Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, trafiłem na kolejny zonk. Brak DTS to jednak problem. Jak się okazało całkiem sporo filmów na moim Plexie ma dźwięk w tym formacie. Ok, da się wyłączyć odtwarzanie DTS w ustawienia playera Plex na telewizorze, ale wtedy nie są wczytywane napisy - czeski film normalnie. Plex wyświetla komunikat, ze nie może znaleźć pliku na dysku.
Gdzieś mi się przewinęła dyskusja na ten temat, ale oczywiście nie mogę jej teraz znaleźć :(
Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z tym problemem i zna rozwiązanie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna opcja to posiadanie odpowiedniego serwera, który w locie będzie Ci w stanie transkodować dźwięk z DTS np na AAC3 (Plex ma taką opcję).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, bo to kolejny wydatek :/ a dopiero co wywaliłem kupę kasy na telewizor.
Postaram się w jakiś sposób przerabiać ścieżkę dźwiękową, może jest jakiś szybki i prosty sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, saif3r napisał:

Jedyna opcja to posiadanie odpowiedniego serwera, który w locie będzie Ci w stanie transkodować dźwięk z DTS np na AAC3 (Plex ma taką opcję).

Dokładnie. Transkodowanie audio jest dość szybkie i większość sprzętów powinno dać radę, ale tu nie mam doświadczenia, bo mój potrafi transkodować również wideo, więc audio to dla niego bułka z masłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę znalazłem bezkosztowe rozwiązanie - program BOX 4, darmowy na Windowsa. Zmienia tylko ścieżkę audio na wybrany format, nie dotyka w ogóle ścieżki video - idealne rozwiązanie i bardzo proste w użyciu. Wystarczy kliknąć kilka razy, poczekać kilka minut i gotowe.
Może komuś się przyda :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.10.2020 o 02:53, SXB napisał:

Jeśli na poniższym materiale nie będziesz widział żadnego rodzaju anomalii tylko jednolite szare tło przy 5% i 10% to znaczy że masz idealną matrycę pod względem bandingu i tylko się cieszyć.

Jeśli chodzi o przebarwienia matrycy to sprawdź ma białym tle czy na całej powierzchni jest ten sam jednorodny odcień bieli. Zdarza się, że część matrycy ma cieplejszą poświatę (dominata żółtego koloru) lub zimniejszą (dominata koloru niebieskiego) lub inne "kwiatki" kolorystyczne.

Dzięki, słyszałem z nazwy, ale nigdy nie przyglądałem się bliżej. Poczytam.

@dewey gratuluję udanej matrycy, ciesz się obrazkiem :)

Czy lekko niebieska poświata przy prawej i lewej krawędzi (patrząc na wprost) to jakiś duży problem mający wpływ na jakość wyświetlanego obrazu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Wampirek napisał:

Na tę chwilę znalazłem bezkosztowe rozwiązanie - program BOX 4, darmowy na Windowsa. Zmienia tylko ścieżkę audio na wybrany format, nie dotyka w ogóle ścieżki video - idealne rozwiązanie i bardzo proste w użyciu. Wystarczy kliknąć kilka razy, poczekać kilka minut i gotowe.

Muszę znaleźć coś podobnego dla Synology, żeby nie przeucać plików na PC z serwera.

Ponadto, przydałoby mi się coś, co doda ściężkę napisów do pliku z filmem, aby odtwarzacz LG był w stanie je dobrze odtworzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minutes ago, saif3r said:

Muszę znaleźć coś podobnego dla Synology, żeby nie przeucać plików na PC z serwera.

Można podmontować sobie zasób z NAS tak by go widzieć lokalnie na swoim systemie, a potem użyć dowolnego programu, ktory potrafi zamienić DTS np. na AC3, np. ffmpeg: https://gdion.wordpress.com/2016/06/12/simple-dts-to-ac3-using-ffmpeg/ 

35 minutes ago, saif3r said:

Ponadto, przydałoby mi się coś, co doda ściężkę napisów do pliku z filmem, aby odtwarzacz LG był w stanie je dobrze odtworzyć.

Wbudowany w LG player bardzo dobrze radzi sobie z odczytywaniem plików .srt o tej samej nazwie co plik .mkv z filmem, pod warunkiem streamowania z serwera DLNA, który mu te napisy prześle, robi to np. Minidlna, ale ten synologowy 'serwer multimediów' również, z tego co testowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, plast napisał:

Można podmontować sobie zasób z NAS tak by go widzieć lokalnie na swoim systemie, a potem użyć dowolnego programu, ktory potrafi zamienić DTS np. na AC3, np. ffmpeg: https://gdion.wordpress.com/2016/06/12/simple-dts-to-ac3-using-ffmpeg/ 

Wbudowany w LG player bardzo dobrze radzi sobie z odczytywaniem plików .srt o tej samej nazwie co plik .mkv z filmem, pod warunkiem streamowania z serwera DLNA, który mu te napisy prześle, robi to np. Minidlna, ale ten synologowy 'serwer multimediów' również, z tego co testowałem.

Odnośnie ffmpeg - dzięki, działa jak złoto.

Co do napisów to niestety, wbudowane w plik działają ok, ale z zewnętrznymi już gorzej, mimo że mają taką samą nazwę jak plik (abc.mkv, abc.srt). W ustawieniach Media Server na Synology nie widzę nic związanego z napisami, więc chyba nic na to nie poradzę. Dlatego szukałem softu, który 'wlepi' mi napisy przy okazji konwersji z dts :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam CX i do tego soundbara z Philips. Często zdarza się tak że.przwskakujac między Netflix, YouTube i TV natężenie głośności jest zupełnie inne. No na Netflix jest cicho a przełączając na TV bardzo głośni. Czy ten cały IQ TV posiada jakiś system który potrafi wyrównywać poziomy głośności tak żeby za każdym razem nie nie trzeba było ściszać lub podglądnąć?

W sumie to nie sprawdzałem czy ten sam objaw jest na głośnikach z TV bez soundbara.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odnośnie ffmpeg - dzięki, działa jak złoto.
Co do napisów to niestety, wbudowane w plik działają ok, ale z zewnętrznymi już gorzej, mimo że mają taką samą nazwę jak plik (abc.mkv, abc.srt). W ustawieniach Media Server na Synology nie widzę nic związanego z napisami, więc chyba nic na to nie poradzę. Dlatego szukałem softu, który 'wlepi' mi napisy przy okazji konwersji z dts

Może zainstaluj Plexa na Synology, on bez problemu przekazuje napisy. Możesz wtedy odtwarzać filmy z wbudowanego playera LG albo zainstalować apkę Plexa na TV i z niej oglądać (ja tak mam i sprawdza się to świetnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, saif3r napisał:

Strasznie kombinujecie. Wszystkie te rzeczy: transkodowanie dźwięku w locie i automatyczne pobieranie napisów realizuje Plex, nawet na słabym NASie powinno to działać. To co kolega @Wampirek wrzucił w innym wątku odnośnie problemu z DTS wygląda mi na jakiś bug który powinien zostać poprawiony. Warto zainwestować te kilkadziesiąt złotych (30 bodajże) w apkę xplay na webos - wtedy nie będzie ryzyka że filmy będą się przycinać z powodu transkodowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że w moim sklepie na TV nie ma tej apki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, efel napisał:

Strasznie kombinujecie. Wszystkie te rzeczy: transkodowanie dźwięku w locie i automatyczne pobieranie napisów realizuje Plex, nawet na słabym NASie powinno to działać.

Chciałbym aby tak było. Niestety w przypadku DS216j film co kilka sekund się przycina z transkodowaniem z DTS na AC3. Bez transkodowania działa bez problemu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jest jeszcze jeden problem z korzystania Plex, a mianowicie filmy które próbuję odtwarzać nagrane w 4K powyżej 20 GB  z napisami czy to wtopione w film czy osobno jako plik srt. momentalnie film jest buforowany w nieskończoność na tv lub na przykład inny film odtwarzany jest bez HDR i nie wiem co jest powodem. Nadmienię że szybkość internetu mam maksymalną na możliwości karty w LG. Po wyłączenie napisów film odtwarza idealnie bez zająknięcia. Macie koledzy na to lekarstwo?? czy napisy tyle potrzebują danych do przesyłania a żeby tak to wyglądało ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, ketra12 napisał:

Witam.

Jest jeszcze jeden problem z korzystania Plex, a mianowicie filmy które próbuję odtwarzać nagrane w 4K powyżej 20 GB  z napisami czy to wtopione w film czy osobno jako plik srt. momentalnie film jest buforowany w nieskończoność na tv lub na przykład inny film odtwarzany jest bez HDR i nie wiem co jest powodem. Nadmienię że szybkość internetu mam maksymalną na możliwości karty w LG. Po wyłączenie napisów film odtwarza idealnie bez zająknięcia. Macie koledzy na to lekarstwo?? czy napisy tyle potrzebują danych do przesyłania a żeby tak to wyglądało ??

Nie wiem na czym masz tego Plexa .. 

Mi śmigają bez zająknięcia pliki nawet 120 GB  z Dolby Vision , Atmos , DTS-HD ma oraz napisy .srt 

Wszystko bez buforowania , bez transkodowania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Eleonor napisał:

Nie wiem na czym masz tego Plexa .. 

Mi śmigają bez zająknięcia pliki nawet 120 GB  z Dolby Vision , Atmos , DTS-HD ma oraz napisy .srt 

Wszystko bez buforowania , bez transkodowania 

Obojętnie czy z Komputera stacjonarnego bezpośrednio z dysku systemowego  czy z Raspberry Pi 4 8GB i podpiętymi dyskami dyskami nawet SSD i system rspbian też jest na dysku SSD , a wszystko jest podpięte kablowo w sieci poprzez ruter Huawei  światłowodowy 1GB.

Nadmienię jeszcze raz tylko z uruchomionymi napisami są takie jasełka.

Edytowane przez ketra12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.12.2020 o 12:10, Wampirek napisał:

Nie mogę znaleźć tego programu... mógłbyś podać link albo adres skąd go pobiorę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mogę znaleźć tego programu... mógłbyś podać link albo adres skąd go pobiorę?

https://www.videohelp[kropka]com/software/BOX4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wampirek napisał:

https://www.videohelp.com/software/BOX4

Dzięki! Świetnie działa :) Czy to jest jedyna opcja żeby oglądać filmy DTS z dysku twardego? Czy można to jakoś zrobić w jakiejś aplikacji na TV? Czy do tego właśnie służy Plex? Wybaczcie być może oczywiste pytania ale mam TV od 2 dni i nie za bardzo jeszcze ogarniam co do czego służy...

Edytowane przez Marek Maśniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Marek Maśniak napisał:

Dzięki! Świetnie działa :) Czy to jest jedyna opcja żeby oglądać filmy DTS z dysku twardego? Czy można to jakoś zrobić w jakiejś aplikacji na TV? Czy do tego właśnie służy Plex? Wybaczcie być może oczywiste pytania ale mam TV od 2 dni i nie za bardzo jeszcze ogarniam co do czego służy...

Przecież po takim zabiegu nie ma już DTS ....

Kup lub spraw sobie jakiś odtwarzacz np Shield 2019 pro , Z9X i nie będziesz miał takich problemów

Nie wyobrażam sobie bym jakikolwiek film kastrował z dźwięków - to jak cofanie się do tyłu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Eleonor napisał:

Przecież po takim zabiegu nie ma już DTS ....

Kup lub spraw sobie jakiś odtwarzacz np Shield 2019 pro , Z9X i nie będziesz miał takich problemów

Nie wyobrażam sobie bym jakikolwiek film kastrował z dźwięków - to jak cofanie się do tyłu....

Czy jeśli używam głośników z telewizora to ma to jakieś znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Marek Maśniak napisał:

Czy jeśli używam głośników z telewizora to ma to jakieś znaczenie?

Nie wiem jak dużą masz ,, prywatną bibliotekę ,, plików ... może w ogóle nie masz  ..

Dla mnie się to nie opłaca bo nie wyobrażam sobie przerabiania filmów na minus -- co innego na plus

Poprzednik Twojego modelu czyli C9 nie ma tego problemu i DTS otwiera bez problemu :)

Producenci teraz kastrują wszystko co mogą więc zewnętrzny odtwarzacz lub kombajn przydaje się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, ketra12 napisał:

Jest jeszcze jeden problem z korzystania Plex, a mianowicie filmy które próbuję odtwarzać nagrane w 4K powyżej 20 GB  z napisami czy to wtopione w film czy osobno jako plik srt. momentalnie film jest buforowany w nieskończoność na tv lub na przykład inny film odtwarzany jest bez HDR i nie wiem co jest powodem.

No przecież napisałeś co jest powodem: napisy. Jeżeli masz zewnętrzne napisy .srt to upewnij się że serwer plex 'je widzi'. Musza się nazywać odpowiednio. Jeżeli masz plik Batman.mkv, to napisy mają mieć nazwę Batman.pl.srt.

Próbowałeś apki xplay ma webosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi