ivanez 1 Napisano 3 Kwietnia 2014 Ja różnic pomiędzy 50W805 a 50W829 nie widziałem, choć przyznam, że nie porównywałem telewizorów stojących obok siebie - dlatego też kupiłem W805 700zł taniej niż W829. Natomiast ciągle zastanawiam się, czy wprawne oko profesjonalnego testera jakieś różnice wyłapie. Osobiście wystarczyło mi moje oko, a w wyborze trochę pomogło podsumowanie płynności W805 testującego tv, że "firma osiągnęła tutaj szczyt i trudno by było jeszcze cokolwiek poprawiać w tej kwestii."czy w805 ma normalny sposób mocowania do ściany? Mam na myśli vesa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perykles 0 Napisano 3 Kwietnia 2014 Perykles możesz dodać coś jeszcze od siebie na temat tego tv ? Każde spostrzeżenie będzie mile widziane Przede wszystkim tv jest bardzo stylowy. Przed zakupem brałem jeszcze pod uwagę Samsungi F6400-6640 i H6400, ale jak porównałem ichniejsze plastiki z pięknym szczotkowanym aluminium Sony, to jakbym widział plastikowego Galaxy S3/S4 i piękne od pierwszego modelu Zetki od Sony. Jeśli będziesz wybierał z żoną/dziewczyną, to raczej Samsunga nie kupisz Chwilowo podłączyłem tv jedynie do wifi i lecą różne teledyski oraz koncerty z youtube. Powiem szczerze, że koncert w dobrej jakości urywa głowę. Czerń jest smolista, kolory i światła (znów porównam do cukierkowego i przekoloryzowanego Samsunga) naturalne. Jakość obrazu, choć w telewizorze niewiele jeszcze zmieniałem, stoi na bardzo wysokim poziomie. Dopiero w weekend podłączę tv pod sygnał z nc+, więc sprawdzę dokładnie, jak sprawują się meczyki w HD z Canal+ Sport. Jako że tv jest grubszy w swojej dolnej części, głośniki w nim zamontowane (właśnie na spodzie) naprawdę dają radę. Wszystkich formatów plików jeszcze nie sprawdzałem, ale te które puszczałem z pendrive (łącznie z jakimiś wynalazkami w 60 klatkach czy sprzed x lat kręconych przedsmartfonowymi nokiami) hulały. Jeśli tv nie czyta napisów w wersji txt, pomaga zmiana na srt i inne kodowanie, żeby pokazał polskie czcionki. Jako że tv gra u mnie bardzo dużo, całkiem ważną kwestią było, że to klasa energetyczna A++. Jak widać po teście, jest naprawdę oszczędny. Aplikacji jest mnóstwo, ale ja i tak korzystam właściwie tylko z youtube. Jeśli chcesz zobaczyć wszystkie aplikacji, ściągnij sobie apkę TV SideView, o której mowa w teście. Sterowanie smartfonem też piękna sprawa. Youtube/pair - rewelacja. Nie wiem, czy każdy nowy tv ma, ale ja się zakochałem w tej funkcji Miracast (kopia lustrzana) działa elegancko. Grać się na tym nie da (ale chyba na żadnym tv się nie da), ale już obejrzenie zdjęć z komórki czy filmu nie sprawia żadnego problemu. TV posiada dvb-s2. Niestety jeszcze nie testowałem. Z wad telewizora wymieniłbym mało stabilną podstawę, która jednak prezentuje się bardzo elegancko, jakiś dziwny system mocowania, jeśli ktoś chce wieszać sprzęt, brak możliwości wpisania w TV SideView nazwy filmiku smartfonem na youtube (jedynie w przeglądarce da się wpisywać) i brak polskich czcionek w niektórych aplikacjach (np. tvn player) - chociaż osobiście mi to nie przeszkadza, bo nie ma tam dla mnie nic interesującego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 3 Kwietnia 2014 Na początku wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź ! Fajna sprawa Dopiero w weekend podłączę tv pod sygnał z nc+, więc sprawdzę dokładnie, jak sprawują się meczyki w HD z Canal+ Sport. Byłoby super !!! Bardzo zależy mi na dobrej jakości sportu/piłki nożnej, więc czekam na opinię z niecierpliwością. Co to jest dvb-s2 ?? Sorry, ale w sprawach tv, jestem kompletnym laikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perykles 0 Napisano 3 Kwietnia 2014 Dvb-s2 to taki dekoder telewizji satelitarnej w telewizorze. Mając ten wynalazek nie potrzebujesz już zewnętrznego dekodera i sterujesz wszystkim jednym pilotem z telewizora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 3 Kwietnia 2014 I możesz kupić np. to: http://ncplus.pl/sklep/promocje/zestaw-platinum-camhd-199 Kiedyś pisaliśmy o tym: http://hdtvpolska.com/topic/25729-mega-test-telewizor-satelitarny-3d-bravia-lcd-kdl-40ex725/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slyx 1 Napisano 3 Kwietnia 2014 @Gmeru - udostępniłeś gdzieś ustawienia? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 3 Kwietnia 2014 Już wiele razy pisaliśmy, że udostępnianie ustawień to bezsens... w teście jest opisane jak ustawić TV ogólnie więc nie można powiedzieć, że np. mamy problem z dawaniem rad co co ustawień. Po co podawać szczegóły jak balans bieli? Przecież dla każdego TV jest inny. Tak samo można samemu coś wklepać i robić eksperymenty pod Siebie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 4 Kwietnia 2014 Jak wygląda sprawa z 3d w modelach 805B i 829B ? Wiem, że obraz nie jest wyświetlany w full hd, ale czy mimo tego aktywne 3d jest lepsze od samsungowego odpowiednika ? Nie jestem jakimś wielkim fanem takich bajerów ( w kinie wybieram o wiele częściej 2d ! ), ale pewnie kilka razy będę chciał to wypróbować. p.s. wydaje mi się, że mimo wszystko udostępnianie ustawień dla tak "zielonych" ludzi w temacie jak ja, ma sens. Mimo tego, że "dla każdego tv jest inny" to pewnie Twoje wprawne oko ( jego wymagania co do obrazu ) Gmeru nie zawiodłoby mojego ale jak już mówiłem, nie znam się, więc mogę się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 4 Kwietnia 2014 Co do 3D to jest to jeden z niewielu słabych punktów tego TV. Naprawdę razi w stosunku do "normalnego 3D". Jest po prostu widoczna niska rozdzielczość. Nie lubimy SD ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 4 Kwietnia 2014 p.s. wydaje mi się, że mimo wszystko udostępnianie ustawień dla tak "zielonych" ludzi w temacie jak ja, ma sens. Mimo tego, że "dla każdego tv jest inny" to pewnie Twoje wprawne oko ( jego wymagania co do obrazu ) Gmeru nie zawiodłoby mojego ale jak już mówiłem, nie znam się, więc mogę się mylić. Nie "dla kazdego tv jest inny", tylko "kazdy tv jest inny" i to co ustawiny my sobie nie da takiego samego efektu u Ciebie, po skopiowaniu parametrów. Dlatego kalibrację przeprowadza sie dla każdego TV indywidualnie. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie "dla kazdego tv jest inny", tylko "kazdy tv jest inny" i to co ustawiny my sobie nie da takiego samego efektu u Ciebie, po skopiowaniu parametrów. Dlatego kalibrację przeprowadza sie dla każdego TV indywidualnie. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka co kosztuje o wiele więcej czasu i ( chyba ) pieniędzy ..., gdzie wydaje mi się, że ustawienia kogoś kto się na tym zna podpasują 80% ? 90 % ? pozostałym użytkownikom. Żeby nie było off topu: czy sytuację ze słabym 3d mogą naprawić aktualizacje softu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 8 Kwietnia 2014 Jutro prawdopodobnie jadę po tv, a więc 805B czy + 500zł i 829B ??? Różnica tylko w Hz ? Zauważalna podczas oglądania piłki nożnej, dla normalnego śmiertelnika ?? Proszę o odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 8 Kwietnia 2014 Jutro prawdopodobnie jadę po tv, a więc 805B czy + 500zł i 829B ??? Różnica tylko w Hz ? Zauważalna podczas oglądania piłki nożnej, dla normalnego śmiertelnika ?? Proszę o odpowiedź. Różnica głównie w Hz. W teście jest z resztą tabelka, przeoczyłeś? Czy będzie widać różnicę upłynniacza nie wiemy na razie dokładnie, ale dwa lata temu tego typu rzeczy nie były widoczne. co kosztuje o wiele więcej czasu i ( chyba ) pieniędzy ..., gdzie wydaje mi się, że ustawienia kogoś kto się na tym zna podpasują 80% ? 90 % ? pozostałym użytkownikom. Żeby nie było off topu: czy sytuację ze słabym 3d mogą naprawić aktualizacje softu ? A skąd gwarancja, że podpasuje w 80, 90%? Skąd te dane i jak użytkownik to zweryfikuje? Widz ogląda materiał nie ustawienia w TV. Nigdy bez kalibracji nie ma pewności, że wyświetlacz jest ustawiony dobrze i nie wiadomo po której stronie leży problem z reprodukcją barw. Wielokrotnie były robione testy co daje kopiowanie ustawień kalibracyjnych i głównie można sobie coś popsuć a nie naprawić: http://www.tlvexp.ca/2012/12/the-fruits-of-copying-settings-the-pioneer-lottery/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 8 Kwietnia 2014 gwarancją jest to, że Wy się znacie, a ja nie, więc Twoje oko potrafi wyłapać więcej błędów które mogłyby mi ewentualnie przeszkadzać. Ok, nie upieram się już przy tym Panie Macieju, a Pan kupił by .... ? 805B czy 829B ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 8 Kwietnia 2014 gwarancją jest to, że Wy się znacie, a ja nie, więc Twoje oko potrafi wyłapać więcej błędów które mogłyby mi ewentualnie przeszkadzać. Ok, nie upieram się już przy tym Panie Macieju, a Pan kupił by .... ? 805B czy 829B ? No znamy się, ale nie kupujesz dokładnie tego egzemplarza, który testujemy, a egzemplarze różnią się między sobą. Teraz jaśniej? Brałbym W805B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parasite21 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 zamówione na jutro 829B bo jest obniżka i trzeba teraz dopłacić względem 805B 200zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owidiusz 0 Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja z kolei mam dylemat między 55F8000 a 55W829B. dodam, że zależy mi przede wszystkim na jakości obrazu. Serdecznie proszę o rekomendację co będzie lepszym wyborem? Chodzi głównie o oglądanie tv wieczorami, korzystanie z YT, ipla, tvnplayer, sporadycznie XBOX. ps. Info z SONY SUPPORT TEAM ad.KDL-55W829B: "W nawiązaniu do korespondencji informujemy, iż telewizor będzie dostępny w drugiej połowie maja." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 10 Kwietnia 2014 Jak interesujesz sie Samsungiem to poczekaj chwile na nowe modele to porownamy z nowym h8000 i z w8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owidiusz 0 Napisano 10 Kwietnia 2014 Dzięki Gmeru. W sumie mam jeszcze trochę czasu na zakup ale kiedy możemy orientacyjnie spodziewać się takiego porównania? ps> Gdybyś miał wybierać z pośród tych dwóch (W829 czy F8000) , to co byś kupił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdx 0 Napisano 11 Kwietnia 2014 Ciekawe czy też będą oddawać pieniądze za brak Full HD 3D jak samsung w 2012r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 12 Kwietnia 2014 To w sumie jest przykre, ale i trochę zabawne. Jak urządzenie które obrazuje w rozdzielczości 1920x540 może otrzymać znaczek full hd. No jak? A zdarza się to przecież nie pierwszy raz. Była historia z Samsungami i z pasywnymi LG też Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 12 Kwietnia 2014 To trochę jak THX w Sharpie ;p 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LosSisos 1 Napisano 13 Kwietnia 2014 Chciałem napisać dwa słowa o testowanym modelu po kilku dniach użytkowania. Po pierwsze jak Wam się udało odpalić te wszystkie formaty napisów, na moje telewizor przyjmuje jedynie .sub, poradźcie jak to zrobiliście . Bardzo zmartwiłem się opiniami o jakości trójwymiaru przed zakupem, ale stwierdziłem - zaryzykuję. Faktycznie rozdzielczość jest niższa względem modeli z aktywnym 3d z poprzednich lat. Natomiast osobiście (posiadając również model HX850) filmy trójwymiarowe z blu-ray wolę oglądać na W829B. Z prostego powodu. Tu mimo aktywnych okularów kompletnie tego nie czuję, po seansie oczy ani trochę nie są zmęczone, nie widać migotania. Przy aktywnym 3d full hd w HX850 przekręcenie głowy o milimetr zmieniało temperaturę barw, przy kolejnych milimetrach wszystko się rozjeżdżało, tu musi być jakaś inna, pośrednia technologia bo nie ma żadnego z tych mankamentów, można swobodnie kręcić głową na wszystkie strony, a kolory i trójwymiar pozostają na swoim miejscu. W zasadzie komfort projekcji jest jak przy technologii pasywnej, ale sama jakość efektu 3d znacząco ją przewyższa. Ale oczywiście w tym temacie wszystko rozbija się o osobiste preferencje i to jak człowiek widzi takie obrazy, jestem daleki od wmawiania komukolwiek, że takie rozwiązanie jakie zaproponowało w tym roku Sony jest najlepszym z możliwych. Gmeru / Macieju, mam przede wszystkim pytanie do któregoś z Was, bo zakładam, że spędziliście z tym modelem sporo czasu. Jedyna rzecz jaka mnie frapuje to jasność. Nawet podkręcenie suwaka podświetlenia na maxa daje obraz zauważalnie ciemniejszy niż przy analogicznych źródłach/ustawieniach we wspomnianym wyżej HX850 (parametru "jasność" nie ruszam, bo odchylenia od defaultowych 50% robią więcej szkody niż pożytku). W ogóle jest ciemniej niż w jakimkolwiek telewizorze jaki posiadałem wcześniej. I teraz nie wiem czy się zamartwiać, czy może taki teraz jest trend, że bardziej liczy się komfort projekcji i to, żeby nie męczyć oczu nadmiernym świeceniem. Pierwszy kontakt z ciemnymi scenami z Thora 2 nie był przyjemnym doświadczeniem . W zasadzie zadowalającą jasność osiągam dopiero wieczorami w wyciemnionym pokoju, ale może to kwestia wmówienia sobie nowych przyzwyczajeń i standardów . Moglibyście opowiedzieć jakie macie odczucia co do tego parametru? Ostatnie spostrzeżenie - bez przełączenia się na tryb kinowy (a co za tym idzie wyłączenia polepszacza o nazwie "zwieszenie realizmu") kanały z cyfrowej kablówki (również te HD) nie nadają się do oglądania. Ilość artefaktów, dziwnych poświat i ziarna jest nie do zniesienia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 13 Kwietnia 2014 @up Wyłącz czujnik światła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LosSisos 1 Napisano 13 Kwietnia 2014 @up Wyłącz czujnik światła Wszystko w ustawieniach zaawansowanych wyłączone . Bo rozumiem, że chodzi o opcję tam schowaną? Czy może jest jakieś nadrzędne ustawienia dla całego telewizora, które może być włączone? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach