Skocz do zawartości
MEGA-TEST

MEGA-TEST: LCD SONY BRAVIA KDL-55HX955 VS LCD Philips 60PFL9607

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz.

Weź to zrób wielkimi literami gdzieś w teście to może piąty raz nie padnie już to pytanie :)

Jak mam wydać tyle kasy to wole się 5-krotnie upewnić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. To znaczy moim zdaniem ani philips ani Sony nie są bliskie tego co pod tym linkiem.

Poza tym ocena płynności takiego filmiku jest poniekąd bez sensu tak jak robienie zdjęć ekranu. Monitor LCD mojego komputera pracuje na 60Hz. Nie ma możliwości, żeby zsynchronizować z tym filmikowe 48 FPS tak, żeby nie popsuć efektu.

Maciek a nie możesz wrzucic tych filmików na pendrive jak ja i puścić sobie na tvikach? O ile oczywiście jeszcze masz taką możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. To znaczy moim zdaniem ani philips ani Sony nie są bliskie tego co pod tym linkiem.

Poza tym ocena płynności takiego filmiku jest poniekąd bez sensu tak jak robienie zdjęć ekranu. Monitor LCD mojego komputera pracuje na 60Hz. Nie ma możliwości, żeby zsynchronizować z tym filmikowe 48 FPS tak, żeby nie popsuć efektu.

I jeszcze tu masz linki do 60Hz specjalnie pod Twój monitor...choc nie wiem czy po takich krótkich samplach bedziesz mógł coś sensowego stwierdzić:) ale a nóż widelec...:)

http://red.cachefly.net/learn/panning-24fps-180.mp4

http://red.cachefly.net/learn/panning-60fps-180.mp4

http://red.cachefly.net/learn/action-24fps.mp4

http://red.cachefly.net/learn/action-60fps.mp4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam prośbę o zamieszczenie rekomendowanych ustawień dla Sony HX955,

np ogólnych lub dla oglądania filmów z BR

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek a nie możesz wrzucic tych filmików na pendrive jak ja i puścić sobie na tvikach? O ile oczywiście jeszcze masz taką możliwość?

Niestety nie, format 48 FPS jest bardzo problematyczny dla wyświetlaczy. Jedynym telewizorem, który chciał mi wyświetlić np. plansze testowe w takim formacie był LG LM960. Odtwarzacz wewnętrzny nawet jak by to odpalił to zakładam się, że przeprowadziłby pulldown do 60 FPS. Jak znajdę dobrej jakości video zarejestrowane w 60 klatkach na sekundę to przetestuję, bo z tym sprzęt da sobie radę, ale to tak jak wspominałem wcześniej - wystarczy wziąć domową kamerę video i nagrać coś w formacie 50i. Wtedy ruch będzie bardzo płynny, ale nie będzie takiej opery mydlanej.

I jeszcze tu masz linki do 60Hz specjalnie pod Twój monitor...choc nie wiem czy po takich krótkich samplach bedziesz mógł coś sensowego stwierdzić :) ale a nóż widelec... :)

http://red.cachefly....g-24fps-180.mp4

http://red.cachefly....g-60fps-180.mp4

http://red.cachefly....ction-24fps.mp4

http://red.cachefly....ction-60fps.mp4

60 FPS synchronizuje się z wyświetlaczem prawidłowo, tylko co po takim krótkim urywku stwierdzić? Materiał jest wyjątkowo niekorzystny do jakiejkolwiek oceny - jadący motor i przesuwająca się poziomo kamera to właśnie jednostajny ruch i tu zarówno philips (perfect motion rate) jak i sony (motionflow na "łagodny") potrafiłyby zrobić coś podobnie dobrego z 24 klatkowego materiału. Jak znajdziesz jakieś ujęcia gdzie kamera stoi a poruszają się ludzie to wtedy będzie można oceniać, bo dopiero wtedy rzuca się w oczy nienaturalność ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK postaram sie coś wyszukać:) narazie i tak dzieki wielkie za odpowiedzi do tematu.

Na koniec powiem Ci że ogladając te filmiki w 24 klatkach wydaje mi się że wszystko co leci w tv właśnie tak wygląda (chodzi o płynnośc a raczej jej brak) choć gdzie się nie zajrzy na jakieś forum to wszedzie piszą że obraz w tv leci np 576p , 720p czyli jeśli dobrze rozumiem bez przeplotu i w 50hz , sprzedawcy w sklepach tez mi mówią że ogladam u nich właśnie obraz w 50Hz jeśli mogłbyś to jakos skomentować to bede wdzieczny... Przy czym nie chce tutaj wchodzić w zawiłości techniczne typu przeplot usuwa czy dodaje jakąś półklatke bla bla bla, ale o sam fakt widocznej płynności tego obrazu. Czyli jak dla mnie, to co w tv widze jest tak płynne (a raczej "niepłynne") jak te filmiki w 24klatkach , a te największe upłynniacze 400hz,800hż itd dopiero (powiedzmy) daja taką płynność ja te filmiki w 48, 60 klatkach.

Więc czy to faktycznie tak jest że w sklepie choć wmawiają że obraz jest w 50Hz to tak naprawde leci w 24? A jak mi sprzedawca powie że tv jest 200Hz to już moge sie lekko roześmiać i zacząc udawać mądrego i opowiadać że albo ten tv nigdy nie wyświetli obrazu w 200klatkach albo nie bedzie widać tej różnicy miedzy 48klatkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec powiem Ci że ogladając te filmiki w 24 klatkach wydaje mi się że wszystko co leci w tv właśnie tak wygląda (chodzi o płynnośc a raczej jej brak) choć gdzie się nie zajrzy na jakieś forum to wszedzie piszą że obraz w tv leci np 576p , 720p czyli jeśli dobrze rozumiem bez przeplotu i w 50hz , sprzedawcy w sklepach tez mi mówią że ogladam u nich właśnie obraz w 50Hz jeśli mogłbyś to jakos skomentować to bede wdzieczny... Przy czym nie chce tutaj wchodzić w zawiłości techniczne typu przeplot usuwa czy dodaje jakąś półklatke bla bla bla, ale o sam fakt widocznej płynności tego obrazu.

W telewizji europejskiej nic nie leci w "p". Standardy broadcastowe wymuszają konwertowanie video do postaci z przeplotem i do 50hz klatkażu. Kwestia płynności sprowadza się dalej do tego jakie było oryginalne źródło materiału i jak rozpoznaje je telewizor. Filmy 24 klatkowe przyśpieszane są o 4% (do 25 fps), a następnie dzielone na półpola dzięki czemu z 25p uzyskujemy 50i gotowe do transmisji. Jeżeli TV rozpozna, że materiał był oryginalnie progresywny to poskłada klatki do kupy i będziemy oglądać pełne 1080p, ale płynność będzie inna niż przy oglądaniu tego samego filmu z płyty blu ray, bo wyświetlacz inaczej współpracuje z 24 i 25 klatkowym materiałem. Tak czy inaczej judder pozostanie i to raczej nie mniejszy niż na filmach. No chyba, że materiał został nagrany z przeplotem, np w reklamach. Wtedy płynność będzie znacznie lepsza, ale i rozdzielczość pionowa 2 razy mniejsza - jak na domowej kamerze video.

Nie wiem czy jasno się wyrażam, ale zagadnienie jest trudne i odpowiedź na nie jest niejednoznaczna :(

A marketingowe slogany typu 400hz, 800hz itd. nie mają nic wspólnego z realnym odświeżaniem matrycy, więc sprzedawców co tak mówią należy unikać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Play ja chetnie odkupie od ciebie TV

Nie mam sumienia byś kupował ode mnie takiego bubla.Miałbym wyrzuty.Jakoś będę musiał z nim żyć.Po cholerę Ci tv z taką płynnością?Testów nie czytasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie zaskoczyła was ta plastikowa podstawka w Sony? Z jednej strony jakość wykonania, prestiż i przywiązanie do najdrobniejszych szczegółów. Z drugiej stony w telewizorze za 14 tyś okrągłą podstawka z plastiku. Inni producenci w modelach za 6,7tyś stosują lepszej jakości materiały więc to nie powinien być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

de gustibus non est disputandum,

dzięki panowie za test,

dzięki takiemu jak ten, nabyłem odbiornik telewizyjny [sony NX800]

i jestem zadowolony

robicie dobrą robotę

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie, format 48 FPS jest bardzo problematyczny dla wyświetlaczy. Jedynym telewizorem, który chciał mi wyświetlić np. plansze testowe w takim formacie był LG LM960. Odtwarzacz wewnętrzny nawet jak by to odpalił to zakładam się, że przeprowadziłby pulldown do 60 FPS.

ST50 odtwarza 48fps, ale nie wiem z jakim fps (na pewno nie 50fps). Obraz równomiernie przycina się + nieostre kontury (b. szybki ruch).

BDT220, 48fps wypuszcza w 50fps. Obraz, co jakiś czas przycina się + nieostre kontury (b. szybki ruch).

Przy 1080@50p ST50 pokazuje podwójne kontury (b. szybki ruch).

Z 1080@60p ST50 nie ma żadnych problemów (IFC off/pośredni/max).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ST50 odtwarza 48fps, ale nie wiem z jakim fps (na pewno nie 50fps). Obraz równomiernie przycina się + nieostre kontury (b. szybki ruch).

BDT220, 48fps wypuszcza w 50fps. Obraz, co jakiś czas przycina się + nieostre kontury (b. szybki ruch).

No widzisz, więc z testów nici. Ja sprawdzałem czy przyjmie sygnał 1080p48 po HDMI i przyjąć nie chciał.

Nie mam sumienia byś kupował ode mnie takiego bubla.Miałbym wyrzuty.Jakoś będę musiał z nim żyć.Po cholerę Ci tv z taką płynnością?Testów nie czytasz?

Play a jakie jest Twoje zdanie o płynności tego TV? W szczególności interesuje mnie jak masz ustawione funkcje "Perfect Motion Rate" i "Clear LCD" w menu Pixel Plus HD i jaki efekt to według Ciebie daje. Czy widzisz teatr (napłynność), czy może judder (skokowy ruch)? Irytuje Cię coś w tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten Sony HX955 to obok Philipsa 9607 drugi bubel.Test to potwierdził.Wydasz 13k na tv który ma czerń na poziomie tv krawędziowego z beznadziejnym kontrastem.

Sony HX 850 i masa kasy w kieszeni.Oszczędzisz na dobre kino domowe lub masę dodatków.

Nazywanie HX955 bublem jest po prostu niedorzeczne, to ze Philips jest sporo lepszy pod względem czerni/kontrastu to wiemy, to jego charakterystyczna cecha serii 9000, ale jak widzisz znowu kosztem czegoś, jest podciągnięty w stronę maksymalnie jak najlepszej czerni i szczegóły w ciemnych miejscach na tym cierpią względem Sony. Płynność ruch tez odstaje, kąty tez ma jeszcze słabsze, także do ideału tez mu sporo brakuje uważam, (jak dla mnie na minus jeszcze brak szyby chroniącą matryce) co nie zmienia faktu ze to super ekran nie mający sobie równych w czerni, kontraście wśród LED'ów.

Mam pytanie do Macieja Kopera, czy system wygaszania w tym PFL9607 i jego algorytmy zostały poprawione na tyle ze nie głupieją czasami wygaszając nie to co potrzeba jak to miało miejsce podczas Twoich testów PFL9706k ?

I jeszcze zapytam jak oba ekrany wypadły pod katem vertical bandingu. Dzieki.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Play zachowujesz się jak małe dziecko w sklepie z zabawkami.

Najpierw za wszelka cenę szukasz potwierdzenia że masz najlepszy TV , kupiony w ciemno przed testem , za okazjonalną cenę z którego byłeś zadowolony przez 80 procent posiadania.

Po wskazaniu wad tego modelu nie mogłeś się pogodzić z opiniami na temat tych wad i walczyłeś ostro.

A teraz popadłeś w drugą skrajność i wszystkim odradzasz zakup tego TV.

Nawet jeśli ktoś chce cię pozbawić tego problemu i odkupić od ciebie ten TV to mu odmawiasz.

Nie mieszaj i odpuść sobie temat.

Kiedyś ktoś dobrze ci napisał:powinieneś się cieszyć że posiadasz (jako jeden z pierwszych w Polsce) tak dobry ale nie idealny(bo nie ma ideałów) tv.

Wiele osób Ci zazdrości a ty ciągle grymasisz.

Bądź zadowolony tak jak byłeś na początku.

Testy traktój informacyjnie.

I tak się liczy tylko to jak posiadacz odbiera swój produkt a nie to co inni powiedzą.

Inni to nawet nie mają gdzie tego tv obejrzeć , nawet w Warszawie!

Ja bym nie płakał posiadając taki tv choć jestem przed kupnem nowego i mam duży dylemat-ty już go nie masz.

Pozdrawiam.

Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ktos dal linka waszego testu na francuskim forum ktory sie bardzo podoba ale wiekszosc forumowiczow nie rozumie czemu tak surowa ocena za plynnnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie zaskoczyła was ta plastikowa podstawka w Sony? Z jednej strony jakość wykonania, prestiż i przywiązanie do najdrobniejszych szczegółów. Z drugiej stony w telewizorze za 14 tyś okrągłą podstawka z plastiku. Inni producenci w modelach za 6,7tyś stosują lepszej jakości materiały więc to nie powinien być problem.

Z tego co się dowiedziałem w sony center to rzeczywiście na zewnątrz ta podstawka wykonana jest z jakiegoś plastiku czy czegoś, ale w środku jest z metalu. Jakby cała była plastikowa to by nie wytrzymała ciężaru tv :)

Chociaż rzeczywiscie mogła mieć lepszy design.

...

Chyba się na niego skusze, pomimo tej podstawki :)

Edytowane przez Yorom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ktos dal linka waszego testu na francuskim forum ktory sie bardzo podoba ale wiekszosc forumowiczow nie rozumie czemu tak surowa ocena za plynnnosc.

Link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wie czy do tych tvików da się podłączyć bezprzewodową myszke i klawiature tak jak naprzykład do samsungów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze pod tym ala plastikiem jest metal sam widzialem i podnosilem i gosc wyciagal mi sama podstawe wiec swoje wazy moze to nie ciezarek do cwiczenia ale jest ok. Poza tym jak dla mnie to fajnie to wyglada ... ale to kwestia gustu. A i otrzymalem informacje od sonego jest dokladnie tyle samo stref podsietlenia co w 920 czyli 156. Pozdrawiam.

lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, więc z testów nici. Ja sprawdzałem czy przyjmie sygnał 1080p48 po HDMI i przyjąć nie chciał.

Play a jakie jest Twoje zdanie o płynności tego TV? W szczególności interesuje mnie jak masz ustawione funkcje "Perfect Motion Rate" i "Clear LCD" w menu Pixel Plus HD i jaki efekt to według Ciebie daje. Czy widzisz teatr (napłynność), czy może judder (skokowy ruch)? Irytuje Cię coś w tym?

Panie nadworny kalibratorze,Moje zdanie jest nic nie warte.Liczy się tylko Wasze zdanie.Korzystajmy z opinii fachowców nie amatorów.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany( z forumowiczów) jak chodzi ten tv to zapraszam do siebie na żywo.Sam oceni wady i zalety obrazu.Nie korzystam z polepszaczy ekranu więc nie interesuje mnie funkcja Perfect Motion Rate,oraz Clear Lcd(nie widzę powodu by z nich korzystać).Nic mnie w nim nie irytuje.Widocznie trafiłem na wyjątkowy egzemplarz.

Wstrzymam sie z oceną Waszego Testu.To co mam na myśli zostawię w swoim umyśle i duszy.Testów i for jest bez liku w internecie.W tym większość wzajemnie się wyklucza.Jedni handlują tv, inni mają testy sponsorowane przez poszczególne firmy.Prawda jest trudna do uchwycenia.

Natomiast bardzo jestem ciekawy na jakim to materiale stwierdzają Państwo teatr lub judder w Philipsie 9607?

Jak widać opinia Lizarazu o Waszym teście też nic nie zmieniła w ocenie a jego wiedza w zakresie hdtv jest duża, moja nieznaczna.

Moje zdanie o płynnosci wyrażałem na obydwu forach ale przed Waszym testem.Łatwo je odszukać.Na dziś jest nic nie warte.Nie widzę powodu by polemizować z fachowcami w zakresie kalibracji i hdtv.Niech forumowicze zdają sie na Wasze testy.

Czas pokaże kto ma rację.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Play zachowujesz się jak małe dziecko w sklepie z zabawkami.

Najpierw za wszelka cenę szukasz potwierdzenia że masz najlepszy TV , kupiony w ciemno przed testem , za okazjonalną cenę z którego byłeś zadowolony przez 80 procent posiadania.

Po wskazaniu wad tego modelu nie mogłeś się pogodzić z opiniami na temat tych wad i walczyłeś ostro.

A teraz popadłeś w drugą skrajność i wszystkim odradzasz zakup tego TV.

Nawet jeśli ktoś chce cię pozbawić tego problemu i odkupić od ciebie ten TV to mu odmawiasz.

Nie mieszaj i odpuść sobie temat.

Kiedyś ktoś dobrze ci napisał:powinieneś się cieszyć że posiadasz (jako jeden z pierwszych w Polsce) tak dobry ale nie idealny(bo nie ma ideałów) tv.

Wiele osób Ci zazdrości a ty ciągle grymasisz.

Bądź zadowolony tak jak byłeś na początku.

Testy traktój informacyjnie.

I tak się liczy tylko to jak posiadacz odbiera swój produkt a nie to co inni powiedzą.

Inni to nawet nie mają gdzie tego tv obejrzeć , nawet w Warszawie!

Ja bym nie płakał posiadając taki tv choć jestem przed kupnem nowego i mam duży dylemat-ty już go nie masz.

Pozdrawiam.

Zbyszek.

Tak i nadal będę odradzał jego zakup na tym forum.Ten test ośmieszył ten tv..Albo moja opinia coś warta albo opinia tego testu.Na Twoim miejscu ufałbym fachowcom - jak masz życzenie na żywo poznac walory tego tv i przetestować to zapraszam do siebie.Ktoś z nas się bardzo myli.Jeśli tv powtarzam otrzymuje 4 pkt na 12 w płynności to bubel.I bardzo bym chciał by na jakimś tescie zagranicznym ktoś potwierdził jego brak płynności.Może sie doczekam.Dla mnie jak przeglądam nawet polskie fora o tematyce hdtv to testy wzajemnie się wykluczają- wniosek ktoś ma w tym interes by tak pisać.A papier przyjmie wszystko.Na szczęście są jeszcze użytkownicy których zdanie jest często wyśmiewane i deprecjonowane.I nie mają żadnego interesu by wprowadzać w błąd bo ich nikt nie sponsoruje i nie otrzymują z tego powodu żadnych materialnych korzyści.

Ale to opinia amatora więc się nie musisz nią sugerować.

Zbyszek są tacy co wyśmiewają na tym forum hdtv.A na tamtym forum nie znoszą tego.Kto ma rację? To tak jak odpowiedzieć na pytanie sprzed lat.Lcd czy plazma? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.Pozdrawiam.Szkoda że nie jestem z Warszawy.Mógłbyć sie u mnie trochę nim pobawić i skrytykować lub nie płynność w Philipsach.Pozdrawiam

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazywanie HX955 bublem jest po prostu niedorzeczne, to ze Philips jest sporo lepszy pod względem czerni/kontrastu to wiemy, to jego charakterystyczna cecha serii 9000, ale jak widzisz znowu kosztem czegoś, jest podciągnięty w stronę maksymalnie jak najlepszej czerni i szczegóły w ciemnych miejscach na tym cierpią względem Sony. Płynność ruch tez odstaje, kąty tez ma jeszcze słabsze, także do ideału tez mu sporo brakuje uważam, (jak dla mnie na minus jeszcze brak szyby chroniącą matryce) co nie zmienia faktu ze to super ekran nie mający sobie równych w czerni, kontraście wśród LED'ów.

Mam pytanie do Macieja Kopera, czy system wygaszania w tym PFL9607 i jego algorytmy zostały poprawione na tyle ze nie głupieją czasami wygaszając nie to co potrzeba jak to miało miejsce podczas Twoich testów PFL9706k ?

I jeszcze zapytam jak oba ekrany wypadły pod katem vertical bandingu. Dzieki.

Panie Petermac obydwa tv według testu to buble.Powtarzam to jak mantrę.Czerń w topowym sony na poziomie tv krawędziowego a kontrast beznadziejny natomiast Philips ma problemy z płynnnością.Dobry tv w rozsądnej cenie to Pański Sony Hx850.Nie widzę powodu by forumowicze placili za tak marne tv po 13-14 k, skoro za 7k można nabyć bardzo udany model Sony z extra płynnoscia do tego z super 3D.Pozdrawiam Pana.

Do tego o dziwo Sony Hx850 jako jedyne edge led na rynku nie ma cloudingu,a to wielka zaleta.

Pan Xelos - autorytet tego forum też jest bardzo zadowolony, więc Wasze opinie są miarodajnie.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

play007 - Czerń w topowym Sony w bardzo trudnych scenach jak ta plansza z Universal gdzie jest czarne niebo z gwiazdami i muszą sie włączyć niemal wszystkie strefy żeby podświetlić każdą gwiazdkę (gdzie Sony ma dużą poświatę/halo od podświetlonych obiektów) wtedy czerń zapewne nie zachwyca i zbliża sie do poziomu podświetlenia krawędziowego tak to wygląda zapewne w efekcie końcowym, ale w mniej trudnych scenach na pewno będzie lepsza jak na HX850.

Co do płynności to chyba testerzy widzą dobrze różnice gdzie jest nadpłynność gdzie judder mając jeden ekran obok drugiego, nie jeden ekran przetestowali, mają odpowiednie materiały na przetestowanie płynności itd. a Ty dalej swoje nie możesz przyjąć pewnych faktów do wiadomości, albo po prostu nie rozumiesz problemu 24p.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

play007 - Czerń w topowym Sony w bardzo trudnych scenach jak ta plansza z Universal gdzie jest czarne niebo z gwiazdami i muszą sie włączyć niemal wszystkie strefy żeby podświetlić każdą gwiazdkę (gdzie Sony ma dużą poświatę/halo od podświetlonych obiektów) wtedy czerń zapewne nie zachwyca i zbliża sie do poziomu podświetlenia krawędziowego tak to wygląda w efekcie końcowym, ale w mniej trudnych scenach na pewno będzie lepsza jak na HX850. Co do płynności to chyba testerzy widzą dobrze różnice gdzie jest nadpłynność gdzie judder mając jeden ekran obok drugiego.

Dlatego proszę się zdać przy wyborze tv na ich opinię,Pański ekran nie ma potwornego efektu halo z jakim sony nie radzi sobie od lat.Więc jaki argument by go nabyć za 13k? żaden.Jakoś Philips poradził sobie z czarna planszą z gwiazdami.Nawet jak trochę czerń lepsza w Hx955 od Hx850 czy warta jest 6k doplaty?Z pewnością nie.W TVN też jest program o nazwie fakty ale dziwnym trafem dzieki komentarzom pewne zdarzenia są zupełnie inaczej przedstawiame niż w Tv publicznej.A widz musi być bezstronny i starać sie komuś uwierzyć.Ja nie wiem kto ma monopol na prawdę.

Nie przyjmę pewnych faktów bo nikt nie testował mojego egzemplarza.Proszę napisać do Pana Johna Archera który równie często testuje ekrany Sony że jest kompletnym idiotą pisząc o wspaniałej kompensacji ruchu w Philipsie 9607.Albo jest płynność albo jej brak.Ktoś się myli.

http://www.trustedre...-look_TV_review

Mam tylko 30 płyt na br i nadal nie rozumiem problemu 24p.Jesteś zadowolony?

Wczoraj nabyłem Walkirię.Zapraszam na pokaz - może ktoś mi uświadomi problem 24p.

Edytowane przez play007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi