujecie w kontekście tak doskonałego obrazu, jaki daje OLED! Jak to się ma do szeregu wad konkurencyjnych technologii i w świetle zachwytów poniektórych do upadłej technologii plazmowej?

Półtorej roku używam intensywnie tego modelu, który na dodatek kupiłem z ekspozycji MM - przynajmniej przez 30% czasu oglądam TVN24 i nie dostrzegłem (ale i nie szukałem) żadnych powidoków. 

Generalnie uważam, że zamiast doszukiwać  się wad należy cieszyć się wspaniałą jakością obrazu (po kalibracji) i nie przyglądać się ekranowi z lupą. 

Obraz jest niemal doskonały i z tym się nie dyskutuje, ale swoje wady ma! co do kalibracji to tylko :- )))))))))))))))))))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

i ja też mogę sie już cieszyć OLED'em 55EG910V w swoim domu. :D

Wczoraj wieczorem telewizor odebrałem z niemieckiego MediaMarkt i po 50 minutach baaardzo spokojnej jazdy (20 km/h po bruku w Gartz) dojechaliśmy szczęśliwie do Szczecina. Od razu mogę napisać, że jeżeli ktoś ma Octavię 2 kombi, to pudło nie zmieści się jednak na stojąco na tylnej kanapie. Konieczne było rozłożenie tylnych siedzeń i z tzw. "duszą na ramieniu" transport odbiornika "na leżąco". Wskazanym okazał się być zakup papieru toaletowego w pobliskim Aldim, którego kilka opakowań służyło za amortyzację w kluczowych punktach pojazdu. ;)

Koniec końców, po dojechaniu do Polski i kilkudziesięciu minutach montażu nowy telewizor (zmontowany według tabliczki znamionowej w październiku 2016 r.) zaświecił na swoim miejscu, a traf chciał, że po zakończonej konfiguracji i aktualizacji firmware (nota bene - pomimo pochodzenia telewizora z niemieckiej sieci dystrybucji bez problemu można wybrać język polski i lokalizację Polska) pierwszym wyświetlonym film był "Marsjanin", który emitował któryś z kanałów telewizyjnych.

Wszelkie opinie o opadzie szczęki i tzw. "przysiądnięciu z wrażenia" nie są przesadzone. Pierwsze wrażenie było mniej więcej takie, że obraz wręcz wychodził z ekranu. Później, po zabawie opcjami okazało się, że ta "oczoje...ść ekranu" wynikała z ustawionego trybu ECO. Efekt WOW gwarantowany, ale znacznie przyjemniej i naturalnie w mojej opinii prezentuje się tryb kinowy lub oba tryby profesjonalne, choć i tak niezmiernie ciekaw jestem efektów po przyszłej kalibracji ekranu.

Odnośnie rozdzielczości FullHD, której trochę się obawiałem ze względu na umiejscowienie telewizora w rogu pokoju i minimalny dystans oglądania na poziomie 1,5 m, to okazała się ona nie być problemem. Piksele widać de facto dopiero po podejściu na dystans 0,5 m od odbiornika, tak więc, jeżeli FullHD miałoby być dla kogoś kryterium decydującym o niezakupywaniu OLED'a, to nie ma co się dłużej zastanawiać i szarpać finansowo na ekran 4K. Być może mając obok model 4K człowiek zauważyłby jakąś różnicę, ale w mojej sytuacji różnicy nie widać, a skoro nie widać, to i nie ma co przepłacać. ;)

Na minus - przynajmniej póki co - denerwujący pilot, którym trzeba machać, jak jakimś mieczem świetlnym i okrągła wtyczka zasilająca, która - co okazało się już po skręceniu ramy uchwytu i powieszeniu telewizora na ścianie - nie przechodzi przez przygotowany kanał podtynkowy na kable (stary odbiornik miał wtyczkę płaską). Wprawdzie przy wejściu kabla zasilającego od strony telewizora jest mała klapka skręcona na jedną śrubę, więc być może istnieje możliwość podłączenia innego kabla zasilającego z płaską wtyczką, to pech jednak chciał, że śruba ta, jak i sama klapka znajduje się idealnie pod jednym z elementów uchwytu, a na ponowne rozkręcanie i skręcenie nie mam już ochoty, zwłaszcza nie będąc pewnym, czy istotnie kabel zasilający można bez problemu wymienić. Będę musiał zmontować tutaj w weekend samodzielnie prosty przedłużacz, który przeciągnę przed skręceniem przez kanał na kable. Z innych wad wymienić mogę delikatny tzw. „efekt teatru” przy prezentowanym obrazie, ale mowa jest tutaj o ustawieniach fabrycznych, gdyż jeszcze nie miałem czasu dopasować ustawień płynności wyświetlanego obrazu. Mam nadzieję, że po zabawie suwakami problem zniknie.

Tyle na gorąco ode mnie. Póki co - odpukać - jednoznacznie polecam, zwłaszcza z opcją zakupu w Niemczech dla mieszkających przy zachodniej granicy naszego kraju. Cena w granicach 4500 zł (pojawiająca się okresowo promocja w niemieckim MM na ten model w cenie 999 euro) za nowy telewizor OLED z europejskiej dystrybucji jest już w mojej ocenie rozsądna i daje wysoki współczynnik tzw. "bang for the buck". I można tylko żałować, że złotówka nie jest mocniejsza… Niemniej jednak, bardzo dobrze zaczyna się ten nowy rok 2017, czego i przy okazji życzę Wam życzę! :)

Pozdrawiam
Anisz

P.S. Także moja ukochana Żona zauważyła różnicę stwierdzając: "Ten jest większy". ;)
P.S.2 Poniżej zdjęcie nabytku zrobione dzisiejszego pochmurnego poranka telefonem komórkowym. Ta fioletowa supernowa na ekranie, to lampa błyskowa w telefonie.http://IMG_20170103_100628380_zpsau19lny6.jpg

Edytowane przez Marek Aniszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.01.2017 o 14:23, lord_yabol napisał:

Kolego skąd wziąłeś te nieprawdziwe informacje. W tym telewizorze również wszystkie diody są białe (pokryte odpowiednimi kolorowymi filtrami)!?

https://hdtvpolska.com/forum/topic/35983-test-oled-lg-eg910v-55-full-hd/

Cytat

LG EG910V to najnowszy telewizor OLED o rozdzielczości Full HD w ofercie koreańskiego producenta. Matrycę wykonano w strukturze WRGB

http://antyweb.pl/trudno-patrzec-w-inne-telewizory-gdy-mialo-sie-w-domu-oled-a-test-lg-e910v/

http://www.lcd-compare.com/definition-de-4-color-pixels.htm

Chyba wystarczy ?

Dnia 2.01.2017 o 14:28, Maciej Koper napisał:

W telewizorach OLED LG wszystkie diody organiczne były białe od samego początku.

No niestety to nie jest prawda. Za raportem finansowym LG z 2014 roku:

Cytat

R&D achievements

(...)

26) Development of the world’s largest, at the time, 55-inch FHD OLED TV product

• Utilizes WRGB OLED technology with a thickness of 4.45 mm

www.lgdisplay.com/fileDownLoad?fileSeq=1914

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To WRGB dotyczy "ostatecznych" subpikseli - są cztery w tym jeden biały (bez filtra) i trzy kolorowe uzyskane filtrem na białych diodach.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, raus napisał:

To WRGB dotyczy "ostatecznych" subpikseli - są cztery w tym jeden biały (bez filtra) i trzy kolorowe uzyskane filtrem na białych diodach.

Ok, faktycznie macie rację. Sorry za wprowadzenie w błąd.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zrobilem test oleda zakupionego wczoraj i wyszło mi tak jeden piksel jest czarny na planszy Zielonej /żółtej a drugi ledwo widoczny na czerwonym i mocniej na różowym miał ktoś coś podobnego jakieś rady? Oddac na reklamację czy do sklepu i wymienić na nowy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi