Xisiek 1 746 Napisano 24 Kwietnia 2025 2 godziny temu, Rav-X napisał: Zamówiłem już LG OLED 55" B4, jutro będę montował i przez weekend będę miał niezłą zabawę. Zobaczymy jak to będzie, ten telewizor będzie przecierał szlaki dla decyzji w przyszłości co do zakupu TV. Postaram się zdać małą relację jak to wygląda z mojego punktu widzenia. Super czekamy na Twój opis/wrażenia. Na pierwszy raz myśle bardzo dobry wybór PS. A jak nie podejdzie to zwrot i po kłopocie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buthenko 2 Napisano 24 Kwietnia 2025 Kupiłem pół roku temu Philipsa Oled 55" 707 z ekspozycji Media Markt. Wedle słów sprzedawcy stał tam pół roku. Sprawdziliśmy plansze - 0 wypaleń. Minęło pół roku ciągłego oglądania (średnio 5h dziennie, czyli czasem 0, czasem 12h), z ciekawości sprawdziłem ponownie plansze - ciągle 0 wypaleń oraz martwych pikseli. Jakość obrazu po 40' Panasonic gx830 - obłędna. Mimo, że Panas (który jest teraz w sypialni) jak na krawędziowego LEDa pięknie świeci, szczególnie na wprost (matryca MVA) to jednak Oled to Oled. Nic nie ma tak plastycznego, miękkiego, nasyconego obrazu. Wg mnie MiniLedy (które również były na ekspo) nie miały startu pod względem naturalności obrazu. Parametry typu jasność czy szczegółowość obrazu tak do mnie osobiście nie przemawiają jak właśnie kąty czy nasycenie kolorów. Czyszczenie wykonuję za każdym razem kiedy wyskakuje komunikat. Nie oglądam w ogóle kanałów informacyjnych (w sumie nie robię tego od 2020 roku z wiadomych przyczyn), więc paski nie są dla mnie problemem. Oglądam tylko sport, seriale, filmy i filmy dokumentalne. Ustawienia - stale crystal clear, bo najładniej świeci. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 207 Napisano 24 Kwietnia 2025 Nie wiem chłopaki na jakie wy OLEDy patrzycie ale mój G2 w sypialni daje niecałe 1000 nitów na 10% ekranu a G5 który właśnie wstawiam do salonu daje 2500. Jeśli dla was to żadna różnica to pamiętajcie że standard CRT był przez dekady 80-100 nitów. Nigdy technologia telewizyjna nie rozwijała się szybciej niż przez ostatnie 5 lat. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 25 Kwietnia 2025 15 godzin temu, silverrobert napisał: Nigdy technologia telewizyjna nie rozwijała się szybciej niż przez ostatnie 5 lat. Niezłe jaja - chyba przestałem się interesować technologią tv i utknąłem na c1 (najnowszy). który świeci ładnie w jasnym salonie (i to po kalibracji Macieja, czyli raczej nie jest za jasno ustawiony) Ale dzięki za tę informację, bo nie byłem świadomy aż takiego postępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 25 Kwietnia 2025 @Barnaba, ale tu faktycznie jest sporo racji w tym co napisał @silverrobert. Dla mnie stagnacja w oledach faktycznie była spora przez kilka lat, mniej więcej od 2016r. Zaczęło się to bardzo delikatnie zmieniać tak od 2021 (EVO OLED). Po wejściu EVO OLED faktycznie bardzo to wszystko przyśpieszyło. Pojawiło się MLA (niedawno "weszło" i już jest zastąpione ), QD OLED i teraz Tandem OLED, Względem tej kilkuletniej stagnacji ze "zwykłymi" WRGB oledami (w sensie jakości ) można powiedzieć, że dużo się dzieje ostatnio w tym temacie i jak najbardziej jest przyrost w jakości obrazu. 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 25 Kwietnia 2025 Nie no jasne, G5 na L20 może być jak reflektor laserowy w BMW czy Audi. Ale ile osób statystycznie sięga po oledy kosztujące 2 razy tyle co bazowe modele? A po drugie ile on daje na max całym ekranie, pewno coś z okolic 250-280 nit? 18 godzin temu, Buthenko napisał: Nic nie ma tak plastycznego, miękkiego, nasyconego obrazu. Wiekszosc osób szuka ostrości, wyrazistości obrazu. Po to między innymi postały matryce 4K, zmiękczenie jest zaprzeczeniem tej drogi. Mi osobiscie w oledzie to bardzo przszkadza (ostrość nie mylić z wyostrzeniem) A dokładniej jej brak wzgledem led. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 25 Kwietnia 2025 4 godziny temu, Groszek napisał: @Barnaba, ale tu faktycznie jest sporo racji w tym co napisał @silverrobert. No przecież podziękowałem za aktualną wiedzę. Teraz bardziej sięgam w muzyczne i sprzętowe lata '50-'80 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 27 Kwietnia 2025 (edytowane) Więc tak, telewizor (LG 55" OLED55B46LA) od piątku został zamontowany i pierwsze testy i wrażenia są już za mną. Jest to krótki czas, więc pewno jeszcze wielu rzeczy mogłem nie wychwycić. Będę go porównywał do ostatniego mojego telewizora Samsung 50" QLED QE50Q67TAU (model na rok 2020). Na szczęście telewizor przyszedł w pełni sprawny, nie dopatrzyłem się na dzień dzisiejszy martwych pikseli ani innych "niedogodności", więc na start jest dobrze. Na SAMSUNGU stosowałem i na LG stosuję dwa tryby obrazu "Standard" (wszystko oprócz filmów i serialami) i "Filmmaker" (filmy i seriale). Na plus dla LG: obraz jest jaśniejszy, czerń głębsza, świetny kontrast. Czy kolory są lepsze? W mojej ocenie ciężko mi powiedzieć, być może, ale nie widzę dużej różnicy. Obraz 4K i HDR oraz tryb gry są wspaniałe, dają świetne wrażenia. Z pozostałych rzeczy na plus to lepszy dźwięk niż w Samsungu, oraz świetna optymalizacja akustyczna za pomocą mikrofonu w pilocie. Cienka a zarazem sztywna budowa. Na minus dla LG: co mnie zaskoczyło to to, że w ciemnych przerywnikach (tam gdzie jest cały ekran czarny) w trakcie filmów i programów widać, że nadal matryca się świeci, myślałem, że jak jest coś czarnego na ekranie to ekran w tym miejscu gaśnie, ale tak nie jest. Jeśli chodzi o telewizję satelitarną Cyfrowy Polsat (dekoder Polsat Box 4K + kabel HDMI v2.1 2m) na kanałach HD (większość jest taka dostępna, dekoder ustawiony na 2160p50) występuje "pikselizacja", "zaszumienie" obrazu (nie wiem jak to konkretnie nazwać). Obraz na kanałach HD wygląda prawie jak SD, widać też "poszarpane" krawędzie na wyświetlanym tekście czy logo. Myślę, że LG może mieć słabszy upscaling do 4K niż Samsung. Widać to z bardzo bliska, z daleka (2-3m) aż tak tego nie widać. W Samsungu który nie jest z najwyższej półki obraz jest zarazem ostry i wygładzony, bardzo przyjemny w odbiorze. Samsung też lepiej radził sobie z "upłynnianiem" obrazu w ustawieniach standardowych, momentami miałem wrażenie, że oglądam materiał 3D, w LG nie ma tego efektu. Neutralnie w obu telewizorach oceniam piloty, oba mają swoje plusy i minusy (mógłbym się tu sporo rozpisać, ale raczej nie ma potrzeby). Tak samo system operacyjny i smartTV, w obu dobrze mi się porusza, każdy ma wystarczające funkcje i dostarcza wszystkie potrzebne platformy streamingowe. A tak poza tym co mnie zaskoczyło to to, że przy włączaniu i wyłączaniu LG słychać pstryknięcie jakiegoś przekaźnika, w żadnym z wcześniejszych TV tak nie miałem, oczywiście nie jest to jakiś problem. Na tą chwilę to chyba wszystko, testuję dalej 😉. Edytowane 27 Kwietnia 2025 przez Rav-X 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 27 Kwietnia 2025 Super dzięki za pierwsze wrażenia. Spróbuj na dekoderze ustawić sobie 1080p, może być nieco lepiej niż teraz 👍Uprzedzałem stronę wcześniej, ze oled to żaden tam cymes a hajp jest w dużej mierze przesadzony🤫 Teraz sam już zobaczyłeś 👍 W dniu 25.04.2025 o 01:32, silverrobert napisał: Nigdy technologia telewizyjna nie rozwijała się szybciej niż przez ostatnie 5 lat. Mozesz wyjaśnić co masz dokładnie na myśli pisząc technologia telewizyjna? 🤔 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 207 Napisano 27 Kwietnia 2025 Cała technologia wpływająca na to jak dobrze wyglądają telewizory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buthenko 2 Napisano 27 Kwietnia 2025 W dniu 25.04.2025 o 18:00, Xisiek napisał: Wiekszosc osób szuka ostrości, wyrazistości obrazu. Po to między innymi postały matryce 4K, zmiękczenie jest zaprzeczeniem tej drogi. Mi osobiscie w oledzie to bardzo przszkadza (ostrość nie mylić z wyostrzeniem) A dokładniej jej brak wzgledem led. Dlatego ogólnie LEDy (czy jako miniledy czy microledy) wygrają, bo rynek woli ostry, jasny, chłodny, słowem ledowy obraz od czerni, kontrastu, plastyczności i nasycenia obrazu. Zresztą OLEDy mają swoje mocne ograniczenia, więc daje im jeszcze 5 lat i będziemy je wspominać jak plazmy. Co nie zmienia faktu, że jestem zakochany w tej stylistyce, tak jak niektórzy do dziś są zakochani w plazmach. Cieszę się, że sobie kupiłem swojego OLEDa i jak zdążę, to kupię za kilka lat jakiegoś flagowca Philipsa naturalnie (ambilight). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 28 Kwietnia 2025 17 godzin temu, Buthenko napisał: Dlatego ogólnie LEDy (czy jako miniledy czy microledy) wygrają, bo rynek woli ostry, jasny, chłodny, słowem ledowy obraz od czerni, kontrastu, plastyczności i nasycenia obrazu. Zresztą OLEDy mają swoje mocne ograniczenia, więc daje im jeszcze 5 lat i będziemy je wspominać jak plazmy. Co nie zmienia faktu, że jestem zakochany w tej stylistyce, tak jak niektórzy do dziś są zakochani w plazmach. Cieszę się, że sobie kupiłem swojego OLEDa i jak zdążę, to kupię za kilka lat jakiegoś flagowca Philipsa naturalnie (ambilight). Hehe, dziś zakochani w plazmach są głównie handlarze albo opłaceni Jutjuberze. Mówi Ci to gość, który przerobił wszystkie plazmy całego, najbardziej dopieszczonego, ostatniego lajnapu 60 Panasonica (S,G,V,Z) i jeszcze sporo gorszych wcześniej. Dziś sredniej klasy led (przyzwoitego producenta) w kwestii jakości obrazu wciąga je mała dziurką (chyba, ze podłączymy DVD to wówczas PDP HD wyglada znacznie lepiej, zwłaszcza w małym calarzu). Obawiam się tez, ze powtarzasz za kimś kto się nie bardzo zna, albo wyłapałeś fragment z szerszej wypowiedzi, led NIE MA zimnego obrazu, to tylko i wyłącznie kwestia ustawień a nie rodzaju użytej technologii. Jak Ci się podoba oled to fajnie, wielu się podoba, głównie po w szarzyźnie po ciemku kiedy widać jego super kontrast 🙂 Sam go wtedy b.lubię. Tylko znowu warunek -super sygnał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 28 Kwietnia 2025 21 godzin temu, Xisiek napisał: Super dzięki za pierwsze wrażenia. Spróbuj na dekoderze ustawić sobie 1080p, może być nieco lepiej niż teraz 👍Uprzedzałem stronę wcześniej, ze oled to żaden tam cymes a hajp jest w dużej mierze przesadzony🤫 Teraz sam już zobaczyłeś 👍 Spróbuję tak ustawić, tylko czy te kilka kanałów 4K nie będą wtedy gorzej wyświetlane 🤔. Jak wcześniej wspomniałem na Samsungu przy tych ustawieniach obraz był trochę lepszy. Oczywiście nie jest to jakiś dramat, da się normalnie oglądać tą telewizję, dopiero jak bym siedział kilka centymetrów od matrycy to mógłbym narzekać. Faktycznie hype jest trochę przesadzony, na QLEDzie czy miniLEDzie też można spokojnie osiągnąć świetny obraz i nie martwić się o wypalenie matrycy. Mimo wszystko na VOD telewizor pokazuje swój pazur, wczoraj oglądałem "Avatar 2: Istota wody" i szczękę zbierałem z zachwytu. Wcześniej na Samsungu też oglądałem ten film i byłem bardzo zadowolony z obrazu, ale LG go tu przebił. 17 godzin temu, Buthenko napisał: Dlatego ogólnie LEDy (czy jako miniledy czy microledy) wygrają, bo rynek woli ostry, jasny, chłodny, słowem ledowy obraz od czerni, kontrastu, plastyczności i nasycenia obrazu. Zresztą OLEDy mają swoje mocne ograniczenia, więc daje im jeszcze 5 lat i będziemy je wspominać jak plazmy. Co nie zmienia faktu, że jestem zakochany w tej stylistyce, tak jak niektórzy do dziś są zakochani w plazmach. Cieszę się, że sobie kupiłem swojego OLEDa i jak zdążę, to kupię za kilka lat jakiegoś flagowca Philipsa naturalnie (ambilight). Myślę, że LEDy i pochodne na tą chwilę już wygrały, bo po tylu latach OLED nadal nie przebił się przez ich popularność. Największym hamulcem oczywiście jest cena i żywotność matryc, a wystarczyłoby to wyeliminować i rynek mógłby wyglądać całkiem inaczej. Szczerze to wolałbym żeby OLEDy były popularniejsze od LEDów, mimo swojej wady (wepalenia) daje więcej korzyści niż LEDy Miałem kiedyś Philipsa z Ambilightem (przed Samsungiem) i jakość mnie ten "ficzer" nie kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 28 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, Rav-X napisał: Spróbuję tak ustawić, tylko czy te kilka kanałów 4K nie będą wtedy gorzej wyświetlane 🤔. Jak wcześniej wspomniałem na Samsungu przy tych ustawieniach obraz był trochę lepszy. Oczywiście nie jest to jakiś dramat, da się normalnie oglądać tą telewizję, dopiero jak bym siedział kilka centymetrów od matrycy to mógłbym narzekać. Faktycznie hype jest trochę przesadzony, na QLEDzie czy miniLEDzie też można spokojnie osiągnąć świetny obraz i nie martwić się o wypalenie matrycy. Mimo wszystko na VOD telewizor pokazuje swój pazur, wczoraj oglądałem "Avatar 2: Istota wody" i szczękę zbierałem z zachwytu. Wcześniej na Samsungu też oglądałem ten film i byłem bardzo zadowolony z obrazu, ale LG go tu przebił. Spróbuj zobaczysz, jak coś - zmienisz. Pełna swoboda, poza tym imho dużo bardziej uniwersalnym nastawieniem jest zostawienie 1080p w dekoderze. Poza tym gratuluje Ci dobrego oka 🙂 PS. Avatar 2 czy nawet lepiej Avatar I po remasterze to akurat na prawie wszystkim wyglada znakomicie wiec się nie dziwie, ze się podobało ☺️ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 28 Kwietnia 2025 (edytowane) Dobra plazma np Pioneer Kuro jest lepsza od każdego LCD. Plazmy Pioneer i Panasonic to bardzo trwały sprzęt bo w telewizorach tych marek znajduje się oryginalny japoński panel plazmowy.Pioneer montował tylko swoje firmowe panele , podobnie jak Panasonic.Od najtańszego do najdroższego. Na amerykańskim forum czyli avsforum do dziś użytkownicy korzystają z plazm Pioneer KURO.To jedno z wielu zdjęć ekranu z plazmy Pioneer KURO Wątek ktÓry dotyczy plazmy Pioneer KURO rozpoczyna się w 2007 roku i trwa do dziś. Jakość i trwałość produktu nie do pobicia. Mój najstarszy telewizor plazmowy Panasonic ma 14 lat i działa bez usterki. Edytowane 28 Kwietnia 2025 przez grundig 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 28 Kwietnia 2025 Niestety ale wszystkie Kuro, które miałem osobiście, oraz mieli znajomi wypaliły się na maxa z TVN24 Moje Kuro wypaliło się mega szybko, chyba nawet roku nie wytrzymał. Więc różnie to było. Był moment na tym forum, że w kilka osób kupiliśmy Kuro bo był obrazowo miażdżący. Mój znajomy, który tutaj kiedyś pisał miał to samo co ja: mega szybko wypalony pasek. Nie oglądałem w tamtych czasach dużo paskowych telewizji a jednak one bardzo szybko załatwiały Pioneera czy Panasonica (też mam ZT60 do dzisiaj wypalone dość mocno w różnych miejscach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 28 Kwietnia 2025 Moja plazma Pioneera, którą kupiłem w 2007r, trafiła w tamtym roku do pudełka zastąpiona przez dużego oleda w mojej męskiej jaskini Wypaleń brak, sprawna w 100%. Zostawiam ją sobie jako sentymentalną pamiątkę, a może jako awaryjny tv jak któreś z nowych cudeniek się zepsuje. Tfu, tfu, tfu - odpukać 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 29 Kwietnia 2025 (edytowane) 13 godzin temu, Gmeru napisał: Niestety ale wszystkie Kuro, które miałem osobiście, oraz mieli znajomi wypaliły się na maxa z TVN24 Moje Kuro wypaliło się mega szybko, chyba nawet roku nie wytrzymał. Więc różnie to było. Był moment na tym forum, że w kilka osób kupiliśmy Kuro bo był obrazowo miażdżący. Mój znajomy, który tutaj kiedyś pisał miał to samo co ja: mega szybko wypalony pasek. Nie oglądałem w tamtych czasach dużo paskowych telewizji a jednak one bardzo szybko załatwiały Pioneera czy Panasonica (też mam ZT60 do dzisiaj wypalone dość mocno w różnych miejscach). Zgadzam się, wypalenia dotyczą telewizorów plazmowych i OLED ale jeśli ktoś dba o sprzęt i nie będzie oglądać kanałów informacyjnych i kanałów z bardzo jaskrawym logo to kupno telewizora Pioneer jest jak kupno Rolls-Royce .Inwestycja na lata. Edytowane 29 Kwietnia 2025 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 29 Kwietnia 2025 Sprzedałem swoje Kuro do studia filmowego To chyba najlepsza rekomendacja dla tych TV ;DDDD ZT60 zostawiłem na pamiątkę, Podobnie jak kilka innych klasyków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 29 Kwietnia 2025 W dniu 28.04.2025 o 20:38, Xisiek napisał: Spróbuj zobaczysz, jak coś - zmienisz. Pełna swoboda, poza tym imho dużo bardziej uniwersalnym nastawieniem jest zostawienie 1080p w dekoderze. Poza tym gratuluje Ci dobrego oka 🙂 PS. Avatar 2 czy nawet lepiej Avatar I po remasterze to akurat na prawie wszystkim wyglada znakomicie wiec się nie dziwie, ze się podobało ☺️ Ustawiłem dekoder na 1080i i 1080p i potestowałem na różnych kanałach. Na 1080p może jest minimalna poprawa, ale nadal nie to samo co na Samsungu. Ustawiłem z powrotem na 2160p i myślę, że nie ma co drążyć dalej tematu. Telewizor tak odbiera ten dekoder i tyle, a mi to w ogóle nie przeszkadza. Z resztą zacząłem już się do tego przyzwyczajać, że nawet o tym nie myślę 😉. Co do Avatarów masz rację, one potrafią na wielu ekranach dobrze wyglądać. Jak dla mnie to są idealne filmy do testowania obrazu w telewizorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buthenko 2 Napisano 30 Kwietnia 2025 W dniu 28.04.2025 o 18:39, Rav-X napisał: Myślę, że LEDy i pochodne na tą chwilę już wygrały, bo po tylu latach OLED nadal nie przebił się przez ich popularność. Największym hamulcem oczywiście jest cena i żywotność matryc, a wystarczyłoby to wyeliminować i rynek mógłby wyglądać całkiem inaczej. Szczerze to wolałbym żeby OLEDy były popularniejsze od LEDów, mimo swojej wady (wepalenia) daje więcej korzyści niż LEDy Miałem kiedyś Philipsa z Ambilightem (przed Samsungiem) i jakość mnie ten "ficzer" nie kręci. Ceny są już relatywnie niskie. 55 LG seria B w pudełku nawet za 3,5k Philips seria 7 ostatnio za 4k Ekspozycje (po sprawdzeniu braku wypaleń czemu nie?) nawet 500-1000 zł taniej Także OLEDy są już w zasięgu pensji minimalnej, gdzie blisko 10 lat temu były to trzy pensje minimalne. Z drugiej strony dobre LEDy jak 55q80 Samsunga czy 55e7pro Hisense kosztują okresowo między 2,3k-2,9k Ludzie się boją wypaleń na normalnych materiałach (przy oglądaniu sportu czy filmów), które były plagą do ok. 2020 roku. Po 2020 roku ciężko jest wypalić OLED normalnym materiałem. Na moim OLED Philipsa materiały propagandowe leciały przez ok. 6 miesięcy 10h dziennie, od ok. 6 miesięcy chodzi u mnie w domu często po 12h dziennie (seriale, filmy, programy doku, sport) i 0 wypaleń. Nie ma śladu na żadnej z plansz. Ktoś napisał, że OLED potrzebuje dobrej jakości materiału. Nie zgodzę się. OLEDy właśnie lepiej świecą na niskiej jakości materiałach (SD, HD) od nawet flagowych miniled, co widać było na ekspozycji MediaMarkt, obok siebie stał LG OLED seria B i qn85 Samsunga oraz Miniled Philips serii 9, leciał materiał MM (reklamówka, na oko jakość SD) i OLED pięknie to wyświetlał, gdzie Ledy (miniledy) świeciły słabiej. Na bardzo dobrej jakości materiałach (włączyłem Venice HDR na YT) faktycznie miniledy lepiej/dużo lepiej od OLED w temacie jasności czy szczegółowości materiałów. Dlatego będąc fanem OLED zdaje sobie sprawę z tego, że rok w którym MiniLed/MicoLed osiągną kąty, nasycenie OLED i czerń mocno przypominającą czerń w OLED będzie rokiem końca OLEDów. Pewnie nastąpi to do około 2030. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 30 Kwietnia 2025 W dniu 28.04.2025 o 21:37, grundig napisał: Dobra plazma np Pioneer Kuro jest lepsza od każdego LCD. Drogi Kolego, zakładając że nie masz uszkodzonego wzroku - tu pewności nie ma bo kiedyś nawet z Maciejem Koperem tłumaczyliśmy Tobie, ze twoje ulubione nastawy psują obraz a nie go poprawiaja/ustawiają zgodnie ze sztuka, przy takim stwierdzeniu mamy zasadniczo tylko 3 możliwości (z góry przepraszam za szczerość😞 1) jesteś cynicznym kłamcą / handlarzem 2) jesteś [CENZURA] 3) nigdy nie widziałeś wysokiej klasy LCD w akcji Osobiście skłaniam się ku handlarzowi, który robi sobie tu od dłuższego czasu kłamliwy marketing. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbycho45 55 Napisano 30 Kwietnia 2025 Ja też mam LG B7, 7 lat. Na początku na gwarancji wymienili mi dwie matryce, drugą pod koniec gwarancji i od 5 lat spokój. Zero wypeleń i powidoków. Matryca czyściutka a oglądam wszystko, od programów info. po sport i filmy i niccccc 🤠. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 30 Kwietnia 2025 4 godziny temu, Xisiek napisał: Drogi Kolego, zakładając że nie masz uszkodzonego wzroku - tu pewności nie ma bo kiedyś nawet z Maciejem Koperem tłumaczyliśmy Tobie, ze twoje ulubione nastawy psują obraz a nie go poprawiaja/ustawiają zgodnie ze sztuka, przy takim stwierdzeniu mamy zasadniczo tylko 3 możliwości (z góry przepraszam za szczerość😞 1) jesteś cynicznym kłamcą / handlarzem 2) jesteś [CENZURA] 3) nigdy nie widziałeś wysokiej klasy LCD w akcji Osobiście skłaniam się ku handlarzowi, który robi sobie tu od dłuższego czasu kłamliwy marketing. Zgłaszam twój post.Na tym forum po kilku minutach nie ma możliwości edycji postu przez osobę która napisała komentarz ale będę domagał się aby twój post został skasowany przez administratora. Chyba że na tym forum nie możliwości kasowania komentarzy które obrażają użytkowników tego forum. Twój post jest bez sensu. Jakim ja jestem handlarzem? Telewizorów plazmowych, OLED czy LCD?.Żadem handlarz telewizorów OLED nie będzie pisał o wadach czyli możliwości wypaleń w tego typu telewizorach. Telewizory plazmowe nie są już produkowane. Też jest możliwość wypaleń w tego typu telewizorach. LCD nie polecam .Pisałem już o tym kilka razy, przez cztery lata pracowałem w chińskiej montowni telewizorów.Obecnie naprawiam telewizory .Mam wieloletnie doświadczenie które dotyczy telewizorów. Jeśli ktoś twierdzi z telewizory OLED są odporne na statyczne obrazy to nie ma racji.Nie twierdze wtedy ze osoba jest d.... Nie ma praktycznej wiedzy na ten temat. Przykład na zdjęciu. Wypalone dwa logo tvn 24 w OLED . Wypalenie ze starej i nowej oprawy graficznej kanału tvn 24. Mam zupełnie inne podejście do sprzętu elektronicznego .Żal mi osób których telewizory zostały zniszczone przez oprawę graficzną kanału którą przygotowały osoby bez wiedzy . Zagraniczne stacje telewizyjne mają inne podejście do telewidza. Zmiana logo na bardzo półprzezroczyste nie stanowi problemu. Nie mam oczywiście na myśli discovery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 30 Kwietnia 2025 Przestań obrażać inteligencje innych czytelników, dla każdego co ma nieco fachowej wiedzy jasnym jest jakie głupoty piszesz na temat plazm, a jako ze nie każdy ją ma kłamstwa należy ujawniać i piętnować. PS. Nie bardzo rozumiem, co miałbyś zgłaszać - każdy może ocenić sobie sam, który z 3 punktów opisujących to co robisz jest mu najbliższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach