Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.11.2020 o 22:10, azgan napisał:

Witam. Mam "55 CX3LA i u mnie też cały czas aktualizacja 03.11.30 nie jest dostępna z poziomu TV. Na stronie LG można pobrać nowy FirmWare ręcznie ale czy ktoś wie kiedy będzie można go pobrać z automatu? Pytam bo posiadam PS5 jak XSX i chciałbym wgrać najnowsze poprawki do TV bez zabawy z PenDrive

20201119-133311.jpg

Gmeru czy aktualizacje FirmWare na OLED TV od LG są rotacyjne jak w smartfonach czy o co tutaj biega że jedni już mają a inni nie?

Podobno nowy soft naprawia problemy z VRR więc jest to dla mnie istotna aktualizacja bo korzystam z tego grając na XBOX SERIES X

https://www.lg.com/pl/wsparcie/oprogramowanie

Screenshot-20201125-143757-Samsung-Inter

Nic z tego nie rozumiem 

20201123-181430.jpg

20201123-181511.jpg

Cześć azgan z pclabu  :)

Zazwyczaj ok 3-4 tyg odstępu jest.

Takie trochę banalne pytanie. Na c9 sobie poradziłem, ale już na cx nie mogę tego znaleźć. Gdzie ustawię co ma się odpalać po starcie Tv? Obecnie pojawia się naziemna, a takiej nie posiadam.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2020 o 01:25, ronaldo864 napisał:

Jak nie pendrive  to musisz  poczekać  , z tydzień  góra dwa i będzie  można przez neta aktualizacje zrobić

8 godzin temu, WinterX napisał:

Cześć azgan z pclabu  :)

Zazwyczaj ok 3-4 tyg odstępu jest.

Dzięki śliczne za odp. w takim razie czekam dalej na Update FirmWare 03.11.30 z automatu 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, na jakim poziomie ustawiacie w opcjach obrazu poziom oświetlenia oled? Ja po wyborze trybu Kino miałem go jeśli dobrze pamietam na poziomie 70 i zmniejszyłem do 50. 
Jasnosc tez chyba nie powinna być ustawiana na wysokim poziomie ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, sipap said:

Mam pytanie, na jakim poziomie ustawiacie w opcjach obrazu poziom oświetlenia oled? Ja po wyborze trybu Kino miałem go jeśli dobrze pamietam na poziomie 70 i zmniejszyłem do 50. 
Jasnosc tez chyba nie powinna być ustawiana na wysokim poziomie ?

To zależy od panelu, bo to się ustawia pod konkretny cel, nie bez powodu masz też tryb nocny i dzienny w SDR, a jeszcze inaczej się do tego podchodzi w HDR/DV. Po kalibracji CX SDR na noc mam oled light na 52, a na dzień 100. A dla porównania na B7 po kalibracji było to odpowiednio 33 i 69. Przy czym tak naprawdę możesz to zmieniać bez większego uszczerbku dla obrazu. W HDR powinno to być na 100, w DV też na 100 (w starszych modelach na 50) - tutaj już ma to znaczenie by nie stracić efektu hdr/dv. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sipap, niech Ci E9 służy! Pytałeś o zasilanie. Według zaleceń producenta TV ma być cały czas podłączony do sieci. Po wyłączeniu w czasie standby telewizor czyści matrycę ( po 4h pracy). 

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.11.2020 o 09:26, azgan napisał:

Dzięki śliczne za odp. w takim razie czekam dalej na Update FirmWare 03.11.30 z automatu 

Pewnie zależne od regionu. Ja mam CX3LA kupiony w Holandii. Czasami tv dostępne w lokalnych sklepach są z importu na Węgry lub Polskę i może być problem z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, WinterX napisał:

Pewnie zależne od regionu. Ja mam CX3LA kupiony w Holandii. Czasami tv dostępne w lokalnych sklepach są z importu na Węgry lub Polskę i może być problem z gwarancją.

Zrobiłem już Update przez USB, nie chciało mi się czekać aż łaskawie będzie można pobrać z poziomu TV

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, marciniozo napisał:

sipap, niech Ci E9 służy! Pytałeś o zasilanie. Według zaleceń producenta TV ma być cały czas podłączony do sieci. Po wyłączeniu w czasie standby telewizor czyści matrycę ( po 4h pracy). 

Dzięki, mam taką nadzieje . Na razie jestem zachwycony jakością obrazu i według mnie przeskok jest ogromny.

Dziekuje za cenna informacje o tym, ze telewizor ma być cały czas pod prądem . Starego LCD zdarzało mi si wyłączać z prądu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanie , apropo zabezpieczeń przed wypalaniem matrycy.

Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Poleca się ustawić w „Oled Panel Settings” takie coś jak „Logo Luminance Adjustment” na wartość „High” ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawiłem na średnie czy niskie, teraz nie pamiętam. Włączyć z pewnością warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, marciniozo napisał:

Ja ustawiłem na średnie czy niskie, teraz nie pamiętam. Włączyć z pewnością warto. 

Wydaje mi się,że na dwóch filmikach kazali ustawić na High,ale nie jestem pewien swojego angielskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś około 17 poszła mi aktualizacja sama po wyszukaniu. Tv się zaktualizował do wersji .30

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, sipap napisał:

Mam jeszcze takie pytanie , apropo zabezpieczeń przed wypalaniem matrycy.

Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Poleca się ustawić w „Oled Panel Settings” takie coś jak „Logo Luminance Adjustment” na wartość „High” ?

ustaw na niski, bo czasem w grach przyciemnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ustaw na niski, bo czasem w grach przyciemnia
Przy oglądaniu TV też ma być niski ?
I może podłączając się pod pytanie to w tymch ustawieniach jest też ręczne odświeżanie pixeli. Jak często należy je robić ?

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zalecenie zbyt często odświeżanie pikseli. Ustaw automat. TV sam po 4H pracy jak go wyłączysz zrobi szybkie czyszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj mam wpis dla tych którzy nadal obawiają się wypaleń w OLED. Wiem że źródło może nie być nieprzekonywujące, ale widać że podchodzą do sprawy rzeczowo.

Cytat:

"6. Zapomnij o retencji obrazu, wypaleniu lub innym zjawisku

Występuje kilka firm, które stosują takie hasła w ramach swojej strategii marketingowej, ale naprawdę takie zjawiska rzadko występują w jakichkolwiek telewizorach OLED lub LCD. W rzeczywistości wszystkie telewizory LG OLED korzystają ze specjalistycznej technologii, która nie tylko chroni ekran przed uszkodzeniami, ale ma także właściwości regenerujące.

Można skorzystać z trzech opcji w ustawieniach wyświetlacza OLED, aby zachować jakość obrazu. Przesunięcie ekranu (Screen Shift) pozwala na niewielkie przesunięcie ekranu w regularnych odstępach czasowych; Redukcja błędów wyświetlacza (Clear Panel Noise) resetuje telewizor w taki sposób, że oczyszcza piksele, a Sterowanie siłą luminacji (Logo Luminance Adjustment) wykrywa statyczne detale na ekranie i przyciemnia je automatycznie, aby zapobiec stałej retencji obrazu.

Oprócz podanych wyżej funkcji, Odświeżanie pikseli (Pixel Refresher) może automatycznie wykryć degradację dowolnego piksela oraz ją odpowiednio skompensować. Ponadto może wykryć wzrost napięcia tranzystora cienkowarstwowego, gdy telewizor jest wyłączany. To pozwala na wykrycie i przeciwdziałanie degradacji piksela przez jego porównanie z ustawioną wartością referencyjną.

Połączenie tych technologii pozwala na czerpanie przyjemności z oglądania telewizora LG OLED."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to nic nie da - jak ktoś ogląda dużo prog. z ramkami (powyzej 2-3h dziennie) to i tak wypali oleda

widac systemy cały czas kulawe

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem domyślnie ustawioną niską luminację i nic tam nie zmieniałem, natomiast manualne odświeżanie pikseli z tego co wyczytałem jest wskazane wyłącznie w przypadku pojawienia się powidoku.

Jasność oświetlania OLED osobiście mam ustawioną na 50 a w HDR na 100. Pokój mam zacieniony, dodatkowo dochodzą wertikale także do warunków dziennych te 50 % nadaje się idealnie.  Problem pojawia się z panoramicznymi ustawieniami gdyż lwia część reklam i niektórych filmów, seriali, programów nie przeskalowuje do natywnego obrazu gdyż panoramiczne ramki są częścią oryginalnego obrazu 16:9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy te czarne ramki też powodują jakiś problem w końcu to są pixele które chyba nie są zapalane tylko wygaszone, a problem głównie rodzi się na pixelach mocno świecących mocnym światłem. Luminacje miałem na niską, dałem na wysoką ale jakoś nigdzie nie zauważyłem różnicy. Przesunięcie ekranu na największa wartość ma ustawione   chyba8 pixeli.

Manualne odświeżanie pikseli to jest dla mnie zagadka bo nigdzie nie znalazłem o tym informacji jak to robić a za to czytałem ze LG odrzuciło reklamacje z uwagi na brak wykonywania odświeżania pixeli (tylko pytanie czy chodzi o manualne czy to automatyczne po wyłączeniu TV)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co gdzieś wyczytałem odświeżanie pikseli wykonywane jest automatycznie w trzech fazach, bodajże co 4 godziny podczas oglądania TV, krótka po przejściu telewizora w stan czuwania (niekażdorazowym) po pewnym limicie czasowym oglądania oraz pełnowymiarowa godzinna po przejściu w stan czuwania wykonywana co 4 tys godzin pracy. W menu "odświeżanie pikseli" są jedynie dwie opcje odświeżania manualnego (godzinnego) - natychmiastowa oraz zaplanowana po przejściu w stan czuwania, nie ma tam opcji załączenia odświeżania automatycznego wykonywanego w pewnym limicie czasowym bez ingerencji użytkownika.

2 godziny temu, psychoderyna napisał:

Ale czy te czarne ramki też powodują jakiś problem w końcu to są pixele które chyba nie są zapalane tylko wygaszone, a problem głównie rodzi się na pixelach mocno świecących mocnym światłem. Luminacje miałem na niską, dałem na wysoką ale jakoś nigdzie nie zauważyłem różnicy.

Po paru latach piksele objęte ramkami przy notorycznym oglądaniu filmów panoramicznych mniej się zużyją co będzie wyraźnie widoczne.

Cytat

Przesunięcie ekranu na największa wartość ma ustawione   chyba8 pixeli.

Nie zauważyłem tam zindywidualizowanej opcji ustawień przesunięcia ekranu, tylko zał/wył.

Edytowane przez FUNBOY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawić, żeby nie było pasów kinowych (góra i dół), bo praktycznie każdy film na netflix ma 21:9. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Jutro wpada do mnie CX65. Mam kilka pytań od zielonego. Po moim leciwym 11 letnim  Samsungu 47" będzie to kolosalna różnica.  

a) czy mam ściągać wszystkie folie przed uruchomieniem (na wypadek odesłania w przeciągu 14 dni)

b) karton musi być poplombowany oryginalnie przez LG?

c) z jakich stron korzystacie do testowania panelu (boje się że coś mogę przeoczyć)

d) czy macie jakieś indywidualne ustawienia

Mi udało się go wyciągnąć za 6.293 -132 cb z Neonet.

Sklep ma nie najlepszą opinię ale może będę miał szczęście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ochomak napisał:

Witam wszystkich. Jutro wpada do mnie CX65. Mam kilka pytań od zielonego. Po moim leciwym 11 letnim  Samsungu 47" będzie to kolosalna różnica.  

a) czy mam ściągać wszystkie folie przed uruchomieniem (na wypadek odesłania w przeciągu 14 dni)

b) karton musi być poplombowany oryginalnie przez LG?

c) z jakich stron korzystacie do testowania panelu (boje się że coś mogę przeoczyć)

d) czy macie jakieś indywidualne ustawienia

Mi udało się go wyciągnąć za 6.293 -132 cb z Neonet.

Sklep ma nie najlepszą opinię ale może będę miał szczęście. 

Jak już go sprawdzisz to podziel się wrażeniami, też od nich zamówiłem na 8.12, więc duża szansa że będzie ta sama partia i możliwie taka sama ilość ewentualnych problemów / ich brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi