Skocz do zawartości
Gmeru

Test Sony Bravia 9 - król telewizorów Mini LED 2024 roku z niesamowitą jasnością HDR!

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, krzysiojaworzno napisał:

LED nigdy nie da kontrastu i czerni OLEDa, to jest niemożliwe. Zbliżyć się może Micro LED, ale patrząc po cenach na przestrzeni kilku lat, to jest to też niemożliwe. Na logike, jak kilka tysięcy stref wygaszania, może dać czerń na poziomie wszyskich stref wygaszania w OLEDzie, gdzie jest to mniej więcej kilka milionów

Jakbyś nie zauważył TV o którym mówimy czyli Bravia 9 to właśnie Micro Led.

Co do kontrastu na poziomie Oleda podsyłam ponownie do testu chłopaków.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry , właśnie dostałem odpowiedź od serwisu Sony w sprawie cieni na matrycy . Stwierdzili że telewizor jest użytkowany nieprawidłowo!! Ludzie nie kupujcie tego badziewia. Telewizor pracuje w sterylnym mieszkaniu ,po miesiącu cienie na ekranie .To do jakich warunków jest on zaprojektowany ? Do próżni? Przestrzegam wszystkich przed Sony Bravia 9 . Zażądałem zwrotu pieniędzy,zobaczymy co dalej.Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne to co piszesz. Na jakiej podstawie i co dokładnie napisał serwis ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis napisał że użytkuje telewizor w nieprawidłowych warunkach .To mój drugi telewizor,pierwszy z takimi samymi objawami został wymieniony na nowy . Serwis stwierdził ,że jeśli drugi raz to samo ,to źle użytkuje . Wada wystąpiła po miesiącu pracy telewizora w pokoju sterylnie czystym bez kominka itp itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie na jakiej podstawie serwis tak stwierdza. W naszym prawie to ten co twierdzi musi dowieść zasadności, wiec …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie tego , że skoro drugi raz taką samą awaria , więc nieprawidłowo użytkowany . Pierwszy telewizor został zdiagnozowany jako kurz w matrycy .

IMG_0805.png

IMG_0804.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada to jakby serwis był pewny tego co pisze, jak pył i ciała obce oni tam w tym twoim tv znaleźli? Jak korzystasz z tv/gdzie stał/w jakim otoczeniu, ze zanieczyściło Ci panel od środka?

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do końca nie jestem pewien ,że to kurz . Telewizor wisi na ścianie, pokój sterylnie czysty. Zero dzieci ,kominka , papierosów ,zwierzaków. Po miesiącu użytkowania wyskakują cienie w dolnych rogach telewizora. Kaloryfer 3 metry od ekranu . Cienie jak na razie nie powiększają się . 

IMG_0809.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.04.2025 o 18:15, Brzoza1964 napisał:

Dzień dobry , właśnie dostałem odpowiedź od serwisu Sony w sprawie cieni na matrycy . Stwierdzili że telewizor jest użytkowany nieprawidłowo!! Ludzie nie kupujcie tego badziewia. Telewizor pracuje w sterylnym mieszkaniu ,po miesiącu cienie na ekranie .To do jakich warunków jest on zaprojektowany ? Do próżni? Przestrzegam wszystkich przed Sony Bravia 9 . Zażądałem zwrotu pieniędzy,zobaczymy co dalej.Pozdrawiam 

Miałem ochotę na ten TV . Dziękuję za ostrzeżenie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, problem 1 osoby z serwisem z Radomia który słynie z robienia problemów z reklamacjami ma mieć wpływ na wybór TV?

Zawsze można zgłaszać naprawy do Warszawskiego PRAM'u który jest dużo lepszy i uznaje reklamacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu na forum są 2 osoby nie jedna. I żadna przesada, to nie telewizor za 1000 zł, tylko odpowiednio 13, 17 i 21 tyś zł

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena telewizora nie zmieni nic jeśli problem jest po stronie serwisu który od lat ma złą renomę jako nieuznający reklamacji i chcący naciągnać kleinta na odplatne naprawy.

Sam jak w moim XF9005 miałem robaka w środku i wysłałem zgłoszenie zarówno do PRAMu ( mieszkam w Warszawie) jak i MIKa z Radomia.

PRAM przyejchał i naprawił gwarancyjnie a MIK odpisał na maila od razu z informacją, że nie jest to usługa  jaką obejmuje gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie są spaleni i po temacie. Następny telewizor będzie OLEDem. Nie dość że LG G4 jest tańszy, to da lepszy obraz

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stoję przed wyborem OLEDa , Sony Bravia 8 77'' którego widziałem na żywo obraz mi się bardzo podobał i LG C4 77'' który był niezły, ale obraz w SB8 bardziej mi odpowiadał. Poratuje ktoś ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, krzysiojaworzno napisał:

Zależy jaki masz budżet, w modelach z roku 2024, najlepszy okazał się LG G4 a tuż po nim Samsung S95D

Samsung odpada ze względu na brak DV, G4 jest za drogi, SB8 widziałem i obraz bardzo mi się spodobał. Budżet tak do 14tys. 77cali albo 83. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

77G45 prawdopodobnie idzie wyrwać za ok 15 tys zatem jeśli masz te 14 to moźe znajdziesz reszte ... bo WARTO

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Samsung odpada ze względu na brak DV, G4 jest za drogi, SB8 widziałem i obraz bardzo mi się spodobał. Budżet tak do 14tys. 77cali albo 83. 

Poczekaj na modele Samsunga z 2025 roku. Dostaną na Netflixie HDR+ i brak Dolby Vision będzie nieodczuwalny. Poza tym przy budżecie 14k dołożyłbym do G4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.04.2025 o 15:49, Eleonor napisał:

77G45 prawdopodobnie idzie wyrwać za ok 15 tys zatem jeśli masz te 14 to moźe znajdziesz reszte ... bo WARTO

a co sądzicie o LG C4 w 83''   OLED83C44LA  ?? większa liczba cali, oled i cena też nie odstrasza.

Edytowane przez rbk23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym jak kupował od razu bym go wziął ;) Wielki, mega jakość obraz. Czego chcieć więcej.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2025 o 12:16, Brzoza1964 napisał:

Ja do końca nie jestem pewien ,że to kurz . Telewizor wisi na ścianie, pokój sterylnie czysty. Zero dzieci ,kominka , papierosów ,zwierzaków. Po miesiącu użytkowania wyskakują cienie w dolnych rogach telewizora. Kaloryfer 3 metry od ekranu . Cienie jak na razie nie powiększają się . 

IMG_0809.jpeg

To ja zupełnie nie rozumiem, czemu w takim razie pozwalasz serwisowi na takie zagrywki. Absolutnie bym nie odpuszczał - oni MUSZA wykazać, a nie gdybać, ze to konsument zabrudził tv. Jeśli będą sobie robić żarty - są instytucje Państwa, które warto powiadomić. A może zacząć upublicznić dane jak obsługuje się klienta na oficjalnym profilu Sony na Facebooku.

20 godzin temu, rbk23 napisał:

a co sądzicie o LG C4 w 83''   OLED83C44LA  ?? większa liczba cali, oled i cena też nie odstrasza.

Zależy z jakiej odległości oglądasz  i czym „nakarmisz” /co oglądasz najczęściej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

To ja zupełnie nie rozumiem, czemu w takim razie pozwalasz serwisowi na takie zagrywki. Absolutnie bym nie odpuszczał - oni MUSZA wykazać, a nie gdybać, ze to konsument zabrudził tv. Jeśli będą sobie robić żarty - są instytucje Państwa, które warto powiadomić. A może zacząć upublicznić dane jak obsługuje się klienta na oficjalnym profilu Sony na Facebooku.

Zależy z jakiej odległości oglądasz  i czym „nakarmisz” /co oglądasz najczęściej?

Pasjonata kina. Oglądam głównie filmy seriale, zwykłej tv prawie nie oglądam no może canal + jakiś mecz albo tenis , czasami w coś zagram na ps5, odległość do ekranu 3,20m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi