Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Powiem jak to było w moim przypadku. 

a. Folie z przodu ściągnąłem dopiero po sprawdzeniu matrycy na filmiku z You tubę. 

b. Karton był zamknięty z góry zaklejony taśma oryginalna i opiety dwoma opaskami. Po przecięciu opasek karton można było podnieść do góry bo na dole nie był niczym sklejony, nie wiem czy tak powinno być ale u mnie nie był na dole sklejony. Przed ściągnięciem kartonu otworzyłem od góry i wyciągnolem górny styropian i pilot i chyba podstawkę, dopiero potem sciagnilrm karton. 

c. 

d. Jeśli chodzi o ustawienia to na yt jest filmik z ustawieniami na trybie Expert ciemne pomieszczenie i tak mam ustawione. Ale na ogół używam standardowy i podświetlanie na 50.

I pamiętaj żeby dać trochę czasu aby telewizor nabrał temperatury pokojowe przed włączeniem do prądu bo na dworze trochę zimno😁

Jak znajdę ten filmik to wrzucę tu link. 

Edytowane przez mariusz2
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ochomak napisał:

Witam wszystkich. Jutro wpada do mnie CX65. Mam kilka pytań od zielonego. Po moim leciwym 11 letnim  Samsungu 47" będzie to kolosalna różnica.  

a) czy mam ściągać wszystkie folie przed uruchomieniem (na wypadek odesłania w przeciągu 14 dni)

b) karton musi być poplombowany oryginalnie przez LG?

c) z jakich stron korzystacie do testowania panelu (boje się że coś mogę przeoczyć)

d) czy macie jakieś indywidualne ustawienia

Mi udało się go wyciągnąć za 6.293 -132 cb z Neonet.

Sklep ma nie najlepszą opinię ale może będę miał szczęście. 

a. Uruchom, zobacz czy wszystko działa, wtedy ściągaj

d. Te z hdtvtest pod konsole, pod filmy używam standardowych póki co

Niezła cena, jakaś promka? Ja go kupilem za 7200 i wydawało mi się że to spoko cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienić ascept ratio? Bo mam zablokowane i napisane orginal, a chciałbym ustawić 16:9 i "on" zamiast auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, saif3r napisał:

Niezła cena, jakaś promka? Ja go kupilem za 7200 i wydawało mi się że to spoko cena :)

Ja go miałem w koszyku za 6 tys z groszami bo brałem jeszcze kuchenke ale moja luba tak sie dlugo zastanawiala, ze przepadlo😂😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, DWA SŁAWY napisał:

Jak zmienić ascept ratio? Bo mam zablokowane i napisane orginal, a chciałbym ustawić 16:9 i "on" zamiast auto

Opcja jest zależna od źródła sygnału  lub appki np zablokowane  na Youtube 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja go miałem w koszyku za 6 tys z groszami bo brałem jeszcze kuchenke ale moja luba tak sie dlugo zastanawiala, ze przepadlo
Wow, ale stos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.12.2020 o 00:49, FUNBOY ;) napisał:

Z tego co gdzieś wyczytałem odświeżanie pikseli wykonywane jest automatycznie w trzech fazach, bodajże co 4 godziny podczas oglądania TV,

Co?

krótka po przejściu telewizora w stan czuwania (niekażdorazowym) po pewnym limicie czasowym oglądania

Tak, to jest dokładnie po 4h sumarycznego oglądania od ostatniej kompensacji

oraz pełnowymiarowa godzinna po przejściu w stan czuwania wykonywana co 4 tys godzin pracy

Po 2 tys godzin pracy.

Na trzy informacje, które przekazałeś żadna nie była prawdziwa i w 100% dokładna. Słaba skuteczność. 

W ogóle nie stresujcie się tymi odświeżaniami pikseli - telewizor wszystko sam robi i nie trzeba nic o tym wiedzieć. Warto tylko zapamiętać że musi być podłączony do prądu cały czas. 

21 godzin temu, DWA SŁAWY napisał:

W apkach się nie da, z tego co się orientuję. Masz oglądać tak jak chciał reżyser, a nie jakieś rozciąganie obrazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem tych ustawień (podobne ma rtings) są to najlepsze ustawienia, czy coś można zmienić?

Edytowane przez DWA SŁAWY
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, DWA SŁAWY napisał:

Użyłem tych ustawień (podobne ma rtings) są to najlepsze ustawienia, czy coś można zmienić?

Każdy  egzemplarz  jest inny więc nie ma idealnych ustawień  bez kalibracji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję upgrade 55RU8002 v2. Dołożyć 1000 zł i wziąć 65BX3, czy polować na 65XH90? Głównie oglądam wieczorami (Netflix, YouTube, VOD), telewizja kablowa to jakieś 10% wykorzystania. Nie gram w gry. Nie lubię jak TV bije po oczach i rozjaśnia mi pokój podczas nocnego oglądania. W Samsungu ciężko to ustawić i jak wieczorem jest lepiej, to za dnia świeci za słabo przy włączeniu opcji wykrywania światła otoczenia i trzeba przestawiać. OLED nie rozjaśniałby aż tak mocno pokoju podczas wieczornych seansów?

Edytowane przez De3ny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedwczoraj kupiony. Mam kilka pytań:

1. Jeśli dobrze się wczytałem, oglądając filmy i seriale w wybranym trybie obrazu najlepiej jest WYŁĄCZYĆ: Redukcja szumów. Redukcja szumów MPEG. WŁĄCZYĆ: Płynna gradacja. Tak?

2. Płynną gradację najlepiej na jaki poziom ustawić - niski, średni czy wysoki?

3. Upłynniacz czyli True Motion jest słaby, więc najlepiej wyłączyć lub ustawić w trybie Użytkownika?

4. Podłączyć po kablu (mimo ograniczenia przepustowości) czy lepiej jednak po wi-fi? Mam router, który obsługuje 5Ghz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Torquemada666 napisał:

Przedwczoraj kupiony. Mam kilka pytań:

1. Jeśli dobrze się wczytałem, oglądając filmy i seriale w wybranym trybie obrazu najlepiej jest WYŁĄCZYĆ: Redukcja szumów. Redukcja szumów MPEG. WŁĄCZYĆ: Płynna gradacja. Tak?

2. Płynną gradację najlepiej na jaki poziom ustawić - niski, średni czy wysoki?

3. Upłynniacz czyli True Motion jest słaby, więc najlepiej wyłączyć lub ustawić w trybie Użytkownika?

4. Podłączyć po kablu (mimo ograniczenia przepustowości) czy lepiej jednak po wi-fi? Mam router, który obsługuje 5Ghz. 

1 wyłączyć  wszystkie  funkcje odszumiania 

2 wg mnie niski jest ok

3 upłynniacz off

4 wifi 5gz szybsze połączenia  niż po kablu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak dajecie radę bez upłynniacza. Z ciekawości wyłączyłem i oglądać się nie da niektórych scen. Aż oczy bolą. Starczy obejrzeć sceny z szybkim ruchem kamery. Szarpie aż miło. Pisze oczywiście o oglądaniu normalnej tv. 

Mnie bardziej denerwuje że oglądając np dokumenty przyrodnicze i są sceny np z biegnącymi zwierzętami kręcone z drona/helikoptera i obojętnie jakie ustawienia to widać rwanie. Siedziałem kiedyś i ustawiałem dość długo bez większej poprawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Rybus85 napisał:

Nie wiem jak dajecie radę bez upłynniacza. Z ciekawości wyłączyłem i oglądać się nie da niektórych scen. Aż oczy bolą. Starczy obejrzeć sceny z szybkim ruchem kamery. Szarpie aż miło. Pisze oczywiście o oglądaniu normalnej tv. 

Mnie bardziej denerwuje że oglądając np dokumenty przyrodnicze i są sceny np z biegnącymi zwierzętami kręcone z drona/helikoptera i obojętnie jakie ustawienia to widać rwanie. Siedziałem kiedyś i ustawiałem dość długo bez większej poprawy. 

Widocznie  artefakty  ci nie przeszkadzają 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie widzę żadnych artefaktów :) Chociaż nie wiem nawet jak na siłę chciał szukać. Ja mam to włączone tylko przy oglądaniu normalnej tv. Przy filmach z BR,dysku,Netflix itd mam bez upłynniacza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatniej aktualizacji w obrazie SD zniknął mi tryb kino domowe. Jeszcze większy problem jest z trybem kino, w którym nie ma różnicy między temperaturą barw w ciepło 1 a w ciepło 2 (wcześniej różnica w obrazie była ogromna). Mam się czym martwić, czy można jakoś to wszystko przywrócić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni
TV przyjechał do mnie we środę wieczorem i od tamtej porę wciąż zbieram szczękę z podłogi. Przesiadka z LG Oled 910ev.

Mam jeden problem - do hdmi1 podłączony mam odbiornik tv Jambox. Po podłączeniu sparował się pilot, mogłem zmieniać kanały, i byłem szczęśliwy, że wszystko obsługuję jednym pilotem (tym, co jest w komplecie z telewizorem). I nagle przestał. Nie mam pojęcia, czy kliknąłem coś w nieodpowiedni sposób na pilocie, jakaś sekwencje klawiszy może albo coś - nie mam pojęcia.
Już kilka razy ustawiałem pilota od nowa i proces ten przechodzi bez bólu, telewizor sam rozpoznaje Jamboxa i go ustawia. Przy tym wejściu pojawia się tez ikona pilota wskazująca na to, że ten odbiornik powinien być przez niego obsługiwany.

Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Nie jestem pewien, czy nie stało się to po aktualizacji fw telewizora do aktualnej wersji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Wampirek napisał:

od tamtej porę wciąż zbieram szczękę z podłogi. Przesiadka z LG Oled 910ev.

a co takiego aż tak poprawili w tym cx że po poprzednim oledzie aż szczękę się zbiera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co takiego aż tak poprawili w tym cx że po poprzednim oledzie aż szczękę się zbiera?

Tamten ma już z 7 czy 8 lat ;)
Zmiana z 55” na 65”, FHD -> 4K, większa jasność, lepszy obraz, HDR i inne takie w CX mam póki co idealną matrycę bez żadnego cloudingu, nie przywiesza się, itp. itd.
Jedyny problem z obsługą dekodera tv.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje oczy usytuowane są 2 metry przed matrycą także 55 cali absolutnie co do moich potrzeb wystarcza, tym bardziej że za 6800 zakupiłem CX z soundbarem TCL Ray-Danz, co już na wstępie daje wyraźnie głębszy dźwięk, oraz regulację trebli, bassu, vertical surround. Nie ma się co oszukiwać, kabel optyczny dostarcza dużo lepszą jakość dźwięku niż HDMI ARC co każdy laik natychmiast usłyszy, szkoda tylko że jego przepustowość jest ograniczona i nie podźwignie chociażby Dolby TrueHD/Atmos, ale dla TV to najlepsza opcja. Oczywiście obydwa kable są dołączone do zestawu.

Co do opcji obrazu wszelkie odszumienia mam powyłączane, płynną gradację mam załączoną na wysoką bo tak naprawdę tylko przy tej opcji to wyraźnie działa jak należy, natomiast pomiędzy wył/niski/średni nie zauważyłem żadnej różnicy. Powiem więcej, dla rozdzielczości innej niż 4K suwak ostrości mam ustawiony na 25% (połowę) pomimo iż tenże zabieg jest odradzany przez forumowych ekspertów to jednak mnie osobiście bardziej przeszkadza rozmycie w konturach niż ledwo widoczna biała obwódka której przy sygnale 1080i właściwie nie dostrzegłem. Kwestia upłynniacza Motion dla użytkownika na każdym źródle mam poustawiane krakowskim targiem 5/10 bo bez tego osobiście nie jestem w stanie oglądać telewizora, dodatkowo przy sporcie załączam OLED Motion Pro na pośredni co troszkę ściemnia matrycę ale jest OK.

Edytowane przez FUNBOY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja póki co ostrość mam na 10 na tych dwóch trybach (ekspert) gdzie bawię się ustawieniami starając się je dopasować jak najlepiej. 

Warto korzystać z trybu obrazu hdr dla zwykłego materiału 4k? Gdzieś czytałem że ten tryb bardzo przekłamuje obraz. 

Gdzieś w tym wątku widziałem, że warto obniżyć podświetlenie oled do 50. Czemu? Mnie póki co najbardziej podoba się obraz z podświetleniem w okolicach 80.

Edytowane przez Torquemada666
Korekta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.12.2020 o 16:17, Rybus85 napisał:

Nie wiem jak dajecie radę bez upłynniacza.

a dalej:

W dniu 4.12.2020 o 16:17, Rybus85 napisał:

Mnie bardziej denerwuje że oglądając np dokumenty przyrodnicze (...) to widać rwanie

być może nieświadomie, ale doskonale podsumowałeś temat upłynniaczy. Z założenia miały upłynniać obraz, ale ja nie widziałem jeszcze żadnego który nie ma mikroprzycięć. Co mi z tego że przez 99% czasu mam płynny obraz (pal licho z artefaktami) jak co jakiś czas widzę, że zgubił klatkę albo dwie. Dlatego wolę obraz niepłynny - ale cały czas z równą ilością klatek.

W dniu 6.12.2020 o 02:00, FUNBOY ;) napisał:

Nie ma się co oszukiwać, kabel optyczny dostarcza dużo lepszą jakość dźwięku niż HDMI ARC co każdy laik natychmiast usłyszy, szkoda tylko że jego przepustowość jest ograniczona i nie podźwignie chociażby Dolby TrueHD/Atmos

Znowu wprowadzasz w błąd. Jeżeli chodzi o jakość to HDMI ARC, a szczególnie w telewizorach z HDMI 2.1 i obsługą eARC dostarcza o wiele lepszą jakość od optyka bo ma większy bitrate i obsługuje dźwięk przestrzenny bez kompresji. 

Jeżeli chodzi o starsze telewizory bez eARC to też HDMI ARC jest lepszy bo ma jedną przewagę nad optykiem - Dolby Digital + kompatybilny z częścią TV i sprzętów audio. Pozwala na teoretyczną przepustowość na poziomie 6 Mbit i obsługę nawet Dolby Atmos (w skompresowanym strumieniu czyli gorsza jakość, ale jest).

Pozostałe formaty czyli Dolby Digital i DTS są na HDMI ARC i optyku identyczne i ograniczone przepustowością około 1.5 Mbit. Daje to taką samą jakość dźwięku.

Dodatkowo HDMI ARC ma zalety takie jak sterowanie głośnością i włączaniem/wyłączaniem sprzętu audio ustandaryzowane (powinno działać dla sprzętów różnych producentów). Działające sterowanie głośnością przez kabel optyczny jednym pilotem to jest obecnie biały kruk. 

Jedyną przewagą optyka jest jego bezproblemowość działania. HDMI ARC czasami się gryzie. Optyk bez zaawansowanych ficzerów i z podstawową jakością dźwięku działa zawsze.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

być może nieświadomie, ale doskonale podsumowałeś temat upłynniaczy. Z założenia miały upłynniać obraz, ale ja nie widziałem jeszcze żadnego który nie ma mikroprzycięć. Co mi z tego że przez 99% czasu mam płynny obraz (pal licho z artefaktami) jak co jakiś czas widzę, że zgubił klatkę albo dwie. Dlatego wolę obraz niepłynny - ale cały czas z równą ilością klatek.

Ale zauważyłeś że napisałem że ustawiałem na każdy możliwy sposób i żadnej poprawy? Wyłączone jeszcze gorzej. Ogólnie na Oledzie ciężko taki materiał się ogląda 😛 Ale mysialbym ogarnąć jakiś materiał w bdb jakości,bo papkę którą nam fundują w tv ciężko nazwać dobrą jakością :) Tak naprawdę to tylko przeszkadza mi oglądanie kanałów przyrodniczych jak to opisałem trochę wyżej. Co do reszty jest ok. Zresztą u kogokolwiek jestem i ma oleda(różnych producentów) to praktycznie każdy ma do oglądania tv włączony upłynniacz. A ile osób nieświadomych. Kupiło tv bo niby najlepsze w obrazie a oglądają bez ustawiania,tylko wyjęty z pudła i gra jak był ustawiony ^^ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Rybus85 napisał:

Ale zauważyłeś że napisałem że ustawiałem na każdy możliwy sposób i żadnej poprawy? Wyłączone jeszcze gorzej.

Zależy co kto lubi/toleruje. Dla mnie wyłączony upłynniacz to jest jedyna opcja, bo mam co prawda judder, który na OLEDach widać bardziej, ale cały czas jest stała liczba klatek.

Dużo bardziej mnie denerwuje to o czym wspomniałem - okresowe przycięcia i utrata płynności w niektórych scenach. Cały efekt upłynnienia szlag trafia w takim momencie i po co mi taki ficzer, który czasami nie działa. 

Rozwiązaniem problemu byłaby technologia HFR czyli programy telewizyjne nagrywane i nadawane np w 60 albo 120 klatkach. Tyle tylko że żadna telewizja w to nie poszła ze względu na kosmiczną szerokość takiego pasma (jeden taki kanał zajmie miejsca tyle co kilka zwykłych) a to kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kilka pytan. Umiescilem pytanie w komentarzach pod artykulem ale „nie zostalo zaakceptowane przez moderatora” tutaj przynajmniej ktos to przeczyta zanim bedzie usuniete...

Dlaczego twierdzicie ze tylko seria Nanocell ma 2 porty hdmi 2.1 a OLEDy maja 4? Model BX oled tez ma tylko 2 porty w pelnej specyfikacji hdmi 2.1. Druga rzecz to ze wszedzie piszecie ze Nano99 8k posiada VRR a wszystkie testy i recenzje twierdza, ze przynajmniej na ten moment brakuje tej funkcji. No i pytanie numer trzy - dlaczego cenzurujecie wypowiedz ktora potencjalnie obnaza wasz blad? Nie lepiej sprostowac i byc rzetelna redakcja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi