Skocz do zawartości
Piecyk8

LG B1 - kleksowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów :) 

Ale do sedna. Od paru tygodni jestem w posiadaniu w/w telewizora w rozmiarze 55 cali zakupionego na promocji w Media Expert. Wcześniej przez około 3 tygodnie użytkowałem Samsunga q80a, ale pomimo że matryca w Samsungu trafiła mi się wyjątkowo równo podświetlona bez żadnego efektu DSE itd, to niestety były na niej dwie małe grupki martwych pikseli i zbyt mocno drażniły moje oko, aby móc z tym faktem dalej żyć. W każdym razie piję do tego, że mam bezpośrednie porównanie do telewizora podobnej klasy, ale naturalnie wykonanego w innej technologii. Porównywałem oba telewizory obok siebie w takich samych materiałach w ciągu dnia i zdziwiłem się jak zbliżony poziom jasności LG posiada do Samsunga, różnice w HDR były minimalne, ciut gorzej oczywiście w SDR. No ale naturalność kolorów plus niemalże zerowa ich utrata pod kątem patrzenia jeszcze bardziej przekonała mnie do tego, że postępuję rozsądnie ze zwrotem q80a.

Niestety moje zachwyty uległy pewnej zmianie kiedy zacząłem oglądać te same seriale i filmy na LG, ale już wieczorem przy bardzo lekkim świetle bądź jego braku. Chodzi mianowicie o to, jak telewizor zachowuje się w scenach gdzie mamy wiele obszarów w niskiej skali szarości, bliskie czerni, ale jednak nie idealnej. Ogromne kleksowanie, które pomimo intensywnej zabawy ustawieniami udało się nieco zneutralizować, to po prostu do końca zniknąć nie chce. Już pomińmy temat tego, że w materiale SD z telewizji naziemnej takie widoki nie powinny nikogo dziwić. Ale niestety kleksowanie nie ustaje również przy filmach i serialach w jakości HD na aplikacji HBO Max, głównie chodzi mi o seriale Euforia i True Detective. Jak na razie w materiale 4K takich niuansów racz uświadczyć nie byłem, ale powiedzmy sobie szczerze, jeszcze daleka droga do tego, aby wszystkie nowe produkcje wychodziły z miejsca w 4K, a jednak na "rynku" wciąż mamy wiele fajnych, starszych datą propozycji w gorszym materiale źrodłowym do którego co jakiś czas po prostu człowiek chętnie wraca i sobie odświeża. 

Czy jest to ogólny trend wśród telewizorów OLED, czy akurat w B1 procesor zupełnie nie radzi sobie z algorytmami podświetlania pikseli i serwuje nam takie łajno? Wybaczcie za fekaliane porównanie, ale no w zestawieniu z Samsungiem u którego nomen omen strefowe wygaszanie naprawdę zachowywało się wyśmienicie, to na dzień dzisiejszy mój OLED w środowisku, które miało być jego naturalnym, zachowuje się zwyczajnie gorzej i mniej przekonująco od LCD. Jak ktoś ma jakieś wskazówki względem ustawień czy innych ficzerów, to z pocałowaniem ręki je przyjmę, bo od tego jak ciemno/szare strefy gubią detale i kleksują, moje oczy po prostu krwawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie gratulacje dobrego oka i uczciwego/krytycznego spojrzenia do własnych zakupów. Tak właśnie zachowują się oledy LG na gorszym niż 4K sygnale, ale banda promotorów od lat zawsze głośno starała się to zakrzyczeć. Nieco lepiej jest w wyższych seriach ale to bardziej kosmetyka niż jakaś znacząca różnica. Prawda jest zwyczajna - ani oled ani lcd to nie jest idealna technologia, ale szczególnie irytuje to przy oledzie gdzie ze wszad próbowano wmawiać jak idealny to produkt. A to, jak sam zauważyłeś, gufno prawda. 👍

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Piecyk8 napisał:

Czy jest to ogólny trend wśród telewizorów OLED, czy akurat w B1 procesor zupełnie nie radzi sobie z algorytmami podświetlania pikseli i serwuje nam takie łajno? 

tak z ciekawości - jak to wygląda? możesz wrzucić zdjęcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Xisiek said:

Generalnie gratulacje dobrego oka i uczciwego/krytycznego spojrzenia do własnych zakupów. Tak właśnie zachowują się oledy LG na gorszym niż 4K sygnale, ale banda promotorów od lat zawsze głośno starała się to zakrzyczeć. Nieco lepiej jest w wyższych seriach ale to bardziej kosmetyka niż jakaś znacząca różnica. Prawda jest zwyczajna - ani oled ani lcd to nie jest idealna technologia, ale szczególnie irytuje to przy oledzie gdzie ze wszad próbowano wmawiać jak idealny to produkt. A to, jak sam zauważyłeś, gufno prawda. 👍

No cóż, na nieszczęście OLEDowego lobby ja należę do grona purystów. Nie "pomaga" na pewno fakt, że u mnie w domu przeważnie w salonie stały plazmy Panasonica. To jak te telewizory radziły sobie z upscalingiem materiału w niskiej jakości, to jest czysta poezja. Już nie wspomnę o oczywistej oczywistości, czyli zdecydowanej przewadze możliwości aktualnych procesorów, ich mocy obliczeniowej itd. Ale jak widać software softwarem, a fizyka fizyką ;) Zupełnie nie rozumiem brandzlowaniem się nad idealną czernią. Poza benchmarkami i różnego rodzaju testowymi wideo pokazującymi możliwości oledowej czerni, to jak wiele serialów i filmów z pozycji reżysera korzysta z takich zabiegów? Przecież klasyczne kino, to głównie szarości i "jasne" czernie.

10 hours ago, klaus71 said:

tak z ciekawości - jak to wygląda? możesz wrzucić zdjęcie?

Ależ jak najbardziej. Poniżej zdjęcia poszczególnych scen z 3 sezonu True Detective oglądanych na apce HBO Max(łącze 300mbit). Ustawienia obrazu opierają się na presecie Ekspert ciemne pomieszczenie. Ekspozycja na zdjęciu jest naturalnie nieco rozjaśniona co by można było zauważyć problem, ale na żywo "w ruchu" nie jest wcale lepiej. W załączniku też krótki filmik, polecam zwrócić uwagę na prawy górny, w teorii czarny róg ekranu i przemieszczanie się kleksa.

spacer.pngspacer.png

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje nie generalizować oledów. Na LG oledy się nie kończą, są inne firmy.

Matryce od jednego producenta (LG) to nie wszystko.

Implementacja matrycy też bardzo ważna (elektronika, oprogramowanie, jakość podzespołów, itd.) to mocno przekłada się na jakość obrazu.

Być może B1 słabiej sobie radzi w takich sytuacjach, niż jego starsi bracia z LG lub konkurencja.

Na swoim oledzie nigdy takich kwiatków nie widziałem.

Jak będę miał chwilkę (nie obiecuję) poszukam tego materiału i wrzucę zdjęcie jak to wygląda u mnie na leciwym FZ800. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, Groszek said:

Proponuje nie generalizować oledów. Na LG oledy się nie kończą, są inne firmy.

Ależ niezwyle daleko mi do generalizacji :) Pierwotnym celem tego tematu było zasięgnięcie informacji, czy powyższe zachowanie mojego egzemplarza jest czymś naturalnym, czy po prostu w moim przypadku zaszedł jakiś fakap produkcyjny i mógłbym się ewentualnie powoływać na gwarancję do producenta. Dodam też, że świeżo po wyjęciu z pudła miałem przeokropny vertical banding widoczny na planszach szarości 1-10%. Po manualnej kompensacji podświetlenia pikselów efekt ten niemalże zniknął do zera na planszach, a przy normalnym użytkowaniu w ogóle nie idzie już tego zauważyć. Więc niby wszystko fajnie, ale parafrazując klasyka: niesmak pozostał ;) 

Edytowane przez Piecyk8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Groszek napisał:

Jak będę miał chwilkę (nie obiecuję) poszukam tego materiału i wrzucę zdjęcie jak to wygląda u mnie

Godzinę temu, Piecyk8 napisał:

Pierwotnym celem tego tematu było zasięgnięcie informacji, czy powyższe zachowanie mojego egzemplarza jest czymś naturalnym, czy po prostu w moim przypadku zaszedł jakiś fakap produkcyjny i mógłbym się ewentualnie powoływać na gwarancję do producenta.

Podaj dokładny tytuł odcinka z czasami scen (nie znam serialu i raczej nie zamierzam go oglądać). Mam kilka oledów od LG i zerknę w wolnej chwili na te obrazki.

Inna sprawa, że HBO "słynęło" i - jak widzę - nadal "słynie" z bardzo kiepskiej jakości obrazu. Być może jest tak zła, że algorytmy obróbki obrazu nie ogarniają tematu ;)

Zawsze z ciekawością czytam o takich "kwiatkach", bo od lat używam różnych modeli oled LG prawie wyłącznie do sygnału tv i nie narzekam na jakość. Tzn jest oczywiście różna (raczej średnia w porównaniu do dobrego UHD) ale i tak lepsza niż widziane przeze mnie najlepsze lcd.

Podkreślam po raz setny, że to moja, subiektywna opinia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po pracy wieczorem spiszę czasy i przytoczę w kolejnym poście, sam jestem bardzo ciekaw jak inne oledy LG w nich się zachowują :)

I tak, wiem doskonale, że HBO daje ciała w kwestii bitratów zamieszczanych materiałów. Któregoś dnia przetestuję tv pod kątem filmów na BR, zwłaszcza jestem ciekaw jak będzie się zachowywać przy pierwszej części Blade Runnera ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Barnaba said:

Podaj dokładny tytuł odcinka z czasami scen (nie znam serialu i raczej nie zamierzam go oglądać). Mam kilka oledów od LG i zerknę w wolnej chwili na te obrazki.

True Detective 3 sezon, 4 odcinek.

Scena z obrazka numer 3: 5:25

Scena z obrazka numer 2: 13:00

Scena z obrazka numer 1: 35:35

Polecam naturalnie oglądać te sceny przy zgaszonym świetle oraz jednym z ciemniejszych trybów jak filmmaker, czy ekspert ciemna przestrzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem Na aplikacji HBO MAX. Na moim B9 nie mam trybu filmmaker tylko kino. Scena numer 3 to nie 5:25 tylko 12:30. Zrobiłem zdjęcia i nie mam kleksów. Więc musi być coś nie tak z Twoim B1. Dołączam foty, aparat z telefonu więc szału nie ma 

IMG_20220406_223930.jpg

IMG_20220406_223216.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica niczym dzień do nocy... Najchętniej bym się dowiedział, czy u kogoś innego na B1 jest tak dobrze jak u Ciebie, bo jeżeli tak, to czym prędzej kontaktuję się z LG. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Piecyk8 napisał:

Różnica niczym dzień do nocy... Najchętniej bym się dowiedział, czy u kogoś innego na B1 jest tak dobrze jak u Ciebie, bo jeżeli tak, to czym prędzej kontaktuję się z LG. 

i tak to wygląda na większości oledów - nie ma żadnych "kleksów" - takie plamy jak u Ciebie widziałem jak ściągnąłem 2 godzinny film w rmvb i plik miał 250mb

to wygląda jak jakaś kosmiczna kompresja - oglądasz po wifi ? czy na kablu?

masz jakiś tego typu problem na netflixie? mój lg ma 6 lat i niestety hbo max nie dostał :( 

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor łączy się przez wifi, łącze 300mbit i nigdy nie ma żadnych problemów z buforowaniem. Filmy w 4K na wszystkich serwisach streamingowych ładują się bez zająknięcia. Na netflixie nie sprawdzę, bo już nie używam. Nie wydaje mi się jednak, aby była to wina wyłącznie samej aplikacji, przy telewizji naziemnej problem też występuje.

1 hour ago, afflux said:

Obejrzałem Na aplikacji HBO MAX.

A możesz mi powiedzieć czy na ekranie aplikacji, tam gdzie wybiera się użytkownika, nie masz żadnych problemów z gradientami, gradacją kolorów w grafice zamieszczonej w tle? U mnie wygląda to tak:

IMG_20220406_235148.thumb.jpg.789e6bec338be8988384752291bba66a.jpg

IMG_20220406_235116.thumb.jpg.93117775272e3865a082cba606b144e9.jpg

Pobawiłem się też dzisiaj jeszcze z opcjami wyrazistości obrazu i po ustawieniu płynnej gradacji na wartość wysoka jest ciut lepiej, ale wciąż dalece od ideału. Efekt zamieszczam poniżej:

IMG_20220407_000243.thumb.jpg.12c13927c9019483cb886ed2fef7c22e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Piecyk8 napisał:

Telewizor łączy się przez wifi, łącze 300mbit i nigdy nie ma żadnych problemów z buforowaniem. 

może jest jakiś problem tylko na HBO - na twoich zdjęciach rozdzielczość wygląda jak 360-480p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Piecyk8 napisał:

A możesz mi powiedzieć czy na ekranie aplikacji, tam gdzie wybiera się użytkownika, nie masz żadnych problemów z gradientami, gradacją kolorów w grafice zamieszczonej w tle? U mnie wygląda to tak:

U mnie wygląda identycznie, ale to tło chyba jest takiej słabej jakości lub tak zrobione. Myślę że musisz pobawić się ustawieniami, przesłałem wcześniej link do innej dyskusji i tam podsunęli źródła ustawień telewizora. Warto skorzystać, dodam ciekawostkę - szwagier jak zobaczył u mnie B9 to po kilku dniach wymienił stary TV na LG. Na początku był zniesmaczony, bo obraz nie był taki jak u mnie. Zmiana ustawień obrazu pomogła, ale dopiero zmiana z trybu "sklep" na "dom" poprawiła jakość obrazu ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, klaus71 said:

może jest jakiś problem tylko na HBO - na twoich zdjęciach rozdzielczość wygląda jak 360-480p

W żadnym razie, w jasnych scenach obraz jest naprawdę ostry i szczegółowy. Wszystkie zamieszczane przeze mnie zdjęcia są wykonywane z podbitą jasnością co by uwidocznić problem, w rzeczywistości obraz całościowo nie wygląda tak tragicznie ;)

1 hour ago, afflux said:

U mnie wygląda identycznie, ale to tło chyba jest takiej słabej jakości lub tak zrobione. Myślę że musisz pobawić się ustawieniami, przesłałem wcześniej link do innej dyskusji i tam podsunęli źródła ustawień telewizora. Warto skorzystać, dodam ciekawostkę - szwagier jak zobaczył u mnie B9 to po kilku dniach wymienił stary TV na LG. Na początku był zniesmaczony, bo obraz nie był taki jak u mnie. Zmiana ustawień obrazu pomogła, ale dopiero zmiana z trybu "sklep" na "dom" poprawiła jakość obrazu ;) 

Z pewnością będę się jeszcze bawić ustawieniami, na pewno spróbuję powrót do ustawień fabrycznych. Co do trybu sklep, to przy pierwszym uruchomieniu robiłem wszystko, aby go tylko przez przypadek nie włączyć ;) . Najlepsze jest to, że w ciągu dnia wszystkich poruszanych przeze mnie niedoskonałości w ogóle nie widać. Nie wiem czy w ostateczności wzywanie technika będzie miało sens, bo pewnie uzna mnie za wariata.

Czy ktoś mógłby jeszcze sprawdzić u siebie jak OLED zachowuje się w tych scenach co u mnie? Najlepiej przy scenie z pierwszego obrazka, tam nawet ustawiając płynną gradację na maxa i podbijając jasności i gamme wciąż mam jeden wielki festiwal plam i ginięcia detali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://drive.google.com/file/d/1phfBaraU3XIPPN6bHPWbFMmYJDjgm3Ej/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1rOmEX7zXlq4zKWRDcHwV7paxUof1KGbc/view?usp=sharing

Pobierz sobie te dwie próbki i zobacz jak u Ciebie to będzie wyglądać.

Co do ustawień

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b1-oled/settings (tylko ustawienia głównie i funkcji żadnych ustawień kolorów nie powinna się "kopiować")

i jeszcze to

Edytowane przez D4r3KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Piecyk8 napisał:

Z pewnością będę się jeszcze bawić ustawieniami, na pewno spróbuję powrót do ustawień fabrycznych.

wg mnie albo masz jakiś felerny egzemplarz albo coś jest źle ustawione.

w wychwalanym przez ciebie q80t też nie jest idealnie - mam q90t i na jednym z trybów fabrycznych jest taka posteryzacja że masakra - o dziwo leczy ją o ile pamiętam ustawienie jakiegoś dynamicznego kontrastu.

musisz pokombinować i ja bym spróbował róznych trybów - być może ten co używasz jest jakoś skopany i na innym np. nawet dynamicznym ale ze zjechanymi suwakami będzie tak jak powino być. ja nigdy żadych kleksów w oledzie nie widziałem - już prędzej samsung q90t miał u mnie taki problem (kleksy to w sumie rodzaj posteryzacji obszarów) 

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Piecyk8 napisał:

A możesz mi powiedzieć czy na ekranie aplikacji, tam gdzie wybiera się użytkownika, nie masz żadnych problemów z gradientami,

5 godzin temu, afflux napisał:

U mnie wygląda identycznie, ale to tło chyba jest takiej słabej jakości lub tak zrobione.

Tutaj  u Was

obraz.png.7d9ea0214079c5381e9dcc58f6c82d73.png

U mnie to wygląda, dużo, dużo lepiej. Wręcz starałem się uchwycić/podbić na zdjęciu jakiekolwiek niedoskonałości.

obraz.png.2f95739ef5a588c010e271daeb9e352e.png

Oled Panasonic FZ800 - wyłączone wszelkie poprawiacze obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli znowu potwierdza się stara reguła, że jak chcesz mieć spokój i zaoszczędzić sobie sporo czasu i pieniędzy na kalibrację, to kupuj Panasa? Z apki HBO korzystam też u swojej kobiety, która ma jakiegoś dwu letniego entry-level Samsunga z serii UE kupionego za 1500zł i na tym samym ekranie startowym żadnego bandingu jak na oledzie nie widać. Nie przyjmuję do wiadomości tłumaczenia, że technologia OLED bardziej uwypukla słaby sygnał skoro u kolegi @Groszek cytując klasyka "jest w pytę".

Problem ewidentnie leży po stronie softu i z całą pewnością również po trafionym egzemplarzu, bo już na przykładzie wyłącznie mojego przypadku i tego wątku widać wyraźnie, że nie każdy oled od LG zachowuje się identycznie. Na zagranicznych forach wyczytałem również, że wymuszenie na TV sygnału 60hz nieco pomaga, ale w tym wypadku to mógłbym równie dobrze zrobić downgrade do A1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Piecyk8 napisał:

Scena z obrazka numer 1: 35:35

foto.jpg.df9f11aa4e527eaf64901475b3b54c16.jpg

Niestety w dzień i widać głównie odbicia ;) ale jest to, o co chodzi.

Leciwy LG 65b7 i tryb kinowy. Na żywo jest dużo lepiej, na nowszych seriach "c" jest ciut lepiej, ale porównywalnie. Nie ma się czym zachwycać, ale da się obejrzeć bez niesmaku.

Nagraj sobie te sceny na pena, idź do sklepu i porównaj. Może LG specjalnie psuje obraz w tańszych seriach, aby uzasadnić sens kupna "c" i wyższych. Ja z premedytacją kupiłem kiedyś B7, bo NICZYM (poza wyglądem) nie różnił się od wyższych serii.

30 minut temu, Piecyk8 napisał:

Czyli znowu potwierdza się stara reguła, że jak chcesz mieć spokój i zaoszczędzić sobie sporo czasu i pieniędzy na kalibrację, to kupuj Panasa? Z apki HBO korzystam też u swojej kobiety, która ma jakiegoś dwu letniego entry-level Samsunga z serii UE kupionego za 1500zł i na tym samym ekranie startowym żadnego bandingu jak na oledzie nie widać. Nie przyjmuję do wiadomości tłumaczenia, że technologia OLED bardziej uwypukla słaby sygnał skoro u kolegi @Groszek cytując klasyka "jest w pytę".

Niekoniecznie. Mam C9 i c11 i obraz wygląda (na fabrycznych trybach) tak samo, jak na tym panasie kolegi. Telewizorów nie kalibruję - służą do tv, więc nie ma potrzeby.

Mam roboczą teorię spiskową, że LG jakoś uwala specjalnie tańsze serie :)

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie jest żadna wielka tajemnica, ze LG ma rożnej klasy/jakości panele, które trafiają do  ich tv i nie jest przypadkiem, ze obecnie mamy mocno rozbudowany katalog modelowy… Łatwo domyśleć się, które panele ładują w najniższych seriach.

4 godziny temu, Groszek napisał:

obraz.png.2f95739ef5a588c010e271daeb9e352e.png

Oled Panasonic FZ800 - wyłączone wszelkie poprawiacze obrazu.

A z czego podajesz sygnał HBO max do tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego OLED55B13LA.

Spróbuj  tak:

Obraz/Jasność/ Regulacja jasności w celu ochrony oczu/ wył.

Ogólne/Usługi AI/ wszystkie 3 wył.

Wsparcie/Ochrona OLED/Ochronne ustawienie obrazu/ wył.

Wsparcie/Ochrona OLED/Ochronna urządzenia/ Oszczędzanie energii/ wył.

Wsparcie/Ochrona OLED/Ochrona panelu OLED/ Zalecane dotyczące ochrony/ wył.

Dodatkowe:

Obraz/Wyrazistość/ Płynna gradacja/ niska

Jasność/Automatyczny kontrast dynamiczny/ wył

Maksymalna jasność  może być na niska.

ps. Przetestowałem  te sceny przy zgaszonym  świetle (True.Detective.S03E04.PL.1080p.AMZN.WEB-DL.XviD-H3Q.avi)

i u mnie jest jak na na foto zapieszczonych przez afflux.

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi