Skocz do zawartości
Gmeru

Najlepszy projektor w tej klasie cenowej - test Epson EH-LS12000B z nagrodą EISA!

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy projektor w tej klasie cenowej - test Epson EH-LS12000B z nagrodą EISA!

W świecie projektorów premiery nowych urządzeń nie są ani tak częste, ani regularne, jak w przypadku wyświetlaczy płaskich. Z tego względu, od czasu ostatniego testu produktu marki Epson na naszym portalu, minęły ponad trzy lata. Przez ten czas rynek projektorów dosyć wyraźnie się zmienił. U wszystkich producentów segment premium znacząco podrożał, co związane jest z masowym odchodzeniem od tradycyjnych (lampowych) źródeł światła na rzecz lasera. Epson musiał także podążyć za tym rynkowym trendem i tak oto powstał najnowszy produkt - model EH-LS12000B, czyli projektor 4K z laserowym źródłem światła, odświeżaniem 120Hz, portami HDMI 2.1 i cenie około 23 500zł! Swój debiut ma także EH-LS11000W, czyli bliźniaczy model z białą obudową i jedną różnicą techniczną, o której wspomnimy w dalszym tekście. Należy też zwrócić uwagę, że testowany model EH-LS12000B zdobył najbardziej cenne w branży wyróżnienie w głosowaniu EISA czyli kilkudziesięciu wydawców i twórców multimediów z 29 krajów z całego świata. Według EISA, Epson EH-LS12000B to najlepszy projektor w kategorii "Projektor do kina domowego". Czy rzeczywiście tak jest? Przekonamy się w dzisiejszym teście. Zapraszamy.

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, po waszym teście kupiłem TV Panasonic 75FX780E,  chyba nawet kiedyś gdzieś w komentarzu na forum dziękowałem bo zakup udany a wasz test rozwiał moje wątpliwości. TV wspaniały, po kalibracji od Macieja jeszcze lepszy. Od dłuższego czasu dojrzewałem do kupna projektora aż w grudniu wziąłem sie do działania. Mocno brałem pod uwagę właśnie Epsona LS11000W głównie dla tego, że trochę tańszy i właśnie dla tego, że będzie w salonie. I z tego co się zdążyłem dowiedzieć, różnica w parametrach i jakości obrazu jest znikoma. Wasz test utwierdził mnie w moich przekonaniach. Kolejny raz rozwialiście moje wątpliwości i dzięki waszemu testowi zdecydowałem się na bliźniaczy model LS11000W :). Kurier będzie we wtorek razem z ekranem 120", uchwytem, kablem HDMI15m. Także kolejny raz wielkie dzięki i mam nadzieje, że będę zadowolony. Zapewne odezwę się do Macieja po kolejną kalibracje.

Na marginesie wspomnę, że zakupiłem wszystko razem w jednym z większych salonów z projektorami w Polsce i udało mi się wynegocjować bardzo dobrą cenę na projektorze!

Edytowane przez Begess
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.01.2023 o 21:35, Begess napisał:

kablem HDMI15m

Światłowodowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.01.2023 o 21:35, Begess napisał:

Gmeru, po waszym teście kupiłem TV Panasonic 75FX780E,  chyba nawet kiedyś gdzieś w komentarzu na forum dziękowałem bo zakup udany a wasz test rozwiał moje wątpliwości. TV wspaniały, po kalibracji od Macieja jeszcze lepszy. Od dłuższego czasu dojrzewałem do kupna projektora aż w grudniu wziąłem sie do działania. Mocno brałem pod uwagę właśnie Epsona LS11000W głównie dla tego, że trochę tańszy i właśnie dla tego, że będzie w salonie. I z tego co się zdążyłem dowiedzieć, różnica w parametrach i jakości obrazu jest znikoma. Wasz test utwierdził mnie w moich przekonaniach. Kolejny raz rozwialiście moje wątpliwości i dzięki waszemu testowi zdecydowałem się na bliźniaczy model LS11000W :). Kurier będzie we wtorek razem z ekranem 120", uchwytem, kablem HDMI15m. Także kolejny raz wielkie dzięki i mam nadzieje, że będę zadowolony. Zapewne odezwę się do Macieja po kolejną kalibracje.

Na marginesie wspomnę, że zakupiłem wszystko razem w jednym z większych salonów z projektorami w Polsce i udało mi się wynegocjować bardzo dobrą cenę na projektorze!

Dziękuję i gratulacje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, burz napisał:

Światłowodowy?

Tak swiatłowodowy, Purelink Fibrex 2.1 UHS

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że sztuka cenotwórcza na kabelkach hdmi nie zamiera ;) Czym ten producent tłumaczy kilkukrotne przebicie?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Barnaba napisał:

Widzę, że sztuka cenotwórcza na kabelkach hdmi nie zamiera ;) Czym ten producent tłumaczy kilkukrotne przebicie?

Zasada na kablach HDMI jest prosta. Jeżeli kabel HDMI ma 1, 2, 5 metrów, to nie ma większego znaczenia jakiego kabla użyjesz. Na takiej odległości nie będzie żadnych strat w sygnale. Jeżeli chcesz użyć kabla o długości, więcej niż 10m, to musi być to kabel HDMI światłowodowy, który zapewnia szybki i stały sygnał. Do tego potrzebowałem kabel HDMI 2.1 bo zależy mi na 120Hz. Z tym wiąże się również wyższa cena. Płacisz za jakość i technologie. i Certyfikat :)

Już kiedyś kupiłem kabel HDMI 10m z allegro za 99 zł. To sorry ale obraz w 4K z mojego Zidoo Z10 wogóle nie chciał się wyświetlić. Przy projektorze takiej klasy jak Epson LS11000, nie chciałem sie bawić i ryzykować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj trochę się to wszystko pozmieniało. Do 4K120hz są problemy na wielu krótkich kablach (mniej niż 5m) jak nie jest odpowiednio certyfikowany (zielona naklejka) lub przetestowany. Wszystko zależy do czego ma ten kabel służyć. Jak do dekodera telewizji to i 10m tanie powinno być ok. Ale w innym wypadku to już trzeba się odpowiednio zaopatrzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nic się nie pozmieniało. Od zawsze było tak samo dla HDMI 2.0 a teraz dla HDMI 2.1.

Kabel miedziany max. do 5 metrów.

Powyżej kabel światłowodowy. Przepuszcza wtedy pełne 18Gbps dla HDMI 2.0 albo pełne 48 Gbps dla HDMI 2.1. Kabel miedziany ok. 10 metrów może przepuścić ok. 10,2 Gbps czyli 4:2:0. Może ale nie musi. Dlatego wybierać należy światłowód. Działa i jest tani.

Wszelkie extendery HDMI jako np. HBaseT przez skrętkę LAN czy inne przez sieć energetyczną przenoszą zazwyczaj max. do 10,2 Gbps. Czyli niepełne HDMI 2.0.

Jeszcze a'propos kabli. Mamy na rynku dostepne np. kable miedziane Pure Link, promowane na tym portalu, np. z serii PI100.

Tylko, mała różnica, pełne 18 Gbps (HDMI 2.0) przenoszą jedynie kable o długości do ... 5,0 m.

Kable dłuższe czyli o długości od 7,5 i powyżej przenoszą jedynie 10,2 Gbps co przepuści sygnał jedynie 4K@30 4:2:0. Powyżej możemy zapomnieć.

Światłowód przeniesie pełne 4:4:4 i dla 18 Gbps i dla 48 Gbps.

Ot i cała prawda o kablach miedzianych.

Oto informacja od dystrybutora:

image.png.cc4be87f80463072c1bce420489ba340.png

Dostępne długlości:

PureLink PI1000-005 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 0,5m czarny

PureLink PI1000-010 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 1,0m czarny

PureLink PI1000-015 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 1,5m czarny

PureLink PI1000-020 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 2,0m czarny

PureLink PI1000-030 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 3,0m czarny

PureLink PI1000-050 PureInstall kabel HDMI
4K/UHD HDR 18Gbps 5,0m czarny

PureLink PI1000-075 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 7,5m czarny

PureLink PI1000-100 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 10,0m czarny

PureLink PI1000-150 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 15,0m czarny

PI1000-200 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 20,0m czarny

PureLink PI1000-250 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 25,0m czarny

PureLink PI1000-300 PureInstall kabel HDMI
4K@30 10,2Gbps 30,0m czarny

W pozostałych seriach czyli PI1002 i PI1005 jest identycznie.

Jedynie seria kabli aktywnych PI2010 przenośi pełne 18 Gbps do długości 20 metrów ale ... długości 25 metrów i 30 metrów już jednynie 10,2 Gbps.

Przy instalacji kabla do TV zazwyczaj taki kabel łatwo wymienić. Ale w przypadku kabla HDMI do projektora w peszlu z zakrętami czy wręcz zamurowanym w ścianie tak łatwo już nie jest.

Dlatego nalezy wybierać kable światłowodowe HDMI AOC, największa dostępność w bardzo dobrych cenach jest na amazon.pl .

Pozdro

Pozdro

11 godzin temu, Barnaba napisał:

Skolko ugodno, do wyboru, w normalnych cenach:

https://www.amazon.de/s?k=hdmi+aoc+kabel&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3DITZTBN8THR&sprefix=hdmi+aoc+kabel%2Caps%2C86&ref=nb_sb_noss_1

https://www.amazon.pl/s?k=hdmi+światłowód&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=209YET3QP8LHI&sprefix=hdmi+światłowód%2Caps%2C100&ref=nb_sb_noss_1

Wybór jest ogromny ponieważ kable są produkowane z Chinach, podobnie jak te super d-uper markowe, i nadawane są im różne brandy.

Konstrukcja tego kabla jest prosta jak cep: wtyczka od strony źródłą zawiera transmiter, potem jest odpowiedni odcinek światłowodu, potem wtyczka od strony display z chipem receivera.

Rozpietość cen ogromna, od powiedzmy 200 zł do kilku tysięcy złotych za ten sam metraż. "zawartość technologiczna" jest identyczna. Sposób działania identyczny. Płaci się za "markę".

Np.

hdmi21-aoc-233777_1b.jpg

71EnHcZhD+L._SL1500_.jpg

big_ChordCo-Epic-HDMI-AOC21-exploded-sca

fxi380-015@3.jpg?preset=1132347

Wybierając marke chińską najlepiej przed zakupem kabel obejrzeć. Tam istnieją oszczędności na jakości wykonania, jakości wtyków HDMI itp. Zakup przez internet i ew. zwrot. Najlepiej nie wybierać produktów najtańszych tylko z środkowej półki cenowej.

Oto przykład: 

można 15 m HDMI 2.1 48Gbps  za 4519 zł: https://instalaudio.pl/chord-company-epic-hdmi-2-1-aoc-15-0m.html

można 15 m HDMI 2.1 48Gbps  za 292 zł: https://www.amazon.pl/FIBBR-światlowodowy-obsluga-kompatybilny-urządzeniami/dp/B09L15QRG2?th=1

można 15 m HDMI 2.0 18Gbps  za 1450 zł: https://projektory.pro/fibbr-ultrapro-slim-hdmi-fiber-optic-cable-2-0b-15m.html

można też 15 m HDMI 2.0 18Gbps  za 289 zł: https://www.amazon.pl/SHULIANCABLE-Kabel-światlowodowy-optyczny-obsluguje/dp/B07MG376CM/ref=sr_1_2?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2FIV19CCQZIJ4&keywords=hdmi%2Bświatłowód%2B15%2Bmetrów&qid=1672833780&sprefix=hdmi%2Bświatłowód%2B15%2Bmetrów%2Caps%2C78&sr=8-2&th=1

mozna też 15 m HDMI 2.0 18 Gbps za 50 EUR: https://www.amazon.de/dp/B09HTY4J5N/ref=sr_1_1_sspa?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2NIQGPQNLHH97&keywords=hdmi%2Baoc%2Bkabel%2B15 m&qid=1672833847&sprefix=hdmi%2Barc%2Bkabel%2B15m%2Caps%2C143&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

Ja i dużo osób z tego forum korzysta z tego kabla: https://www.amazon.pl/ATZEBE-Światlowodowy-kabel-światlowodowy-obsluguje/dp/B07KG7C25W?th=1 .

51sO+IRvA7L._SL1000_.jpg

To był pierwszy kabel HDMI AOC dostepny na amazonie kilka lat temu. Ja korzystam także z tych kabli o długości 1,8-2,0 m czyli pomiędzy urządzeniami a TV, cena 13 EUR !!!:

https://www.amazon.de/-/en/ATZEBE-Cable-120Hz-Ultra-48Gbps/dp/B08B5RY739?th=1

https://www.amazon.co.uk/ATZEBE-Cable-Fibre-18Gbps-Support-Black/dp/B07X3J2WQR?th=1

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele się pozmieniało a sporo kabli miedzianych nie działa w 4K120Hz lub 8K60Hz z max sygnałem np. z PC. Mam mnóstwo kabli w redakcji, które nie działają czy to z PC czy konsolą. Mogę Ci wysłać bo są na śmietnik to sobie potestujesz 😜 Jak sobie sprawisz PC z kartą, które przesyła odpowiedni sygnał w 8K albo konsolę nowej generacji to zobaczysz co to znaczy kabel miedziany bez zielonego certyfikatu 😜 Dlatego Optyk jest kluczowy i super, że wszedł pod strzechy. Sam ostatnio położyłem dla siebie 7 optyków 25metrów z zieloną certyfikacją chociaż i tak pomocniczo poszło kilka skrętek 8 kategorii (!!) coby za kilka lat nie kuć ścian.

Domyślam się, że wiedza wielu osób opiera się na korzystaniu z odtwarzaczy Blu-ray, telewizji itd. Tam nic się nie zmieniło. Ale w świecie PC / Konsol zmieniło się bardzo dużo i kabel musi być z certyfikatem albo przetestowany tak jak np. testujemy kable w redakcji za pomocą pomiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Gmeru napisał:

Wiele się pozmieniało a sporo kabli miedzianych nie działa w 4K120Hz lub 8K60Hz z max sygnałem np. z PC. Mam mnóstwo kabli w redakcji, które nie działają czy to z PC czy konsolą. Mogę Ci wysłać bo są na śmietnik to sobie potestujesz 😜 Jak sobie sprawisz PC z kartą, które przesyła odpowiedni sygnał w 8K albo konsolę nowej generacji to zobaczysz co to znaczy kabel miedziany bez zielonego certyfikatu 😜 Dlatego Optyk jest kluczowy i super, że wszedł pod strzechy. Sam ostatnio położyłem dla siebie 7 optyków 25metrów z zieloną certyfikacją chociaż i tak pomocniczo poszło kilka skrętek 8 kategorii (!!) coby za kilka lat nie kuć ścian.

Domyślam się, że wiedza wielu osób opiera się na korzystaniu z odtwarzaczy Blu-ray, telewizji itd. Tam nic się nie zmieniło. Ale w świecie PC / Konsol zmieniło się bardzo dużo i kabel musi być z certyfikatem albo przetestowany tak jak np. testujemy kable w redakcji za pomocą pomiarów.

Do mnie to mówisz? Ja od kilku lat w kluczowych miejscach systemu AV nie korzystam z kabli miedzianych tylko z kabli HDMI AOC.

Nie wiem czy sobie przypominasz ale chyba juz w 2017 roku przywiozlem z targów w Chinach pierwszy kabel HDMI AOC, wtedy o pelnej przepustowości 3x6 GBps czyli pełne 18 Gbps o dlugosci … 50 metrow i pokazalem go i jego testy tutaj na portalu. Pracowal u mnie z projektorem JVC chyba ze 4 lata.

Obstawiam, ze kazdy kabel HDMI AOC HDMI 2.1 z amazona przepuszcza pelne 48 Gbps. Dzisiaj tajemnica tkwi w chipie nadajnika i odbiornika i jest dostepna dla kazdego. Jesli chcesz placic po 1500 zl za certyfikat to twoja sprawa. Ja proponuje zakupic taki kabel na amazon, sprawdzic i jak nie bedzie dzialać to oddać. Obecne prawo konsumenckie jak wiesz na to pozwala :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko odpowiedziałem na twoje "moim zdaniem nic się nie pozmieniało" co jest nieprawdą ;) Napisałem dlaczego. Kabel miedziany nawet 1,5m nie działa poprawnie jak jest nisko certyfikowany. Ba, mam nawet takie, które POWINNY działać a nie działają. W tym kablowym burdelu nic się nie zmieniło. Tylko optyk daje pewność (oby). Miedź nigdy przy 4K120Hz lub 8K60Hz.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywołałem wilka z lasu ;)

A chciałem tylko napisać, że kolega "nieco" przepłacił, bo takie kabelki są na rynku po 300-400. Pewnie, jak się pogrzebie, to ciut taniej.

I faktem jest, że można dokładnie i bezpłatnie przetestować, czy aby na pewno mam rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Gmeru napisał:

Sam ostatnio położyłem dla siebie 7 optyków 25metrów z zieloną certyfikacją chociaż i tak pomocniczo poszło kilka skrętek 8 kategorii (!!) coby za kilka lat nie kuć

Jesli polozyles optyki HDMI to … nie te optyki co potrzeba :) . Choc do AV sie nadadzą. I do niczego ponad to.

Kable miedziane 8 cat też za słabo … nie puscisz nimi nic wiecej niz 1 Gbe. A dzis standardem staje się 10 Gbe, a jutro bedzie 100. Z 10Gbe do serwera korzystam od 5-u lat.

Trzeba bylo polożyć swiatłowód. 

BTW łącze 10Gbe dostarcza juz w Polsce Inea.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie dobrze 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dzieisjszy routery czy switche 10Gbe zaopatrzone sa w porty SFP+.

Popatrz na okablowanie: https://sklep.ui.pl/22-kable-patchcordy

Cat.5 wystarczy do 1GBe (nie potrzeba cat.8) … potem juz swiatlowód. Chyba ze na bardzo krotkie odleglosci. Mam na mysli nie teorię tylko praktyczne rozwiazania istniejace na rynku.

BTW przez 10 Gbe plik 50 GB kopiuje sie z komputera na serwer tak ze 2-3 minuty :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Kable miedziane 8 cat też za słabo … nie puscisz nimi nic wiecej niz 1 Gbe. A dzis standardem staje się 10 Gbe,

Lepiej doczytaj, zanim opublikujesz coś spoza swojego kręgu zainteresowań ;)

Kategoria 8 to, w zależności od wersji, 25 lub 40 Gb

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie ... jak najbardziej masz rację.

klasy-i-kategorie-skretki-komputerowej.p

Są złącza GG45 czy TERRA tylko ...

https://fibrain.pl/wp-content/uploads/2021/04/FD_Kategoria7.pdf (dość stare ale wciąż aktualne).

https://en.wikipedia.org/wiki/GG45

Ale ... ponownie napiszę: Mam na mysli nie teorię tylko praktyczne rozwiazania istniejace na rynku.

Mam nadzieję, że rozmawiamy to o rozwiązaniach dla SOHO, a nie o np. sieci Orange?

Pokaż mi proszę istniejące na rynku urządzenia sieciowe z transmisją 10 Gbe po miedzi. Wszystko to SFP+. Oczywiście  możesz użyć adaptera SFP+/RJ45 tylko na jaką odległość puścisz wtedy te 10 Gbe ??? Sam tak mam podłączony komputer do serwera ale ... na 2 metry.

Dzisiaj dla klientów SOHO dla 10Gbe szkielet LAN czy WAN to światłowód oparty na portach SFP+, urządzenia sieciowe to porty SFP+. Jak potrzebujesz gdzieś na końcu miedź to dajesz adapter w switchu. Więc zrobienie szkieletu (okablowanie domu czy mieszkania) kablem cat.8 nie ma najmniejszego sensu.

A jesli ma to pokaż mi proszę switche czy routery przesyłające 10Gbe po cablu cat.8, z przyjemnością przyznam ci rację i przeproszę. Nie mówiąc o tym, że niedługo u domowych drzwi stanie 100Gbe.

Pozdro

PS. ktoś inny napisze ... po co takie przepływności po kablu jak dzisiejsze wi-fi osiąga ponad 2 Gbps. Ano ... ja wolę jednak fizyczne łącze :) , 10 Gbe to jednak 5x szybciej.

PS2. chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę jaki jest sens stosowania cabla cat.8 i terminowanie go złączem RJ45?

Na koniec coś nowszego: https://kkmtech.pl/aktualnosci/post/5_okablowanie-strukturalne-czym-się-kierować-przy-wyborze-klasy-kategorii-okablowania?page_type=post . Tylko autor zapomniał napisać co tymi tak zaterminowanymi kablami ten biedny użytkownik ma połączyć :) :) :) .

BTW położona w moim domu w roku 1998 sieć LAN oparta o kabel UTP Alcatel cat.5 znakomicie daje radę z przepływnością 1 Gbe. Zastosowałem przełącznicę telekomunikacyjną KRONE bo wtedy  w zastosowaniu domowym o szafach, switchpanelach i patchcordach nikomu się nie śniło. Do dzisiaj działa bezproblemowo i bezawaryjnie. Mój główny komputer jest podłączony do serwera na krótkim kablu RJ45, z jednej strony w serwerze karta z SFP+ i adapterem na RJ45, z drugiej strony w MACu adapter Thunderbird/RJ45. Transmisja 10 Gbe. I jest malina :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Barnaba napisał:

Lepiej doczytaj, zanim opublikujesz coś spoza swojego kręgu zainteresowań ;)

Kategoria 8 to, w zależności od wersji, 25 lub 40 Gb

Przecież ten Pan zna się na wszystkim. Oczywistym jest, że z kategorii 8 ulepi każdy port HDMI w przyszłości o ile takowy powstanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, MarcinC napisał:

Przecież ten Pan zna się na wszystkim. Oczywistym jest, że z kategorii 8 ulepi każdy port HDMI w przyszłości o ile takowy powstanie. 

Oooo ... widzę że zmieniłeś miejsce kucania? Nogi ci po tamtym nie zesztywniały? Dajesz radę? Mały pomiędzy dynda? A może też dostał obuchem?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Pokaż mi proszę istniejące na rynku urządzenia sieciowe z transmisją 10 Gbe po miedzi. 

zapraszam do mnie do domu :)

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Oczywiście  możesz użyć adaptera SFP+/RJ45 tylko na jaką odległość puścisz wtedy te 10 Gbe

Z jednego końca miedzianej skrętki musiałem użyć konwertera, bo nie znalazłem rozsądnie wycenionego switcha 24*poe z rj45 na 10Gb. 

Standard połączenia miedziowego 10 Gb na cat 6a to 30 m. U mnie jest sporo dłużej i też ładnie działa :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Dżizzzz ... do domu. Aż się boję coś tam za urządzenia powymyślał ;) .

Możesz dac na priva konkret o urządzeniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos pokazania to mam na miedzi cat6 10gbe miedzy nasem qnapa,  dwoma pctami z kartami asus xg-c100c oddalonymi o kilkanascie metrow a switchem zyxel 1250-12 bez problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, l3l napisał:

Apropos pokazania to mam na miedzi cat6 10gbe miedzy nasem qnapa,  dwoma pctami z kartami asus xg-c100c oddalonymi o kilkanascie metrow a switchem zyxel 1250-12 bez problemu...

Jak rozumiem to jest połączenie typu punkt punkt (poza routerem i switchami)?

Tak to i ja mam zrobione tylko mi wystarczyły 2 m. Więcej nie musiałem próbować.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, wszystko wpiete do tego switcha, do rjtek.

Wszedłem szukac projka a tu prosze taki cyrk :)

Edytowane przez l3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi