Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, silverrobert napisał:

Dokładnie. 

To chyba zrozumiałem. Dzięki 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem tutaj bo założyłem się z kumplem ( Boże jaki on jest uparty ! ) Kupił sobie Oleda Sony dzwoni do mnie i mówi kupiłem oleda Sony to jest jakość nie te Szajsungi (😂) Sam posiadam Samsungi dwa oledy no ale mój kumpel ciągle coś zmienia w ustawieniach, ustawia jakieś gotowe parametry z neta. 😂😂😂Później kasuje i sprawdza inne. Ma tego Sony chyba z miesiąc a już kasował telewizor z 10 razy na fabryczne ustawienia. Mówię mu że nie można często kasować na fabryczne bo można uszkodzić telewizor ( tak słyszałem ) Oczywiście wyśmiał mnie jak to uparty on, wie lepiej. 
Mówi że wejdzie sobie jak coś do menu serwisowego i zresetuje na fabryczne ! 
 Mówię mu że taka akcja grozi utratą gwarancji, po drugie reset do fabrycznych w menu serwisowym niczym się nie różni od resetu pilotem w menu telewizora bo to jest identyczny reset. Oczywiście on specjalista twierdzi że to inny reset (😂😂😂😂) Ktoś potwierdzi ? Bo myślę że flaszkę wygrałem ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cureman napisał:

Wpadłem tutaj bo założyłem się z kumplem ( Boże jaki on jest uparty ! ) Kupił sobie Oleda Sony dzwoni do mnie i mówi kupiłem oleda Sony to jest jakość nie te Szajsungi (😂) Sam posiadam Samsungi dwa oledy no ale mój kumpel ciągle coś zmienia w ustawieniach, ustawia jakieś gotowe parametry z neta. 😂😂😂Później kasuje i sprawdza inne. Ma tego Sony chyba z miesiąc a już kasował telewizor z 10 razy na fabryczne ustawienia. Mówię mu że nie można często kasować na fabryczne bo można uszkodzić telewizor ( tak słyszałem ) Oczywiście wyśmiał mnie jak to uparty on, wie lepiej. 
Mówi że wejdzie sobie jak coś do menu serwisowego i zresetuje na fabryczne ! 
 Mówię mu że taka akcja grozi utratą gwarancji, po drugie reset do fabrycznych w menu serwisowym niczym się nie różni od resetu pilotem w menu telewizora bo to jest identyczny reset. Oczywiście on specjalista twierdzi że to inny reset (😂😂😂😂) Ktoś potwierdzi ? Bo myślę że flaszkę wygrałem ;) 

Jak kiedyś rozmawiałem z serwisantem z Samsunga to mówił że oni tego nie weryfikują. Są tacy co walą formata co kilka dni. Więc no problemo. Ja tam mam a80l i a90j o nic nie kombinuje. Zresztą w Sony tam się nic nie ustawia. Parametry obrazu są wystarczające. Obniżyłem tylko jasność bo za bardzo waliło po garach. I wyłączyłem upłynniacz. Kilka ustawień. Kilka minut. 

Obraz oczywiście film i Dolby vision. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy jeszcze mi się na zdarzyło żeby reset do ustawień fabrycznych spowodował jakiekolwiek problemy. W laboratorium mamy telewizory które co 2 tygodnie są resetowane do ustawień fabrycznych do testowania różnych ustawień więc gdyby miały być jakieś problemy to już by się pojawiły. 

A reset z menu użytkownika i menu serwisowego mogą się różnić, w zależności od producenta sprzętu. U niektórych producentów zwykły reset nie usuwa kalibracji a reset serwisowy już tak. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, silverrobert napisał:

Nigdy jeszcze mi się na zdarzyło żeby reset do ustawień fabrycznych spowodował jakiekolwiek problemy. W laboratorium mamy telewizory które co 2 tygodnie są resetowane do ustawień fabrycznych do testowania różnych ustawień więc gdyby miały być jakieś problemy to już by się pojawiły. 

A reset z menu użytkownika i menu serwisowego mogą się różnić, w zależności od producenta sprzętu. U niektórych producentów zwykły reset nie usuwa kalibracji a reset serwisowy już tak. 

Czyli nawet 10 resetów tygodniowo nie ma żadnego wpływu na procesor telewizora ? Jakoś wątpię by nie było żadnego wpływu. Sam dokładnie nie mam pojęcia, ale słyszałem że nie można robić często resetu bo ma wpływ na jakość obrazu jaki wychodzi fabrycznie. Może to tylko miejskie legendy ? Pewnie jakiś serwisant by wiedział. My możemy gdybać 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sobie zadać pytanie proste pytanie czy edycja pliku jego częste zapisywanie i zmiana treści może doprowadzić do problemów awarii? no nie nie może.

ALE wyobraź sobie że masz cholerne nieszczęście takie że w trakcie gdy zapisywany jest plik ustawień dochodzi do zaniku prądu, plik zostaje uszkodzony a dane urządzenie nie potrafi przywrócić domyślnego stanu. Taki scenariusz jest możliwy lecz nawet jeśli wystąpi dobrze zaprojektowane urządzenie mimo wszystko powinno potrafić przywrócić taki stan rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak miałem. Kiedy aktualizował się Apple TV 4K to nastąpił zanik prądu. Myślałem że będzie problem. Ale nic takiego się nie stało. Tylko że to sprzęt Apple. 

Pamiętam też jak był Windows 98 to kumpel formaty strzelał co kilka dni. I nic się nie stało. Potem wszedł Windows 2000 było lepiej. Więc jeśli w komputerach nic się nie działo. To co może się w nowym telewizorze stać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, prodarek napisał:

Musisz sobie zadać pytanie proste pytanie czy edycja pliku jego częste zapisywanie i zmiana treści może doprowadzić do problemów awarii? no nie nie może.

ALE wyobraź sobie że masz cholerne nieszczęście takie że w trakcie gdy zapisywany jest plik ustawień dochodzi do zaniku prądu, plik zostaje uszkodzony a dane urządzenie nie potrafi przywrócić domyślnego stanu. Taki scenariusz jest możliwy lecz nawet jeśli wystąpi dobrze zaprojektowane urządzenie mimo wszystko powinno potrafić przywrócić taki stan rzeczy.

Czyli nawet kilkakrotne resetowanie nie zmieni parametrów fabrycznych poziomu kolorów czy HDR ? Teraz pytanie czym różni się reset z pilota w menu telewizora na reset początkowy i czym różni się reset fabryczny w menu serwisowym ? 
kurde czyżbym przegrał flaszkę ? Byłem pewny że będą zmiany w jakości obrazu po kilku resetach z pilota 🫣🫣🫣🫣😂Człowiek się uczy całe życie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Sony nie ma sensu nic zmieniać. W Samsungu oczywiście wymagana jest kalibracja. Bo fabrycznie obraz jest słaby. 

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Michal1992 napisał:

W Sony nie ma sensu nic zmieniać. W Samsungu oczywiście wymagana jest kalibracja. Bo fabrycznie obraz jest słaby. 

Proszę cię nie pisz takich bajek 🫣 

nie o tym jest temat posta ! Mówię o trwałych negatywnych skutkach, nie o reklamie producentów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cureman

Ani jeden ani drugi reset nie powinien nigdy nic uszkodzić ani zmienić na gorsze a wręcz przeciwnie taki reset raz na rok jest zdrowym działaniem ponieważ oczyści system ze zbędnych tymczasowych plików, to tak jak z komputerem lub telefonem...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.01.2024 o 14:55, Michal1992 napisał:

To dosyć ciekawa teoria, nie mająca nic wspólnego z praktyką 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy który ma problem ze wzrokiem pytał czy w Sony OLED można ustawić jasność poniżej 1 żeby obraz był ciemniejszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jaczar napisał:

Wyniki przed kalibracja i po Sony A95L

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a95l-oled

Although this TV doesn't need to be calibrated, the calibration system is easy to use if you choose to do so.

To jest bzdura i typowo amerykańskie podejście. Mój A95L po wyjęciu z pudełka w najlepszym trybie był tragiczny.

Rozumiem, że wiesz, że każdy TV inaczej wygląda po wyjęciu z pudełka? i że są lepsze i gorsze tv?

• Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przecież wiadomo, że piszą o egzemplarzu który testowali.

Żaden z tych 3 szt nie jest tragiczny.

9.3Pre Calibration 

Sony A95L OLED Pre White Balance Picture
Sony A95L OLED Pre Gamma Curve Picture
Sony A95L OLED Pre Color Picture
White Balance dE 1.17
Color dE  0.72
Gamma  2.23
Color Temperature  6,326 K
Picture Mode Professional
Color Temp Setting Expert 1
Gamma Setting  0

With just a few quick settings changes out-of-the-box, the Sony A95L has exceptional SDR accuracy. There are no noticeable issues in the white balance or overall color accuracy, and the color temperature is very close to the ideal target. Gamma is nearly perfect, but bright scenes are slightly darker than they should be.

9.6Post Calibration 

Sony A95L OLED Post White Balance Picture
Sony A95L OLED Post Gamma Curve Picture
Sony A95L OLED Post Color Picture
White Balance dE  0.19
Color dE 0.75
Gamma  2.20
Color Temperature  6,493 K
White Balance Calibration 10 point
Color Calibration Yes

Although this TV doesn't need to be calibrated, the calibration system is easy to use if you choose to do so. On our specific unit, we had to adjust the 2-point white balance and then the 10-point, at which point colors didn't need any further tuning.

https://www.avforums.com/reviews/sony-a95l-xr-65a95l-bravia-4k-qd-oled-tv-review.21228/

Out of the Box

Sony XR-65A95L

Sony XR-65A95L

Calibrated

Sony XR-65A95L

Sony XR-65A95L

https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1703134867

Sony_A95L_SDR_Imax.jpg

Sony_A95L_SDR_Imax_calibrated.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to oczywiste, że na podstawie 3 egzemplarzy nie można stwierdzić, że tv Sony nie potrzeby kalibrować. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zrobić test. Zaprosić 100 Polek i Polaków. Uruchomić ten sam film/serial na Lg, Sony, Samsung, Philips, Panasonic i inni. Na fabrycznych trybach filmowych. Zrobić ankietę. Na podstawie wyników powiedzieć który jest najlepszy. Tylko takie testy mają sens. Testy przeprowadzane przez kalibratorow. Mają znaczenie dla promila użytkowników.

ja miałem różne tv. Samsung. Lg. Philips, Sony. Każdy kto przychodzi mówi ale na tym Sony jest obraz. Chyba kolejny też będzie Sony. Jednak co japońskie to japońskie.  

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, qazar napisał:

No to oczywiste, że na podstawie 3 egzemplarzy nie można stwierdzić, że tv Sony nie potrzeby kalibrować. 

Pokaż na podstawie 3 innych pomiarów trybu profesjonalnego ze trzeba 

Mówię o A95L, inne Sony mnie nie interesują 

Bo imax enhanced z testu tu ma włączone standardowo jasność max, zaawansowane zwiększanie kontrastu średnie  i żywy kolor min

https://hdtvpolska.com/test-recenzja-telewizor-sony-a95l-qd-oled-opinie-cena/?showfull=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przenieść się do innego tematu, szkoda pracy admina który powinien wyrzucić te wszystkie wpisy niedotyczące Samsunga...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem trochę wkurzony kupiłem Lg wymieniając tego zloma s95b i powiem wam że chyba pora wrócić do samsunga jednak życie z telewo943’ który nie sprawia żadnych problemów no kurde włączam i działa micha nasra się przetrze a nie loteria albo net będzie dział albo nie albo mucha nasra i będzie plama albo nie generalnie życie z tym telewizorem jest mega problematyczne po prostu działa i to na dłuższą metę jest męczące s95b to był jednak telewizor nigdy nie wiedziałem czy będzie czy nie będzie działał spny też nudny znajomi mają i powiem wam że problemów nie mają żadnych a kalibracja jaka kalibracja Michał dobrze napisał wziąć Polaków i zapytać gdzie lepiej widzą który obraz jest bardziej zbliżony do tego co chcieliby oglądać na codzień ja już się wielokrotnie przekonałem że jeśli coś jest zgodne z normą to nie oznacza że mi się podoba ile razy gdzieś na forum czytałem że ludzie porobili kalibrację i potem wrócili do ustawień producenta bo obraz był dla nich jakiś dziwny niepoprawny mi np całkowicie nie leży obraz w kinie jest mdły nieostry brakuje w nim życia w jak ten sam film załączę na Lg w warunkach domowych to jest bliżej mojej normy i tak też pewnie oceniłoby większość Polaków jeśli zapytałoby się ich który obraz chcecie na codzień

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, jaczar napisał:

Przecież wiadomo, że piszą o egzemplarzu który testowali.

Żaden z tych 3 szt nie jest tragiczny.

Sony XR-65A95L

Nikt się raczej nie spodziewa, że flagowiec QD-OLED będzie tragiczny po ustawieniu najlepszego fabrycznego trybu, niemniej dE=5, która wyszła w teście AVForums czy Flatpanels to jest łatwo widoczny błąd gdy zrobimy porównanie do skalibrowango.

13 godzin temu, Michal1992 napisał:

Proponuję zrobić test. Zaprosić 100 Polek i Polaków. Uruchomić ten sam film/serial na Lg, Sony, Samsung, Philips, Panasonic i inni. Na fabrycznych trybach filmowych. Zrobić ankietę. Na podstawie wyników powiedzieć który jest najlepszy. Tylko takie testy mają sens. Testy przeprowadzane przez kalibratorow. Mają znaczenie dla promila użytkowników.

Tylko, że jeśli powtórzysz ten test na 10 różnych egzemplarzach tych samych modeli to otrzymasz 10 różnych wyników. Dlatego właśnie shootouty korzystają ze skalibrowanych trybów. Jeśli jednak ktoś usilnie nie chce inwestować w kalibrację to w dowolnym teście przeważnie są pomiary trybów fabrycznych i można na ich podstawie czegoś się mniej więcej spodziewać (choć trafiają się wyraźne odstępstwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/21/2024 at 3:05 AM, Michal1992 said:

ja miałem różne tv. Samsung. Lg. Philips, Sony. Każdy kto przychodzi mówi ale na tym Sony jest obraz. Chyba kolejny też będzie Sony. Jednak co japońskie to japońskie.  

To ja proponuję lepszy test, posadzić 100 Polek i Polaków przed Mona Lizą i zapytać jak oni by to namalowali, albo zapytać ich jak by skomponowali 9-tą symfonię Beethovena. Myślę że tyle samo możemy się z tych testów dowiedzieć. 

Bo fakt jest taki że jeśli oglądasz badziew żeby tylko coś w tle leciało to faktycznie zgodność z wizją reżysera nic nie znaczy. Filmy to jednak wciąż dla niektórych forma artystycznej ekspresji i źle wyświetlone kolory potrafią zupełnie zepsuć znaczenie krytycznych scen. Zbyt wysokie nasycenie kolorów, szczególnie w przypadku twarzy, może nadawać ludziom niezdrowy wygląd albo sprawić że będą wyglądać na zdenerwowanych w scenach gdzie powinni być spokojni. Zły kontrast potrafi albo ukryć detale które powinny być ledwo widoczne albo przeciwnie, pokazać detale które powinny być ukryte. Jeśli nie masz pojęcia jaki jest skrypt, który aktor gra jakie uczucia w danym momencie, co powinno a co nie powinno byc widoczne w danej scenie to niewiele możesz mieć znaczącego do powiedzenia w tym temacie. Dlatego pytanie 100 Polek i 100 Polaków o to co myślą jest generalnie mało produktywne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tym roku myślę o przejściu na LG G4 tylko czy będą jakieś znaczące różnice między G3 ?

ktoś wie może jakie są różnice między g3 i g4 ? Warto czekać i dopłacać, bo teraz g3 ładnie spadł 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi