Skocz do zawartości
Gmeru

Test Sony Bravia 9 - król telewizorów Mini LED 2024 roku z niesamowitą jasnością HDR!

Rekomendowane odpowiedzi

3,2m to dystans, z którego już spokojnie widać słabość sygnału na 83 calach. Jeżeli dajesz super jakościowy sygnal powinno być ok. Osobiscie zawsze polecam każdemu sprawdzić przed decyzja o zakupie. Do filmów oled b.fajny, choć nie do filmow w jasnym salonie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, rbk23 napisał:

Pasjonata kina. Oglądam głównie filmy seriale, zwykłej tv prawie nie oglądam no może canal + jakiś mecz albo tenis , czasami w coś zagram na ps5, odległość do ekranu 3,20m

Bierz tego LG 83" albo inny OLED 83". Będziesz zachwycony. Szczególnie jak lubisz filmy i seriale.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przyszłościowo. Od razu mówię że dla mnie ważniejsza jest jakość niż wielkość. Opcje są dwie…
- LG 77G4
- LG 83C4

Idealny byłby LG 83G4, ale około 25k za tv, to troche przegięcie

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a co z tym oledem Sony Bravia 8 77cali . Widziałem go na żywo i byłem nim zachwycony, szczególnie kolorystyką, barwą kolorów. Wiadomo czerń konkretna bo oled, ale akurat na nim kolorki mi się najbardziej spodobały ze wszystkich tv w sklepie a widziałem nawet mini ledy od sony i tam barwa mi średnio odpowiadała a na tej 8 kolorystyka niesamowicie mi pasowała. Szkoda tylko że 77 gdyby był 83 to coś czuję że bym wyszedł z nim ze sklepu. 

Edytowane przez rbk23
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory to da się ustawić identycznie na każdym dobrym tv - kwestia ustawień a tak naprawdę fachowej kalibracji.

Z tym, że jeśli te sklepowe cię zachwycają, to po kalibracji będziesz zawiedziony. No ale wiadomo, że świat realny jest, jaki jest, a cukierki wciągają ;)

Te oczo_ebne kolorki też się da ustawić na każdym oledzie. Proponuję wybierać tv pod kątem innych kryteriów: interfejs, złącza, smart, audio, design itp

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklepowe nie sklepowe. Przecież każdy telewizor ma wiele gotowych trybów kolorów w tym jeden zawsze bardzo podobny do kalibracji (film, filmmakermode itd). Tu się nie ma nad czym zastanawiać. Jak jest kasa to kupować ;) Każdy OLED czy to z 2024 czy 2025 roku będzie zachwycający dla dostępnych materiałów filmowych. Szkoda naprawdę czasu tu siedzieć 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention]Gmeru [/mention] ponowię pytanie… 77 cali G4 czy 83 C4? Dla mnie ważniejsza jest jakość niż wielkość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wiesz, że G4 jest lepszy jakościowo (obraz - jest jaśniejszy w HDR) od C4 ;) A ja osobiście bym wziął 83" bo C4 i tak jest miazga. A 5 cali to zawsze 5 cali więcej. A za resztę kasy kupił żonie coś fajnego ;pppp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiojaworzno napisał:

[mention]Gmeru [/mention] ponowię pytanie… 77 cali G4 czy 83 C4? Dla mnie ważniejsza jest jakość niż wielkość

O jakości to się nie wypowiem - być może więcej nitów jest właśnie tym, ale jakiś czas temu zmieniłem c77 na c82 i .... nie zauważyłem zmiany ;)

Tzn w dość dużym pomieszczeniu oba wyglądały i jakościowo i wielkościowo baaardzo podobnie. Gdyby nie fakt, że kupiłem 82 bardzo okazyjnie (i taniej niż 77), to chyba byłbym zły z zamiany. To 5 cali więcej relatywnie jest bardzo niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Gmeru napisał:

Myślę, że wiesz, że G4 jest lepszy jakościowo (obraz - jest jaśniejszy w HDR) od C4 ;) A ja osobiście bym wziął 83" bo C4 i tak jest miazga. A 5 cali to zawsze 5 cali więcej. A za resztę kasy kupił żonie coś fajnego ;pppp

Panowie tak gwoli ścisłości, to który model macie na myśli ? Bo tak patrzę C4 i są dwa 83cale i różnią się znacznie ceną.

OLED83C41LA czy OLED83C44LA ?? 5tys różnicy, o co chodzi ? to są jakieś inne modele ? 41LA 44LA ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na polski rynek jest OLED83C44LA pozostałe są  innej dystrybucji zatem może jakiś problem lub nie z gwarancją.

Dostaję także info że mogą się delikatnie różnic funkcjami (nie potwierdzam gdyż nie mam jak sprawdzić)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rbk23 napisał:

Bo tak patrzę C4 i są dwa 83cale i różnią się znacznie ceną

Jak kolega wyżej napisał, jest cena "oficjalna" i wiele innych, w zależności od wizji sprzedawcy :)

Te numerki to raczej symboliczne różnice, np w kolorach obudowy itp (to tylko przykład - nie śledzę dokładnie tematu).

Warto jednak zgłębić temat i dopytać choćby u sprzedawcy, żeby nie nadziać się na minę i kupić z jakiejś egzotycznej dystrybucji.

Pamiętaj także, że zwrot 82" jest już problematyczny, bo ani na paletę nie wejdzie ani do żadnego dużego osobowego samochodu.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/13/2025 at 7:09 AM, Gmeru said:

Kwestia też ile światła w otoczeniu, G4 powłoka odbija więcej światła niż C4 więc w jasnym pokoju to co nadrabiasz jaśniejszą bielą to tracisz na podniesionych czerniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie znajomy ma TV Panasonic 55 cali ST60 plazmę z 2013, na co aktualnie najlepiej zamienić ten tv ? Chce się przesiąść na coś nowego. Jakiś dobry zamiennik tego Panasa, pewnie jakiś OLED ? Znajomy nie chce być zawiedziony obrazem.  Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.03.2025 o 13:42, Brzoza1964 napisał:

Te kwiatki wychodzą dopiero po miesiącu użytkowania , nowy jest ok

No u mnie póki co bez żadnych problemów. Użytkuję 5 miesięcy. Pokój zdecydowanie nie jest sterylnie czysty, zwierzaki też posiadam. Może trafiłeś na jakąś wadliwą partię, skoro drugi ma to samo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2025 o 21:47, rbk23 napisał:

Słuchajcie znajomy ma TV Panasonic 55 cali ST60 plazmę z 2013, na co aktualnie najlepiej zamienić ten tv ? Chce się przesiąść na coś nowego. Jakiś dobry zamiennik tego Panasa, pewnie jakiś OLED ? Znajomy nie chce być zawiedziony obrazem.  Z góry dziękuję za podpowiedzi.

A do czego on go głównie używa i w jakich warunkach? PS. To był dobry tv 10 lat temu, dziś to nic szczególnego w jakości obrazu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Xisiek napisał:

A do czego on go głównie używa i w jakich warunkach? PS. To był dobry tv 10 lat temu, dziś to nic szczególnego w jakości obrazu.

do filmów pokój zaciemniony bo ma rolety gra w piłkę i gran turismo czasami, ale głównie filmy , szuka odpowiednika st60 mówi że stary ale bdb tv 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, rbk23 napisał:

do filmów pokój zaciemniony bo ma rolety gra w piłkę i gran turismo czasami, ale głównie filmy , szuka odpowiednika st60 mówi że stary ale bdb tv 

Jaki budzet, z jakiej odległości ogląda, czy na wprost, czy także pod katem, jaki calarz ma obecnie?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Xisiek napisał:

Jaki budzet, z jakiej odległości ogląda, czy na wprost, czy także pod katem, jaki calarz ma obecnie?

55 cali, chce jak największy, seanse na wprost ok 3m budżet do 15tyś prosił aby się spytać o aktualny zamiennik ST60 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie wiec jak nie boi się wypaleń oled 77 cali - od Szajsunga seria 90, od LG seria C45, może G jakby poszperać albo Sony serii 8. Przy ostatnich promocjach może i nawet coś w 83 calach by zawalczyć można.🥳

21 godzin temu, rbk23 napisał:

szuka odpowiednika st60 mówi że stary ale bdb tv 

Szczerze i wprost - na tle tego co potrafią dzisiejsze tv st60 to cienizna w każdej jednej kategorii. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Xisiek napisał:

Spokojnie wiec jak nie boi się wypaleń oled 77 cali - od Szajsunga seria 90, od LG seria C45, może G jakby poszperać albo Sony serii 8. Przy ostatnich promocjach może i nawet coś w 83 calach by zawalczyć można.🥳

Szczerze i wprost - na tle tego co potrafią dzisiejsze tv st60 to cienizna w każdej jednej kategorii. 

Znajomy mi pisze o oledzie 83A90J czy opłaca się aktualnie brać ? Bo tv ma już chyba 3 lata ale dobrej cenie można go teraz wyrwać i recki miał dobre. I pytanie czy Sony robi aktualizacje swoich starszych tv ? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 lata to przepaść w OLEDach. Przy tym budżecie jeśli 83 cale, to tylko LG 83C4 za 14999zł

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysio a napisz w jakim aspekcie/aspektach bo ja chyba coś przespałem. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.03.2025 o 14:10, zlaty bazant napisał:

Cześć. 75 cali, TV ma półtora miesiąca i mam to samo na ekranie. Jak wglądał u Ciebie proces reklamacyjny?

Cześć, co z twoim problemem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi